Το δίκτυο Tor (The Onion Router) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ όσων δεν επιθυμούν η δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο να είναι ανιχνεύσιμη. Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να στέλνει δεδομένα μέσω μίας σειράς από routers «τακτοποιημένων» υπό τη μορφή «κρεμμυδιού» (δηλαδή σε «στρώματα» ) , έτσι ώστε να είναι δύσκολη η παρακολούθησή τους.
Το Tor χρησιμοποιείται ευρέως από ακτιβιστές, αλλά και από άτομα που επιδίδονται σε παράνομη δραστηριότητα- και πλέον βρίσκεται στο «στόχαστρο» της ιαπωνικής αστυνομίας, λόγω του «κυνηγιού» ενός χάκερ ο οποίος ήταν γνωστός ως «Demon Killer», και χρησιμοποιούσε το Tor.
Η πρόταση υποβλήθηκε από ειδικό κλιμάκιο της ιαπωνικής Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μαϊνίτσι Σιμπούν». Η ιαπωνική αστυνομία άρχισε την έρευνα για τον εντοπισμό του χάκερ αφού αυτός άρχισε να απειλεί με βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, μέσω δημοσιεύσεών του σε forums και discussion boards, προσφέροντας και αμοιβή τριών εκατομμυρίων γιεν (περίπου 23.000 ευρώ) για πληροφορίες.
TORPROJECT.ORG
Το Tor χρησιμοποιείται ευρέως από ακτιβιστές, αλλά και από άτομα που επιδίδονται σε παράνομη δραστηριότητα.
Η αστυνομία προέβη αρχικά σε τέσσερις συλλήψεις, ωστόσο όπως αποδείχτηκε ο «Demon Killer» είχε χρησιμοποιήσει τους υπολογιστές των εν λόγω ατόμων εν αγνοία τους, μέσω του Τοr. Ο χάκερ παράλληλα έστελνε προκλητικά email σε αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιπτώσεις παραπλανώντας τους: σε μία περίπτωση, όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στην Ενοσίμα, ένα νησί στα ανοιχτά του Τόκιο, και εν τέλει βρέθηκαν μπροστά σε μία…γάτα, στο περιλαίμιο της οποίας ήταν κρεμασμένη μία κάρτα μνήμης, όπου περιέχονταν λεπτομέρειες σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση των υπολογιστών των «στόχων» του.
Ο χάκερ (ο 30χρονος Γιουσούκε Καταγιάμα) εν τέλει συνελήφθη, καθώς είχε καταγραφεί σε κάμερα μαζί με τη γάτα, αλλά η υπόθεση ώθησε την ιαπωνική αστυνομία να αρχίσει να εξετάζει πιο ενδελεχώς τη μεθοδολογία της σε τέτοιου είδους υποθέσεις και να διερευνά το ενδεχόμενο απαγόρευσης του Tor και άλλων παρεμφερών «ανωνύμων» δικτύων, καθώς χρησιμοποιούνται για εγκληματική δραστηριότητα. Ωστόσο, πολλοί ιαπωνικοί πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ παρουσιάζονται αντίθετοι σε τέτοιες κινήσεις.