«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ ιαπώνων φαλαινοθήρων και μελών της οργάνωσης Sea Shepherd (Ποιμένας των Θαλασσών) σημειώθηκε στο Νότιο Ωκεανό. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το φαλαινοθηρικό Nisshin Maru εμβόλισε δύο από τα πλοία τους, ενώ συγκρούστηκε και με ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού. Κάλεσαν την Αυστραλία να στείλει σκάφος του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.
REUTERS
Το σκάφος του στόλου του «Ποιμένα των Θαλλασσών», Bob Barker (αριστερά), βρίσκεται σε απόσταση σύγκρουσης από το Ιαπωνικό τάνκερ Sun Laurel στην Ανταρκτική.
«Το Nisshin Maru εμβόλισε το Steve Irwin και το Bob Barker, αλλά και τα δύο σκάφη παρέμειναν στη θέση τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πολ Ουότσον, επικεφαλής της οργάνωσης, που είναι γνωστή για τις επιθετικές όσο και αποτελεσματικές μεθόδους της εναντίον των φαλαινοθήρων. Κατηγόρησε επίσης την ιαπωνική ακτοφυλακή ότι επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και αντλίες νερού.
Οι αρχές της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν την εκδοχή του Ουότσον, όμως ούτε η ιαπωνική κυβέρνηση ούτε η αρμόδια αρχή απάντησαν στις κατηγορίες των ακτιβιστών.
«Πρόκειται για την πιο εξοργιστική επίθεση εναντίον των πλοίων του Sea Shepherd», δήλωσε στο δίκτυο ABC της Αυστραλίας ο Μπομπ Μπράουν από το αυστραλιανό παράρτημα της οργάνωσης, προσθέτοντας πως πρόκειται για «το χειρότερο συμβάν» μεταξύ ακτιβιστών και φαλαινοθήρων τα τελευταία δύο χρόνια, απ’ όταν πλοίο του «Ποιμένα» βυθίστηκε.
Ο Μπράουν υποστήριξε επίσης ότι τα ιαπωνικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας, παραβιάζοντας το αυστραλιανό και το διεθνές δίκαιο. «Με ανησυχεί και με προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι η Ιαπωνία αποφάσισε να γίνει πειρατής στα δικά μας χωρικά ύδατα», είπε. «Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση της Αυστραλίας να δράσει.»
Τα πλοία του «Ποιμένα» συγκρούονται τα τελευταία εννέα χρόνια με το στόλο των φαλαινοθηρικών. Το τελευταίο συμβάν φαίνεται πως έλαβε χώρα όταν οι ακτιβιστές προσπάθησαν να σταματήσουν τον ανεφοδιασμό του Nisshin Maru, όμως σύμφωνα με τον Μπράουν, το -8.000 τόνων φαλαινοθηρικό- εμβόλισε επανειλημμένα τα πλοία τους.
Η Ιαπωνία αψηφά το διεθνές μορατόριουμ εμπορικής φαλαινοθηρίας που επιβλήθηκε το 1986 με την αιτιολογία ότι δικαιούται να ελέγχει τις επιπτώσεις των φαλαινών στην αλιευτική της βιομηχανία. Η Αυστραλία έχει προσφύγει στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για να σταματήσει τους Ιάπωνες και η απόφαση ενδέχεται να εκδοθεί μέσα στο 2013.