Σκωληκόμορφο αμφίβιο τρέφεται με το δέρμα της μητέρας του

Ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Γουιάνα
Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 19:41
plosone.org

Τα αμφίβια αυτά ζούσαν στον πλανήτη προτού καν αυτός κατοικηθεί από τους δεινόσαυρους.

A- A A+

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα άγνωστο έως σήμερα είδος αμφιβίου, το οποίο εξωτερικά θυμίζει περισσότερο σκουλήκι και εντάσσεται σε μία οικογένεια άποδων αποτελούμενη από άλλα τρία είδη. Κοινό τους στοιχείο: ότι τα μικρά τους τρέφονται με το δέρμα της μητέρας τους.

Η ανακάλυψη έγινε στη Γαλλική Γουιάνα και παρότι το συγκεκριμένο είδος είναι νέο για την επιστήμη, τα αμφίβια αυτά ζούσαν στον πλανήτη προτού καν αυτός κατοικηθεί από τους δεινόσαυρους. Απαντώνται στους τροπικούς, κυρίως κάτω από την επιφάνεια της γης, γι’ αυτό και δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς.

«Τα είδη αυτά δεν τα έχουμε κατανοήσει καλά σε σχέση με τα περισσότερα άλλα πλάσματα, συνεπώς κάθε νέα πληροφορία εμπλουτίζει τις γνώσεις μας γύρω από την κρυφή ζωή τους», δήλωσε στο αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Ερευνών η Έμα Σέρατ από το Χάρβαρντ, εκ των συντακτών της έκθεσης.

PLOSONE.ORG

Τα μικρά της έχουν κατάλληλα δόντια που τους επιτρέπουν να αφαιρούν αυτό το δέρμα καθώς μεγαλώνουν.

Οι επιστήμονες του αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Χάρβαρντ, οι οποίοι περιέγραψαν το νέο είδος, του έδωσαν το όνομα Microcaecilia dermatophaga, δηλαδή μικρό άποδο που τρέφεται με δέρμα.

Η μητέρα M. dermatophaga αναπτύσσει ένα επιπλέον λιπαρό «στρώμα» δέρματος. Τα μικρά της έχουν κατάλληλα δόντια που τους επιτρέπουν να αφαιρούν αυτό το δέρμα καθώς μεγαλώνουν. Τα δόντια αυτά αντικαθίστανται από πιο κοφτερά, με τα οποία τα ενήλικα ζώα τρώνε σκουλήκια και έντομα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα αμφίβια είναι σχεδόν τυφλά, αφού τα μάτια τους καλύπτονται από οστό, όμως επαφίενται σε μικροσκοπικά πλοκάμια, στο μπροστινό μέρος του κρανίου τους.

«Εντοπίσαμε άλλο ένα είδος που τρέφεται με δέρμα, αλλά αυτό που θεωρούμε πιο σημαντικό είναι ότι αυτό έχει μακρινή συγγένεια με άλλα είδη που τρέφονται με δέρμα, κάτι που σημαίνει ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί αρχέγονο χαρακτηριστικό των άποδων», εκτίμησε η Σέρατ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή