Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου συμφώνησαν σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν, σε μία κίνηση με έντονους συμβολισμούς, η οποία λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης προς τα αναπτυγμένα κράτη.
Η ομάδα των 49 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών (LDC ή ΛΑΧ) εκπροσωπεί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο βασικός διαπραγματευτής της στις διεθνείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή Καμρούλ Τσοντούρι δήλωσε στο Climate News Network ότι οι ΛΑΧ σκοπεύουν να ηγηθούν των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών παρότι έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα μέσα για να το κάνουν.
Οι ΛΑΧ «ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση ως μια πολύ ενεργός ομάδα. Θα ηγηθούν δίνοντας το καλό παράδειγμα, κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες», είπε ο Τσοντούρι. «Οι ΛΑΧ δεν θα περιμένουν τους υπολοίπους να ενεργήσουν, αν και είναι οι λιγότερο υπεύθυνες για την αύξηση αυτών των εκπομπών.»
Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν και η Σομαλία, αλλά και νησιωτικά κράτη, όπως το Κιριμπάτι και το Τουβαλού, για τα οποία η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συνιστά ήδη μια επώδυνη πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα ζητούσε αρχικά από τις χώρες αυτές να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, τα οποία όμως τελικά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση, προκειμένου να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια.
Η ομάδα των 49 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών (LDC ή ΛΑΧ) εκπροσωπεί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού
Σύμφωνα με τον Τσοντούρι, οι ίδιες χώρες θα μπορούσαν τώρα να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών, καθώς και των προσπαθειών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. «Το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και η Μοζαμβίκη αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχούς προσαρμογής», πρόσθεσε. «Τα μέτρα τους θα πρέπει να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και να αναπαραχθούν. Οι άλλοι μπορούν να διδαχθούν από τις ΛΑΧ πώς αντιμετωπίζονται οι κλιματικές αντιξοότητες στην καθημερινότητα.»
Την πρωτοβουλία χαιρέτισε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα Κριστιάνα Φιγκουέρες, γράφοντας στο Twitter ότι οι ΛΑΧ επέδειξαν «εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες εν όψει μιας συμφωνίας το 2015», η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει το πλαίσιο του Κιότο από το 2020.
Εξάλλου, το σπαρασσόμενο Αφγανιστάν έγινε η τελευταία χώρα που επικυρώνει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Τώρα καλείται να εκπονήσει πρόγραμμα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ανάπτυξης υποδομών χαμηλού άνθρακα.