Οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται προστάτες, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε απαντητική επιστολή του προς τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα, τονίζει πως «κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί διχοτόμηση της Κύπρου».
Ο έλληνας υπουργός εκφράζει την αντίθεσή του στην τουρκική πρόταση για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ενώ υποστηρίζει ότι μια τέτοια πρόταση παραβιάζει τη θεμελιώδη και απαραβίαστη αρχή της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Παράλληλα προτείνει λύση στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ως προς τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, σημειώνει ότι πρέπει να είναι υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός της προσπάθειας που θα καταβάλλεται από τις δύο κοινότητες. «Ασφαλώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά μας να τους ενθαρρύνουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση», τονίζει.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζει «λάθος» την επίκληση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο σημειώνοντας: «Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και πότε η τρέχουσα οικονομική κρίση θα χτυπήσει την πόρτα σε κάποια άλλη χώρα».
Στην επιστολή του επισημαίνει ακόμη ότι ο τρόπος προσέγγισης του κ. Νταβούτογλου στο Κυπριακό δεν ανοίγει νέες προοπτικές και προσθετει ότι μόνο μία ενωμένη Κύπρος μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των λαών της, την σταθερότητα και την ασφάλεια.
Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται στο αίτημα για επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Κυπρίων στις εστίες τους και για άμεση απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ», με πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο «λύση ή διχοτόμηση», ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταούτογλου αναφέρεται σε τρεις εναλλακτικές λύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στρέφονται γύρω από τους φυσικούς πόρους του νησιού.
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «αν "η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου" πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο Βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών».