Έωλο χαρακτήρισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Μαριλένα Κοππά το επιχείρημα ότι ο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να τεθούν στην κρίση των συντρόφων τους για την εκλογή τους στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 984 έκανε λόγο για θεσμικό ζήτημα και μομφή απέναντι στους ευρωβουλευτές, καθώς όπως επεσήμανε, αυτό που έγινε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν συμβαίνει σε κανένα ευρωπαϊκό, ή κανένα άλλο ελληνικό κόμμα και όχι μόνο της αριστεράς, αλλά ούτε καν στο χώρο της δεξιάς.
«Γιατί ο βουλευτής Επικρατείας δικαιούται να είναι αριστίνδην μέλος που κι αυτός δεν έχει σταυροδοσία και δεν δικαιούται ο ευρωβουλευτής;» διερωτήθηκε η πρώην επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ.
«Η ομάδα που έχει δώσει μάχες για την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη στην πιο δύσκολη στιγμή, όταν η αξιοπιστία ήταν στο ναδίρ, η ομάδα η οποία έχει παλέψει μηδενός εξαιρουμένου -γιατί πάνε να ακουστούν αιχμές εναντίον συγκεκριμένων μελών της ευρωομάδας- δεν έχει θέση στο κεντρικό πολιτικό όργανο του ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε, με αποτέλεσμα να ατροφεί το ευρωπαϊκό σκέλος του ΠΑΣΟΚ, κάτι που όπως είπε, είναι απαράδεκτο.
Είναι θέμα αρχής, πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας και η απαξίωση αυτή, τόνισε, κάνει μονόδρομο για μένα την παραίτηση από τη θέση της επικεφαλής της Κ.Ο..
Το ζήτημα, εξήγησε η κ. Κοππά, δεν είναι προσωπικό, δεν είναι των τεσσάρων ευρωβουλευτών που έστειλαν την επιστολή (σ.σ. η κ. Κοππά, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Δημήτρης Δρούτσας, και η Άννυ Ποδηματά), είναι όλης της ευρωομάδας, γιατί όλοι οι ευρωβουλευτές και αυτοί που θα βγουν από τις εκλογές του 2014, δεν θα είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Το ζήτημα, εξήγησε η κ. Κοππά, δεν είναι προσωπικό, δεν είναι των τεσσάρων ευρωβουλευτών που έστειλαν την επιστολή (σ.σ. η κ. Κοππά, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Δημήτρης Δρούτσας, και η Άννυ Ποδηματά), είναι όλης της ευρωομάδας, γιατί όλοι οι ευρωβουλευτές και αυτοί που θα βγουν από τις εκλογές του 2014, δεν θα είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Η πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στην παραφιλολογία περί δυσαρέσκειας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι δεν συνεργάζονται μαζί του και δεν του συμπαρίστανται κάθε φορά που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. Ας μου πουν, σχολίασε, μια φορά που ζητήθηκε κάτι και δεν ανταποκριθήκαμε απόλυτα, για να ξεκαθαρίσει ότι όλοι οι ευρωβουλευτές του Κινήματος αναγνωρίζουν απόλυτα την εξουσία του προέδρου. «Όλοι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ, όλοι είμαστε μέλη του ΠΑΣΟΚ και θέλουμε να παραμείνουμε, υποθέτω, (τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά αυτό συμβαίνει) ... εννοείται ότι υπακούμε τις εντολές του εκλεγμένου προέδρου», ανέφερε και ποτέ, τόνισε, δεν υπήρξε καμία παρερμηνεία επ' αυτού.
Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει και τα περί αιχμών για τη δουλειά της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε πως είναι μεγάλη απαξία για τους ευρωβουλευτές το ίδιο το κόμμα τους να μην εκτιμά την παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν κάναμε το διάλογο που περίμενε η κοινωνία»
Αιχμές άφησε τέλος, η κ. Κοππά και για το περιεχόμενο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
«Δυστυχώς», σημείωσε, στο Συνέδριο «δεν κάναμε το διάλογο που περίμενε η κοινωνία, κάναμε ένα συνέδριο για να τα πούμε μεταξύ μας και να κάνουμε εσωτερικές διευθετήσεις μεταξύ μας που δεν αφορούν πλέον κανένα.Ο προσυνεδριακός διάλογος έγινε σε αίθουσες ξενοδοχείων, μακριά από την κοινωνία, την ώρα που εμείς πρέπει να πάμε στον τόπο δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στους ανθρώπους που υποφέρουν μέσα από αυτή την κρίση. Μόνο έτσι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη και κυρίως με θέσεις και προτάσεις συγκεκριμένες όμως όχι γενικόλογες. Τέτοιες δεν ακούστηκαν στο συνέδριο, ούτε διατυπώθηκαν στο προσυνεδριακό διάλογο».