ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003
ΔΙΚΗ 17Ν
ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 9:05
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Β' ΜΕΡΟΣ
11:05 – 12:40
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Διαβάζει):
«Το παραπάνω όπλο έχει χρησιμοποιηθεί εκτός από την παρούσα και στις παρακάτω: ανθρωποκτονία Γουέλς, ανθρωποκτονία Μάλη, Πέτρου Σταμούλη, ανθρωποκτονία Τσάντες και Βελούτσου, απόπειρα ανθρωποκτονίας αμερικανού υπαξιωματικού Τσάντ, διπλή ανθρωποκτονία Μομφεράτου – Ρουσσέτη, ανθρωποκτονία Μπακογιάννη.
Από την εξέταση των βολίδων δεν προέκυψε χρήση σιγαστήρος στην παρούσα υπόθεση. Τα εξετασθέντα πειστήρια, κάλυκες, βολίδες, κρατούνται στο Αρχείο Πειστηρίων Εκκρεμών Υποθέσεων, ευρισκόμενα στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής. Καλαντζής – Παπάζογλου›.
Αυτά είναι οι εξετάσεις πειστηρίων που μας λένε ότι είναι από το ίδιο όπλο όλες οι σφαίρες. Αυτό είναι σημαντικό. Έχουμε ακόμα την Έκθεση αυτοψίας του Αστυνόμου.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: (Διαβάζει):
Στην Αθήνα σήμερα την 7η Οκτωβρίου του έτους 1991 εμείς, ο Αστυνόμος Κατσαρός Ανδρέας και ο Υπαστυνόμος Μπαρμπούνης Χαράλαμπος που κλήθηκε σαν δεύτερος ανακριτικός υπάλληλος εκθέτουμε τα ακόλουθα: πληροφορηθέντες ότι την 09.10 ώρα τη σήμερον 7.10.91 στην οδό Ναϊάδων 2 στο Παγκράτι έλαβε χώρα δολοφονία υπό αγνώστων δραστών του Τούρκου μορφωτικού ακόλουθου Τύπου Γιόργκι Τσετίν, μεταβήκαμε στο σημείο για να ενεργήσουμε αυτοψία κατά τη διάρκεια της οποίας με τις αισθήσεις μας διαπιστώσαμε τα εξής:
Η οδός Ναϊάδων στο Παγκράτι είναι μονόδρομος με κατεύθυνση ρεύματος από την οδό Σπύρου Μερκούρη προς την οδό Αντίνωρος και το οδόστρωμα αυτής έχει πλάτος 6,25 μέτρα. Αριστερά του κατερχομένου υπάρχουν πολυκατοικίες που συμπεριλαμβάνονται στους οικοδομικούς αριθμούς 2, 4, 6, 8 και 10 της οδού Ναϊάδων.
Δεξιά η οδός Ναϊάδων και καθ’ όλο το μήκος της καλύπτεται με αλσύλιο που περιέχει διάφορα δέντρα και γκαζόν. Αριστερά και δεξιά της οδού Ναϊάδων υπάρχουν πεζοδρόμια με πλάτη 1,65 και 1,70 μέτρα αντίστοιχα και στις δύο πλευρές της οδού Ναϊάδων και καθ’ όλο το μήκος της υπήρχαν σταθμευμένα κατά σειρά αυτοκίνητα.
Το υπ’ αριθμόν ΔΣ3653, ιδιωτικής χρήσεως επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας MERCEDES εντός του οποίου έλαβε χώρα η δολοφονία του παραπάνω Τούρκου μορφωτικού ακόλουθου, ευρίσκετο σταθμευμένο δεξιά όπως κατέρχεται η οδός Ναϊάδων έναντι των οικοδομικών αριθμών 2-4 σε απόσταση 11,50 μέτρων από την είσοδο της πολυκατοικίας Ναϊάδων αριθμός 2.
Έμπροσθεν αυτού ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμόν τάδε αυτοκίνητο μάρκας BMW χρώματος μαύρο. Οι μπροστινοί τροχοί ήταν στραμμένοι όλο αριστερά, ελιγμός που γίνεται από την έξοδο από τον χώρο στάθμευσης.
Στο τζάμι της πόρτας του οδηγού, το οποίο ήταν ανεβασμένο, υπήρχε οπή διαστάσεων πλάτους 27 και ύψους 16. Το υπόλοιπο τζάμι έφερε πλήθος ραγισμάτων. Το κλειδί με το οποίο τίθεται σε κίνηση η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν στη θέση του ανάλογου διακόπτη και η μηχανή ευρίσκετο σε λειτουργία.
Στη θέση του οδηγού υπήρχαν θραύσματα από το τζάμι, πάνω στα οποία υπήρχαν ίχνη αίματος. Επίσης πάνω σε πλαστικό δοχείο λαδιών αυτοκινήτου τύπου τάδε, το οποίο βρισκόταν στο δάπεδο του αυτοκινήτου και πίσω από τη θέση του συνοδηγού υπήρχε μια μεγάλη κηλίδα αίματος.
Στον χώρο της δολοφονίας βρέθηκαν και περισυνελέγησαν 5 κάλυκες πιστολίου 0,45 χιλιοστών με ενδείξεις τάδε, εκ των οποίων ένας βρέθηκε πάνω στον ουρανό του αυτοκινήτου και ένας επί του οδοστρώματος κάτω από το αυτοκίνητο στο ύψος της θέσης του οδηγού, ένας πλησίον του πίσω αριστερού τροχού κάτω από το αυτοκίνητο και ένας μεταξύ των δύο πίσω τροχών επί του οδοστρώματος στο ύψος του ρεζερβουάρ.
Ένας ακόμη κάλυκας βρέθηκε κάτω από το ρεζερβουάρ και μεταξύ των δύο πίσω τροχών του υπ’ αριθμόν τάδε αυτοκινήτου, μάρκας SIMCA που ήταν σταθμευμένο αριστερά του οδοστρώματος, στη θέση του συνοδηγού κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκθέσεις ερεύνης. Αναγνώστηκε επίσης η έκθεση ερεύνης. Δεν βρήκαμε τίποτα. Λέει αναγνωρίσαμε όλους τους χώρους. Και η έκθεση ερεύνης και κατασχέσεως, ουδέν ανεύρομεν. Είναι αρνητικά αυτά, δεν έχει κανένα στοιχείο.
Έχουμε τώρα προκήρυξη εδώ; Υπάρχει προκήρυξη εδώ σ’ αυτή την υπόθεση Τσετίν;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νομίζω υπάρχει προκήρυξη και υπάρχει και μια επιστολή – απάντηση σε κάποιο σχόλιο του Πάμπλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η κανονική μας τώρα; Ποια θα διαβάσουμε; Προς την «ΑΥΡΙΑΝΗ› είναι η μία, η άλλη προς την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›. Μη καθόμαστε να διαβάζουμε εκείνη την πλαστή, τι να την κάνουμε; Εκείνη που θέλετε εσείς είναι αυτή που θέλετε να δει το Δικαστήριο για ποιο λόγο. Τη γνήσια θα διαβάσουμε. Είναι εδώ πέρα απ’ ότι βλέπω. Όσο διαβαστεί, διαβάστηκε.
(Διαλογικές συζητήσεις)
κ. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):
«Επαναστατική Οργάνωση 17Ν
Αθήνα 7 Οκτωβρίου 1991
Στην τελευταία μας προκήρυξη αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους κανένας Έλληνας δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ λύση του Κυπριακού χωρίς την προηγούμενη αποχώρηση όλων του τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την επιστροφή στα σπίτια τους όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων.
Εξηγήσαμε γιατί χωρίς αυτούς τους συνεκβανόν όρους οποιαδήποτε λύση συνιστά καταπάτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου οι οποίες δεν μπορούν να ισχύσουν επιλεκτικά μόνο για το Κουβέιτ.
Ό,τι αποτελεί νέο έγκλημα των ΗΠΑ, της ΕΟΚ, της φασιστικής Τουρκίας ενάντια στον Ελληνισμό, αυτό σημαίνει επίσημα αναγνώριση από τη Δύση και αποδοχή του εγκλήματος του τουρκικού επεκτατισμού, της βίας, της στρατιωτικής εισβολής και της 17χρονης κατοχής του 1/3 του κυπριακού εδάφους.
Εξηγήσαμε πως μια τέτοια λύση προσπαθεί σήμερα να επιβάλλει ο Μπους και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κυρίως μέσω της εξωνυμένης κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πως αυτή η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων από την εποχή της ΕΡΕ, περνώντας από την Χούντα και μέχρι σήμερα, υπήρξε μια συνεχής ενδοτικότητα απέναντι στις συνεχείς κλιμακούμενες τουρκικές διεκδικήσεις κι ένα διαρκές Μόναχο.
Μόναχο μέσα στο οποίο ο τουρκικός επεκτατισμός υποδαυλιζόμενος από τη Δύση κατακτά συνεχώς πιο προωθημένες θέσεις σε βάρος του Ελληνισμού χωρίς να χρειάζεται να ρίξει ούτε μια τουφεκιά. Μόναχο για το οποίο τουλάχιστον για την περίοδο της μεταπολίτευσης μεγάλες ευθύνες δεν έχουν οι κυβερνήσεις, αλλά και η Βουλή, τα Κόμματα, ο Στρατός, ο Τύπος και τα μεγάλα .... από τον βωμό του κέρδους, της ησυχίας, των καλών σχέσεων με τους συμμάχους, του βολέματος τους, ποιούν τη νήσσα όντας πρόθυμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα.
Ποια εφημερίδα και ποιος δημοσιογράφος π.χ. τόλμησε να αποκαλύψει την αλήθεια για τον ρόλο του πολιτικού που θα περάσει στην ιστορία, που ήταν ο πρώτος νεκροθάφτης του Κυπριακού, τον ρόλο του Καραμανλή που έγινε Πρωθυπουργός το ’75 να κακολογεί τον ¶γγλο - Αμερικάνο αφού είχε συνάψει μυστικές συμφωνίες μαζί τους για το ξεπούλημα της Κύπρου, για τις μυστικές συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που υπήρξαν οι κύριες αιτίες της μετέπειτα εξέλιξης και της σημερινής κατάστασης αφού παρείχαν υπερβολικά δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα και το δικαίωμα στην στρατιωτική επέμβαση.
Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού τίμιοι δημοσιογράφοι, που είχαν το θάρρος να το καταγγείλουν, καταστράφηκαν επαγγελματικά και τους έπνιξε το μαύρο σκοτάδι.
Διαρκές Μόναχο, που όπως εξηγήσαμε οδήγησε τη χώρα στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο. Στο να αντικρίσει ανήμπορη και παράλυτη τις νέες κατακτήσεις και κλιμακούμενες διεκδικήσεις του τουρκικού επεκτατισμού, την κατοχή του 1/3 της Κύπρου, τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα κι αλλού.
Από τον διαρχισμό των εξωνυμένων πολιτικών, στρατιωτικών, εκδοτών, μόνη η έμμεση λαϊκή κινητοποίηση στη βάση μπορεί να ανατρέψει, να βάλει έναν αποφασιστικό φραγμό στην συνεχή προδοσία και το συνεχές ξεπούλημα της χώρας.
Μετά λοιπόν το βίαιο χτύπημα στις 16 Ιούλη ενάντια στον Τούρκο διπλωμάτη στο Ψυχικό, αποφασίσαμε να εκτελέσουμε τον ακόλουθο Τύπο της Τουρκικής Πρεσβείας Τσετίν Γκιοργκού.
Ο κύριος αυτός από τη θέση του προωθούσε τα συμφέροντα του τούρκικου επεκτατισμού και ανάμεσα στα άλλα εργάσθηκε για τη διαιώνιση του εγκλήματος της εισβολής και κατοχής του 1/3 της Κύπρου για την επιβολή στην Κύπρο της λύσης του τούρκικου πολιτικοστρατιωτικού συμπλέγματος.
Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε όλους όσους παρέχουν επίσημη θέση στον τούρκικο πολιτικοστρατιωτικό σύμπλεγμα και έτσι έχουν συγκεκριμένες ευθύνες για όλα τα εγκλήματα ενάντια στον κυπριακό ελληνισμό μέχρις ότου αποχωρήσει ο τελευταίος Τούρκος στρατηγός από την Κύπρο, μέχρις ότου επιστρέψουν όλοι οι Κύπριοι πρόσφυγες στα κατεχόμενα χωριά και σπίτια τους, μέχρις ότου φύγει ο τελευταίος Αμερικάνος στρατηγός από τη χώρα μας, αφού όπως γνωρίζουν οι πάντες ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βρίσκεται πίσω από τις τούρκικες διεκδικήσεις.
Επαναλαμβάνουμε ότι η ενέργεια μας δεν κατευθύνεται ενάντια στον τουρκικό λαό, αλλά ενάντια στην φασιστική πολιτική του τούρκικου πολιτικοστρατιωτικού συμπλέγματος της οποίας άλλωστε θύμα είναι και ο ίδιος ο τουρκικός λαός.
Τέλος, θα επαναλάβουμε εδώ το ερώτημα που θέτει ο κάθε ένας πολίτης στη Δύση στην τόσο άτεγκτη απέναντι στους παραβάτες της διεθνούς νομιμότητας, την τόσο πιστή στις αρχές και τα ίσα δικαιώματα.
Βάσει ποιας δικαιοσύνης, ποιου ηθικού κανόνα, ποιων δικαιωμάτων των εθνοτήτων η διασκορπισμένη σε όλο το νησί τούρκικη μειονότητα 18% θεμελιώνει το δικαίωμα στην απόσχιση και διχοτόμηση, ενώ η αμιγής πολιτική μειονότητα 25% των 12 εκ. Κούρδων εκ των οποίων 5 εκ. συμπαγής πληθυσμός στο Κουρδιστάν δεν θεμελιώνει δικαίωμα στην απόσχιση και τη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους όπως άλλωστε προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών;
Βάσει ποιας δικαιοσύνης, ποιου ηθικού κανόνα, ποιων δικαιωμάτων των εθνοτήτων τα νησιά που βρίσκονται στον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό, χιλιάδες μίλια μακριά από τις μητροπόλεις, με ελάχιστες μειοψηφίες λευκών αποίκων όπως στα νησιά της Μακρονησίας, π.χ. η Χαβάη είναι αμερικανικά;
Τα νησιά της Μελανησίας ή τα Φόκλαντ είναι αγγλικά; Η Νέα Καληδονία ή τα νησιά της Πολυνησίας και η Ταϊτή γαλλικά; Και δεν είναι δίκαιο η Κύπρος με 82% ελληνικό πληθυσμό επί χιλιάδες χρόνια να είναι ελληνική;›.
Επαναστατική Οργάνωση 17Ν
Αθήνα 7 Οκτωβρίου 1991
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περαιώθηκε η ανάγνωση των εγγράφων και προχωράμε στην επόμενη υπόθεση. Προχωρούμε στην επόμενη υπόθεση.
Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι απολειπόμενοι μάρτυρες δε θα μπορέσουν να έρθουν απ’ ότι φαίνεται. Ο ένας είναι αγνώστου διαμονής, ο άλλος είναι άρρωστος....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν δεν έχουν κάτι σοβαρό να προσθέσουν, να πουν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν..... Αν είναι να μας πουν ότι σκοτώθηκε, σκοτώθηκε, πάει.... Ο άνθρωπος δεν επανέρχεται εν ζωή. Το θέμα είναι αν μπορούν να βοηθήσουν κάτι περισσότερο τη διαδικασία, αλλιώς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα. Και αν έχουν πει κάτι σοβαρό, οπωσδήποτε πρέπει να τους φέρουμε.
(διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γκόγκος είναι εδώ; Παρίσταται πολιτικός ενάγων, δε θα τον εξετάσουμε ενόρκως επομένως.
ΕΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για την εξέταση του κ. Γκόγκου θα ήθελα να πω το εξής κ. Πρόεδρε: Κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες μόνο τα θύματα της επίθεσης. Υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες και μάλιστα αυτόπτες που δεν τους καλέσαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τους καλεί η πολιτική αγωγή; Δεν έχει δικαίωμα να καλεί μάρτυρες;
ΕΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, έχουν μετοικήσει, είναι αγνώστου διαμονής και δεν ξέρω αν έχει γίνει ουσιαστική έρευνα για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου μάρτυρα. Επειδή η κατάθεσή του είναι ουσιώδης, νομίζω ότι πρέπει να εντοπισθεί και να προσέλθει στο Δικαστήριο για να καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πείτε ποιος είναι όμως κ. Παπαδημητρίου.
ΕΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα δώσω τα στοιχεία, είναι ο Ζευγίτης Νικόλαος του Γεωργίου και της Διαμάντως, ο οποίος στην προανακριτική του κατέθεση, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που ήταν στον τόπο της επίθεσης, τον χρόνο που έγινε αυτή και μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ότι αν ξαναδεί το πρόσωπο αυτό θα το αναγνωρίσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να δούμε τότε πώς θα τον βρούμε τώρα. Είναι σημαντικό αυτό που λέτε.
ΕΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ ό,τι ήταν δυνατό να κάνω το έκανα. Αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τί να κάνετε; Οι αρχές πρέπει να τα βρίσκουν αυτά. Κύριε Εισαγγελεύ τί λέτε, να τον αναζητήσουμε; Αν και η άλλη πλευρά δεν έχει αντίρρηση, να τον καλέσουμε. Εμείς θα διατάξουμε την κλήτευση, αλλά δεν μπορούμε εμείς να διατάξουμε την αναζήτηση, θα γίνουμε πλέον εκουσία δικαιοδοσία που θα ψάχνουμε τους απόντες. Δεν προσήκει στο Δικαστήριο ούτε υπάρχει και σχετική διάταξη. Αλλά οι Εισαγγελείς όμως μπορούν να ενεργοποιηθούν, απευθυνόμενοι προς την Αστυνομία.....
ΕΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Φοβάμαι ότι έχουμε μια απλή επίδοση της κλήσης, γι αυτό είπα... Αν ο ανακριτής δε μπόρεσε να επισημάνει την κατοικία, σκέφτομαι πώς θα μπορεί το Δικαστήριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, για να διατάξουμε βιαία προσαγωγή, πρέπει να έχουμε νόμιμη κλήτευση. Δεν έχουμε νόμιμη κλήτευση, δεν έχουμε καν κλήτευση. Ούτε κάποια επίδοση έστω σε άλλη κατοικία. Δεν έχουμε τίποτα τώρα. Μπορούμε να τον καλέσουμε εμείς και αν τον βρούν τον βγήκαν, αλλιώς θα δούμε τί θα κάνουμε. Επομένως, το αίτημα είναι να κληθεί.
ΕΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπάρχει και δεύτερος μάρτυρας. Ο Μιχαήλ Χιωτάκης του Ανδρέα και της Παναγιώτας. Αυτός στην προακριτική κατάθεση, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά δύο ατόμων που επέβαιναν σε ένα κλειστό αυτοκίνητο και πέρασαν μπροστά του μετά την έκρηξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός αναζητήθηκε και δεν βρέθηκε;
ΕΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, αυτός κλήθηκε στον ειδικό Εφέτη Ανακριτή και είπε «δεν αναγνωρίζω›, βάσει των φωτογραφιών που του επιδείχθηκαν. ¶λλο να έχουμε μπροστά μας τους φερόμενους δράστες και άλλο οι φωτογραφίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητάτε την κλήτευση. Τί προτείνει ο κ. Εισαγγελεύς;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να τους καλέσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει αντίρρηση. Διατάσσει λοιπόν κλήτευση μαρτύρων Ζευγίτη και Χιωτάκη. Ας εξετάσουμε αυτού που έχουμε τουλάχιστον.
Κύριε Γκόγκο, είστε λοιπόν πολιτική αγωγή. Θέλω να θυμηθείτε πώς έγιναν τα γεγονότα στα Εξάρχεια, στις αρχές του Νοέμβρη του 1991. Τί ώρα ήταν, πού βρισκόσαστε, πού πηγαίνατε, ήσαστε στάσιμοι κτλ. Εσείς τί ιδιότητα είχατε τότε κατ’ αρχήν;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Είναι η πρώτη φορά που καταθέτω, ζητώ την κατανόησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να είστε ψύχραιμος και να λέτε «αυτό το ξέρω, αυτό δεν το ξέρω, αυτό το θυμάμαι›, δεν είναι ανάγκη ό,τι η μνήμη δε μας έχει διατηρήσει να το αναπλάσει η φαντασία μας. Εδώ είναι Δικαστήριο.
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Να είστε σίγουρος ότι μόνο την αλήθεια θα πω που γνωρίζω. Εγώ ήμουν Αρχιφύλακας, της Α3-21 της Διμοιρίας. Ήμουν νυχτερινός, από 22:00-6:00, νυχτερινή υπηρεσία. Φεύγουμε από την έδρα μας που ήταν η Καισαριανή.......
(διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, είσαστε ο επικεφαλής στο αυτοκίνητο εκείνη την ημέρα...
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Όπως σας είπα 22:00-6:00. Φεύγω από την έδρα των ΜΑΤ που ήταν εκεί πέρα, κατεβαίνουμε, το αρχικό μας σημείο ήταν Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου από τις 10:00-2:00 και μετά από τις 2:00 μέχρι τις 6:00 στο ¶γαλμα του Τρούμαν. Έτσι είχαμε διαταχθεί να είμαστε. Πηγαίνουμε Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου όπως σας είπα, στο αρχικό μας σημείο. Εκεί όμως, λόγω των πολλών σταθμευμένων αυτοκινήτων, δεν μπορούσαμε να σταθμεύσουμε. Ήταν αυτοκίνητα, ο οδηγός δε μπορούσε να σταθμεύσει. Αποχώρησε από το σημείο και φτάσαμε 150 μ. παρακάτω.
Κατεβαίνουμε εκεί κάποιοι συνάδελφοι και κοιτάζουμε ότι ο χώρος δεν προσφερόταν γιατί κόβαμε και την κυκλοφορία στην Ιπποκράτους. Κάποιος συνάδελφος μου λέει «δεν πάμε στη Χαριλάου Τρικούπη;› Λέω «πάμε›. Παίρνω τον ασύρματο, διαβιβάζω, λέω «είμαστε η Α3-21 η διμοιρία, επειδή λόγω των πολλών σταθμευμένων αυτοκινήτων δε μπορούμε να σταθμεύσουμε εδώ πέρα, μπορούμε να πάμε στη Χαριλάου Τρικούπη;›
Όντως, μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, λέει «μπορείτε›. Κατεβαίνουμε την Ιπποκράτους και μπαίνουμε στη Χαριλάου Τρικούπη. Το παρκάρει ο οδηγός το αυτοκίνητο κανονικά. Φτάσαμε σ’ εκείνο το σημείο γύρω στις 10:45, κάπου εκεί. Βάζουμε κανονικά δύο σκοπούς όπως ήταν ανά μία ώρα και καθόμαστε στο λεωφορείο. 12:50, όπως συζητούσα με έναν συνάδελφο, είχε έναν πάγκο στο λεωφορείο, εντός του λεωφορείου που καθόμαστε, ήμουν εγώ, ένας άλλος συνάδελφος και παραδίπλα ο συχωρεμένος ο Βαρής Ιωάννης. Εκείνη τη στιγμή συζητούσαμε για ρούχα, για γραβάτες κτλ.
Εκείνη τη στιγμή βλέπω μπροστά μου μία λάμψη, πυρακτωμένα κομμάτια μπροστά μου μέχρι το ταβάνι. Λέω «τί έγινε;› Έμεινε η συζήτηση στη μέση και από εκείνη τη στιγμή ακούω θόρυβο, σηκωνόμαστε όρθιοι, είχαν σβήσει τα φώτα, κάνω έτσι και πιάνω αίματα στο χέρι μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο λεωφορείο, πού ήταν η δική σας θέση;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Από τη μεριά του οδηγού, από τη μέσα μεριά, όχι από τη μεριά που είναι οι πόρτες, από τη μέσα μεριά. Είχε έναν πάγκο από τη μέσα μεριά και έναν πάγκο από την άλλη και στη μέση είχε ένα σταθερό μεταλλικό πάγκο που ακουμπάγαμε διάφορα αντικείμενα. Εγώ καθόμουν από τη μεριά του οδηγού. Ήμουν εγώ, ένας άλλος συνάδελφος και ο συχωρεμένος. Απέναντι ήταν και άλλοι συνάδελφοι και σας λέω συζητούσα εγώ μαζί με τον συχωρεμένο και τον απέναντι συνάδελφο, κουβεντιάζαμε για ρούχα.
Κάποια στιγμή βλέπω μια λάμψη μπροστά μου όπως καθόμουν, κομμάτια πυρακτωμένα. Λέω «τί είναι αυτά;› Σβήνουν τα φώτα.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θόρυβος δεν έγινε;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Εννοείται....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ήταν η λάμψη και τί έγινε;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Απ’ ότι έμαθα μετά, δεν το ήξερα εκείνη τη στιγμή ούτε φαντάστηκα....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς χάσατε τις αισθήσεις σας;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Με το που βλέπω ότι σβήνει το φως, κουνιέται όλη η κλούβα, σπάνε τα τζάμια, γίνεται ένας θόρυβος, βλέπω τους συναδέλφους ότι ματωμένοι, κάνω έτσι με το χέρι μου και βλέπω αίμα στο μελίγγι. Είπα ότι έχω εσωτερική αιμορραγία, έτσι φαντάστηκα, δε λέω ότι ήταν έτσι. Καταλαβαίνετε, όταν συμβαίνει κάτι έξαφνα, χωρίς να το περιμένεις.....
Μετά από λίγο άκουσα κι έναν άλλο θόρυβο, μετά από 5 δευτερόλεπτα άκουσα κι άλλον ένα θόρυβο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ακριβώς είχε γίνει κι απ’ ότι μάθατε μετά; Πόσοι ήσαστε μέσα στο λεωφορείο
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ήμαστε 10 συν οι δύο που ήταν έξω, οι σκοποί, σύνολο 12 άτομα. ¶κουσα την έκρηξη και τη λάμψη, άκουσα να ουρλιάζουν έξω οι συναγερμοί από τα αυτοκίνητα, βγήκαμε έξω.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶νοιγαν οι πόρτες
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: ¶νοιγαν οι πόρτες, σύννεφα ήταν πάνω από σκόνη, συναγερμοί χτυπούσαν, γινόταν ένας πανικός όπως αντιλαμβάνεστε. μέσα στο βράδυ γινόταν ο χαμός. Εγώ δεν ήξερα ότι υπήρχε μέσα σκοτωμένο άτομο γιατί σας είπα, ότι είχαμε σταματήσει τη συζήτηση.
Όπως σας είπα, εγώ αισθάνθηκα ότι είχα εσωτερική αιμορραγία στο κεφάλι. Παίρνω άλλους δύο συναδέλφους, κατεβαίνω στη Χαριλάου Τρικούπη που ήταν στα 10, 20 μέτρα, πόσο ήταν, παίρνουμε ένα ταξί και πηγαίνουμε σε κάποιο νοσοκομείο γιατί πίστεψα ότι είχα πάθει μεγάλη ζημιά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς έγινε λοιπόν το συμβάν σύμφωνα με αυτά που πληροφορηθήκατε;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Εκ των υστέρων έμαθα ότι ήταν η 17Ν που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ερχόμουν αντιμέτωπος, ούτε καν μου περνούσε απ’ το μυαλό. Έμαθα μετά από τις τηλεοράσεις ότι είχαν στήσει ρουκέτα σε απόσταση 15 μ. από την πίσω μεριά επάνω χτύπησαν την κλούβα και ότι έριξαν και χειροβομβίδα. Αυτός ήταν ο δεύτερος κρότος που ακούσαμε σε διάστημα 5 δευτερολέπτων. Αυτά τα άκουσα όταν γύρισα από το 401 νοσοκομείο και όπως καταλαβαίνετε, η κατάστασή μου, το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τη 17Ν, να είμαστε ειλικρινείς, σου κόβονται όχι τα γόνατα, σου κόβονται τα πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η χειροβομβίδα έπεσε μέσα στο λεωφορείο;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Η χειροβομβίδα όχι, αλλά έφυγαν κομμάτι απ’ ότι άκουσα μετά και ήταν για να μας αποτελειώσουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί χειροβομβίδα έβαλε, επιθετική ή αμυντική;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Απ’ ότι άκουσα μετά, αμυντική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά, η επιθετική ή η αμυντική;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Δε γνωρίζω απ’ αυτά. Εγώ έχω υπηρετήσει στην Αεροπορία και δεν τα ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τώρα που αναπλάθετε το συμβάν και από αυτά που μάθατε, τον τρόπο που έγινε, τί πιστεύετε; Τί ήθελαν αυτοί που έκαναν αυτά τα πράγματα; Να σας σκοτώσουν; Να σας τραυματίσουν; Να σας εκφοβίσουν απλώς;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Θα σας πω την αλήθεια. Όπως σας είπα υπηρετώ 20 χρόνια, εκείνη την ημέρα έκλεινα 8 χρόνια στο σώμα, υπηρετούσα στα ΜΑΤ, δεν είχα ποτέ, παρ’ όλο που είχα πάει σε τόσα συμβάντα που είχαν τύχει, ποτέ δεν είχα τρομάξει. Ήταν η μόνη φορά που πραγματικά σας μιλάω, μου έφυγε η ψυχή. Πιστέψτε το αυτό. Δε σας κρύβω ότι ακόμα και τώρα είναι το μόνο που μου έχει στιγματίσει τη ζωή.
Από αυτή την αιτία, σας μιλώ ειλικρινά –και δεν το λέω ψέματα- είναι το μόνο που με έχει στιγματίσει. Δεν είχα κανένα, ούτε υπηρεσιακό ούτε από κάποιον άλλο πολίτη, ούτε γενικά από κανέναν άνθρωπο πρόβλημα. Είναι το μόνο πράγμα που μου έχει στιγματίσει τη ζωή, είναι η αιτία –σας μιλώ εντίμως- που καταστράφηκα, οικονομικώς, κοινωνικώς, από αυτή την αιτία. Πιστέψτε το, μου έχει κοστίσει πάρα πολύ. Αυτό έχω να σας πω, τίποτε άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μου όμως, τί ήθελαν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Να σας σκοτώσουν, να σας τραυματίσουν, να σας εκφοβίσουν απλώς; Να δώσουν ένα μήνυμα;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Απ’ ότι φαντάζομαι, να μας σκοτώσουν, γιατί ρουκέτα μας έριξαν, δεν μας έριξαν σοκολάτες, ρουκέτα μας έριξαν. Ρουκέτα μας έριξαν και χειροβομβίδα για να μας αποτελειώσουν. Βέβαια το λόγο δεν τον ξέρω και θα ήθελα πάρα πολύ να τον ακούσω από τους κυρίους, έστω και μετά από 12 χρόνια. Ήθελα πραγματικά να μάθω για ποιο λόγο επέλεξαν εμάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού λοιπόν ήθελαν να σας σκοτώσουν και αφού χρησιμοποίησαν αυτά τα μέσα τα οποία είπατε εσείς, ότι είναι επικίνδυνα και δεν είναι «σοκολάτες›, τί παρεμπόδισε το αποτέλεσμα; Γιατί λοιπόν δε σας σκότωσαν;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Δεν το γνωρίζω, οι κύριοι θα το γνωρίζουν φαντάζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, εσείς γνωρίζετε να μου πείτε, αφού λέτε ήθελαν να σας σκοτώσουν και γι αυτό το λόγο χρησιμοποίησαν αυτά τα πολύ επικίνδυνα μέσα λέτε, πώς αποφύγατε....
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι από θαύμα, από το Θεό, δεν ξέρω. Πώς βγήκα ζωντανός από εκεί πέρα, ούτε το γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν γινόταν λίγο πιο καλά η δουλειά; Πώς μπορούσε να γίνει πιο καλά; Ή δεν ξέρετε εσείς να μας πείτε από τέτοια πράγματα;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Εγώ σας είπα κ. Πρόεδρε, το μόνο που γνωρίζω, ότι από τύχη ζω και πώς βγήκα από κει ένας Θεός ξέρει. Τώρα, πώς θα γινόταν καλύτερη δουλειά, πώς θα μας σκότωναν, δεν το γνωρίζω. Δεν έχω γνώσεις τέτοιες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλώς έχετε γνώμη ότι ήθελαν να σας σκοτώσουν αλλά δεν μπορείτε να πείτε... Δεν έχω τίποτε άλλο. Ο κ. Εισαγγελεύς.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γι αυτό το συμβάν τιμωρηθήκατε υπηρεσιακώς.
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ακριβώς, τιμωρήθηκα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς το εξηγείτε αυτό; Γιατί;
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Αυτό είναι το ένα που μου συνέβη με τη 17Ν, οπωσδήποτε σαν επικεφαλής και σαν άνθρωπος μου κόστισε πάρα πολύ. Το δεύτερο σκέλος είναι η υπηρεσία: Η υπηρεσία μετά από αυτά, μετά από δυο μήνες με κάλεσε επάνω και μου έδωσε κλήση προς απολογία και με τιμώρησε με δύο μήνες παύσεως.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορείτε να πείτε γιατί; Αν θέλετε, αν δε θέλετε μην το πείτε.
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Δε γνωρίζω για ποιο λόγο. Αλλά αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι υπάρχει και Θεός καμιά φορά. Γιατί το λέω αυτό: Γιατί ο τότε αρχηγός, πριν από 10 χρόνια που με τιμώρησε, ήταν ο αρχηγός κ. Στέφανος Μακρής, ο οποίος είχε χειριστεί ένα μήνα πριν την υπόθεση της Ριανκούρ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά δε μας ενδιαφέρουν.
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Εγώ απλά σας λέω ότι τιμωρήθηκα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δε σας ρωτώ τίποτε άλλο.
κ. ΓΚΟΓΚΟΣ: Εκτός από το ότι τιμωρήθηκα με δύο μήνες αργία, καταλαβαίνετε σε ποια κατάστημα ήμουν και τιμωρήθηκα με δυο μήνες αργία κι ένα άλλο παραπάνω, ότι με έκριναν και ακατάλληλο για τη Σχολή, να συμμετάσχω σε εσωτερικό διαγωνισμό στη Σχολή Υπαστυνόμων για τη θητεία αυτή.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πρόεδρος έχει τον λόγο.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, έγινε έκρηξη είπατε μιας ρουκέτας και μια χειροβομβίδας.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προκλήθηκαν ζημιές σε πράγματα και σε τί πράγματα;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι. Και την κλούβα μέσα σπάσανε τα τζάμια, προκλήθηκαν υλικές φθορές εκτός από τους τραυματισμούς και τον θάνατο του συναδέλφου και στον απέξω χώρο προκλήθηκαν γιατί ήταν κάποια αυτοκίνητα. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Τώρα ακριβώς δεν μπορώ να ξέρω αλλά απ’ ότι φαντάζομαι....
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φτάνει κ. μάρτυρα. Προκλήθηκαν λοιπόν ζημιές στο λεωφορείο της Αστυνομίας είπατε.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Πίσω δεξιά που έσκασε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φτάνει κύριε, στο αυτοκίνητο. Το έχετε πει για ποιο αυτοκίνητο μιλάμε. Ζημιές στο αυτοκίνητο, σε τζάμια και τέτοια. Ζημιές είπατε σε άλλα αυτοκίνητα ή σε σπίτια; Δεν το κατάλαβα. ¶λλες φθορές από την έκρηξη εκτός από το λεωφορείο σε άλλα πράγματα γίνανε;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Απ’ ότι έχω διαβάσει, ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τί πράγματα; Σε σπίτια;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Σε αυτοκίνητα απ’ ότι άκουσα. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς. Γίνανε ζημιές.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, δεν ξέρετε δεν λέτε. Εσείς τραυματιστήκατε;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Τραυματίστηκα εδώ στο αυτί όπως είπα προηγουμένως. Έπιασα με την παλάμη και έτρεχε αίμα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο αυτί.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Στο αυτί, εδώ στο λαιμό που ακόμα με πονάνε και μερικά κομμάτια και στο χείλος επάνω έβγαζα αίμα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο αυτί, στο λαιμό και στο χείλος.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλα άτομα τραυματίστηκαν;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι, τραυματίστηκαν κι άλλοι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εδώ αυτοί;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Είναι εδώ. Σε λίγο θα καταθέσουν. Είναι από την Διμοιρία.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και οι άλλοι που τραυματίστηκαν. Σας ρώτησε ο κ. Πρόεδρος αφού σκοπό είχαν για σας και κάποιους άλλους εκτός από τον Βαρή που είχε το αποτέλεσμα που είχε και αφού είχε σκοπό ο δράστης ή οι δράστες να σας σκοτώσουν κι εσάς, γιατί δεν επιτεύχθηκε αυτό το αποτέλεσμα; Τί εμπόδισε τον δράστη να επέλθει το αποτέλεσμα της δικής σας ή και των άλλων ανθρωποκτονίας; Τί ήταν εκείνο;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Σας είπα από τύχη. Δεν γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήσασταν επικεφαλής του πληρώματος. Στο σημείο αυτό που είχατε σταθμεύσει, αν κατάλαβα καλά τυχαία βρεθήκατε.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι, ναι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: ¶λλη φορά το αυτοκίνητο που σας μετέφερε στάθμευε εκεί;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Έχω κάνει πολλές νύχτες εκεί πέρα, ναι. Έχω κάνει πολλά βράδια σε κείνο το σημείο το συγκεκριμένο, στην Χαριλάου Τρικούπη.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ρωτάω δηλαδή γιατί εάν τυχαία πήγατε εκείνο το βράδυ, πώς βρεθήκανε οι άνθρωποι όσοι ήταν εκεί να ....
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς, ήμασταν Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου όπως σας είπα το αρχικό μας σημείο. Αλλά επειδή ήταν πολλά σταθμευμένα εκεί πέρα αυτοκίνητα, 100-150 μέτρα δεν μπορούσε να σταθμεύσει ο οδηγός και γι αυτό πήγαμε. Αλλά πολλά χρόνια πιο μπροστά πηγαίναμε εκεί πέρα. Έχω κάνει πολλά νυχτερινά βράδια σε κείνο το σημείο.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήταν ένα σημείο δηλαδή που αυτοκίνητο των ΜΑΤ είτε το δικό σας ή κάποιο άλλο.....
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Πολλά βράδια σταθμεύανε εκεί 8ωρα, από τις 22:00΄ως τις 06:00 το πρωί.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλω τίποτε άλλο κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. συνάδελφος.
κ. ΠΑΠΗΛΙΟΥ: Θυμόσαστε πού έπεσε η χειροβομβίδα;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Όχι, έξω πρέπει να έπεσε. Δεν θυμάμαι.
κ. ΠΑΠΗΛΙΟΥ: Από την χειροβομβίδα τραυματίστηκε κανένας;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Για να είμαι ειλικρινής δεν το γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Πολιτική Αγωγή. Κύριε Παπαδημητρίου, έχετε το λόγο.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, σε ποια Διμοιρία ανήκατε, με ποιο κωδικό αριθμό;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Στην Α321.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Χρησιμοποιούσατε πάντα το ίδιο λεωφορείο για τις μετακινήσεις;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Το ίδιο.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποιο λεωφορείο;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: ΕΑ10191.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποια εντολή σας δόθηκε εκείνη την ημέρα;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Να πάμε στην Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τί ώρα ξεκινήσατε και από πού ξεκινήσατε;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Από την Έδρα των ΜΑΤ, από την Καισαριανή. Φύγαμε γύρω στις 22:00’ , 22:10΄. Φτάσαμε γύρω στις 22:30΄Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποιος ήταν ο αρχικός προορισμός σας;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπενθυμίζω ότι μας τα είπε αυτά και δεν μας πολυχρειάζονται φυσικά. Εμάς μας νοιάζει εάν έγινε αυτό κι αν υπήρχε ανθρωποκτόνος σκοπός.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα δείτε ότι μας νοιάζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε άμα θέλετε. Όπως βλέπετε εγώ δεν εμποδίζω κανέναν. Απλώς υπενθυμίζω σε όλους ότι πρέπει να προωθείται η διαδικασία. Όποιος δεν θέλει ας μην την προωθεί.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα ολοκληρώσω και θα δείτε ότι οι ερωτήσεις συνδέονται με την ουσία. Τί ώρα φτάσατε;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Καθίσαμε γύρω στα 5΄λεπτά στο σημείο εκείνο. Μετά από ένα 10λεπτό, τέταρτο κατεβήκαμε την Ιπποκράτους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη και παρκάραμε. 10΄λεπτά να κάναμε;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επαναλαμβάνω την ερώτηση του κ. Εισαγγελέα που δεν απαντήσατε. Είχατε σταθμεύσει και στο παρελθόν εκεί;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Παλιά ναι, είχαμε σταθμεύσει.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το ίδιο λεωφορείο με την ίδια Διμοιρία;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είχατε σταθμεύσει και στο παρελθόν. Την στιγμή της έκρηξης που βρισκόσασταν ακριβώς εσείς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να διαβάσουμε τα πρακτικά. Μην ρωτάμε πάλι τα ίδια, σας παρακαλώ πολύ. Εδώ έχουμε 130 υποθέσεις. ¶μα ρωτάμε τα ίδια και τα ίδια δεν θα τελειώσουμε.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση αυτή συνδέεται με την επόμενη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε την επόμενη να τελειώνουμε.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με παρακαλείτε; Όχι, δεν σας την επιτρέπω την ερώτηση γιατί ρώτησα εγώ. Ρωτάτε την επόμενη. Δεν μπορούμε να τα ρωτάμε όλοι όλα. Δεν θα τελειώσουμε εδώ πέρα ποτέ. Βοηθάτε και η Πολιτική Αγωγή.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εν πάση περιπτώσει, θα μου επιτρέψετε να διαβάσω ένα μέρος από την προκήρυξη της Οργάνωσης, ένα μέρος από την προκήρυξη της Οργάνωσης εκτός αν είναι γνωστή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το διαβάσετε διότι θα την διαβάσουμε όλη την προκήρυξη όπως ξέρετε, ολόκληρη. Διαβάστε όμως το μέρος που θέλετε εσείς.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα διαβάσω την προκήρυξη 65 της Οργάνωσης εκτός αν είναι πλαστή, να μας το πουν οι κύριοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν είναι. Διαβάστε το μέρος που μας ενδιαφέρει.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Από την περσινή μαθητική διαδήλωση που κατέληξε στον εμπρησμό από τα ΜΑΤ του «Κ. ΜΑΡΟΥΣΗΣ› το θάνατο των τεσσάρων και στον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών, την επίθεση τους εργαζομένους της OLYMPIC CATERING, στους συνταξιούχους, στους απεργούς της ΕΑΣ, στους εργαζομένους στην ΕΒΟ, στις προβληματικές, στους οικοδόμους, στους αγρότες στο Ηράκλειο, στους απεργούς νοσοκομειακούς στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ όπου δεν σεβάστηκαν τα άρρωστα μικρά παιδιά›.
Κύριε μάρτυς, θυμάστε κάποια περιστατικό προηγούμενο του χτυπήματος που μπορεί να συνδυαστεί με την επιλογή σας ως στόχου;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ήμασταν πριν από 15 με 20 μέρες, ακριβώς δεν μπορώ να θυμάμαι, είχαμε πάρει εντολή, ήμασταν υπηρεσία στο κέντρο. Πήραμε εντολή να μεταβούμε στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ και όντως πήγαμε στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ.
Απ’ ότι θυμάμαι μαζί με την Διμοιρία – ήταν 10-15 σκαλοπάτια – καθίσαμε εκεί στο πλατύσκαλο και αν τυχόν φυσικά με ρωτάτε, ναι τότε είχα δει μόνο σε απόσταση τον κύριο με το μουστάκι και με τα γυαλιά, απλώς ούτε μας μίλησε ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος ήταν ο κύριος με το μουστάκι;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ο κύριος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιον δείχνετε; Τον κ. Σερίφη δείχνετε;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι. Δεν έκανε τίποτα. Ούτε μας είπε τίποτα, ούτε του είπαμε, απλά σε απόσταση λίγο περισσότερο από σας τον είδα που έκανε βόλτες. Τίποτε άλλο. Ούτε μας είπε, ούτε του είπαμε.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δηλαδή ήταν στο προαύλιο του νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μαζί με τους άλλους που μετείχαν στα επεισόδια;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ήταν θυμάμαι κάποιες κυρίες, κάποιοι άλλοι διαδηλωτές που κάθονταν, δεν θυμάμαι πόσα άτομα και ο κύριος πέρναγε, έκανε βόλτες, 10 μέτρα – 10 μέτρα κάτω. Ούτε όμως μας είπε τίποτα, ούτε μας απείλησε, ούτε τίποτα. Ψυχή θα παραδώσω, τίποτα δεν μας είπε. Απλά τον είδα όμως.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ήσυχα. Ρωτάει, δικαιούται να ρωτάει. Θα έρθει και η ώρα σας να ρωτήσετε κι εσείς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, αλλά δεν εστιάζει στην ?
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κυρία συνάδελφε, αν θέλετε προσέξτε. Αν προσέξετε θα δείτε ότι οπωσδήποτε είναι συναφής η ερώτηση μ’ αυτά τα οποία οπωσδήποτε εμείς θέλαμε να καταλήξουμε εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε.
Για πέστε μου, ήταν εύκολο για τον κ. Σερίφη που τον είδατε εκεί ή για τους άλλους παρευρισκομένους στο προαύλιο να συλλέξουν στοιχεία για την ταυτοποίηση σας ως στόχου;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Καλά αυτό δεν το συζητάμε, το πιο εύκολο πράγμα. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να δει το νούμερο και να ακούσει.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶ρα ήταν εύκολο να σας φωτογραφίσει κλπ.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ευκολότατο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κατηγορείται βλέπω.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, δεν θέλουμε εμείς τώρα να κατηγορήσουμε ούτε να ενοχοποιήσουμε τον κ. Σερίφη, αλλά γιατί ?
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ήμουν τηλεφωνητής στο Νοσοκομείο «ΠΑΙΔΩΝ – ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ›. Τι υπονοείτε; Ότι εγώ ήμουν έξω και έπαιρνα τους αριθμούς από τις κλούβες;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Εγώ σας είδα λίγο περισσότερο από όσο σας είδα και όπως σας βλέπω τώρα ήταν δεξιά και αριστερά. Τίποτα άλλο.
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Που με είδατε;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Στο προαύλιο.
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σε ποιο νοσοκομείο;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Δεν το ξέρω το νοσοκομείο.
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Με συγχωρείτε, εσείς κάτι είπατε προηγουμένως. Εσείς είπατε στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Είπα εγώ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έτσι είπατε.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Είπα τη λέξη ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είπατε τώρα προηγουμένως. Κοιτάξτε τα πρακτικά.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Δεν έχω πει ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Είπα στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν ξέρετε που είναι το ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και που είναι το Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ξέρω ότι είναι δίπλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέσα ήσασταν, έξω; Που;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ήμουν στο προαύλιο ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο προαύλιο ήταν οι κλούβες των ΜΑΤ;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ήμουν στο πλατύσκαλο και απλά σας είδα εγώ εσάς και κάνατε βόλτες. Τίποτα άλλο δεν είδα. Ούτε σας είπα αν χτυπήσατε ?
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Πως ήμουν;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Με γυαλιά, με μουστάκι, όπως είσαστε τώρα.
Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν φορούσα κ. Πρόεδρε γυαλιά εκείνη την εποχή. Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας, την έπαθα μετά. Είμαι ανάπηρος και ο κύριος θέλει να εμπλέξει αυτή την ιστορία εδώ. Δούλευα στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ -ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και μετά έχω φορέσει τα γυαλιά. Δεν φορούσα γυαλιά.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε να διευκρινίσω. Εμείς δεν θέλουμε να ενοχοποιήσουμε τον κ. Σερίφη. Απλά να δείξουμε ότι η διμοιρία Α321 υπήρξε προσχεδιασμένος στόχος. Δηλαδή ήταν προσχεδιασμένο το χτύπημα εναντίον της διμοιρίας Α321.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ακούμε με μεγάλη προσοχή και όταν ρωτάτε πράγματα που δεν τα έχουμε ρωτήσει εμείς ούτε παρεμβαίνουμε ούτε ?
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στην ερώτηση εκείνη που είπα πριν για το που βρισκόταν για να συνδυάσω την επόμενη ερώτηση. Μήπως θέλει να μας πει τίποτα ο κ. Σερίφης; Να δώσει κάποια άλλη διευκρίνιση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν τον ρωτάμε τον κατηγορούμενο. Εγώ σας έδωσα το λόγο να ρωτήσετε τον μάρτυρα. Ρωτάτε τον ό,τι θέλετε. Αυτός ζήτησε τον λόγο να ρωτήσει κάτι τον μάρτυρα.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι τραυματιστήκατε.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Ναι.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γιατί είχαμε ένα μόνο θανάσιμο τραυματισμό, του Βαρή;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Σας είπα, από τύχη ζούμε. Δεν γνωρίζω περισσότερα. Από τύχη μόνο. Τώρα πως δεν το γνωρίζω. Εκείνοι γνωρίζουν. Τι να σας πω, δεν γνωρίζω. Αυτό που ξέρω να πω όμως, είναι ότι από τύχη φαντάζομαι ότι ζω. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας παρακαλώ, για πέστε μου. Ο αυτουργός ήταν εδώ που εκτόξευσε τη ρουκέτα. Δηλαδή ήταν στο υπερυψωμένο τοιχίο. Έβλεπε αν το λεωφορείο ήταν γεμάτο με αστυνομικούς;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Απ’ ότι είδα μετά, γιατί δεν γνωρίζω που ακριβώς ήταν εκείνη τη στιγμή, αλλά απ’ ότι άκουσα μετά και διάβασα καταθέσεις, ήταν λέει 15 μέτρα απόσταση. Είχε φως γιατί μέσα όταν είμαστε άτομα δεν μπορούμε να μην έχουμε φως. Στο σκοτάδι θα καθόμαστε; Αφού σας λέω συνομιλούσαμε. Στα τυφλά; Αφού ήταν βράδυ και μιλάγαμε.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶ρα έβλεπε ότι το λεωφορείο ήταν γεμάτο με αστυνομικούς.
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι όχι μόνο έβλεπε αλλά και άκουγε αφού μιλάγαμε σας λέω. Μιλάγαμε και με τον συχωρεμένο αλλά και με τα άλλα παιδιά. Και οι άλλοι συνάδελφοι μίλαγαν μεταξύ τους.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μια τελευταία ερώτηση. Πως δικαιολογείτε ότι μετά την εκτόξευση της αντιαρματικής ρουκέτας 3,5 ιντσών σας έριξε και χειροβομβίδα;
Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ: Φαντάζομαι για να μας αποτελειώσει.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαριστώ.