Η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), είναι πλέον και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
«Για την προβολή και την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
Ο υπουργός ανέφερε ότι στο πρόσωπο της Ελένης Αρβελέρ το υπουργείο αισθάνεται ένα πολύτιμο συνεργάτη, ενώ η δουλειά που προσφέρει είναι ό,τι καλύτερο για την αξιοποίηση του πολιτισμού μας. Στα πλαίσια αυτά της ανατίθενται και νέα καθήκοντα ως πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο συγχωνεύεται με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Βράβευση από τον Φρανσουά Ολάντ
Επίσης, η ίδια η κα. Αρβελέρ αποκάλυψε πως πριν δύο μέρες συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος την τίμησε απονέμοντάς της τον «Μεγαλόσταυρο», λέγοντας της, μεταξύ άλλων: «έρχεστε από μια χώρα, η οποία είναι καρδιά της Ευρώπης».
Σύντομο βιογραφικό
Η βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, το 1967, και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976, καθώς επίσης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, πρύτανης των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg.
Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου. Μεταξύ των σημαντικότερων, αξίζει να αναφερθούν τα: «Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα» (1960), «Το Βυζάντιο και η θάλασσα» (1966), «Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου» (1971), «Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη» (1976), και «Η Πολιτική Ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», «Βυζαντινή Γεωγραφία», «Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου». Γνωστή είναι επίσης και για το μεγάλο αίσθημα φιλελευθερισμού και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών που την διέπουν.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων.