Προσφυγή στο ΣτΕ για το νέο «χαράτσι»

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 19:00
UPD:19:18
Eurokinissi/EUROKINISSI

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει στην προσφυγή πως το νέο χαράτσι είναι συνέχεια του προηγουμένου και πως σκοπίμως αλλάζει το όνομά του, έτσι ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας».

A- A A+

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το νέο «χαράτσι», που θα εισπραχθεί και αυτό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητεί σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει στην προσφυγή πως το νέο χαράτσι είναι συνέχεια του προηγουμένου και πως σκοπίμως αλλάζει το όνομά του, έτσι ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας», ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά επέρχεται διπλή φορολογία στα ακίνητα.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, συγχρόνως όμως «προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών ήδη για το 2013 ο έκτακτος φόρος ακινήτων στον οποίο υποτίθεται ότι θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, καθιστώντας έτσι σαφές ότι για το 2013 θα ισχύσει διπλή φορολόγηση και επιβάρυνση επί των ακινήτων».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει πως τα έσοδα από την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό προς κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, «προς εξυπηρέτηση γενικότερου κρατικού σκοπού», όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει, κάτι που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρο.

«Ελλείπουν πλέον οι δεδομένες συνθήκες που να αιτιολογούν για δεύτερο συναπτό έτος την θέσπιση άμεσα χρονικά του επίδικου ΕΕΤΑ, αφού δεν μπορεί το ίδιο ή παρεμφερές τέλος να δικαιολογηθεί ως έκτακτο μέτρο για δύο συναπτά έτη. Ο νομοθέτης έπρεπε και μπορούσε να στραφεί σε άλλες πηγές εσόδων για το Δημόσιο όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Κατά συνέπεια αναιρείται πλήρως η έννοια του όρου «έκτακτο» και καθίσταται πλέον μη συνταγματικά ανεκτό το επίδικο τέλος», επισημαίνεται στην προσφυγή.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής, αναφέρεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολογικής ικανότητας των πολιτών, που προβλέπουν ότι τα φορολογικά βάρη επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

«Η επιβολή του νέου φόρου που γίνεται σύμφωνα με το εμβαδόν, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης εκάστου ακινήτου, δεν συνδέεται με αντικειμενικά κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.)» υπογραμμίζεται στην προσφυγή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζει πως η επιβολή του νέου τέλους ακινήτου περιορίζεται μόνο στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένες επιφάνειες, ενώ αποβλέπει μόνο την άμεση είσπραξη του σχετικού ποσού που εξασφαλίζεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Με το νέο χαράτσι, όπως αναφέρεται, παραβιάζεται το πρώτο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ περί προστασίας της περιουσίας, επισημαίνοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες.

Στην προσφυγή ακόμη, επισημαίνεται πως η είσπραξη του νέου φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, καθώς αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους ή των ΝΠΔΔ.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή