Την ενοχή του σε 10 από τις 22 συνολικά κατηγορίες ομολόγησε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνιγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο Wikileaks.
Ωστόσο ο στρατιώτης Μάνιγκ δήλωσε αθώος στην πιο σοβαρή κατηγορία που αντιμετωπίζει, για παροχή βοήθειας στον εχθρό, που επισύρει την ποινή των ισοβίων.
Η συνταγματάρχης και δικαστής του αμερικανικού στρατού, Ντενίζ Λιντ, αποδέχτηκε την ομολογία του στρατιώτη, βάσει της οποίας μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε 20 χρόνια φυλάκιση. Οι εισαγγελείς εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να τον παραπέμψουν σε δίκη και για τις υπόλοιπες 12 κατηγορίες.
Διαβάζοντας δήλωσή του χθες ενώπιον του δικαστηρίου, ο 25χρονος πρώην αναλυτής του γραφείου πληροφοριών στο Ιράκ, εξήγησε γιατί έγινε ο πληροφοριοδότης του WikiLeaks, προμηθεύοντας τον ιστότοπο αυτό, από το Νοέμβριο 2009 μέχρι το Μάιο του 2010, με αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και 260.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θεωρείται η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ.
«Πίστευα ότι η δημοσιοποίηση (των εγγράφων) θα μπορούσε να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για τις ένοπλες δυνάμεις μας και την εξωτερική μας πολιτική γενικότερα», εξήγησε στη δικαστή κατά την προκαταρκτική διαδικασία ενόψει της δίκης του που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.
«Θεωρούσα ότι αυτά τα έγγραφα ήταν ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα που δείχνει την ανάγκη για μία πιο ανοιχτή διπλωματία», είπε.
«Πίστευα ότι αυτά τα τηλεγραφήματα δεν θα έβλαπταν τις ΗΠΑ. Ωστόσο, πίστευα ότι θα προκαλούσαν ενόχληση», πρόσθεσε.
Ο στρατιώτης Μάνιγκ δήλωσε ακόμα ότι ένιωσε σοκ όταν ανακάλυψε ένα βίντεο από μία αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι του Reuters.
«Το πιο ανησυχητικό για μένα στο βίντεο ήταν η φαινομενικά ηδονική δίψα για αίμα που είχε η ομάδα αεροπορικών βομβαρδισμών», υπογράμμισε, παρομοιάζοντας τα μέλη της με παιδιά «που βασανίζουν μυρμήγκια με μεγεθυντικό φακό».