Περισσότερα από 500 είναι μέχρι στιγμής τα θύματα των πλημμυρών και των κατολισθήσεων οι οποίες προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις πρόωρων μουσώνων στη βόρεια ινδική επαρχία Ουταραχάντ.
Ο τοπικός πρωθυπουργός, Βίτζεϊ Μπαχουγκούνα, σημείωσε την Παρασκευή ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 556 πτώματα τα οποία επέπλεαν ή βρίσκονταν θαμμένα κάτω από τη λάσπη και ο στρατός καταβάλλει προσπάθειες για να ανασυρθούν.
Η οργάνωση αρωγής Action Aid υπολογίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή αγνοούνται περί τα 5.000 άτομα.
Πολλοί από τους εγκλωβισμένους είναι ινδοί προσκυνητές οι οποίοι επισκέπτονται τοπικούς ιερούς τόπους και ναούς.
Η περιοχή στην οποία εμφανίζονται οι περισσότερες καταστροφές είναι εκείνη γύρω από την ιερή πόλη Κενταρνάθ.
Ο ινδικός στρατός βρίσκεται στην κορυφή του συντονισμού των προσπαθειών διάσωσης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση.
REUTERS/DEBORAH LUTTERBECK
Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουσιλκούμαρ Σίντε, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διασωθεί συνολικά 33.000 προσκυνητές, ωστόσο τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Νωρίτερα την Παρασκευή, 40 πτώματα ανασύρθηκαν από τον ποταμό Γάγγη στην ιερή πόλη Χαριντουάρ, σύμφωνα με τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή Ρατζίβ Σουαρούπ.
Θάνατοι σχετικοί με τις πλημμύρες έχουν αναφερθεί στις ινδικές επαρχίες – κρατίδια του Χιμαλάχ Πραντές και του Ουτάρ Πραντές, καθώς και στο γειτονικό Νεπάλ.
Η περίοδος των μουσώνων διαρκεί γενικώς από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο και παρέχει βροχοπτώσεις σημαντικές για την αγροτική παραγωγή, ωστόσο ειδικά το 2013 οι βροχές σε βόρεια Ινδία και Νεπάλ ήταν βαρύτερες του αναμενομένου.
Ο υπουργός Γεωργίας του Ουταραχάντ, Χαράκ Σινγκ Ραουάτ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την περιοχή του Κενταρνάθ, περιέγραψε τις καταστροφές ως τη χειρότερη τραγωδία «της χιλιετίας», ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ανανήψει η περιοχή και να αποκατασταθούν οι τοπικές υποδομές.