Αναλαμβάνοντας μία σημαντική, αλλά ρομαντική και εύθυμη αποστολή, μία νέα, όμορφη και πλούσια χήρα πρέπει, οπωσδήποτε, να παντρευτεί κάποιον συντοπίτη της, όχι μόνο για να μη χάσει την τεράστια περιουσία της αλλά και για να σώσει τη χώρα της από τη χρεοκοπία.
Μετά τη μεγάλη περσινή της επιτυχία, η - γεμάτη παρεξηγήσεις, γέλιο και συγκίνηση - θρυλική βιεννέζικη οπερέτα σε 3 πράξεις του Φραντς Λέχαρ, «Η εύθυμη χήρα», επιστρέφει ανανεωμένη από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα, στο θέατρο Ολύμπια, για 10 παραστάσεις, στις 10, 11, 12, 15, 17, 19, 22, 24, 25 και 26 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.
Με επικεφαλής τη διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη στον ομώνυμο ρόλο και τους Διονύση Σούρμπη και Τάσο Αποστόλου, τα βιεννέζικα βαλς, τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι χορογραφίες της παράστασης μάς μεταφέρουν στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.
«Χήρα βοηθείας»
Υπογράφοντας τη σκηνοθεσία, την επεξεργασία και την επιμέλεια του κειμένου στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, ο Δημήτρης Λιγνάδης σημειώνει για την παράσταση: «Δεν κρύβω πως η πρώτη, αντανακλαστική, διάθεσή μου (φαντάζομαι και των περισσότερων ομολόγων μου σκηνοθετών) απέναντι στην “Εύθυμη χήρα” ήταν να προσπαθήσω με γενναίες δραματουργικές και σκηνοθετικές ενέσεις, ώστε ένα φαινομενικά απλό - ίσως και απλοϊκό - έργο να “εκσυγχρονιστεί”, να “εμβαθύνει”, να “προβληματίσει”!
Άλλωστε, και μόνο το θέμα της οπερέτας τούτης προσφέρεται: Μια μικρή χώρα στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής δια “ικανών” της εκπροσώπων ελίσσεται, ώστε να κάνει τη χείρα της χήρας να ανοίξει απλόχερα και να σώσει δια της περιουσίας της το πτωχόν κρατίδιον! Οποία σύμπτωσις για το ελληνικό κοινό, που, εδώ και καιρό, βρίσκεται στη δίνη ποικίλων κρίσεων! Θα μπορούσα, επίσης, με “δραματικές φωτοσκιάσεις” και “σκηνικά σχόλια” να αντιπαραβάλω τους ανάλαφρους χαρακτήρες και τις αφρώδεις καταστάσεις της πλοκής, με τον ζόφο του σήμερα! Και πάει λέγοντας!
Όμως, μια φωνή μέσα μου μού έλεγε: Άσε την “Εύθυμη χήρα” να τραγουδήσει μόνη της!” Ίσως, να ήταν η φωνή της γιαγιάς μου και όλων των αγαπημένων μου συγγενών, που δεν είναι πια στη ζωή και έχουν μετακομίσει εντός μου για πάντα. Ίσως, να ήταν η φωνή ενός παιδιού που, χρόνια τώρα, ακόμη περιμένει στο μοναχικό του παράθυρο να φανεί η βασιλοπούλα του παραμυθιού. Ίσως, να ήταν η φωνή ενός σαρανταπεντάρη καλλιτέχνη, που κουράστηκε να βλέπει την αποδόμηση του μη δομημένου, τον μαγικό μύθο της σκηνής να γίνεται καθημερινό ντοκιμαντέρ της διπλανής πόρτας, την κορνίζα να φωτίζεται καλυτέρα από τον ίδιο τον πίνακα!
Άφησα, λοιπόν, στην “Εύθυμη χήρα” μου, τη δική της μελωδία! Και όπου παρενέβην, το έκανα για να κελαηδήσει εκείνη καλυτέρα και τη μελωδία της να την ακούσουν όσο πιο πολλοί γίνεται! Εάν το πέτυχα, δεν το ξέρω. Ξέρω όμως, πως την αγάπησα πολύ! Και δεν έχω παρά να την ευχαριστήσω, που με πήρε από το χέρι και περπατήσαμε μαζί σε ξεχασμένους λυρικούς κήπους, με ερωτευμένα αγάλματα και όμορφα λουλούδια! Που με έκανε, όχι να ξεχαστώ, αλλά να θυμηθώ! Και η μνήμη είναι το μόνο αγέραστο όργανο της ψυχής! Ευχαριστώ εκ βαθέων για αυτήν τη ”Χήρα βοηθείας!”».
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βράνος - Ζωή Τσόκανου, σκηνοθεσία, επεξεργασία - επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνικά – κοστούμια: Εύα Νάθενα, αναβίωση χορογραφίας: Φώτης Διαμαντόπουλος, φωτισμοί: Νίκος Εργαζάκης, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Ερμηνεύουν: Βαρόνος Μίρκο Ζέτα: Τάσος Αποστόλου - Βαγγέλης Μανιάτης, Βαλεντίνη: Βασιλική Καραγιάννη - Γεωργία Ηλιοπούλου - Κάτια Πάσχου, Κόμης Ντανίλο Ντανίλοβιτς: Διονύσης Σούρμπης - Δημήτρης Πακσόγλου, Άννα Γκλάβαρι: Έλενα Κελεσίδη - Μαρία Μητσοπούλου, Καμίγ ντε Ροσιγιόν: Γιάννης Χριστόπουλος - Αντώνης Κορωναίος - Νίκος Στεφάνου, Υποκόμης Κασκαντά: Χάρης Ανδριανός - Ζαφείρης Κουτελιέρης, Ραούλ ντε Σαιν – Μπριός: Φίλιππος Δελατόλλας - Ζαχαρίας Τσούμος, Μπογκντάνοβιτς: Δημήτρης Κασιούμης - Κώστας Ντότσικας, Σύλβια: Γεωργία Αργυροπούλου - Ευαγγελία Μιχελιδάκη, Κρομόφ: Κωστής Ρασιδάκης - Πέτρος Σαλάτας, Όλγα: Βικτώρια Μαϊφάτοβα - Σοφία Καπετανάκου, Πρίτσιτς: Μιχάλης Κατσούλης - Παύλος Σαμψάκης, Πρασκοβία: Ελένη Δάβου - Έλενα Μαραγκού, Νιέγκους: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, τσιγγάνος βιολιστής: Γιάννης Γεωργιάδης. Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και μέλη του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59 – 61 (στάση μετρό: Πανεπιστήμιο), Αθήνα, τηλ.: 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725. Τιμές εισιτηρίων: 40, 30, 25, 15 (παιδικό – φοιτητικό) ευρώ. Στην παράσταση της Τετάρτης 15 Μαΐου, όλες οι κατηγορίες των εισιτήριων διατίθενται με έκπτωση 15%, στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ. Προπώληση εισιτηρίων: στα ταμεία και τα τηλέφωνα του θεάτρου (Τρίτη – Κυριακή: 9.00 – 21.00, Δευτέρα: 9.00 - 16.00), ομαδικά εισιτήρια: τηλ.: 210 3711342, ηλεκτρονικά: www.nationalopera.gr.