Στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ημερίδα «Φύλο – πολιτική – Αριστερά» που διοργάνωσε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του κόμματος, και αναρωτήθηκε με ποιους ακριβώς είναι στην Ιταλία ο Αντώνης Σαμαράς και το «δεκανίκι» του ο κ. Βενιζέλος.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς κυβερνάει με γραμμή Μόντι και το κόμμα του είναι κόμμα Μπερλουσκόνι. «Δε μας είπε άραγε, προχθές έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον ομογάλακτό του κ. Μπερλουσκόνι για την επιτυχία του; Ή μήπως αρκέστηκε σε λόγια παρηγοριάς προς στον κ. Μόντι;», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτήρισε «παραληρηματικό» και «στα όρια της γραφικότητας», και στις δηλώσεις του για το κίνημα Γκρίλο, ότι δηλαδή είναι λαϊκιστικό, αντιδραστικό και απεχθές, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτόν ωστόσο (τον Γκρίλο) προσκαλεί ο κ. Μπερσάνι για να κάνουν μαζί κυβέρνηση.
«Θα μου πείτε ότι άλλο ο κ. Βενιζέλος και άλλο ο κ. Μπερσάνι. Διότι αυτό που θα συμβούλευε ο κ. Βενιζέλος στον κ. Μπερσάνι, θα ήταν να κάνει κυβέρνηση με τον Μπερλουσκόνι, όπως κάνει ο ίδιος στην Ελλάδα με το Σαμαρά. Και σε ποιά γραμμή; Στη γραμμή Μόντι, βεβαίως, βεβαίως. Δηλαδή, στη γραμμή της λιτότητας και του μνημονίου», υποστήριξε.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως στην Ιταλία δυστυχώς η αριστερά δεν έχει ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καθώς είναι κατακερματισμένη, όπως ήταν και στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, σε ποσοστά όμως που αθροιστικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, αφού υπερβαίνουν το 30%.
Αλλά εκτός από τις διαφορές, πρόσθεσε, υπάρχουν και ομοιότητες με το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας και αυτές είναι η συντριπτική καταδίκη της λιτότητας, η συντριπτική αποδοκιμασία του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και ότι οι κοινωνίες υγιώς αναζητούν το καινούριο.
«Εμείς έτσι εκτιμούμε το φαινόμενο Γκρίλο στην Ιταλία και, παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που έχουμε, αυτή την εξέλιξη όχι μόνο δε τη θεωρούμε απεχθή, αλλά τη θεωρούμε υγιή και ελπιδοφόρα», επεσήμανε.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς «ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε υποτιμητικά για τη φεμινιστική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ-EKM, με δυο λόγια μίλησε υποτιμητικά για το φεμινιστικό κίνημα» και πρόσθεσε: «Εμείς του απαντάμε ότι όχι μόνο δεν μας δημιουργεί πρόβλημα η ύπαρξή του και εντός του κόμματός μας, αλλά είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Είμαστε περήφανοι για το φεμινιστικό κίνημα».
Στην τριτολογία του, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις ιταλικές εκλογές είχε πεί πως του κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν έστω και ψήγματα ικανοποίησης στον κ. Τσίπρα για το αποτέλεσμα, για τον Μπερλουσκόνι. «Μη μου πείτε ότι ξαφνικά τον αγαπήσατε και φιλικά σας λέω, προσέξτε τι λέτε, γιατί έτσι και το πάρουν χαμπάρι οι φεμινίστριες από τις συνιστώσες σας, καήκατε», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών τόσο στα όργανα εντός του κόμματος όσο και στις εκλογικές διαδικασίες.
Μάλιστα χαρακτήρισε «άμεσα επιβεβλημένη» σε όλες τις εκδηλώσεις, οργανώσεις και πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ την αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού που υπάρχει στο χώρο της εργασίας, της νεολαίας, της επιστήμης, της διανόησης.
Συνεχίζοντας επεσήμανε πως δεν νοείται αριστερή ταυτότητα χωρίς φεμινιστική διάσταση και συμπλήρωσε ότι το φεμινιστικό κίνημα χρειάζεται επαναδιεκδίκηση και όχι επαναπροσδιορισμό. Είναι απολύτως σαφές, παρατήρησε, ότι σήμερα είναι οι γυναίκες που υποφέρουν περισσότερο από την φτώχεια, την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού ενώ τόνισε την ανάγκη να εργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση των προκαταλήψεων του μισογυνισμού και της ομοφοβίας, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, είναι σήμερα το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικείων βουλευτών στο κοινοβούλιο, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πως «η Αριστερά έχει τη δική της γυάλινη οροφή και έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να πάψει να ανακαλεί σχήματα ασυμμετρίας και ανισότητας στην πολιτική της οργάνωση. Αυτήν την οροφή όμως θα την σπάσουμε μαζί».
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τη γενικότερη διάλυση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας με τη δυναμική των γυναικείων κινημάτων. Παράλληλα σχολίασε σημερινό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε μητέρες που επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι τους για να καταφέρουν να αποσπάσουν το χρηματικό βοήθημα που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αντί μαιευτικής περίθαλψης σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Θεωρούμε την καθοδήγηση των νέων μαμάδων σε αυτές τις επικίνδυνες για τα ελληνικά δεδομένα επιλογές, προσβολή προς την ίδια την έννοια της ζωής», κατέληξε.