Την ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Υδρονονανθράκων, με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον κ. Σαμαρά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελεί «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».
Όπως είπε, η αποφασιστικότητα των ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, αποτελεί «προϋπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο».
Μάλιστα υποστήριξε πως οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο εθνικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, στην πολιτική δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής που θα δώσει και μια αυτονομία ενεργειακή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή έχει και εθνική και ευρωπαϊκή σημασία, καθώς θα θωρακίσει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Έκανε ακόμη λόγο για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στην χώρα μας».
«Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Είναι μεγάλη η στόχευση, μεγάλος ο σκοπός, εθνικός και θα πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Πέρα από τη σύσκεψη - στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου, υπηρεσιακοί παράγοντες και ειδικοί εμπειρογνώμονες- ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους του ΥΠΕΚΑ και να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ενέργειας Ευ. Λιβιεράτος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα εθνικών διαστάσεων».
Όπως είπε, γίνεται μια εντατική εργασία αυτόν τον καιρό σε διάφορα μέτωπα και το ζητούμενο είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές και όλα τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία απαιτούνται, για την καλύτερη διεκπεραίωση του έργου.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα πάμε καλά μέχρι το τέλος», τόνισε προσθέτοντας πως το ΥΠΕΚΑ λειτουργεί με μεγάλη σύμπνοια και με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Καλαφάτη και με τον υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου.ενώ τέλος αναφέρθηκε στις ομάδες που εργάζονται πάνω στο έργο των υδρογονανθράκων, λέγοντας πως αποτελούνται από «Έλληνες υψηλού επιπέδου».
Την ικανοποίησή του για την εξαγγελία της ίδρυσης Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ.
«Χαιρόμαστε όταν η Κυβέρνηση υλοποιεί τις προτάσεις μας. Αυτό επιδιώκουμε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για την έξοδο του τόπου από την κρίση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Δρομολογώντας το ξεπούλημα δικτύων στρατηγικής σημασίας στον τομέα της ενέργειας, η συγκυβέρνηση προχωρά στην εκποίηση του ορυκτού πλούτου», σχολιάζει η τομεάρχης Ενέργειας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.
Όπως υποστηρίζει, «ο κ. Σαμαράς παραδίδει στην χρεοκοπημένη, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, Ευρώπη τον εθνικό ορυκτό πλούτο, ιδρύοντας άχρηστες Α.Ε.».