Κ. Σημίτης : «Λέμε και το "ναι" και το "όχι" εκεί που χρειάζεται»

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 12:19
UPD:13:01

A- A A+

Τη λύπη του για τους νεκρούς και τα αθώα θύματα της ιρακικής κρίσης, αλλά και την ελπίδα του ότι θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενημερώνοντας την ολομέλεια της Βουλής για την πρόσφατη Σύνοδο του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον πόλεμο του Ιράκ.

Ο κ. Σημίτης, επεσήμανε ότι η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί την πιο σημαντική δυνατότητα αποφυγής ενός μονοπωλιακού κόσμου και τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα, είναι ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των διμερών συμφωνιών της.

Είναι η μόνη πολιτική που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα είπε ο κ. Σημίτης και απευθυνόμενος σε όσους έχουν ασκήσει κριτική για τη στάση της κυβέρνησης, είπε, ότι «δεν μπορούμε από τη μία να ενισχύουμε τη διεθνή νομιμότητα και από την άλλη να υπονομεύουμε τις συμμαχίες μας».

«Λέμε και το «ναι» και το «όχι» εκεί που χρειάζεται. Δεν παίζουμε και δεν κάνουμε πειράματα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στον κόσμο και θα διασφαλίσει τις συμμαχίες που έχουν σφυρηλατηθεί επί μακρόν», τόνισε ο κ. Σημίτης.

Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κ. Σημίτης, ακολούθησε πολιτική εξισορρόπησης των αντιτιθέμενων απόψεων για το ιρακινό, κατορθώνοντας σε τρεις κορυφαίες συνόδους της κοινότητας να διασφαλίσει κοινές θέσεις των «15».

«Καταφέραμε, σε αντίθεση με την επιθυμία εκείνων των χωρών που υποστήριζαν την άμεση παρέμβαση στο Ιράκ, να πραγματοποιήσουμε την εαρινή σύνοδο της κοινότητας, αλλά και να μην την αφήσουμε να καταστεί θύμα του πολέμου, με το να μη συζητήσουμε την οικονομική και κοινωνική προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινότητα είχε υποχρέωση να συζητήσει και το «παραπέρα», δηλαδή το τι θα συμβεί μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Και επανέλαβε τις θέσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η ανάγκη διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες γειτονικών χωρών σε βάρος του Ιράκ, «άρα και της Τουρκίας», θα αποτελούν εισβολή και κατάληψη και θα είναι παράνομες.

Ο κ. Σημίτης μίλησε επίσης για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης

της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις χώρες και τους πληθυσμούς που θα πληγούν από την κρίση, καθώς και για την ανάληψη από τον ΟΗΕ της ανασυγκρότησης του Ιράκ. «Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της όλης προσπάθειας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ελληνική θέση στο ιρακινό, ο πρωθυπουργός, είπε, ότι ο πόλεμος δεν γίνεται με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις και ότι στηρίζει τη διεθνή νομιμότητα.

Για την «αγανάκτηση», που εκφράζει η διεθνής και ελληνική κοινή γνώμη, είπε ότι οι εκδηλώσεις κατά του πολέμου είναι θετικές, σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει «ταυτόχρονα να είμαστε ψύχραιμοι».

«Να εκφράζουμε τη θέληση του λαού αλλά να κρατάμε και το τιμόνι της λογικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης και σχολιάζοντας τις φωνές διαμαρτυρίας που ζητούν να αποτραβηχτεί η Ελλάδα από τις συμμαχίες της

είπε ότι «η απομόνωση ταιριάζει στους περιθωριακούς».

Εμείς κάνουμε αυτό που συμφέρει τη χώρα, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε μέρος της κρίσης και θα συνεχίσουμε να ισχυροποιούμε τη θέση μας «με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή