Τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μία σειρά υποπρογραμμάτων που αφορούν σε ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφισταμένων οπλικών συστημάτων, ενέκρινε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή δίωρη συνεδρίαση του, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο να γίνουν πιο δυνατές, πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακος, ώστε να αυξήσουν περαιτέρω την αποτρεπτική τους ισχύ και να ανταποκρίνονται άμεσα στην αποστολή που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, δηλαδή τη θωράκιση της εθνικής κυριαρχίας, ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.
Με τη νέα δομή δυνάμεων, συνέχισε, ενισχύονται οι μάχιμες μονάδες και συρρικνώνονται δομές διοίκησης που δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες. Συρρικνώνεται η στρατιωτική γραφειοκρατία, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή της νέας δομής δυνάμεων θα έχει ολοκληρωθεί σε μία διετία, μετά από ένα μεταβατικό στάδιο μερικών μηνών.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια 460 Μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) που παραχωρούνται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Στρατού Ξηράς.
Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης μία σειρά υποπρογραμμάτων, που αφορούν σε ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας κατά κύριο λόγο και έπονται η κάλυψη αναγκών του Στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα οπλικά συστήματα είναι τα Μιράζ 2000-5, τα Πάτριοτ, εκπαιδευτικές τορπίλες, κλπ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ