Οκτώ νέες επιλογές περιμένουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα τους σινεφίλ στις σκοτεινές αίθουσες. Στα πλάνα τους συναντάμε βραβευμένες παραγωγές, ένα φουτουριστικό ταξίδι στο 2077, «σελίδες» κλασικού μυθιστορήματος, έναν παιδικό έρωτα στη διάρκεια της αργεντίνικης δικτατορίας, τη σεξουαλική παρενόχληση σε αιγυπτιακούς δρόμους, κινούμενα σχέδια για όλη την οικογένεια και αποκλειστικά για ενηλίκους και δυο ντοκιμαντέρ –το ένα μας μεταφέρει στη Μακρόνησο και το άλλο στην παρουσία ελλήνων μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των ΗΠΑ.
«Oblivion»
Ο σκηνοθέτης του «Tron: Legacy», Τζόζεφ Κοζίνσκι, επανέρχεται με μία φουτουριστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστές τον Τομ Κρουζ, τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Μόργκαν Φρίμαν και τους Άντρεα Ράιζμποροου, Νικολάι Κόστερ - Βαλντάου, Όλγα Κιριλένκο και Μελίσα Λίο.
Η ταινία μάς διακτινίζει στο 2077, όπου η Γη έχει καταστραφεί από εισβολείς και ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν απομείνει συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα. Τότε, όλα όσα πίστευε ανατρέπονται, καθώς μία εναλλακτική αλήθεια αποκαλύπτεται μπροστά του και η μοίρα της ανθρωπότητας βρίσκεται πια στα χέρια του.
«Μεγάλες προσδοκίες»
Το κλασικό μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς μεταφέρεται για μία ακόμα φορά στη μεγάλη οθόνη, σε μία πιστή προσαρμογή του από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Μάικ Νιούελ, ο οποίος επιλέγει τους Ραλφ Φάινς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζέρεμι Έρβιν, Σάλι Χόκινς, Τζέισον Φλέμινγκ, Ρόμπι Κολτρέιν, Χολιντέι Γκρέιντζερ και Γιούεν Μπρέμνερ για τους βασικούς χαρακτήρες του δράματος.
Ο φτωχός δεκάχρονος Πιπ βοηθά έναν κατάδικο να δραπετεύσει και πιάνει δουλειά στο σπίτι μίας εκκεντρικής αριστοκράτισσας, όπου ερωτεύεται κρυφά την Εστέλα. Μετά από χρόνια, η τεράστια κληρονομιά - που του έρχεται σαν δώρο από έναν άγνωστο ευεργέτη - του δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να διεκδικήσει την ανεκπλήρωτη ερωτική του φαντασίωση.
«Με λένε Ερνέστο»
Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μπέντζαμιν Αβίλα απέσπασε 10 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αργεντινής «Premios Sur», συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και ήταν η επίσημη πρόταση της Αργεντινής για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
Με πρωταγωνίστρια τη διάσημη λατινοαμερικάνα σταρ Νατάλια Ορέιρο, ο δημιουργός σημειώνει για τη δραματική αυτή ταινία: «Από την ημέρα που αποφάσισα να γίνω σκηνοθέτης, ήθελα να πω αυτή την ιστορία: την ιστορία μου. Δεν είχα σκοπό να κάνω μια αυτοβιογραφία. Όμως, ήθελα να χτίσω πάνω στις παιδικές μου αναμνήσεις και να κάνω μια ταινία γύρω από το πρώτο σκίρτημα της αγάπης, έναν παιδικό έρωτα που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της αργεντίνικης δικτατορίας, μεταξύ 1976 και 1983».
«Οι γυναίκες του λεωφορείου 678»
Έχοντας αποσπάσει διακρίσεις σε αρκετά Φεστιβάλ, η δραματική ταινία του αιγύπτιου σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ντιάμπ φέρνει στο φως μια σκληρή πλευρά της χώρας του, μέσα από την ιστορία τριών γυναικών, οι οποίες ενώνονται, για να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουν καθημερινά.
«Οι Κρουντς»
Οι δημιουργοί των «Μαδαγασκάρη» και «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας» επιστέφουν με μία οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία των Κερκ Νε Μίκο και Κρις Σάντερς. Σε μιαν άγνωστη μέχρι σήμερα εποχή, την Κρουντάκιο Περίοδο, η πρώτη μοντέρνα οικογένεια του κόσμου, προκειμένου να ξεφύγει από μια τρομακτική φυσική απειλή, ξεκινά ένα ταξίδι σε έναν κόσμο με απίστευτα αλλόκοτη χλωρίδα και πανίδα.
«Μπουτίκ για αυτόχειρες»
Η τρισδιάστατη μαύρη κωμωδία κινουμένων σχεδίων του γάλλου σκηνοθέτη Πατρίς Λεκόντ παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών και μας μεταφέρει σε μία πόλη, όπου οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και δεν έχουν καμία διάθεση για ζωή.
Ένα κατάστημα, που πουλά τον απαραίτητο εξοπλισμό για μια σωστή αυτοκτονία, κάνει χρυσές δουλειές. Όμως, όλα αλλάζουν για τους ιδιοκτήτες του, όταν το μωρό τους γεννιέται με ένα «φρικτό ελάττωμα», αφού αγαπά τη ζωή και διασκεδάζει όλους τους πελάτες, κάνοντας τους να αλλάζουν γνώμη.
«Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας»
Το ντοκιμαντέρ του Ολιβιέ Ζισουά αναφέρεται στα λεγόμενα στρατόπεδα αναμόρφωσης στη Μακρόνησο, όπου κομμουνιστές διανοούμενοι εκτοπίστηκαν κάτω από επαίσχυντες συνθήκες, την περίοδο 1947 – 1951, και ξετυλίγεται μέσα από τα ποιήματα και τα κείμενα που έγραψαν, περιγράφοντας τον αγώνα για επιβίωση σε αυτήν την κόλαση. Έχοντας συμμετάσχει σε πάρα πολλά Φεστιβάλ, η ταινία απέσπασε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής DOK Leipzig 2012.
«Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού»
YOUTUBE/VELISSARIOS KOSSIVAKIS
Μέσα από κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος, το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα φωτίζει μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των ΗΠΑ και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των μακαρθικών διώξεων.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης