Υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών, τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα επενδυτικά εργαλεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεσμεύτηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης να εξετάσει επιμέρους παρατηρήσεις και να επιφέρει ενδεχομένως και νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, μέχρι τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση υλοποίησε την απόφασή της να αποσυρθεί η επίμαχη ρύθμιση για τη δραστική μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων των εγκαλουμένων για φορολογικές παραβάσεις μέχρι το φορολογικό έτος 2008 - μια διάταξη που προκάλεσε δριμύτατα σχόλια κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στον προβληματισμό της για τις νέες δυνατότητες που δίνονται στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, προκειμένου να συμβάλλουν στην χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων που αδυνατούν σήμερα να εξασφαλίσουν κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού.
«Με την ενσωμάτωση των εταιρειών αυτών στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ο δρόμος ώστε τα κόκκινα δάνεια που είναι γραμμένα στις τράπεζες να μετατραπούν σε άλλης μορφής. Με τη διαδικασία μετατροπής των χρεών σε μετοχές αποφεύγονται οι διάφοροι φόροι μεταβίβασης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου - δηλαδή περνάμε σε μια νόμιμη φοροαποφυγή», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής. Άλλο τόσο, πρόσθεσε, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς πώλησης ακίνητης περιουσίας και υποδομών του Δημοσίου αλλά και να ξεφορτωθούν μελλοντικά από τους ισολογισμούς τους, το στοκ των υποθηκευμένων ακινήτων.
Αντιπαράθεση σημειώθηκε για τη διάταξη που χάριζε τα 4/5 των προστίμων και των προσαυξήσεων, σε εγκαλούμενους για φορολογικές παραβάσεις, μέχρι το έτος 2008. Η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «οικονομικό συγχωροχάρτι σε ό,τι μαύρο χρήμα υπάρχει», σημειώνοντας πως «με βάση την κείμενη νομοθεσία, σε κάθε 1 εκατ. μαύρου χρήματος, αναλογούν φόροι και προσαυξήσεις 882.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση, γλιτώνουν 345.600, την ίδια στιγμή που επιβαρύνεται με τοκογλυφικό επιτόκιο 12%, όποιος πραγματικά έχει σηκώσει τα χέρια και είναι πλήρως φοροδοτικά εξαντλημένος».
Για «αίσχος» έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος, κατηγορώντας τη συμπολίτευση πως «πάτε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα κάποιων γνωστών σας και κάποιων πολιτικών». Αλλά και η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), ανέφερε πως «αυτό πέρασε την άλλη φορά χωρίς να το δούμε. Τώρα αυτό το πράμα πρέπει να φύγει».
Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησε να αναφερθεί ο εμπνευστής της ρύθμισης. Υπενθυμίζοντας πως η λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται στα έτη μέχρι το 2007, όπως και η επίμαχη ρύθμιση, τόνισε πως η ΝΔ και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού συμβούλου, Σταύρου Παπασταύρου στη διαπραγμάτευση με την Ελβετία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, την ώρα που ο ίδιος είχε εμπλοκή με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.
«Άλλο τόσο τα ειδοποιητήρια από το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ, άρχισαν να φεύγουν Φεβρουάριο του 2013 - και στις 28 Φεβρουαρίου, ως από μηχανής θεός ο κ. Στουρνάρας υπογράφει και καταθέτει αυτή τη διάταξη. Οι εξηγήσεις, πρέπει να δοθούν και να είναι πλήρεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών είπε πως η διάταξη αναμόρφωνε προηγούμενη ρύθμιση, που αφορούσε σε περιπτώσεις όπου είχαμε οικεία βούληση τη συμμόρφωση του φορολογούμενου και πληρωνόταν όλο το ποσό αμέσως, χωρίς ρύθμιση δόσεων που υπάρχει μετά από το φορολογικό έλεγχο. «Αυτά λοιπόν τα χρήματα πληρώνονται σε πολύ προγενέστερο χρονικό διάστημα, όλα μαζί εφάπαξ. Τη διάταξη την αποσύρουμε γιατί δεν θέλουμε να υπάρχουν αποκλίσεις από το γενικό πλαίσιο το οποίο θα φέρουμε με ένα ποινολόγιο για φορολογικούς σκοπούς. Δεν έχει καμία σχέση και δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ευνοεί οποιονδήποτε έχει διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής, ούτε να εξυπηρετήσει κανένα συμφέρον. Και αυτό το έχουμε αποδείξει και στην πράξη - δεν κάνουμε διακρίσεις», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ