Aπεβίωσε ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2003 11:16
UPD:14:49
A- A A+

Απεβίωσε σήμερα στη Γενεύη, σε ηλικία 93 ετών, ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης. Τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο Ιωάννης Λάτσης γεννήθηκε το 1910 στο Κατάκολο του νομού Ηλείας. Παντρεύτηκε και έζησε όλη του τη ζωή με την Εριέττα Τσουκαλά με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, το Σπύρο, τη Μαριάννα και τη Μαργαρίτα από τους γάμους των οποίων απέκτησαν εννέα εγγόνια.

Σπούδασε στην Εμπορική Σχολή Πύργου και στη Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Ξεκίνησε να εργάζεται από την παιδική του ηλικία κάνοντας τις πιο ταπεινές δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην για τον ίδιο και για την πολυμελή του οικογένεια.

Αργότερα, εργάστηκε ως ναυτικός και στη συνέχεια ως Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Η εργατικότητα, η οξυδέρκεια και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον κατέστησαν σύντομα έναν εκ των σημαντικότερων ελλήνων εφοπλιστών.

Το μέγεθος του στόλου που απέκτησε αλλά κυρίως η υπέρμετρη αγάπη του για τη θάλασσα του έδωσαν το όνομα με το οποίο όλοι τον γνώριζαν και τον αποκαλούσαν «Καπετάν Γιάννη».

Πέρα από την εφοπλιστική του δραστηριότητα ο Ι. Λάτσης ασχολήθηκε από τη δεκαετία του 1970 με τη διΰλιση και εμπορία πετρελαίου με κεντρικούς άξονες τα διυλιστήρια που ίδρυσε στην Ελλάδα και στη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, στη Σαουδική Αραβία, ο Όμιλος των Επιχειρήσεών του ανέπτυξε σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα που συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση των υποδομών της χώρας καθώς και στην ανάπτυξη σημαντικών ιδιωτικών έργων.

Το 1980 αγόρασε την τράπεζα Bank de Depots, με έδρα τη Γενεύη, που απετέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου τραπεζών σε πολλές Eυρωπαϊκές πόλεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ασία και φυσικά στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω επιχειρηματικές δραστηριότητες υπήρξαν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανάπτυξης του Ομίλου Λάτση και η μεγάλη παρακαταθήκη του Ι. Λάτση στα παιδιά του που συνεχίζουν το έργο του και επεκτείνουν τη δραστηριοποίηση του Ομίλου και σε άλλους τομείς όπως είναι η αγορά ακινήτων, οι ναυπηγήσεις πλοίων, οι αερομεταφορές, η ανάπτυξη υποδομών κ.λπ.

Αν στο επιχειρηματικό πεδίο ο Ι. Λάτσης απέκτησε τη φήμη του μεγιστάνα, η κοινωνική του δράση και προσφορά μπορεί να αποδοθεί μόνο με το χαρακτηρισμό του ευεργέτη.

Ο Ι. Λάτσης με μια σειρά μεγάλων αγαθοεργιών, δωρεών και φιλανθρωπικών πράξεων συνέβαλλε πάντοτε στην απάλυνση του ανθρώπινου πόνου στηρίζοντας ηθικά και οικονομικά εκατοντάδες πρωτοβουλίες των Κυβερνήσεων της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, κρατικών οργανισμών, υπουργείων, της Εκκλησίας, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, αθλητικών σωματείων, σχολείων κ.λπ.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η οικονομική συμπαράστασή του στους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας, του Πύργου, του Καΐρου, των Γρεβενών και της Αττικής, στην προσπάθεια διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην ανέγερση πρότυπου νοσοκομείου εγκαυμάτων που φέρει και το όνομά του -στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας- καθώς στην ανέγερση του Λάτσειου Κολλεγίου.

Επίσης πραγματοποίησε σειρά δωρεών προς το ελληνικό δημόσιο (οχήματα στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική), προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και προς στο ΝΑΤ.

Ο ίδιος ίδρυσε και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Υποτροφιών Ι.Σ.Λάτσης (1970), το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (1991) που έχουν μια αξιοπρόσεκτη και πολυεπίπεδη συνεισφορά.

Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα, που εκφράστηκε με δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων δολλαρίων, έδειχνε πάντα στους έλληνες ναυτικούς, στα παιδιά όλου του κόσμου και φυσικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πύργο Ηλείας.

Μέσα από την επιχειρηματική και κοινωνική του δράση, έφερε στο προσκήνιο την πατρίδα μας σε διεθνείς κύκλους συμβάλλοντας στην ευρύτερη προβολή και υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων σε μια σειρά θεμάτων.

Για την εθνική του προσφορά και έργο τιμήθηκε από δεκάδες φορείς με σημαντικότερους το Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή