Σε μάχη στήθος με στήθος εξελίσσεται το αποτέλεσμα των γενικών βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, με τα πρώτα exit polls τα οποία προέβλεπαν έως και άνετη επικράτηση της Κεντροαριστεράς να διαψεύδονται μερικώς ή εξ ολοκλήρου.
Η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι φαίνεται να διατηρεί ένα διακριτό προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ωστόσο, στη μάχη της Γερουσίας, σώματος με ισότιμη νομοθετική εξουσία, η μάχη είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη, με την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να οδηγεί την κούρσα με βραχεία κεφαλή.
Την έκπληξη πετυχαίνει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο υπερβαίνει το 20% και αναδεικνύεται ξεκάθαρα ως ο τρίτος πόλος στα ιταλικά νομοθετικά σώματα.
Χαμηλότερα των προσδοκιών για έναν ρυθμιστικό ρόλο – κλειδί φαίνεται πως κινείται η κεντρώα συμμαχία υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
Εάν η Άνω και η Κάτω Βουλή μοιραστούν μεταξύ των δύο μεγάλων συνασπισμών, το πολιτικό αδιέξοδο θεωρείται σχεδόν βέβαιο, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα νέα προσφυγή στις κάλπες, με άγνωστες συνέπειες για την Ιταλία, αλλά και ευρύτερα για την Ευρωζώνη.
Τα αποτελέσματα
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον κ. Μπερσάνι φαίνεται να λαμβάνει 29,59%, το κεντροδεξιό συμμαχικό σχήμα υπό τον κ. Μπερλουσκόνι το 29,08%, ενώ το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο αγγίζει το 25,55% και το Κέντρο του Μόντι φτάνει στο 10,56%.
Λίγο πριν τις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, η RAI έδωσε στη δημοσιότητα νέα εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα για τη Γερουσία. Η Κεντροαριστερά φέρεται να καταλαμβάνει 105 έδρες, η Κεντροδεξιά 112, το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο 64 έδρες, ενώ το Κέντρο υπό τον κ. Μόντι μόλις 20.
Τα πρώτα exit polls
Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας με τη λήξη της ψηφοφορίας στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος, η Κεντροαριστερά υπό τον κ. Μπερσάνι συγκέντρωνε ποσοστό το οποίο κυμαινόταν μεταξύ 35 - 37%, η Κεντροδεξιά υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29% - 31%, το αντιθεσμικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων 19 - 21%, η κεντρώα συμμαχία υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι 8% - 10%, ενώ η αριστερή συμμαχία υπό τον Αντόνιο Ινγκρόια ποσοστά 2% - 3%.
Nέες κάλπες «βλέπει» η Κεντροαριστερά
Την άμεση επιστροφή στις κάλπες προτείνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με βάση τις ως τώρα προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Αν η κατάσταση είναι όντως αυτή, πρέπει να εγκρίνουμε αμέσως νέο εκλογικό νόμο και να επιστρέψουμε στις κάλπες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα.
Σε περίπτωση νίκης του Μπερλουσκόνι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δική του κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Λέτα.
Άλλο ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ορφίνι, είπε «όχι» σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, «κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά», όπως είπε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.
«Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται οφείλεται αποκλειστικά σε μοναδικό άθλο του προέδρου Μπερλουσκόνι. Ένας άθλος ο οποίος θα μείνει στην ιστορία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κεντροδεξιός πολιτικός Ενρίκο Μπόντι.
Ο Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, στέλεχος του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PdL), απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας».
«Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας - κάντε την αυτοκριτική σας», σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στην Βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
Ο γνωστός σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες».
Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την προσπάθεια της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωζώνης, να εξέλθουν από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης.
Το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας απαιτεί πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η Κεντροαριστερά είχε δεσμευθεί, εάν επικρατούσε, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες άρχισε η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι, ζητεί ωστόσο μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το φαινόμενο Γκρίλο
Η κατάκτηση από το ισχυρά αντιθεσμικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο της τρίτης θέσης με διψήφιο ποσοστό το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει και το 20%, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για νεότευκτο πολιτικό ρεύμα, το οποίο έχει επικριθεί για λαϊκισμό και έλλειψη επεξεργασμένων θέσεων και το οποίο κέρδισε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οπαδών του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο ίδιος, μιλώντας απόψε στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων», διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει υπόγειες συμφωνίες.
Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν, εκτίμησε ο ίδιος σημειώνοντας πως τόσο η δέξια όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. «Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας», τόνισε.
«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει», πρόσθεσε ο ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».
Μόντι: Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό
Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό, δήλωσε νωρίτερα ο Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας τα ποσοστά του «Κινήματος Πολιτών» του οποίου ηγείται.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», πρόσθεσε.
Ο Μάριο Μόντι τόνισε, επίσης, ότι «με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με την συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών».
Η πρόταση μας αυτή, διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εμπειρία μας, η οποία σίγουρα δεν οικοδομήθηκε με σημείο αναφοράς την αναζήτηση της δημοτικότητας, κατέληξε.
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ιταλικό χρηματιστήριο
Ευφορία δημιούργησε στο ιταλικό χρηματιστήριο η δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls, τα οποία έδιναν προβάδισμα έξι έως οκτώ ποσοστιαίων μονάδων στην κεντροαριστερή συμμαχία.
Η άνοδος άγγιξε έως και το 4%, ωστόσο η ανακοίνωση της ανατροπής σε ό,τι αφορά τη Γερουσία υπέρ της Κεντροδεξιάς οδήγησε έως και σε πτώση της τάξης του 0,5%. Τελικώς, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,7%.