Είναι η πρώτη τροφή που έρχεται στο μυαλό σε σχέση με τον σίδηρο, φαίνεται όμως ότι τελικά έγινε διάσημο κατά λάθος. Ο λόγος για το σπανάκι, το οποίο περιέχει μεν σίδηρο, όμως όχι τόσο πολύ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφορεί στο εξωτερικό, η άποψη που θέλει το λαχανικό που έδινε στον Ποπάι την τεράστια δύναμή του να είναι τόσο ισχυρό, οφείλεται σε... μαθηματικό λάθος που έκανε Γερμανός επιστήμονας όταν υπολόγιζε την περιεκτικότητά του σε σίδηρο!
Όπως εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου, μαθηματικός Samuel Arbesman, το σπανάκι δεν περιέχει 35mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, όπως ανέφερε στις σημειώσεις του ο Erich von Wolf το 1870, αλλά 3,5mg.
Σύμφωνα με τον Arbesman, ο Γερμανός χημικός είχε υπολογίσει την περιεκτικότητα σε σίδηρο σωστά, αλλά είχε βάλει σε λάθος σημείο την υποδιαστολή, με αποτέλεσμα να επικρατήσει λανθασμένα η γνωστή αντίληψη για το σπανάκι – και κατ' επέκταση η αγάπη του Ποπάι για αυτό.
Το βιβλίο έχει τίτλο «The Half-Life of Facts» και ο Samuel Arbesman διευκρινίζει ότι χρησιμοποιεί την ιστορία του Ποπάι για να τονίσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να μην επανεξετάζουν τα στοιχεία που τους δίνονται, πολλές φορές για να μην παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο λόγος για τον οποίο τέτοιου είδους λάθη διαιωνίζονται και οδηγούν σε μύθους τους οποίους πιστεύουν όλοι, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι διαδίδουν εύκολα ορισμένα «γεγονότα» που μοιάζουν αληθινά και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα ψάξουν βαθύτερα.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, τον μύθο για το σπανάκι είχε προσπαθήσει να διαλύσει και άρθρο που είχε δημοσιευθεί στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση το 1981.