Οι καινούργιες δυνατότητες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης μέσα από μια πλατφόρμα που ψηφιοποιεί εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, έχοντας διανείμει μέχρι σήμερα 300.000 ηλεκτρονικά αντίτυπα, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε στο κινηματοθέατρο «Τριανόν», ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).
Ο ομιλητής Βασίλης Γιακαμόζης, ο οποίος έχει αναλάβει το στήσιμο μεγάλου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου για λογαριασμό του ΣΕΚΒ, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνυπάρξουν το έντυπο και το ηλεκτρονικό βιβλίο.
«Στόχος της πλατφόρμας είναι να περάσουν τα έντυπα σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα που μπορούν να διαβάζουν (tablets, νέα γενιά κινητών και υπολογιστές). Η πλατφόρμα διαθέτει ήδη 100.000 χρήστες και η λειτουργία της αποδεικνύει πως εκείνο που αλλάζει δεν είναι η ανάγκη της ανάγνωσης αλλά το μέσον» είπε ο κ. Γιακαμόζης.
Για τους κινδύνους που υπάρχουν για το έντυπο βιβλίο ο ομιλητής παρατήρησε πως δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Επίσης, έκανε αναφορά στο ότι θα μεταβληθεί δραστικά η κατανομή των πωλήσεων μεταξύ έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου.
Η καινούργια γενιά αναγνωστών είναι αρκετά διαφορετική από τους αναγνώστες του έντυπου βιβλίου. Εξοικειωμένοι από πολύ νωρίς με τα ηλεκτρονικά μέσα, οι νέοι αναγνώστες συμβάλλουν όλο και περισσότερο στην άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν την ικανότητα να διαβάζουν.
Τέλος, μέσα από το συνέδριο ζητήθηκε να μετακινηθούν τα ηλεκτρονικά αναγνωστικά προϊόντα από την κατηγορία της υπηρεσίας και να μπουν στην κατηγορία του έντυπου βιβλίου. Αυτό θα σημάνει χαμηλότερη φορολόγηση, στην οποία μπορεί να προστεθεί και ένα άλλο μέτρο: η επιδότηση της αγοράς των tablets, των κινητών και των υπολογιστών.
Κ. Τζαβάρας : «να αντισταθούμε στην προσομοίωση»
«Η κρίση μάς κάνει συμμέτοχους σε διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση ενός καινούργιου κόσμου. Ο ρόλος του βιβλίου θα είναι πρωταρχικός σε έναν τέτοιο κόσμο».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του, στο κινηματοθέατρο «Τριανόν», ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, κλείνοντας τις εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΚΒ, με τίτλο «Κανόνες πλοήγησης στο πέλαγος του βιβλίου. Από τον Όμηρο στον Γουτεμβέργιο και από εκεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Τι κάνουμε σήμερα;»
«Θα συνεργαστώ με όλο τον χώρο του βιβλίου και θα κάνω ό,τι μου πείτε», τόνισε απευθυνόμενος στους συνέδρους ο υφυπουργός Πολιτισμού. Και διευκρίνισε: «Όχι, προφανώς, για να εκτελέσω εντολές αλλά για να μπω σε έναν συνεχή και δημιουργικό διάλογο από τον οποίο δεν σκοπεύω να αποκλείσω κανέναν».
Ιδιαίτερο βάρος φάνηκε να αποδίδει ο υφυπουργός στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που θα διοργανωθεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη: «Σκοπός μας είναι η έκθεση να ενταχθεί στον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας και να μετατραπεί σε γιορτή πολιτισμού με αφορμή το βιβλίο», είπε. «Ο κίνδυνος για το βιβλίο», παρατήρησε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κ. Τζαβάρας, «δεν προέρχεται από την αντίθεση μεταξύ φυσικού και ηλεκτρονικού βιβλίου, ούτε από την πολυδιάσπαση των συνδικαλιστικών οργάνων.
Όσο υπάρχει η γραφή θα υπάρχει και το βιβλίο, που έχει αλλάξει πολλές φορές στο παρελθόν και θα αλλάξει και στο μέλλον. Το θέμα δεν είναι οι μεταμορφώσεις τις οποίες γνωρίζει το βιβλίο αλλά η μεταμοντέρνα συνθήκη της ψηφιακής εποχής. Δεν μας φταίνε τα νέα μέσα: αρκεί να κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από την ηλεκτρονική νάρκωση και τον νάρκισσο που σπεύδει να κρυφτεί στον εαυτό του όταν γίνεται όμηρός της. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τη γραφή για να επιστρέψουμε στη χαμένη μας κοινωνικότητα. Η γραφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μέσον στον αγώνα μας να αντισταθούμε στην προσομοίωση».