ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003
ΔΙΚΗ 17Ν
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Γ' ΜΕΡΟΣ
11:00 – 12:30
κ.ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):
Έχουμε ήδη προειδοποιήσει οποιονδήποτε Έλληνα ή ξένο αγοράσει προβληματική ή επιχείρηση του Δημοσίου χωρίς να πληρώσει τα χρέη του, ότι θα θεωρήσουμε ότι ληστεύει τον ελληνικό λαό με ποσό που ισούται με τα χρέη που χαρίστηκαν και κατά συνέπεια θα τον χτυπάμε χωρίς καμιά άλλη προειδοποίηση. Επαναστατική Οργάνωση 17Ν. Αθήνα 13/11/90›.
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και πάλι «Το κακό σκυλί ψόφο δεν έχει›. Στη σημερινή μας ενέργεια πυροδοτήσαμε με τηλεχειρισμό 3 εκτοξευτές μπαζούκας που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο οι 3 ρουκέτες των 2,36 ιντσών έπληξαν τη θωρακισμένη MERCEDES του μαφιόζου γκάνστερ Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά δυστυχώς δεν είχαν το αποτέλεσμα που αναμέναμε λόγω της πολύ ισχυρής θωράκισης της MERCEDES. Ό,τι ρουκέτες δεν έπληξαν κανένα τρίτο περαστικό ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει.
¶λλωστε η ενέργειά μας θα μπορούσε να έχει γίνει την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακυρώθηκε δύο φορές γιατί τη μία συζητούσαν δίπλα οι φορτηγατζήδες και την άλλη υπήρχαν δύο περαστικοί δίπλα στο παγιδευμένο αυτοκίνητο τη στιγμή ακριβώς που πέρασε ο Βαρδινογιάννης.
Παράλληλα πυροδοτήσαμε αμέσως μετά μία μικρή βόμβα που βρίσκονταν μέσα στο πορτ –παγκάζ του αυτοκινήτου και περιείχε αρκετά καπνογόνα για να δημιουργηθεί σύγχυση στους 3 σωματοφύλακες του 2ου BMW που ακολουθούσε τον Βαρδινογιάννη, πράγμα, που πέτυχε απόλυτα.
Όσον αφορά τον οδηγό σωματοφύλακα και τους σωματοφύλακες που βρίσκονταν στη MERCEDES του Βαρδινογιάννη, τους είχαμε προειδοποιήσει. Στην πρόσφατη ενέργεια εμπρησμών στην Εκάλη γράφαμε: «Προειδοποιούμε όλους όσους δουλεύουν σαν ιδιωτικοί αστυνομικοί προστατεύουν περιουσίες, κτίρια, χρήματα, όλων αυτών των απατεώνων φοροκλεφτών και ληστών του λαού, η δουλειά τους είναι όμοια με αυτή των φυλάκων και των προστατών του Κοσκωτά. Όσο είναι ακόμη καιρός, ας αλλάξουν επάγγελμα, βρίσκοντας μια πιο τίμια δουλειά. Αλλιώς για οτιδήποτε τους συμβεί στο μέλλον, μόνοι υπεύθυνοι θα είναι οι ίδιοι και το βρώμικο επάγγελμα που έχουν διαλέξει. 20/11/90. 17Ν›.
Υστερόγραφο:
Αφού οι διάφορες κρατικές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν τουλάχιστον μέχρι στιγμής το μόνιμο στόχο τους να απαγορεύσουν τη δημοσίευση των προκηρύξεων της 17Ν επέλεξαν ότι ο μόνος δρόμος που τους έμενε, το κλασικό προβοκατόρικο που χρησιμοποιείται ενάντια σε αναγνωρισμένα Κινήματα με κύρος, απήχηση, κατασκεύασαν μια δική τους 17Ν που παρουσιάζουν με συνεχή εξόφθαλμα ψέματα όπως αυτό της γραφομηχανής, σαν δήθεν διάσπαση λόγω διαφωνιών. Στέλνουν προκηρύξεις χτυπημένες απλώς με γραφομηχανή της ίδιας μάρκας με τη δική μας για τις οποίες οι ίδιοι οι συντάκτες αποφαίνονται ότι είναι γνήσιες, ενώ γνωρίζουν ότι οι γραφομηχανές είναι διαφορετικές.
Κάνοντάς το όμως και φτάνοντας σε αυτό το έσχατο μέσο από τη μια αναγνωρίζουν έμμεσα ότι η μόνη αληθινή φερέγγυα πολιτική φωνή, η μόνη υπαρκτή πολιτική αντιπολίτευση στη γενική επίθεση του σάπιου και διεφθαρμένου καθεστώτος της λούμπεν καπιταλιστικής τάξης, ενάντια στους εργαζόμενους είναι αυτή της 17Ν και ότι ο πρώτος στόχος είναι να χτυπηθεί αυτή η εγκυρότητα του πολιτικού της λόγου, να δημιουργηθεί σύγχυση γύρω από το πολιτικό-ιδεολογικό περιεχόμενό του, σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Σύγχυση, που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη όταν οι προβοκάτορες χαφιέδες θα προχωρήσουν σε ενέργειες αφού θα είναι πια ο μόνος τρόπος για να προσπαθήσουν να πείσουν ότι είναι υπαρκτή.
Από την άλλη καταρρίπτουν με μιας όλες τις φήμες που το ίδιο το καθεστώς κυκλοφορεί με πρωτοσταντούντες τους διαφόρους εμφορμιστές Αριστερούς και ΚΚΕδες με την αντιδραστική και αστυνομικίστικη αντίληψη της ιστορίας ότι πίσω από τη 17Ν βρίσκονται διάφορες δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αφού αναγνωρίζουν έμμεσα ότι η 17Ν είναι η γνήσια επαναστατική πολιτική δύναμη, τελείως καθαρή και αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν μια δική τους πλαστή, βρώμικη για να τη χτυπήσουν.
Ας προσθέσουμε εδώ και την κατάρριψη ενός άλλου μύθου, τον οποίο έχει καλλιεργήσει η πλευρά της Δεξιάς αλλά και ορισμένοι ηγέτες αντιεξουσιαστές, ότι πίσω από τη 17Ν βρίσκεται η KGB ή άλλες θυγατρικές μυστικές υπηρεσίες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και η μετατροπή της KGB σε σφουγκοκολάρια της CIA οδήγησε στο καθαρό ξεπούλημα και κάρφωμα από την KGB στη CIA σειράς επαναστατικών Κινημάτων του Τρίτου Κόσμου.
Αν λοιπόν η KGB διέθετε έστω και τα ελάχιστα στοιχεία για τη 17Ν, της οποίας επιπλέον η πολιτική δραστηριότητα γίνεται στην Ευρώπη και όχι στον Τρίτο Κόσμο, αν είχε και την παραμικρή έστω και έμμεση σχέση μαζί της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μας είχαν καρφώσει προ πολλού με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα όλοι πιασμένοι, αφού η σημερινή KGB δεν θα είχε καμία ευθύνη.
Όσον αφορά την τελευταία προκήρυξη των χαφιέδων, και πάλι βγάζουν μάτι. Ο προβοκάτορας χαφιές... στον δήθεν προπαγανδιστή αποκαλύπτοντας την ταυτότητά του. Μόνο ένας χαφιές προβοκάτορας των μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσε να γράφει για ένα φτωχό στέκι μπουκαδόρων πρεζάκηδων και να χαρακτηρίσει το Μαζοκόπο χαφιέ της Ασφάλειας, που είχε στρατολογηθεί εδώ και 2 χρόνια.
Η αναφορά τέλος στην πυρκαγιά στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και η απόδοσή της σε δήθεν ενέργεια της 17Ν δείχνει ότι ο συντάκτης όχι μόνο δεν είναι χαφιές και προβοκάτορας αλλά επιπλέον ότι είναι τελείως ξένος και άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα, δείχνει ότι βγαίνει κατευθείαν από στρατηγείο της CIA στις ΗΠΑ.
Μόνος ένας διεστραμμένος και ανεγκέφαλος πράκτορας της CIA που θεωρεί φυσική και ουμανιστική τη δολοφονία μεμιάς 80.000 ανθρώπων με μια ατομική βόμβα στη γενοκτονία πληθυσμών του Τρίτου Κόσμου, με βομβαρδισμούς αμάχων και χημικά όπλα προς δόξα της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής, την προγραμματισμένη σίγουρα δολοφονία πάνω από 100.000 ανθρώπων την 1η ημέρα που ετοιμάζουν πόλεμο στο Ιράκ και αυτοί οι άνθρωποι μας αποκαλούν τρομοκράτες, τη φημολογούμενη ρήψη ατομικής βόμβας περιορισμένης ισχύος στη Βαγδάτη, θα μπορούσε να αποδώσει στους επαναστάτες την τυχαία πυρκαγιά στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνο εγκληματίες και φονιάδες αλλά δεν υστερούν σε τίποτα από τους δικούς μας σε ηλιθιότητα και σε ανικανότητα. Εδώ αντιλαμβανόμαστε τη βαθύτερη σκοπιμότητα της προβολής δεκάδων αμερικανικών σήριαλ την εβδομάδα από το φασιστικό κανάλι της ΑΝΤ-1 και τα υπόλοιπα κανάλια: Τη δημιουργία στη συνείδηση του κόσμου μιας εικόνας ενός image του αμερικάνικου μπάτσου, χαφιέ, πράκτορα που είναι εντελώς αντίθετη από την πραγματική.
Τέλος να μην παραλείψουμε να πούμε ότι μερίδα του λεγόμενου δημοκρατικού Τύπου μας διασκέδασε αρκούντως με την υποκρισία και τον ταρτουφισμό της. Ενώ όλοι οι συντάκτες και οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν καλά ότι η προκήρυξη είναι πλαστή και χαφιέδικη, το παίζουν φαρισαίοι και αντικειμενικοί, εξετάζοντας δήθεν όλες τις πιθανές και θεωρητικές εκδοχές ενώ σαν χαφιέδικη προκήρυξη θα έπρεπε να τη θεωρούν αφερέγγυα.
Με αυτό τον τρόπο αυτοί πρωταθλητές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας παραμυθιάζουν συνειδητά και εμπαίζουν με τον πιο χονδροειδή τρόπο....›
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μπορώ να κάνω ένα μικρό σχόλιο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι σχόλιο δεν κάνει ο κατηγορούμενος.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ένα σχόλιο για την προκήρυξη μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε διευκρίνιση; Θέλετε να πείτε ότι «μια που γίνονται όλα αυτά τα πράγματα δικαιολογείτε να αφαιρέσουμε μια ανθρώπινη ζωή›. Αυτό είναι το σοβαρό δηλαδή που θα απασχολήσει το Δικαστήριο. Αν θέλετε να απαντήσετε σε αυτό, ευχαρίστως να το ακούσουμε.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα σας πω. Στην κατάθεσή του ο κ. Βαρδινογιάννης εδώ, είπε ότι έκανε δικές του έρευνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δεν σας βρήκε. Πάει, τελείωσε.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πρόσθεσε «Ευτυχώς που δεν τους βρήκα›. Θέλω να πω λοιπόν ότι ο χαρακτηρισμός της προκήρυξης περί μαφιόζου, γκάνστερ, φονιά, τον διεκδικεί επάξια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ρεβάνς είναι άλλο πράγμα και άλλο ?.
Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ο κ. Βαρδινογιάννης δεν είπε αυτό. Είπε «εγώ ήμουν άτυχος και δεν τους βρήκα›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Και αυτοί ήταν τυχεροί›. Δηλαδή δεν είπε ότι θα σκότωνε. Ενδεχομένως έκανε μία έρευνα για να σας παραδώσει στις Αρχές ο άνθρωπος.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ο Κοινοτάρχης των καλών λιμένων, ποια είναι η τύχη του;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι εστί Κοινοτάρχης καλών λιμένων; Ζει καλά; Δεν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο, ούτε έχω ακούσει αλλά εφόσον ετέθη εδώ το θέμα ας ξέρει κανένας καμία πληροφορία και έχει σχέση με την υπόθεση ας το πει. Αλλά δεν νομίζω. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το πρόβλημα το οποίο ψάχνουμε εμείς εδώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω εγώ τον κ. Γιωτόπουλο. Έχετε την καλοσύνη παρακαλώ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, κάτι θέλει να σας ρωτήσει ο κ. Εισαγγελεύς.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για την προκήρυξη, τι σχέση έχετε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία. Καμία σχέση. Με συγχωρείτε κ. Εισαγγελέα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας ερωτώ. Ερώτηση έκανα.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις αρχές της μεταπολίτευσης γινόντουσαν ενέργειες και δεκάδες ομάδες και στέλνανε προκηρύξεις. Αυτές τις προκηρύξεις εγώ τις έγραφα;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ερώτηση έκανα.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτά τώρα; Από πού το συμπεραίνετε αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. κατηγορούμενος λέει ότι δεν έχει καμία σχέση. Είπε «δεν έχει καμία σχέση› και έγινε κατανοητό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, πότε ακούσατε για προκηρύξεις;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι πράγμα;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε ακούσατε γι αυτές τις προκηρύξεις; Πότε λάβατε γνώση;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την εφημερίδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού δημοσιευόντουσαν στις εφημερίδες.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να κάνω ένα σχόλιο σε αυτό το σημείο; Γιατί με ρώτησε ο κύριος?.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην πιάνουμε τώρα συζήτηση πάλι.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ορίστε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε ή τώρα; Τότε δηλαδή που δημοσιεύτηκαν;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα και τις διάβασα λίγο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, όπως όλος ο κόσμος. Μπορώ να κάνω ένα σχόλιο; Κατηγορούμαι σαν ηθικός αυτουργός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, έτσι λέει.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει μέσα στο βούλευμα ότι εγώ λόγω της θέσης μας στην ιεραρχική δομή ?..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους βάζατε και κάνανε αυτά τα εγκλήματα.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και με επιβολή κυρώσεων κλπ μετά φορτικότητας και πειθούς έπειθα να διαπράξουν τα εγκλήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το ψάχνουμε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί 16 υποθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ψάχνουμε κ. Γιωτόπουλε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι στιγμής λέω. 15 υποθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είναι όπως τα λέτε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και από την ακροαματική διαδικασία μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο το οποίο να τεκμαίρεται η ηθική αυτουργία μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, καλά θα το δούμε. Θα τα δούμε εμείς, θα τα συνεκτιμήσουμε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Ναι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό το λέτε εσείς.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι στιγμής λέω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το λέει ο ίδιος.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το λέω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και επειδή τον ρωτήσατε. Εάν δεν τον ρωτάγατε ούτε αυτό θα έλεγε. Ας αφήσουμε αυτά κι αν έχουν κάτι οι Δικηγόροι, αλλιώς να προχωρήσουμε. Μην καθόμαστε χωρίς λόγο. Οι προκηρύξεις είναι γνωστές. Θα αναγνωσθούν όλες συνολικά σε σχέση φυσικά με το κίνητρο κι αυτά μπορούν να δικαιολογήσουν αφαίρεση ανθρώπινης ζωής. Αυτό ψάχνω εγώ και αν είναι αληθή υποτιθέμενα.
Όλα αυτά ότι είναι τέτοιοι οι εφοπλιστές, τέτοιοι οι πλούσιοι, τέτοιοι οι Δικαστές, τέτοιοι οι Εισαγγελείς. Μπορούμε εμείς πλέον σαν Οργάνωση να αφαιρούμε ανθρώπινες ζωές; Αυτό θα ψάξουμε. Κι αν μπορούμε, μπορεί το Δικαστήριο και είναι υποχρεωμένο να παρακολουθήσει και τη δική τους τη λογική να δούμε τί εξήγηση μπορεί να δοθεί.
Να γεφυρώσουμε που λένε μία άποψη με την άποψη αυτή της κρατούσας νομικής και ηθικής. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους κατανοήσουμε και γι αυτό τις διαβάζουμε και τις προκηρύξεις και ζητάμε κάπου-κάπου κάποια διευκρίνιση. Δεν σημαίνει ότι εμείς θα αλλάξουμε το δικό μας αξιακό σύστημα όταν η ίδια η Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγορεύει την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής σε κρατικά όργανα ακόμη και εβρισκόμενα εν αμύνει.
Θα δείτε ότι η άμυνα σε κρατικό όργανο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Έτσι έχει ερμηνευθεί και έχει αποδέκτη τα κρατικά όργανα. Όχι βέβαια έναν πολίτη στο δρόμο που αμύνεται. Αυτός εντάξει, έχουμε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Τα έχω μελετήσει αυτά τα θέματα. Δεν τα λέω έτσι τυχαία. Έτσι είναι. Η ανθρώπινη ζωή θεωρούμε εμείς, το δικό μας αξιακό σύστημα το κρατούν ότι είναι η κορωνίδα.
Από κει και πέρα αν εσείς μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο αυτό υποχωρεί προ αυτών των στόχων θα το ακούσουμε και θα προσπαθήσουμε να το κατανοήσουμε. Αυτή είναι η διαδικασία και μέσω αυτής της νόμιμης διαδικασίας θα προσπαθήσετε να μας κάνετε να κατανοήσουμε αυτές τις θέσεις.
Π. ΜΑΧΑΣ: Η πρώτη επισήμανση είναι η εξής: ότι από την προκήρυξη κ. Πρόεδρε προκύπτει ο ανθρωποκτόνος δόλος, η πρόθεση να σκοτώσουν αφενός τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και αφετέρου τους σωματοφύλακες τα μέλη της 17Ν. Αναφέρομαι όχι μόνο σ’ αυτούς που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά και σε όλους εκείνους οι οποίοι συμμετείχαν στην τρομοκρατική ομάδα 17Ν και υπογράφουν αυτή την προκήρυξη.
Από τη προκήρυξη προκύπτουν όπως ανέφερα δύο πράγματα. Πρώτον ότι αποσκοπούν στη δολοφονία του Βαρδή Βαρδινογιάννη και δεύτερον, αυτό το οποίο ανέφερα και χθες όπως θα ενθυμείσθε στη σελίδα 10, ότι αποσκοπούν με την ενέργεια τους αυτή και στην δολοφονία αφενός του οδηγού σωματοφύλακα και αφετέρου των σωματοφυλάκων του Βαρδή Βαρδινογιάννη, τους οποίους και είχαν προειδοποιήσει με προηγούμενη προκήρυξη.
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι από τις εκθέσεις οι οποίες ανεγνώθησαν και την πραγματογνωμοσύνη που ανεγνώσθη από το Δικαστήριο σας, προκύπτει ότι το μέσο το οποίο επέλεξαν οι κατηγορούμενοι που κατά τη γνώμη μας εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά τη θέση της Πολιτικής Αγωγής ήταν πρόσφορο για να προκαλέσει τον θάνατο τον οποίον επεδίωκαν.
Το τελευταίο που θέλω να επισημάνω είναι ότι σε κάθε περίπτωση προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές με απόδειξη την έκρηξη που έγινε στο διαμέρισμα σε 40 μέτρα απόσταση από το παγιδευμένο όχημα.
Η δεύτερη ενότητα που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι υπάρχει κι ένα άλλο έγγραφο της δικογραφίας που κατά την άποψη μας πρέπει να αναγνωστεί. Είναι πάρα πολύ σύντομο κ. Πρόεδρε και είναι ουσιώδες κατά την άποψη μας.
Είναι το έγγραφο από 14.12.1990 του Αστυνομικού Διευθυντή Χημικού Γεώργιου Λάιου, το οποίο αναφέρεται στη συγκεκριμένη έκρηξη και στις συγκεκριμένες ρουκέτες λέγοντας το εξής. Αναφέρομαι στη σελίδα 3 κ. Πρόεδρε.
Λέει: «από τις συγκεκριμένες εξετάσεις που έγιναν μεταξύ των ανωτέρω πειστηρίων με πειστήρια από άλλες περιπτώσεις, διεπιστώθη ότι ίδια ηλεκτρονική πλακέτα τηλεχειρισμό χρησιμοποιήθηκε στις κάτωθι περιπτώσεις:
Α) κατά την απόπειρα εναντίον του Τζώρτζ Κάρος στις 21.1.1988 και δεύτερον στην μη εκραγείσα βόμβα η οποία ανευρέθη στο κτίριο του ΟΤΕ Αμπελοκήπων στις 11.5.1990›.
Η επισήμανση είναι ότι η βόμβα αυτή της 11.5.1990 η ευθύνη της δεν ανελήφθη από τη 17Ν, από άλλη τρομοκρατική ομάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο, επειδή είναι εξαιρετικά ουσιώδης αυτή η παρατήρηση και η επισήμανση του συγκεκριμένου εγγράφου, ζητούμε το εξής: Να κληθεί από το Δικαστήριο σας ο συντάξας την έκθεση αυτή.
Αν από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι ενέργεια που ανελήφθη από άλλη ομάδα έχει γίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τον τρόπο που ενήργησε η 17Ν στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και ενδιαφέροντος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας πουν αυτοί «δεν είχαμε μόνο εμείς το know how›.
Π. ΜΑΧΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, άλλο σας είπα.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτή που διαβάσατε λέει πρώτον ότι υπάρχει μόνο στη Φιλοθέη και δεύτερον υπάρχει στο ελεύθερο εμπόριο. Το λέει καθαρά
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πουν αυτοί ότι «εμείς δεν έχουμε το Know how σ’ αυτή›.
Π. ΜΑΧΑΣ: Καμία αντίρρηση. Ακούστε με όμως κ. Πρόεδρε. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και τον λόγο του κ. Κουφοντίνα να παρέμβει και να δώσει κάποιες εξηγήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον βλέπω να έχει και πολλές αγωνίες αυτός. Είναι άνετος πολύ.
Π. ΜΑΧΑΣ: Εγώ το εξέλαβα ως αγωνία. Εν πάση περιπτώσει, εδώ μιλάμε για μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλακέτα. Για τρεις μόνο ενέργειες χρησιμοποιήθηκε αυτή η πλακέτα, για καμιά άλλη. Η μία εξ αυτών των τριών ενεργειών ανελήφθη από άλλη ομάδα η ευθύνη αυτής της ενέργειας. Μήπως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού του Δικαστηρίου σας;
Το Δικαστήριο σας όμως μπορεί να διαβιβάσει αυτά τα οποία θα προκύψουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δεν μπορείτε να τα δώσετε.
Π. ΜΑΧΑΣ: Σαφέστατα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶στε εδώ πέρα ότι να διαβιβάσουμε εδώ. Αλίμονο μας αν αρχίσουμε να διαβιβάζουμε. Ας κάνουμε τούτη εδώ τη δίκη εδώ μέσα και ότι έχετε πάτε και μια βόλτα και από τον κ. Ζερβομπεάκο. Δεν είναι μακριά. ¶στε να δικάσουμε εμείς τουλάχιστον τούτες εδώ και είναι σημαντικό αυτό πράγματι. Αναγνώστηκε λοιπόν, του Τμήματος εργαστηρίων, υπάρχει στη δικογραφία, εμείς το αναγνώσαμε όπως το ζητήσατε και τελείωσε.
Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος, απλώς επειδή έχει από την πλευρά του Δικαστηρίου σας επισημανθεί ότι τα κίνητρα των πράξεων μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο και οπωσδήποτε και ως προς τον καθορισμό των δραστών και ως προς τη μεταχείρισή τους, θα επισημάνω τα εξής πολύ σύντομα:
Στην προκήρυξη η οποία ανεγνώσθη, εκείνο το οποίο διαπιστώνω εγώ τουλάχιστον είναι ότι όσοι έγραψαν αυτή την προκήρυξη και έκαναν αυτή την πράξη, ουσιαστικά υποκαθίστανται στο ρόλο της δικαιοσύνης. Τα κίνητρα αυτά τα οποία περιγράφονται, δε είναι πολιτικά. Είναι κίνητρα ανθρώπων οι οποίοι ανέλαβαν υποθέσεις, κατά την κρίση τους ποινικές, τις δίκασαν, επέβαλλαν ποινή και εξετέλεσαν αυτούς τους οποίους θεώρησαν ενόχους. Αυτά ως προς την φύση των κινήτρων.
Όταν ακούω ότι –δεν ξέρω αν έχουν γίνει αυτά τα εγκλήματα- ότι υπάρχουν κάποια εργατικά ατυχήματα που σκοτώθηκαν άνθρωποι, υπάρχουν κάποιες μολύνσεις περιβάλλοντος, υπάρχουν διάφορα τέτοια, αυτά κανονικά εξ όσων γνωρίζω και γνωρίζετε, είναι έργο της δικαιοσύνης, δεν είναι έργο του καθενός από εμάς να παίρνει το πιστόλι και να εκτελεί αυτούς που θεωρεί ενόχους αυτών των αδικημάτων.
Με αυτό θέλω να πω ότι, πού είναι το πολιτικό κίνητρο; Εδώ, εάν κάποιος είναι αίτιος ενός εργατικού ατυχήματος ή μολύνει τη θάλασσα ή έχει σάπια καράβια, είναι πολιτικό το κίνητρο να τον εκτελέσουμε; Αυτό προς σκέψιν. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε αποδείξεις. Γενικότερα λέω σαν γενικότερη έννοια. Αλλά δεν έχουμε λόγο να κάνουμε διάλογο τώρα πάνω σ’ αυτό. Δεν έχουμε. Λένε την άποψή μας. Εμείς θα τα εκτιμήσουμε όλα, αλλά όχι σ’ αυτό το στάδιο.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είναι πολιτικής φύσεως όχι λέει αυτός. Λέει όχι.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δηλαδή έρχεται και λέει, ξέρετε είναι πολιτικό το θέμα του ? ή ο διορισμός της σε ένα νησί είναι απλό θέμα διοικητικό και όμως έχει ένα πολιτικό χαρακτήρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγινε μια αναίρεση, ξαναπήγε κάτω, να δούμε τι θα γίνει.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Εδώ έρχεται κάποιος και ελέγχει και αν αυτή η πράξης είχε πολιτικό χαρακτήρα. Δηλαδή εάν εγώ θεωρώ ότι ο λαϊκός αγωνιστής ότι είχε πολιτικό κίνητρο αυτός που το έκανε ενάντια σ’ αυτόν ο οποίος ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το καταλάβαμε κ. Παρασκευόπουλε και καταλάβαμε ποια είναι η θέση σας. Ασφαλώς και είδατε, έκανα και εγώ κάποια? Ελάτε παρακαλώ κυρία Κούρτοβικ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πολύ σύντομα κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι ένα ζήτημα είναι το εάν ήταν δίκαιες οι πράξεις των κατηγορούμενων και ένα άλλο ζήτημα είναι ποια ήταν τα κίνητρα αυτών των πράξεων και αν ήταν πολιτικές. Και νομίζω ότι αυτό σε συνδυασμό της ανάγνωσης των προκηρύξεων και το λόγου, της απολογίας των κατηγορούμενων, θα μπορούμε να το διαγνώσουμε και να το προσεγγίσουμε με καλύτερο τρόπο.
Να κάνω όμως ένα παράπονο και μία παρατήρηση. Συνεχώς απ’ την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής απευθύνονται προτροπές προς τους συνηγόρους υπεράσπισης να πάρουν τα όπλα και να ξέρουν δεν ξέρω ακριβώς τι. Πάρτε ένα όπλο εκεί ,τι είπαν τώρα στον κ. Παρασκευόπουλο. Προχθές μας έλεγαν βάλτε περισσότερο εκρηκτικό στην έκρηξη.
Νομίζω ότι τέτοιου είδους παρατηρήσεις κύριε συνάδελφε θα πρέπει να σταματήσουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειάζονται αυτές οι παρατηρήσεις. Παρακαλείται η κυρία Νικόλ Μπάουζερ. Εσείς όσοι πάτε στο καλό, πάτε στο καλό, δεν μας χρειάζεστε άλλο. Εσείς γιατί να φύγετε; Αρκεί να μη μιλάτε. Όποιος είναι εδώ να μη μιλάει. Θα πω να φύγουν οι δικηγόροι; Είναι δυνατόν να το πει ο Πρόεδρος του δικαστηρίου αυτό; Αλίμονο να το πει αυτό.
Υπάρχει διερμηνέας, διότι προφανώς δεν θα γνωρίζει. Διερμηνεύς είστε; Δώστε τα στοιχεία σας παρακαλώ πως ονομάζεστε. Και να ορκιστείτε ότι θα διερμηνεύσετε πιστώς απ’ την ελληνική στην αγγλική και αντιστρόφως ως εδώ κατά τη διαδικασία.
Κ. ΚΕΜΗΝΑΣ: Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η μάρτυς πως ονομάζεται;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Νικόλ Μπάουζερ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει καμία σχέση με τον Στιούαρντ Ρόναλντ;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Είναι ο πατέρας μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί εδώ γράφει χήρα, καταλάβατε; Και τη βλέπω νεαρά. Θυγατέρα του Ρόναλντ Στιούαρντ. Πατέρας της. Παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή, επομένως δεν ορκίζεται. Δεν θα ορκιστεί, αλλά να μας πει τι γνωρίζει για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα της. Με ποιες συνθήκες έγινε.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Πληροφορήθηκα ότι δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμα στο οποίο έμεινε σε μία έκρηξη αυτοκινήτου. Μετέφερε τα ρούχα που είχε πάει για πλύσιμο στο σπίτι του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που ήταν αυτή εκείνη την εποχή;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ζούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες με την μητέρα μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θέση είχε εδώ ο πατέρας της;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Δούλευε στην αμερικανική βάση του Ελληνικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τμήμα Υλικών και Προμηθειών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν ένστολος, ήταν πολίτης.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Κατά το χρόνο του θανάτου του φορούσε πολιτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν όμως στρατιωτικός;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ναι, ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι βαθμό είχε;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ήταν λοχίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε πολλά χρόνια στο στρατό τότε;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: 17.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ήταν λοχίας.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε για τα ρούχα του. Σε ποιο σημείο της Αθήνας πήγε εκεί που έγινε το συμβάν, πήγε η ίδια έστω μετά; Στη Γλυφάδα, που ήταν;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Στην Γλυφάδα μπροστά ακριβώς απ’ την οικία του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ώρα ήταν;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Γύρω στις 10.20 το βράδυ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως ακριβώς έγινε το πράγμα.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Δεν ήμουν εκεί κατά το χρόνο του θανάτου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά έμαθε;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ναι, μου εδόθησαν οι πληροφορίες απ’ την μητέρα μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως έγινε λοιπόν;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Πληροφορήθηκα ότι επέστρεφε με τα ρούχα που είχε πάει στο πλυντήριο στο σπίτι του και ενόσω βρισκόταν στο δρόμο προς το σπίτι, υπήρχε μία τηλεχειριζόμενη βόμβα μέσα σε ένα θάμνο η οποία εξεράγη και τον ετραυμάτισε και πληροφορήθηκα ότι πέθανε από αιμορραγία την επόμενη ημέρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γνωρίζει ποιος φταίει για όλα αυτά;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ο Σάββας Ξηρός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένας άλλος;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ο αδελφός του Χριστόδουλος και επίσης θεωρώ ως υπεύθυνους όλα τα μέλη της 17Ν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που τα έμαθε αυτά;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Από τις πληροφορίες που έλαβα απ’ τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από την εδώ πρεσβεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει δηλαδή δικά της, να συζήτησε με κάποιον απ’ τους μάρτυρες, με κάποιον να μας πει.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Με κανέναν απ’ τους μάρτυρες. Αλλά άκουσε για την ομολογία του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε για την ομολογία. Πόσο χρονών ήταν τότε όταν ο πατέρας της θανατώθηκε;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ήμουν 17 ετών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνατε σχολείο;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα τι δουλειά κάνετε;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Δούλευα μέχρι πρότινος για την εταιρεία AMERICAN AIRLINES.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η οποία εταιρεία; Τώρα δεν δουλεύει για την εταιρεία;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Όχι. Απελύθη τον Νοέμβριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει να μας πει κάτι που μπορεί να διαφωτίσει αυτή την υπόθεση, κάτι άλλο;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο δολοφονήθηκε ο πατέρας μου. Δεν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στο στρατό. Μετέφερε τα ρούχα του και ήταν ακόμη και με πολιτικά ρούχα, δεν ήταν ένστολος. Δεν ήταν πολιτικό ούτε καν δικαιολογείται. Ήταν μια χωρίς σκεπτικό, μία ανόητη πράξη δειλίας που εκτελέστηκε από δειλούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει κάτι άλλο να πει αν θέλει.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Αυτά μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκφράζω τη λύπη μου για το θάνατο του πατέρα της.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για σας τι συνέπειες είχε ο θάνατος του πατέρα σας;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Για τέσσερα χρόνια ζούσα εδώ με τον πατέρα μου. Χρειάστηκε να επιστρέψω στην Αμερική για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Έκανα ένα γιο και λυπάμαι πάρα πολύ που δεν μπόρεσε να τον δει. Είμαι μοναχοκόρη, έχω ένα παιδί το οποίο φέρει το όνομα του πατέρα μου, αλλά δεν θα καταφέρει ποτέ να τον δει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει από της έδρας κάποια άλλη ερώτηση;
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οικονομικά πως ήταν η οικογένειά του στην Αμερική; Ήταν εύποροι Αμερικανοί ή ήταν άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούσαν με τη δουλειά τους να ζήσουν;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ήμασταν μία μέση οικογένεια στην Αμερική. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο οικονομικά για τη μητέρα μου να με βοηθήσει μετά απ’ το θάνατο του πατέρα μου και ευτυχώς ήμουν πολύ κοντά στην ενηλικίωσή μου.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλω τίποτα άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του διερμηνέως τα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί κ. Γραμματεύς; Διαβάστε τα παρακαλώ γιατί δεν ακούστηκαν εδώ. Το όνομά σας πέστε και το επώνυμό σας.
Κ. ΚΕΜΗΝΑΣ: Κεμηνάς Κων/νος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του πατέρα σας;
Κ. ΚΕΜΗΝΑΣ: Του Νικολάου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεννηθήκατε;
Κ. ΚΕΜΗΝΑΣ: 1965.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κατοικείτε εδώ.
Κ. ΚΕΜΗΝΑΣ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επάγγελμα;
Κ. ΚΕΜΗΝΑΣ: Μεταφραστής, διερμηνέας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο μεταφραστής, άλλο διερμηνέας λέμε απ’ ότι ξέρω. Είστε και τα δύο. Είναι τα γραπτά κείμενα και ο προφορικός λόγος. Η Πολιτική Αγωγή αν έχει κάποια ερώτηση να υποβάλει παρακαλώ.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπάουζερ, πότε είχε έρθει ο πατέρας σας και εσείς μαζί όπως είπατε στην Ελλάδα για πρώτη φορά όταν ανέλαβε εδώ τα καθήκοντά του;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Φτάσαμε με τη μητέρα μου τον Ιούλιο του 1985 και μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν άκουσα καλά είπε ότι έφυγαν πάλι από εδώ το 1989.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ναι, το 1989.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η περίοδος της θητείας του πατέρα της εδώ στην Ελλάδα, ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Είχε υπηρετήσει άλλη φορά εκτός Ηνωμένων Πολιτειών για μακρύ χρονικό διάστημα;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Πριν απ’ αυτό ήταν στην Κορέα, αλλά για πολύ μικρό διάστημα, 6 μηνών.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο διάστημα ήταν εδώ και η ίδια και επομένως είχε και άμεση αντίληψη όσων συνέβαιναν, ο πατέρας της ήταν πρόσωπο το οποίο είχε προστασία είτε απ’ την αμερικανική βάση, είτε απ’ την ελληνική αστυνομία; Εθεωρείτο δηλαδή κάποιος που θα μπορούσε να είναι στόχος επίθεσης; Ή ήταν άνθρωπος αφύλαχτος;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ο πατέρας μου στο διάστημα που ήταν εδώ ήταν στο Τμήμα Προμηθειών για τα νοσοκομεία, οπότε δεν θεωρούνταν ότι υπήρχε κίνδυνος για να υπάρχει κάποιου είδους ειδική προστασία.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εδώ τα χέρια μου και θα κάνω χρήση κύριε Πρόεδρε τριών-τεσσάρων σειρών απ’ την προκήρυξη της οργάνωσης στο σημείο αυτό, για την δολοφονία. Όταν αναγνωστεί δεν θα είναι εδώ γι’ αυτό θέλω να την ρωτήσω τώρα. Θα διαβάσω στη κυρία μάρτυρα ένα μικρό κομμάτι απ’ την προκήρυξη την οποία εξέδωσε η οργάνωση 17Ν που εσκότωσε τον πατέρα της.
Λέει εδώ η προκήρυξη ότι:
«Αποφασίσαμε να εκτελέσουμε έναν από τους μισθοφόρους επαγγελματίες φονιάδες της βάσης του Ελληνικού και όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε αυτούς τους φονιάδες είτε εργάζονται στις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας..›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως τη στεναχωρούμε λίγο περισσότερο απ’ όσο πρέπει;
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι-όχι.
«Είτε έχουν έρθει για διακοπές στα νησιά μας, μέχρις ότου αποχωρήσει ο τελευταίος Αμερικάνος μισθοφόρος απ’ τη χώρα μας›.
Αυτά τα οποία άκουσε για τους μισθοφόρους φονιάδες και όλα κλπ, μπορεί η ίδια να τα συσχετίσει, να τα συνδέσει με οποιοδήποτε τρόπο με τον πατέρα της; Αυτά λένε οι άνθρωπο αυτοί που τον σκοτώσανε, ότι καλά κάνανε γιατί ήταν μισθοφόρος φονιάς. Λένε οι φονιάδες ότι αυτός ήταν μισθοφόρος φονιάς.
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ο πατέρας μου δεν ήταν ούτε δολοφόνος ούτε μισθοφόρος, ήταν πατέρας και σύζυγος και οι μοναδικοί δολοφόνοι που γνωρίζω είναι αυτοί που τον εκτέλεσαν. Εάν το γεγονός του ότι ήταν Αμερικανός και ζούσε εδώ δικαιολογεί την δολοφονία του, τότε θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην Αμερική με το ίδιο σκεπτικό να δολοφονηθούν. Θα ήταν δίκαιο αυτό;
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι άλλο. Αμερικανός στρατιωτικός, αυτό είπαν. Όποιος είναι Αμερικανός στρατιωτικός θα τον δολοφονούμε. ¶ρα πας Έλληνας στρατιωτικός εν τη αλλοδαπή? Από την αλλοδαπή 17Ν θα μπορούσε να εκτελείται κατά τον ίδιο τρόπο.
Τώρα εδώ έχω κ. Πρόεδρε -και παρακαλώ να μου επιτρέψετε να κάνω χρήση- θ’ αναφερθώ σ’ ένα τμήμα της απολογίας του κ. Ξηρού στον κ. Εφέτη Ανακριτή. Δεν έχουν αμφισβητηθεί δεν είπε ότι όταν κατάθεσε στον κ. Ζερβομπεάκο ήταν υπό την επήρεια φαρμάκων. Έχει υπογράψει και ο παριστάμενος συνήγορός του.
Γιατί το λέω; Δεν θα αναφερθώ στην επιβεβαίωση των προανακριτικών απολογιών, δεν με ενδιαφέρει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποσπάσματα διαβάζονται μόνο κατά την απολογία, με παρατηρήσεις κλπ.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αφορά την απολογία του κατηγορουμένου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο σημείο αυτό πέστε ότι «έχω διαβάσει αυτό›. Μην το διαβάζετε όμως.
Η.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Λέω ότι ο μόνος λόγος που το μνημονεύω κ. Πρόεδρε δεν είναι ότι ανυπομονώ να φτάσουμε στις απολογίες, ο μόνος λόγος που το μνημονεύω είναι ότι ειδικά για την περίπτωση Στιούαρτ υπάρχει ένα πρωτότυπο κομμάτι, όχι λεχθέν κατά την αστυνομική προανάκριση, σύμφωνα με το οποίο μέσα στην ίδια την Οργάνωση αυτή, κάποιοι είπαν ότι η ενέργεια αυτή ήταν δολοφονία και ότι ο ίδιος ο Σάββας Ξηρός δεν κατάλαβε ποτέ γιατί έκαναν αυτή την ενέργεια.
Η ερώτησή μου προς τη μάρτυρα είναι κ. Πρόεδρε επειδή όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτονόητο ότι ψάχνει να βρει έστω με τη λογική μιας Οργάνωσης σαν και αυτήν. Τι ήταν αυτό που επέβαλλε τη δολοφονία του Στιούαρτ εάν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από την ψυχρή δολοφονία. Αυτή είναι η ερώτησή μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση αν έχει κάτι. Ο κ. Αγιοστρατίτης.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακολουθήσαμε από την αρχή και τηρούμε μια τακτική στις οικογένειες των θυμάτων να μην υποβάλλουμε ερωτήσεις ιδιαίτερα σ’ ένα κορίτσι που έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 17 ετών, αυτό όμως δεν τηρείται από την πλευρά της υπεράσπισης της Πολιτικής Αγωγής. Είναι η τελευταία φορά που το κάνουμε. Εάν δηλαδή συνεχιστεί αυτό τα πράγμα, θα αναγκαζόμαστε κι εμείς να υποβάλλουμε ερωτήσεις και εγώ θεωρώ ότι τουλάχιστον στις οικογένειες των θυμάτων, δεν είναι σωστό. Δεν έχουμε να κάνουμε καμία ερώτηση στην κυρία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Ο κ.Ραχιώτης κάτι έχει. Βέβαια ο πελάτης του δεν δέχεται καμία ανάμιξη, αλλά ρωτήστε.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι έχει δεχτεί το βούλευμα για τον πελάτη μου αυτό έχει σημασία και σε αυτό πρέπει να αμυνθώ. Η ηθική αυτουργία σε αυτή την πράξη, είναι βεβαίως το βούλευμα και σε αυτό πρέπει να αμυνθώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί που υποστηρίζουν το βούλευμα πρέπει να αποδείξουν. Αν έχετε ερωτήσεις να μας πει για το βούλευμα η μάρτυς.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι βέβαια για την κατηγορία θέλω να μας πει. Σε όλη την κατηγορία έχω τοποθετηθεί ξανά πάνω σε αυτό και δεν ξέρω αν έχει νόημα κάθε φορά να δικαιολογώ γιατί συμμετέχω σε αυτή τη δίκη. Γιατί αμύνομαι σε αυτή τη δίκη, εφόσον κατηγορούμαι για όλες τις πράξεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς μάλιστα είχατε και το δόγμα το επιθετικό, όχι το αμυντικό μόνο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Της επιθετικής Αριστεράς. Δεν ξέρω αν διαφωνείτε με αυτή τη θέση, την έχετε σχολιάσει πολλές φορές. Θεωρείτε τη δράση δηλαδή της 17Ν αμυντική Αριστερά; Επειδή το έχετε σχολιάσει πολλές φορές είναι ευκαιρία αν θέλετε να το διευκρινίσουμε κιόλας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιοι να το διευκρινίσουμε;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ότι είναι μια επιθετική εκδοχή της Αριστεράς. Το έχετε αναφέρει πολλές φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να σας πω ότι «καλά κάνουν και σκοτώνουν›; Θα μπει στο σκεπτικό μου ότι καλά κάνουν και σκοτώνουν;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το επαναλάβατε. Τότε διευκρινίστε ποια ήταν η σύνθεση μιας τέτοιας ένοπλης Οργάνωσης. Εγώ είπα ποια ήταν η φύση αυτής της Οργάνωσης, αν έχετε κάποια άλλη άποψη βεβαίως να τεθεί, αν και δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή δηλαδή το Δικαστήριο πρέπει να διαφωνεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω άποψη. Εγώ έχω άποψη για το αξιακό σύστημα του νόμου, το οποίο λέει ότι δεν αφαιρούμε ανθρώπινες ζωές! Από εκεί και πέρα πέστε εσείς για ποιο λόγο καίτοι δεν τις αφαιρέσαμε, αλλά θα το δικαιολογήσετε.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θέλετε να μου πείτε την απόφαση αυτή τη στιγμή; Πέστε την μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην προκαλείτε παρακαλώ άλλο! Προχωρήστε στις ερωτήσεις. Δεν χρειάζεται να προκαλείτε το Δικαστήριο αν έχει βγάλει απόφαση. Το Δικαστήριο σας έκανε σαφές ότι αν δεν ακούσει και τον τελευταίο συνήγορο Υπεράσπισης και δεν ακούσει και τους δυο συναδέλφους, ο Πρόεδρος δεν έχει καμία γνώμη, ούτε ξέρει τίποτα. Αλλά να λέει ότι «είναι αυτά τα οποία λέτε εσείς επιθετική Αριστερά, ενώ δεν δέχομαι ότι έκανα τίποτα› δεν ξέρω αν συμβιβάζονται. Αυτό θέλω να μου το εξηγήσετε. Πέστε το άλλη μια φορά.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θέλετε να σας το εξηγήσω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια για να το καταλάβω κι εγώ. Εκτός αν δεν θέλετε να καταλαβαίνω εγώ.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάναμε συζήτηση για το πολιτικό έγκλημα εδώ και σας είπα ότι αυτό που λείπει από αυτή τη συζήτηση, ήταν η ελάσσον πρόταση, δηλαδή τι ήταν αυτή η Οργάνωση μέλη της οποίας δικάζετε για να κρίνετε αν είναι πολιτικά εγκλήματα; Θα πρέπει να αποφανθείτε πάνω σε αυτό το ζήτημα; Δηλαδή τι ήταν αυτή η Οργάνωση πολιτικά; Λέτε πολιτικό έγκλημα. Πολιτικά τι ήταν αυτή η Οργάνωση; Ήταν Αριστερή; Ήταν Δεξιά; Τι ήταν;
Δεύτερον. Ποια ήταν η πολιτικής της συμπεριφορά για να κρίνετε αν τα εγκλήματά της έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά ή όχι; Εγώ είπα ότι ήταν μια επιθετική πολιτική συμπεριφορά της Αριστεράς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Τώρα το κατάλαβα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε θέσει πολλές φορές αυτό το ζήτημα. Επίσης συζητάμε και στη διάρκεια της δίκης αν είχαν μη ταπεινά κίνητρα. Είναι θέμα ουσίας αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ουσία από πού θα βγει;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν πρέπει να τίθενται αυτά τα ζητήματα για την πολιτική αυτής της Οργάνωσης;
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε μια λέξη. Κύριε Ραχιώτη, θα τα αναζητήσετε και θα τα ψάξετε όλα. Το πρόβλημα, το θέμα είναι αν από τη συγκεκριμένη μάρτυρα περιμένετε απάντηση σε αυτά τα ζητήματα. Σκεφτείτε αυτό που σας λέω μόνο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι κ. Εισαγγελέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε, γιατί μπορεί να μην έχει σχέση με αυτά. Εγώ θέλω τους μάρτυρες που έρχονται εδώ με κάποιο πόνο καλά είναι ? Κι έκανα σύσταση όπως είδατε και στην Πολιτική Αγωγή, δεν το κάνω μόνο σε σας.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πόσο ετών ήταν ο πατέρας σας όταν σκοτώθηκε;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: 36 ετών.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός ή έφεδρος;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αγαπούσε τη δουλειά του;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να προσέχει τα προς το ζειν στην οικογένεια του. Αν είχε τη δυνατότητα να διαλέξει μία άλλη καριέρα, θα το είχε κάνει.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Προτιμούσε να έχει κάνει μια μη στρατιωτική καριέρα στη ζωή του;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γονείς μου ήταν νεαροί σε ηλικία όταν παντρεύτηκαν, αυτή ήταν η μοναδική πιθανότητα για την ζωή εισροή χρημάτων μετά το Πανεπιστήμιο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ως στρατιωτικός γιατί βρισκόταν στην Ελλάδα;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Η αεροπορική βάση του Ελληνικού είχε μια μικρή νοσοκομειακή μονάδα και εκείνος παράγγελνε τα υλικά για τη νοσοκομειακή μονάδα. Βρισκόταν η μητέρα μου εδώ πριν και ο μοναδικός λόγος που ήρθε εκείνος εδώ ήταν γιατί ήθελε να είναι με τη μητέρα μου.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήταν στρατιωτικός και η μητέρα της;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Μάλιστα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στην Κορέα σε τι και γιατί υπηρέτησε πριν έρθει εδώ;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Στην Κορέα έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα, δηλαδή έφερνε προμήθειες. Το ίδιο ακριβώς που έκανε και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πίστευε ότι αυτή η εργασία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της πατρίδας του;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Ναι.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα συμφέροντα της χώρας που βρισκόταν, της Ελλάδας;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Παρείχε ιατρικές υπηρεσίες, οπότε δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην ήταν προς όφελος της Ελλάδος.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε ποιους;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Σε οποιονδήποτε χρειαζόταν.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μέσα στην αμερικάνικη βάση;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Εντός και εκτός. Είχε και πολλούς φίλους επίσης Έλληνες. Τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν οι φίλοι του μέσα και έξω από τη βάση και είχε και πολλούς Έλληνες.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα μέλος στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται σε ξένη χώρα πιστεύετε ότι διατρέχει κινδύνους;
Ν. ΜΠΑΟΥΖΕΡ: Το να προσπαθήσεις να διασχίσεις τον δρόμο στην Αθήνα την ώρα που έχει κίνηση, είναι κι αυτό επικίνδυνο.