Αίγυπτος: Στο στόχαστρο του στρατού η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Σε πανεθνική διαμαρτυρία για την Παρασκευή καλούν οι ισλαμιστές
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 21:10
UPD:05/07/2013 14:40
REUTERS/LOUAFI LARBI

Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μόρσι, διαδηλώνουν στο Κάιρο. «Ο κόσμος στηρίζει μία νόμιμη προεδρία», γράφει η αφίσα που κρατούν.

A- A A+

Εναντίον της ηγεσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κινείται η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, μία ημέρα μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις, με τη συναίνεση της κοσμικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μόρσι βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ έχουν συλληφθεί ηγετικές προσωπικότητες του ισλαμιστικού Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του οποίου ο ανατραπείς πρόεδρος είναι μέλος.

Εκατοντάδες άλλοι αναζητούνται για να συλληφθούν από τις δικαστικές αρχές.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου ορκίστηκε το πρωί της Πέμπτης ο δικαστικός Άντλι Μαχμούντ Μανσούρ, ο οποίος νωρίτερα είχε ορκιστεί πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε δήλωσή του, ο νέος αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι θα οργανώσει εκλογές βασισμένος «στην εκπεφρασμένη θέληση του λαού».

Ωστόσο, ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του βραχίονά της, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τις νέες αρχές και κάλεσαν τους οπαδούς τους να πράξουν το ίδιο.

Η πολιτική ανατροπή στην Αίγυπτο ακολούθησε πολυήμερες διαδηλώσεις κατά του κ. Μόρσι και της Αδελφότητας.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον τελευταίο γύρο αναταραχών από την Κυριακή, με τους ανταποκριτές των διεθνών μέσων να σημειώνουν ότι οι φόβοι νέας αιματηρής αντιπαράθεσης μεταξύ αντιπάλων και οπαδών του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου δεν έχουν εκλείψει.

REUTERS

Σε διαμαρτυρίες για την Παρασκευή καλούν οι ισλαμιστές

Η συμμαχία των ισλαμιστικών κομμάτων της Αιγύπτου, «Εθνική Συμμαχία για την Υποστήριξη της Νομιμότητας» κάλεσε την Πέμπτη το απόγευμα σε πανεθνική διαμαρτυρία για την Παρασκευή, μετά το τέλος της προσευχής, κατά της εμπλοκής του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ Χαντάντ, δήλωσε στο BBC ότι ο κ. Μόρσι βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ και ολόκληρη η περί τον πρόεδρο ομάδα «έχει συλληφθεί».

Ο στρατός σημείωσε την Τετάρτη ότι ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος «απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αιγυπτιακού λαού».

Ανάμεσα στους ισλαμιστές οι οποίοι έχουν συλληφθεί βρίσκονται ο πατέρας του κ. Χαντάντ, βοηθός του κ. Μορσι, Εσάμ Ελ Χαντάντ, καθώς και ο επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Σάαντ Αλ Κατάτνι.

Συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Την Πέμπτη το απόγευμα, πηγές των αιγυπτιακών αρχών έκαναν λόγο για σύλληψη του ανώτατου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί, στην πόλη Μαρσά Ματρούχ, μεσογειακό παραλιακό θέρετρο δυτικά του Καΐρου.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για περίπου 300 ακόμη μέλη της Αδελφότητας, μεταξύ άλλων και για τον αναπληρωτή του κ. Μπαντί στην ηγεσία της οργάνωσης, Χαϊράτ Αλ Σατέρ.

Τηλεοπτικά δίκτυα φιλικά προς τους ισλαμιστές δεν εκπέμπουν πλέον σήμα λόγω απαγόρευσης, ενώ το κρατικό τυπογραφείο αρνείται να τυπώσει την εφημερίδα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούσαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα όλο το τελευταίο διάστημα για ισλαμιστική ατζέντα και ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Αιγύπτου.

Μαχητικά του αιγυπτιακού στρατού, τα οποία πετούσαν την Πέμπτη πάνω από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, συναντούσαν τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου.

Ωστόσο, σε πολλά σημεία της πόλης, οι οργισμένοι οπαδοί του προχώρησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες, κάνοντας λόγο για προδοσία των δημοκρατικών διαδικασιών.

Δικαστικός ο νέος πρόεδρος

REUTERS

Ο νέος πρόεδρος κ. Μανσούρ ορκίστηκε ως πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου την Πέμπτη το πρωί και, λίγο αργότερα, έδωσε όρκο ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους «να προστατεύσει το σύστημα της Δημοκρατίας, να σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους και να διαφυλάσσει τα συμφέροντα του λαού».

Τόνισε επίσης ότι θα διαφυλάξει «το πνεύμα της επανάστασης» η οποία εκθρόνισε από την εξουσία τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και ότι «θα θέσει τέρμα στην ιδέα της λατρείας του ηγέτη».

Ο κ. Μανσούρ έτεινε φιλικό χέρι και προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, χαρακτηρίζοντάς την «τμήμα του λαού το οποίο καλείται να συμβάλει κι εκείνο στην ανοικοδόμηση της χώρας».

Πρόσθεσε δε ότι οι εκλογές είναι «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», χωρίς να δώσει ωστόσο λεπτομέρειες για τον χρόνο διεξαγωγής τους.

Ο οδικός χάρτης του στρατού για την μετά-Μόρσι εποχή περιλαμβάνει αναστολή της ισχύος του συντάγματος, πολιτική, μεταβατική τεχνοκρατική κυβέρνηση, προετοιμασία από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο των όρων διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, κατάρτιση «κώδικα τιμής» ο οποίος θα ακολουθείται από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης.

Ανάμεικτα συναισθήματα στη διεθνή κοινότητα

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο έχουν συναντήσει ανάμεικτες αντιδράσεις από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τον ΟΗΕ να εκφράζουν ανησυχία και να καλούν σε σύντομη επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση.

Τουρκία και Τυνησία καταδίκασαν με έντονο τρόπο τις μεθόδους με τις οποίες καθαιρέθηκε ο κ. Μόρσι.

Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκαν να χαιρετίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στο Κάιρο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Προβληματισμός στη Μ.Ανατολή για την ρευστότητα στην Αίγυπτο

Ανησυχία και σκεπτικισμό εκφράζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα για την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Τις διαδηλώσεις οι οποίες οδήγησαν τελικώς στην ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου με την επέμβαση του στρατού είχε καλέσει αρχικώς το κίνημα Τάμαροντ, το οποίο ισχυρίζεται ότι συνέλεξε 22 εκατομμύρια υπογραφές Αιγυπτίων οι οποίοι ζητούσαν την αποπομπή του κ. Μόρσι από την προεδρία της χώρας.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε εκλεγεί ως ο πρώτος ισλαμιστής αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους στις 30 Ιουνίου του 2012, μετά τη νίκη του στις πρώτες προεδρικές εκλογές μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, στις αρχές του 2011.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από μόνιμη πολιτική αναταραχή και οικονομική δυσπραγία.

Οι κινήσεις του για την επιβολή νόμων με ισλαμιστική σφραγίδα και η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον έφερε σε ανοικτή αντιπαράθεση με ολόκληρη την φιλελεύθερη και ευρύτερη κοσμική αντιπολίτευση.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή