Προβληματισμός για την μεταφορά της αρχαίας Εγνατίας

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 16:58
Eurokinissi/STR

Στη φωτογραφία ένα παλιότερο λατρευτικό κτίσμα του 4ου μ.Χ. αιώνα που εντοπίστηκε κάτω από την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του σταθμού Σιντριβανίου, στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

A- A A+

Προβληματισμό και ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει ο εντοπισμός της αρχαίας Εγνατίας, κάτω ακριβώς από την νέα, στο σημείο του σταθμού Βενιζέλος του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η μεταφορά δεν συνάδει με την ιστορία της πόλης

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της μεταφοράς αυτούσιου του δρόμου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, προκειμένου να ανασυσταθεί εκ νέου, ωστόσο η απόφαση αυτή θεωρείται από πολλούς ένα «σκηνικό, που δεν συνάδει με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πόλης».

Ο εντοπισμός της αρχαίας οδού έχει προκαλέσει φόβους για νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του Μετρό. Στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε έγκλημα και προσβολή για την πόλη τη μεταφορά των ευρημάτων, τάχθηκε υπέρ της in situ διατήρησης των αρχαίων και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που είναι άλυτο.

Ο κ. Μπουτάρης υιοθέτησε την πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, το επιστημονικό δυναμικό του πανεπιστημίου να εξετάσει, ως ουδέτερος παρατηρητής, εάν υπάρχει τεχνική λύση για την συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του σταθμού του Μετρό.

Να παραμείνουν τα ευρήματα στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν

Υπέρ της διατήρησης των ευρημάτων στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν τάχθηκαν και οι άλλες παρατάξεις του δήμου, όπως επίσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη, η προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και οι Εφορείες Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών.

Προτεινόμενα για εσάς