Η 20άχρονη Έμιλι Ντεφόρεστ, με το τραγούδι «Only teardrops», είναι η μεγάλη νικήτρια του 58ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας.
Με βασικό ατού μια μικρή φλογέρα και με τη συνταγή της νικηφόρας σουηδικής συμμετοχής του 2012, η συμπαθέστατη Έμιλι παρουσίασε «δάκρυα χαράς» στη φετινή διοργάνωση. Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που η Δανία κερδίζει τον διαγωνισμό της Eurovision. Η πρώτη ήταν το 1963, με την Γκρέτε Ίνγκμαν και το τραγούδι «Dansevise», και η δεύτερη το 2000, με την επιτυχία των αδελφών Όλσεν, «Fly on the wings of love».
Δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόρια
Αν και είναι δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόρια της Βρετανίας, η Έμιλι ήξερε από νωρίς ότι μεγάλη της αγάπη είναι η μουσική, ενώ ήδη το τραγούδι της γνωρίζει μεγάλη πανευρωπαϊκή επιτυχία.
Η «πριγκίπισσα» Έμιλι Ντεφόρεστ, εμφανίστηκε ξυπόλυτη στη σκηνή του Μάλμε Αρένα - όπως και η περσινή νικήτρια Λορίν - καταφέρνοντας να μαγνητίσει τα βλέμματα των παρευρισκομένων αλλά και των τηλεθεατών. Συνοδευόμενη από δύο άντρες που κρατούσαν τύμπανα, με κίτρινο φως να κυριαρχεί και μέσα σε μια βροχή από χρυσά χαρτάκια, ερμήνευσε με επιτυχία το «Only Teardrops». Το καθαρά ποπ τραγούδι, προτιμήθηκε από τις αρκετές κλασικές μπαλάντες που ακούστηκαν στο Μάλμε.
Η μεγάλη νικήτρια, Έμιλι Ντεφόρεστ, επιβεβαίωσε όσους της είχαν δώσει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για την πρώτη θέση της φετινής Eurovision.
Η Ελλάδα στην 6η θέση
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδηςκαι οι Koza Mostra με το τραγούδι «Alcohol is Free» παρουσιάστηκαν στη σκηνή στην 21η θέση, ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία, πραγματοποιώντας μια αξιοπρεπή εμφάνιση η οποία οδήγησε την χώρα μας στην κατάκτηση της 6ης θέσης με 152 βαθμούς.
Ο ρεμπέτης και η παρέα του από τη Θεσσαλονίκη - έπειτα από το θρίλερ της Πέμπτης, καθώς στο παρά πέντε ανακοινώθηκε η συμμετοχή τους στον τελικό - έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό διώχνοντας το άγχος και απολαμβάνοντας κάθε στιγμή που ήταν στη σκηνή.
Δεύτερη και τρίτη θέση
Την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Farid Mammadov με το τραγούδι «Hold me» που έχει συνθέσει ο Δημήτρης Κοντόπουλος, σε στίχους των John Ballard και Ralph Charlie και καλλιτεχνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού. Το κομμάτι είχε καλή ερμηνεία και εντυπωσιακή χορογραφία που άρεσαν σε κοινό και τηλεθεατές.
Την τρίτη θέση απέσπασε η Ουκρανία, με την κομψή τραγουδίστρια Zlata Ognevich να ερμηνεύει το κομμάτι «Gravity» και στην σκηνή να την συνοδεύει ο ψηλότερος άντρας της Αμερικής, Igor Vovkovinskiy.
Όμορφες στιγμές
Όμορφες στιγμές στον τελικό του διαγωνισμού χάρισαν η Νορβηγία - με την Margaret Berger να ερμηνεύει το τραγούδι «I feed you my love» που έχουν γράψει οι MachoPsycho και Karin Park, κομμάτι «ντυμένο» με ηλεκτρονική μουσική η οποία στα κουπλέ μας θύμισε λίγο το «It's No Good» των αγαπημένων Depeche Mode και η Ρουμανία - με τον Cezar Florin Ouatu και το τραγούδι «It’s my life» που έχει γράψει ο Cristian Faur. Ο ρουμάνος τενόρος φορώντας ένα εντυπωσιακό κοστούμι, πλαισιωνόταν από ακροβάτες χορευτές και με τις κορώνες του κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Από τον τελικό δεν έλειψαν τα μεγάλα ονόματα με πρώτη και καλύτερη την Μπόνι Τάιλερ, η οποία στα 61 της χρόνια και ενώ έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία, εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία με μια ερωτική μπαλάντα, το «Believe in me» που έχει ήδη ανέβει στην κορυφή των βρετανικών charts.
Μετά από πολλά χρόνια, είδαμε και πάλι, αυτή τη φορά στη σκηνή της Eurovision, την Ανούκ να εκπροσωπεί την Ολλανδία με το τραγούδι «Birds», ενώ η Λορίν, η εντυπωσιακή νικήτρια της περσινής Eurovision, εμφανίστηκε στη σκηνή του Μάλμε ερμηνεύοντας το κομμάτι που αγαπήθηκε πολύ και την ανάδειξε νικήτρια, που δεν είναι άλλο από το «Euphoria». Η χορογραφία της και η αλλαγή ρούχων - καθώς φόρεσε μια μακριά κάπα με τεράστια ουρά – ξεσήκωσαν το κοινό.
Στον τελικό του φετινού διαγωνισμού έλαβαν μέρος συνολικά 26 χώρες, και εκτιμάται ότι τον παρακολούθησαν περίπου 130 εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η τελική κατάταξη
1. Δανία (281)
2. Αζερμπαϊτζάν (234)
3. Ουκρανία (214)
4. Νορβηγία (191)
5. Ρωσία (174)
6. Ελλάδα (152)
7. Ιταλία (126)
8. Μάλτα (120)
9. Ολλανδία (114)
10. Ουγγαρία (84)
11. Μολδαβία (71)
12. Βέλγιο (71)
13. Ρουμανία (65)
14. Σουηδία (62)
15. Γεωργία (50)
16. Λευκορωσία (48)
17. Ισλανδία (47)
18. Αρμενία (41)
19. Ηνωμένο Βασίλειο (23)
20. Εσθονία (19)
21. Γερμανία (18)
22. Λιθουανία (17)
23. Γαλλία (14)
24. Φινλανδία (13)
25. Ισπανία (8)
26. Ιρλανδία (5)