Γ. Μπουτάρης: Θεωρώ τον εαυτό μου αδελφό με τους Τούρκους

Επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην Άγκυρα
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 18:27
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του «Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Τουρισμού» και είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σημαντικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου θα αναβαθμιστούν και θα αναδειχθούν στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του «Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Τουρισμού» και είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο κ. Μπουτάρης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδόμησης της πλατείας Ελευθερίας, από όπου ξεκίνησε το κίνημα των Νεοτούρκων, καθώς και το Μέγαρο, όπου έμεινε εξόριστος ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ο Β΄ και άλλα οθωμανικά μνημεία. Για οποιασδήποτε εργασία στα μνημεία αυτά πρέπει να δοθεί άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι για το τέμενος στην Αθήνα έχει ληφθεί απόφαση».

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν μπορούν να επαναλειτουργήσουν ως τόποι λατρείας ιστορικά τεμένη στην Θεσσαλονίκη, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ, ο δήμαρχος είπε ότι είναι ειλικρινής φίλος της Τουρκίας. «Θεωρώ τον εαυτό μου αδελφό με τους Τούρκους και εταίρο με τους Ευρωπαίους», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη «για την ευαισθησία» που δείχνει για τα τουρκικά και οθωμανικά μνημεία στη Θεσσαλονίκη και τόνισε τη σημασία που έχει η πόλη για τη σύγχρονη τουρκική ιστορία.

Μάλιστα ο κ. Τσελίκ ανέφερε ότι το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υπογραμμίζει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών ενώ ζήτησε από το δήμαρχο να δοθεί η ονομασία «Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» στην πλατεία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Ατατούρκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή