Την άποψη, ότι κύκλωμα αστυνομικών εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση της Λουΐζης Ριανκούρ, με σκοπό να οικειοποιηθεί χρηματικά ποσά εξέφρασε στο δικαστήριο ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν παρών στα γεγονότα.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του πρώην υπαρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Μιχάλη Νηστικάκη, ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου 1992, στην οδό Λουΐζης Ριανκούρ, υπήρχε μόνον ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και ότι όλη η περιοχή είχε ελεγχθεί από τα μέλη της οργάνωσης χωρίς να έχει εντοπιστεί καμία άλλη κίνηση της αστυνομίας.
Οπως είπε ο Σάββας Ξηρός στις 28 Μαρτίου στο επίμαχο σημείο υπήρχαν μόνο δυο αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το φορτηγάκι που εγκατέλειψε η οργάνωση την προηγούμενη μέρα και την Κυριακή 29 Μαρτίου το απόγευμα οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο φορτηγάκι ένα όπλο από αυτά που είχε ληστέψει η «17 Νοέμβρη» από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.
«Αυτό που περιέγραψε ο κ. Μακρής -είπε ο Σάββας Ξηρός- η κοσμοσυρροή δηλαδή ήταν πλέον τη Δευτέρα 30 Μαρτίου. Εστησαν την ιστορία τη Δευτέρα, σαν εμποροπανήγυρη ήταν. Αυτό αποδεικνύει ότι το κύκλωμα δεν φτιάχτηκε τότε, προϋπήρχε και εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση για να βγάλει περισσότερα λεφτά».
- Πρόεδρος : Εσείς γιατί πηγαίνατε εκεί για καφέ;
- Σάββας Ξηρός: Ηταν η 15η ή 16η μέρα που πηγαίναμε στην Ριανκούρ.
- Πρόεδρος: Γιατί πηγαίνατε;
- Ξηρός: Αυτό είναι δική μας υπόθεση.
- Πρόεδρος: Κόζα νόστρα... Ετσι μεταφράζεται στα ιταλικά αυτό που είπατε.
Σε ερώτηση συνηγόρου της πολιτικής αγωγής αν αρνείται την ύπαρξη πληροφορίας από την κ. Τσιντέρη, ο Σάββας Ξηρός απάντησε: «Είναι ολοφάνερο την αρνούνται τα γεγονότα».
Ο κ. Νηστικάκης υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι η μόνη γνώση που έχει για το γεγονος είναι η συμμετοχή του σε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις 27 Μαρτίου 1992, οπότε είχε εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την προστασία συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών και την παρακολούθηση της επίμαχης περιοχής.
Το έντονο ενδιαφέρον του προέδρου προκάλεσε η εκτίμηση του μάρτυρα ότι ο συντάκτης των προκηρύξεων της οργάνωσης είναι άλλος από το 1991 και μετά.
Ο κ. Μαργαρίτης είπε στον μάρτυρα ότι σύμφωνα με τη δικογραφία ένας κατηγορούμενος φέρεται να είναι ο συντάκτης όλων των προκηρύξεων της «17 Νοέμβρη» και ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχει επίσημη καταγραφή αυτής της άποψης που διατύπωσε ο κ. Νηστικάκης να λάβει γνώση το δικαστήριο.
Νωρίτερα, και ο Δημήτρης Κουφοντίνας αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του κ. Στέφανου Μακρή περί της ύπαρξης πληροφορίας από την κ. Τσιντέρη. Αναφερόμενος στον ισχυρισμό Μακρή ότι η αστυνομία δεν μερίμνησε για τον εντοπισμό της κ. Τσιντέρη αποδεχόμενη την άρνησή της να δώσει τα στοιχεία της, ο κατηγορούμενος είπε: «Δεν θα έπρεπε να εφαρμόσετε τις μεθόδους που ξέρετε; Τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν και στο Σάββα; Οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία που τόσο ήθελαν να πιάσουν τη «17 Νοέμβρη», όταν η γυναίκα τους είπε δεν θέλω, της είπαν καλά μη μας πείτε, δεν χάλασε και ο κόσμος. Ας είμαστε σοβαροί».
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Σταύρος Γεωργίου υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να καλέσει σε κατάθεση τόσο την κ. Μαρία Τσιντέρη, όσο και τον επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών που είχαν μεταβεί στην Ριανκούρ και ακολούθησαν χωρίς επιτυχία το αυτοκίνητο της οργάνωσης κ. Μαυρουλέα.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων