Την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας παράλληλα όλες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος.
Η απόφαση βρήκε σύμφωνες κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που είναι και οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απαιτούσαν εδώ και μήνες να υπάρξει η δυνατότητα παροχής όπλων προς τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.
«Απόψε, η ΕΕ αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση και να διατηρήσει όλες τις άλλες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ήθελε η Βρετανία. Είναι το σωστό, επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Άσαντ», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο κ. Χέιγκ έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να στείλει «αμέσως» όπλα προς τους αντάρτες. Η άρση του εμπάργκο «μάς δίνει την ευκαιρία να το πράξουμε εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», είπε.
Οι δηλώσεις του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω των «δύσκολων συζητήσεων» μεταξύ των υπουργών, δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα. Και αυτό διότι αρκετές χώρες, όπως η Αυστρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, ήταν κατηγορηματικά αντίθετες με την άρση του εμπάργκο.
Η συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι η παροχή όπλων «που προορίζονται για την προστασία των αμάχων» υπόκειται σε ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά στους ελέγχους, έτσι ώστε να «μην μπορούν να πέσουν στα χέρια των ριζοσπαστικών ομάδων».
Η στάση της Ελλάδας
Κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ενιαία στάση στην Ε.Ε. σχετικά με το εμπάργκο όπλων. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε την τροποποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κυρώσεων, υπό όρους και προϋποθέσεις, υπέρ της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, αφού ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Συρία, και με τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην περιέλθουν όπλα σε χέρια εξτρεμιστών.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο διάχυσης της σύρραξης σε γειτονικές χώρες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία των Η.Π.Α. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης.
Στις επαφές του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ελληνικού λαού για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της χώρας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου, ενημερώνοντας, παράλληλα, για τις ελληνικές ενέργειες και πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters