ΚATAΛYTH για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι στην Κύπρο υπάρχει ταύτιση απόψεων όλων των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει απο εδώ και στο εξής για την επίλυση του Κυπριακού και ευχήθηκε αυτό το κλίμα να επικρατήσει και στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και εντός του κυβερνητικού κόμματος.
«Εύχομαι ενωμένοι να βαδίσουμε μέχρι τη δικαίωση του Κυπριακού,που είμαι βέβαιος ότι θα έρθει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της και ως την πιο σημαντική, αν όχι τη μόνη, διπλωματική επιτυχία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Ανέφερε ακόμη ότι με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διασφαλίζεται η ασφάλεια της Κύπρου και του λαού της και ανοίγει η δυνατότητα ευημερίας των πολιτών του νησιού και τόνισε ότι «αποτελεί σωστή πολιτική θέση η προσπάθεια να μετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτή την ευημερία».
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ολες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, ο πρώην πρόεδρος Κληρίδης και ο κυπριακός λαός υπήρξαν συνεπείς στις προσπάθειες και τις θυσίες που κατέβαλαν για να καταστούμε άξιοι της ένταξης, προσθέτοντας ότι ο δρόμος για την ένταξη ξεκίνησε από την Ελλάδα, με τους οραματισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου και του Γιάννου Κρανιδιώτη και την σημαντική συμβολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι ο λαός της Κύπρου είναι ευγνώμων προς όσους τον στήριξαν και αυτό φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο, όπου αναδείχθηκε στον πιο δημοφιλή Ελληνα πολιτικό, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.
Οσον αφορά το σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο σαν βάση διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε τυχόν νέα πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό και να ευρεθεί μια λύση συμβατή με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι «οι σχεδιασμοί του Ραούφ Ντενκτάς δεν θα περάσουν, καθήκον μας είναι να πείσουμε τόσο τους Τουρκοκύπριους, όσο κυρίως και την Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον τους η επίλυση του Κυπριακού».
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων