Για τέταρτη νύχτα συνεχίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη οι ταραχές στην Στοκχόλμη, με την σουηδική αστυνομία να κάνει λόγο για διεύρυνσή τους και σε νέες συνοικίες.
Ένα εστιατόριο και 40 ιδιωτικά οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε μια ιδιότυπη και πρωτόγνωρη για τη Σουηδία μορφή συγκρούσεων, μετά από δολοφονία από την αστυνομία η οποία θεωρήθηκε ρατσιστική σε υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης.
Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες τις οποίες εκτόξευσαν διαδηλωτές, ενώ πολλοί προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας με τη χρήση εκτυφλωτικών πράσινων λέιζερ.
Τα χειρότερα επεισόδια φαίνεται να έχουν μεταφερθεί στο νότο της πόλης, ενώ την Κυριακή είχαν αρχίσει από τις βορειοδυτικές της συνοικίες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της σουηδικής πρωτεύουσας, Κγιέλ Λίντγκρεν, σημείωσε ότι οι διαδηλωτές αποτελούν ένα «μείγμα ανθρώπων κάθε είδους».
Η βία ξέσπασε στην υποβαθμισμένη, κυρίως μεταναστευτική γειτονιά του Χούσμπι, ημέρες μετά το θάνατο 69χρονου άνδρα από αστυνομικά πυρά, όταν ο τελευταίος απείλησε τους αστυνομικούς ότι θα τους σκοτώσει με ματσέτα.
Ακτιβιστές της ευρύτερης περιοχής κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις για ρατσιστική συμπεριφορά, κατηγορία η οποία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία των αρχών ασφαλείας.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ, δήλωσε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην Στοκχόλμη.
«Πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε ότι το να καίει κανείς το αυτοκίνητο του γείτονά του δεν είναι εξάσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, αλλά χουλιγκανισμός», σημείωσε ο κ. Ράινφελντ την Τετάρτη.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη 10 επιθέσεις σε αυτοκίνητα σημειώθηκαν στα βορειοδυτικά προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας, ενώ 20 έως 30 στα νότια της πόλης.
Πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες είχαν τυλίξει εστιατόριο στο νότιο προάστιο Σκόγκας, το οποίο είχε δεχτεί επίθεση με πέτρες από νεολαίους.
Συνολικά, από την Κυριακή, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε συλλήψεις.
Στο Χούσμπι, το 80% των 12.000 κατοίκων έχει μεταναστευτική καταγωγή, κυρίως από την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Σομαλία.