Σε λιγότερο από τρία χρόνια, μετά από την πρόχειρη αποκωδικοποίηση για τα 3.000.000.000 γράμματα του ανθρωπίνου DNA, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο τελικός χάρτης έχει ολοκληρωθεί πλέον σε ποσοστό 99,9%.
Ο χάρτης, που βρίσκεται ήδη στα χέρια ερευνητών σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπληρώνει τα κενά αλληλουχίας γονιδιωμάτων, που παρουσίαζε η πρόχειρη αποκωδικοποίηση του Ιουνίου του 2000 και θέτει τα θεμέλια για τη διερεύνηση καθώς και τη θεραπεία ασθενειών.
Η Τζέϊν Ρότζερς, διευθύντρια του αγγλικού ινστιτούτου Welcome Trust, αναφερόμενη στην διαφορά ανάμεσα στη πρόχειρη αποκωδικοποίηση του 2000 και τη σημερινή ολοκλήρωσή της, δήλωσε : «Φαίνεται λίγο σαν να προχωράμε από τη πρώτη προσπάθεια ηχογράφησης ενός demo στη ηχογράφηση ενός CD?
Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής ομάδα της Αλληλουχίας του Ανθρωπίνου γονιδιώματος το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γενετικής,τονίζεται ότι «έχοντας την γενετική αλυσίδα ολοκληρωμένη είναι σαν να έχουμε όλες τις σελίδες ενός εγχειριδίου που χρειάζεται για να φτιάξουμε το ανθρώπινο σώμα... Η πρόκληση για τους ερευνητές και τους επιστήμονες είναι να διευκρινίσουν πως διαβάζεται το περιεχόμενο αυτό των σελίδων».
Η αλληλουχία του γονιδιώματος είναι ακριβής σε ποσοστό 99,9% και τα μοναδικά κενά που υπάρχουν, συνολικά 400,δε μπορούν να καλυφθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία. Οι ερευνητές είναι ήδη απασχολημένοι συγκρίνοντας τη δομή του ανθρώπινου γονιδιώματος με αυτή των ζώων, κάτι που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν τα γονίδια που ευθύνονται για συγκεκριμένες ασθένειες.
«Βασιζόμενοι στον νέο γενετικό χάρτη θα μπορούμε να μάθουμε για πιθανές μελλοντικές ασθένειες. Ο χάρτης του DNA, προβλέπεται να οδηγήσει στην προσωπική ιατρική, την ανάπτυξη θεραπειών προσαρμοσμένων στο γενετικό προφίλ του κάθε ασθενούς προσωπικά. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να σχεδιάσουμε φάρμακα χωρίς παρενέργειες που θα στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια και πρωτείνες», δήλωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.