Για την απαγωγή του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim ενημερώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο μητροπολιτών.
Τα παραπάνω δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Αντιόχειας Ιωάννης είναι αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου.
Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.
Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο κ. Αβραμόπουλος θα ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του.
«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο μητροπολίτες απήχθησαν από ενόπλους κοντά στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός των μητροπολιτών είναι νεκρός.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό είχε νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος ζήτησε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί άμεσα η δοκιμασία του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο πως ήδη έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση να έχει αίσια έκβαση.
Ο κ. Ιερώνυμος είχε ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας και προσωπικά προς τον Πατριάρχη Ιωάννη για τις δραματικές εξελίξεις που σχετίζονται με την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου, ο οποίος είναι αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας.
«Εύχομαι και προσεύχομαι αυτή η δραματική περιπέτεια, με τη βοήθεια του Θεού, να τελειώσει σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για κληρικό που με την παρουσία και το έργο του τιμά την Εκκλησία. Και ας γνωρίζουν όλοι ότι οι διάκονοι της Εκκλησίας λειτουργούν πάντα ως πρεσβευτές και αγγελιοφόροι της ειρήνης, ιδιαίτερα στις εύφλεκτες ζώνες του πλανήτη μας, και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους», επισημαίνει ο Ιερώνυμος.
Για το ζήτημα επικοινώνησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον υπουργό Εξωτερικών και παρακάλεσε τον πρώτο να μεταβιβάσει το ενδιαφέρον του στον Πατριάρχη Αντιοχείας.
Την έντονη ανησυχία του «για τη δυσάρεστη εξέλιξη της απαγωγής του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Βεροίας και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου και του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου» εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση «να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωσή τους».
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σχολιάζουν πως «η απαγωγή του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου και του συρορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπίου Γρηγορίου, καθώς και η δολοφονία των δύο συνοδών από ισλαμιστές στην Συρία είναι καθοριστικό γεγονός για την στάση μας στη Συρία».
Την απαγωγή των δύο μητροπολιτών καταδικάζει το ΚΚΕ που προσθέτει ότι «η συγκρότηση και ανάπτυξη των λεγόμενων "αντικαθεστωτικών δυνάμεων" και διαφόρων συμμοριών που στηρίζονται με όλους τους τρόπους από Ε.Ε. - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δημιουργεί το περιβάλλον που διαμορφώνει επικίνδυνες εξελίξεις για το συριακό λαό, για τους λαούς της περιοχής».
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «το ΚΚΕ έγκαιρα έχει προειδοποιήσει για αυτούς τους κινδύνους και συμπληρώνεται: «Κρίνεται η κάθε πολιτική δύναμη από τη στάση της στην ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας στο δικαίωμα του συριακού λαού ο ίδιος να καθορίζει το μέλλον του».
Ποιος είναι ο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου
Συρία: Απήχθη ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος Θύμα απαγωγέων έπεσε στη Συρία ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλος και ο Επίσκοπος Γιοχάν Ιμπραήμ, σε ενέδρα Σύρων ανταρτών κοντά στο Χαλέπι. Το Πρακτορείο ΣΑΝΑ αναφέρει ότι απήχθησαν στο χωριό Κφαρ Νταέλ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαγωγείς εκτέλεσαν τον οδηγό και το διάκονο του Μητροπολίτη.
Ο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία. Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής.
Ήταν αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας.
Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.
Ο μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό του έργο έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά. Θεωρείται από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.