Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε, σε τηλεοπτική του ομιλία, ότι η πόλωση απειλεί την χώρα με παράλυση και με χάος, μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών του και αντιπολιτευόμενων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
«Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η πόλωση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσε να απειλήσει την δημοκρατική μας εμπειρία, να παραλύσει το έθνος και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Μόρσι, ενόψει της πρώτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 30 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια μαζική διαμαρτυρία.
Στην ομιλία του ο αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης για μεταρρυθμίσεις και κάλεσε σε διάλογο.
«Για να επιτύχει τους στόχους της η επανάσταση, χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Μόρσι, αναφερόμενος στην επανάσταση με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έκανε λάθη κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του στην προεδρία. «Έχω κάνει πολλά λάθη, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Μπορεί κανείς να κάνει λάθη, αλλά αυτά πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.
«Εμείς οι Αιγύπτιοι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Το μόνο που σας ζητώ είναι να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε, να δούμε το θετικό και να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να λύσουμε τα προβλήματα», συνέχισε.
Νωρίτερα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις βορείως του Καΐρου την Τετάρτη μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας, τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη Μανσούρα μετά από συγκρούσεις με ανταλλαγή πετρών, ενώ μάρτυρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάνουν λόγο και για πυροβολισμούς.
Αντίστοιχα γεγονότα συνέβησαν και στην πόλη Τάντα στο δέλτα του Νείλου, ωστόσο οι τραυματισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν αισθητά λιγότεροι.
Η κοσμική αντιπολίτευση σχεδιάζει μαζικές διαδηλώσεις μέσα στο σαββατοκύριακο, ζητώντας την παραίτηση του κ. Μόρσι.
Ο αιγυπτιακός στρατός έχει προειδοποιήσει τους πολιτικούς ότι θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους, με τους ισλαμιστές να δηλώνουν ότι θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια «πραξικοπήματος» ενάντια στον πρώτο «δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη» της χώρας.
Ήδη μεγάλο μέρος του πληθυσμού, φοβούμενο για πολιτική αστάθεια, έχει αρχίσει να αποθηκεύει τροφή και καύσιμα, με τις ουρές στα πρατήρια καυσίμων να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις.
Η Ουάσιγκτον έχει καλέσει τον κ. Μόρσι να εντάξει την αντιπολίτευση στην πολιτική διαδικασία γεφυρώνοντας μέρος του χάσματος, αλλά και να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αιγυπτιακές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον κ. Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για «εγκλήματα ανάλογα με εκείνα του καθεστώτος Μουμπάρακ», αλλά και για τη δημιουργία ενός «θρησκευτικού, τρομοκρατικού κράτους».
Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές κατηγορούν τους θεσμούς της εποχής Μουμπάρακ, μεταξύ άλλων τα δικαστήρια, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό ότι εργάζονται υπονομευτικά προς τον κ. Μόρσι.