Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις, όχι πειρατικές, τόνισε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντησεις με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δημάρχους της Θράκης, εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων και τη διανομαρχιακή επιτροπή αγώνα κατά του χρυσού.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Θράκη, ένας ιστορικός και ευαίσθητος τόπος, χρειάζεται επενδύσεις για ανάπτυξη και όχι για λεηλασία, επενδύσεις που θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και που δεν θα λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον.
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «το επόμενο διάστημα, με αφορμή αυτό τον αγώνα των Θρακιωτών, θα αναδειχθεί το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα μας».
Ειδικότερα σημείωσε πως υπάρχουν πολλά μοντέλα επενδύσεων: «Το Νορβηγικό, για παράδειγμα, μοντέλο όπου, με πυρήνα το δημόσιο συμφέρον, υπάρχουν επενδύσεις και αξιοποίηση των φυσικών πόρων με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Υπάρχει και το μοντέλο της Νιγηρίας, όπου μεγάλες πολυεθνικές απομυζούν τους εθνικούς πόρους, αφήνοντας σκουπίδια και λεηλασία στην τοπική οικονομία και κοινωνία».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιλέξει με ποιο μοντέλο επενδύσεων είναι», σημειώνοντας πως «αν είναι με το μοντέλο της λεηλασίας, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντί του όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζήσει με προοπτική».
Την αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
«Εμείς γνωστοποιούμε σ΄ ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο –και σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ- την πλήρη ομοθυμία και την εκπεφρασμένη αδιατάρακτης στο χρόνο έκφρασης όλης της θεσμικής κοινωνίας ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν συνάδει με το δικό μας αναπτυξιακό πρόταγμα και με το δικό μας στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπως έχει διαβουλευτεί και συναποφασιστεί και συγκεκριμενοποιηθεί από την τοπική κοινωνία» δήλωσε. Πρόσθεσε πως «όποιος αποφασίσει για μας, χωρίς εμάς, τότε θα μας βρει καθολικά απέναντι».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη.
«Περάσαμε το όρια της Θράκης και ήρθαμε εδώ στην Αθήνα για να μεταφέρουμε την αγωνία και τον παλμό και τη θέληση του θρακιώτικου λαού, που δεν είναι άλλη παρά το γεγονός της απομάκρυνσης των χρυσορυχείων, αυτής της καταστροφικής λαίλαπας η οποία βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας 13 ½ ολόκληρα χρόνια κι εμείς παλεύουμε, αντί να αναπτύξουμε κάτι θετικό, να αποτρέψουμε αυτό το αρνητικό» είπε.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης
Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης, μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, με διοργανωτή τη διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης - Έβρου, κατά των χρυσωρυχείων.
Εκπρόσωποι φορέων στήριξαν με ψηφίσματά τους το συλλαλητήριο, ενώ με πανό και συνθήματα συμμετείχαν και πολλοί μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων της Αλεξανδρούπολης, καθώς η Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για τις 2 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου, προκειμένου να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Το λόγο πήραν πρώτα οι μαθητές που μίλησαν για τις ανησυχίες τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», ενώ τα λόγια των μαθητών υποστήριξε σθεναρά ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης λέγοντας ότι πρωτοπόροι στον αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία είναι τα Θρακιωτόπουλα.
Την εναντίωσή του στην εξόρυξη του χρυσού εξέφρασε στο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ΑΜ-Θ και δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που έγινε πριν από λίγα χρόνια στην Καβάλα εναντίον του λιγνίτη και ο οποίος απέδωσε.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, μίλησε για τον αγώνα των 13,5 χρόνων κατά των εταιρειών που θέλουν την εξόρυξη του χρυσού, υπογραμμίζοντας ότι απέναντι βρίσκονται πάντα οι Καναδοί, ορισμένα ΜΜΕ και κάποιοι πολιτικοί.
Το συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν και κάτοικοι από τις Σάπες Ροδόπης και την Κομοτηνή, χαιρέτισαν και εκπρόσωποι άλλων περιοχών, όπως η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση και η Αναστασία Πάγκου, μέλος του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία, από το Κιλκίς.
Η διαμαρτυρία ενάντια στις επενδύσεις εξόρυξης χρυσού, ολοκληρώθηκε με πορεία των συγκεντρωμένων σε κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης.
naftemporiki.gr με πληφορορίες και από ΑΜΠΕ