Αναπτύσσοντας την ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, υποστήριξε ότι «το γεγονός πως οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και όχι στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνιστά παραβίαση της Αρχής του Φυσικού Δικαστή».
«Εχετε μπροστά σας ένα αδίκημα, που αφορά τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο είναι αμιγώς πολιτικό», είπε, χαρακτηριστικά, η κυρία Κούρτοβικ. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αρχές τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Νοέμβρη» και ισχυρίστηκε πως ο όρος «τρομοκρατία» δεν είναι νομικός αλλά πολιτικός.
Στην αγόρευσή της υποστήριξε, επίσης, ότι «καμμία νομοθετική πράξη δεν έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικά χτυπήματα τους βομβαρδισμούς αμάχων και τις μαζικές απελάσεις».
Σύμφωνα με την κυρία Κούρτοβικ, από τις προκηρύξεις της «17 Νοέμβρη» προκύπτει ότι «οι ενέργειες και οι δραστηριότητές της αποσκοπούσαν στην εγκαθίδρυση μιας άλλης τάξης πραγμάτων».
Η κ. Κούρτοβικ συνόψισε τις ενέργειες, για τις οποίες κατηγορείται ο εντολέας της, Δημήτρης Κουφοντίνας -και διευκρίνισε ότι υποβάλει την ένσταση μόνο για λογαριασμό του και όχι για τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου.
Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, τέσσερις φορές επελέγησαν στόχοι, που εξέφραζαν πολιτική αρχή, τρεις βουλευτές και ένας υπουργό, δύο φορές στόχοι από τη δικαστική εξουσία, έξι φορές εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, δέκα φορές ξένους διπλωματικούς εκπρόσωπους, τέσσερις φορές η οργάνωση στράφηκε κατά πρεσβειών ξενών οργανισμών, μία φορά κατά ξένου στρατιωτικού φορέα και 15 φορές κατά συνόλων υπερεθνικών μονάδων.
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης για την ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων