ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003
ΔΙΚΗ 17Ν
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Β' ΜΕΡΟΣ
10:55 – 12:40
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ προτείνω να νιώσουμε ότι εμείς εδώ στον τόπο μας είμαστε αφεντικά και κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω ο Αγγελόπουλος ο άνθρωπος τι είχε μέσα στο μυαλό του ή τι είχαν αυτοί εναντίον του, ούτε με ενδιαφέρει να μάθω. Με ενδιαφέρει τι γίνεται εδώ μέσα.
Λέτε ορισμένα πράγματα τα οποία εγώ τα βλέπω λίγο ιδεοληπτικά. Όταν μου λέτε ότι «κι εσένα το ίδιο Πρόεδρε, όπως κάνεις τη διαδικασία κι εσύ άντε να ξεμπερδεύεις›.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Αυτό που μπαίνει στην σφαίρα της φαντασίας μη το αποκλείετε, διότι οι Αμερικανοί για να κάνουν πολέμους και για να κάνουν επεμβάσεις δεν κυνηγάνε τώρα μόνο κράτη που αντιστέκονται, που είναι και ελάχιστα, κυνηγάνε ανθρώπους διανοούμενους ή ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων όπου βρίσκονται Και αν δεν κυνηγάνε άμεσα, όταν αποκτήσουν και επιρροή τότε να είστε σίγουροι ότι μέχρι και δολοφονίες και απαγωγές θα κάνουν.
Είναι τόσο σκληρή η συνθήκη και γι’ αυτό μπήκαμε μέσα στον 21ο αιώνα κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Έχουμε έναν πολιτισμό βαρβαρότητας και πολέμου, ένα φόβητρο, το Γκουαντανάμο και μάλιστα στην ίδια την Αμερική της κάνουν μεγάλο έγκλημα αυτοί που κυβερνάνε σήμερα γιατί είναι συμμορίτες και χούντα, Μπους, γιατί φτιάχνουν χαφιέδες, φτιάχνουν πολίτες εθνικιστές, φοβισμένους και όπου υπάρχει φόβος υπάρχει φασισμός και κίνδυνος.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο πνεύμα παγκοσμίως και το ζούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, που ζήσαμε ένα πόλεμο δίπλα στην Γιουγκοσλαβία και έναν πόλεμο τον ζούμε ακόμα γιατί δεν τελείωσε. Τον άρχισαν για να μη τελειώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι μια αντίληψη βέβαια η οποία τέλος πάντων εκφράζει εσάς.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Δεν τα λέω εγώ μόνο αυτά και τα γράφω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρω, τα λέει ο Τσόμσκι, τα λένε κι άλλοι. Δεν με ενδιαφέρει εμένα.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Πάρα πολλοί. Και δεν τα λένε τυχαία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλος ο κόσμος μπορεί να λέει όπως ξέρετε στην Αμερική ό,τι θέλει.
Κύριε Εισαγγελεύ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, εδώ αποδίδεται στους κυρίους κατηγορουμένους ότι δολοφόνησαν ανθρώπους. Πράγματι αν πάτε όπου βρίσκονται οι νεκροί, στα νεκροταφεία, θα βρείτε τάφους με τα ονόματα αυτών οι οποίοι δολοφονήθηκαν. Τι έφταιξαν;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Με ρωτάτε αν είμαι υπέρ του να σκοτώνονται άνθρωποι; Τι με ρωτάτε; Ξέρετε πόσοι σκοτώνονται κάθε στιγμή, αυτή τη στιγμή, τώρα που μιλάμε και πόσα παιδιά πεθαίνουν; Θέλετε να αξιολογήσω; Τι θέλετε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το συγκεκριμένο αυτό.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Είναι δεδομένο και έχουν γίνει πολιτικές δολοφονίες, πολιτικά εγκλήματα. Και βέβαια έχουν γίνει.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τις εγκρίνετε εσείς;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Εγώ να εγκρίνω; Μα άμα ενέκρινα θα ήμουν ενταγμένος πολιτικά και δεν θα φοβόμουν να πάρω θέση γιατί την έχω κάψει τη γούνα μου.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την δικογραφία την έχετε διαβάσει;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Όχι, τη δικογραφία ολόκληρη, δεν τη διάβασαν ούτε οι δικηγόροι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως κρίνετε για τον κ. Σερίφη ότι είναι όπως λέτε, αυτά που λέτε;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Είμαι πεπεισμένος κι αυτό θέλω να το ακούσετε ?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Χωρίς να διαβάσετε τη δικογραφία;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ναι, από τον ίδιον, από τη στιγμή που τον γνωρίζω, από τη στιγμή που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις. Θα ήταν κάτι που θα ξεπερνούσε τα όρια μιας ιδεολογικής και πολιτικής ?Αν το έκανα εγώ, το ίδιο θα σκεφτόταν και ο ίδιος. Αν με κατηγορούσαν εννοώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούστε. Το ότι οι συγκατηγορούμενοι του τον θέλουν να μετέχει στην 17Ν ?
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Οι συγκατηγορούμενοι του;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούστε σας παρακαλώ. Μαζί με άλλα 3 μέλη, την «¶ννα›, τον «Λάμπρο› και τον Παύλο Σερίφη, να δολοφονούν δια χειρός «Λάμπρου› τον μπαμπά της CIA στην Αθήνα, τον Ρίτσαρντ Ουέλς. Το λέει αυτό ο Παύλος Σερίφης. Το αρνείται βέβαια τώρα, αλλά το έχει καταθέσει.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Κατ’ αρχήν άκουσα και τον ίδιο και τις δηλώσεις του, ότι έγινε κάτω από συνθήκες περίεργες όλη αυτή η ομολογία. Δεν την αποκηρύσσει ο ίδιος και σας εξήγησα και στην αρχή αν με ακούσατε ότι πραγματικά πιστεύω -κι έχω κάθε δικαίωμα και μπορώ να σας το αποδείξω- ότι αυτή η εκμαίευση της ομολογίας ενός συγκατηγορούμενου ?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως το ξέρετε αυτό εσείς;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Από την πείρα που έχω. Ξέρετε ότι με έχουν ανακρίνει 3 μέρες;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούστε. Επ’ αυτού ?
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Θέλετε να σας απαντήσω;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επ’ αυτού ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός έχει πει τα ίδια και γίνεται ένορκη διοικητική εξέταση ...
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Δεν τα έχει ανακαλέσει;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από την οποία προκύπτει ?
Σ. ΞΗΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλα κ Σάββα, σε παρακαλώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να προστατεύσετε το δικαίωμα ? Μας προσβάλλεται κ. Πρόεδρε η θέση.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα σας έχω πει και το ξαναλέω, απαγορεύω σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί έστω και μια λέξη από αυτές τις προανακριτικές εδώ μέσα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά όχι σε μένα. Κύριε Πρόεδρε, διευθύνετε τη διαδικασία. Παρακαλώ να με προστατεύσετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διευθύνω τη διαδικασία σε μια δίκη η οποία έχει και λίγο ιδιόρρυθμους κανόνες, αλλά εμείς τη δικογραφία τη τιμούμε εδώ τουλάχιστον.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν δεν μπορώ κ. Πρόεδρε να κάνω το καθήκον μου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, έχω πει τώρα ότι ο μάρτυρας δεν πρέπει να μας βγάζει απόφαση. Το είπα και σε σας, το έχω πει και από κει. Εσείς του λέτε «αφού λέει εκείνα, εκείνα, εκείνα εκεί, τι λέτε; ¶ρα είναι ένοχος, άρα είναι αθώος›. Τι να τα κάνω κι εγώ; Θα μας πει αυτός τώρα «όχι δεν πιστεύω τις ομολογίες, είναι αθώος›.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή κ. Πρόεδρε, ο κάθε διαμαρτυρόμενος παρεμποδίζει τον Εισαγγελέα να κάνει το καθήκον του;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι κ. Εισαγγελέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέτετε σε κάποιο άλλο επίπεδο, αλλά τι να κάνουμε, μπορεί να είναι κι έτσι αφού το θέτετε έτσι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή ο Σάββας Ξηρός δεν συμφωνεί θα με εμποδίζει;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε ποιο είναι το καθήκον του Εισαγγελέα; Γιατί εγώ 3 μήνες εδώ μέσα δεν το έχω καταλάβει καλά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε εξετάζει τη δικονομία τώρα. Παρακαλώ προστατέψε με.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θέλετε να κάνω; Του είπα να μην μιλάει. Τι άλλο να του πω;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχουν κι άλλα μέσα κ. Πρόεδρε. Εγώ σέβομαι το διαιτητικό σας καθήκον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν σας υβρίζει ο κ. Σάββας τι θα κάνω εγώ δηλαδή θα του απαγγείλω μια κατηγορία για να γελάει;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από εσάς κ. Πρόεδρε δεν διανοούμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σάββα Ξηρέ, σας παρακαλώ να μην παρεμβαίνετε όταν κάνω ερωτήσεις. Σας έχω παρακαλέσει και πάλι. Αφήστε να εξελιχθεί η διαδικασία και οι δικοί σας θα ρωτάνε κάτι παραπάνω, θα ρωτήσει και κάτι παραπάνω και ο κ. Εισαγγελεύς. Ισότητα λέμε.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Το έχω πει πολλές φορές με πολύ ωραίο τρόπο και πολύ ήρεμο και δεν εννοεί να καταλάβει κανένας εδώ μέσα. Εφόσον υπάρχει ένσταση και εφόσον έχετε δεχτεί κάποια πράγματα...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι συνήγοροι δεν το χρησιμοποίησαν χτες; Τι να πω τώρα στον κ. Εισαγγελέα;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Πως είναι δυνατόν να διατυπώνει ερωτήσεις με δεδομένα τα οποία δεν ισχύουν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Σας ρωτώ: χτες πάλι οι συνήγοροι δεν έκαναν χρήση και ο κ. Σταμούλης και ο κ. Φυτράκης αυτών των απολογιών;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν έκαναν χρήση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω εγώ τώρα; Θα πω «από εδώ θα κάνετε χρήση, αλλά από εκεί όχι›. Δεν μπορώ να τα κάνω αυτά τα πράγματα.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Όταν κάνουν τέτοιες ερωτήσεις οι συνήγοροι υπεράσπισης που περιέχουν δεδομένα που δεν έχουν αποδειχθεί, παρεμβαίνετε. Στον Εισαγγελέα γιατί δεν το κάνετε αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι συνήγοροι του Παύλου Σερίφη. Τώρα γιατί να μην κάνει ο Εισαγγελέας; Εσείς ανοίξατε την πληγή.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εσείς ανοίξατε πρώτοι θέμα, όταν σας έγινε η ένσταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είπαμε όχι. Παρά την αντίρρησή μου χρησιμοποιήσατε.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα, για να αναγνώσουμε την ώρα των απολογιών και εφόσον μέχρι τότε δεν έχει αρθεί η νομιμότητα λήψης. Τι να κάνουμε τώρα; Αφού εξελίσσεται η διαδικασία;
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Την απολογία του Σάββα Ξηρού να την αναγνώσουμε. Τον περιορισμό έχετε βγάλει στην προανακριτική απολογία. Στην απολογία που δίδει στον τακτικό Εφέτη ανακριτή εκεί δεν αναφέρει.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που λέει ο κ. Ξηρός είναι σωστό κ. Πρόεδρε. Ακούστε την απολογία μου πρώτα και μετά θα δείτε αν αντιφάσκω ή όχι. αλλά δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε δεδομένα ως απολογία, πριν απολογηθώ. Έχει δίκιο ο κ. Ξηρός σε αυτό που λέει.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η αρχή της σοφίας μου επιβάλλει ό,τι κάνατε εσείς να αφήσω και τον κ. Εισαγγελέα.
Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ένσταση πριν απαντήσει ο μάρτυς στην ερώτηση του κ. Εισαγγελέα. Επανειλημμένα ο κ. Εισαγγελέας από την προηγούμενη εβδομάδα βάζει ένα χρονικό περιορισμό σε αυτά που βλέπει ως προς τον Παύλο Σερίφη, δηλαδή σταματάει στις 2 η ώρα εκείνο το βράδυ και δεν ενημερώνει τους μάρτυρες ότι υπήρχαν ορισμένα γεγονότα μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τον ενημερώσετε εσείς τον μάρτυρα όταν σας δοθεί ο λόγος. Δεν θα πω εγώ στον κ. Εισαγγελέα που θα κάνει τις ερωτήσεις του, όπως δεν λέω και σε εσάς.
Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Κύριε Πρόεδρε θεωρώ ότι πρέπει να ενημερώνονται οι μάρτυρες ως προς τα συνολικά γεγονότα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά δεν είπα εγώ από την αρχή στον κ. Φυτράκη; Και μου λέει όχι, θα ρωτήσω εγώ όπως θέλω. Τι να κάνω εγώ;
Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, για δεύτερη φορά επικαλείται αυτή την απολογία ο κ. Εισαγγελέας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι όπως τέθηκαν οι ερωτήσεις, είναι σαν να του λέμε «δώσε μας και την απάντηση κ. Παπαχρήστου, βγάλε μας και την απόφαση να πάμε εμείς στη δουλειά μας›. Όχι, δεν τίθεται έτσι. Παρακάλεσα λοιπόν να μην τίθεται υπόψη γεγονότα από τη δικογραφία στο μάρτυρας. Ο μάρτυρας άμα δεν τα ξέρει, δεν τα ξέρει. Στο μέλλον δεν θα αφήνω κανέναν να διαβάζει κομμάτια στο μάρτυρα από απολογίες κανενός. Ό,τι ξέρει ο μάρτυρας. Παρακαλώ πολύ, δεν θα κάτσω εγώ εδώ πέρα 100 χρόνια να ακούω τα ίδια και τα ίδια!
Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, δεν διάβαζε απόσπασμα από απολογία ο κ. Εισαγγελέας.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εσείς καλά τον εξετάσατε, όταν λέμε του μάρτυρα όμως «πες πραγματικά περιστατικά που ξέρεις› και λέει αυτός «γνωρίζω τον Σερίφη, αποκλείω να είναι σε τρομοκρατική Οργάνωση, διότι ήμουν στην 20η Οκτώβρη, τον ξέρω› κλπ. και μετά του λέμε «τι μας λες κ. μάρτυρα τότε, εδώ έχω μια ομολογία κατηγορουμένου...›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπα εγώ;
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Η ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν την έκανα εγώ την ερώτηση.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Την κάνει ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα κρίνει. Δεν πρέπει να απαντήσει. Δεν θα τον αφήνω να απαντάει, εκτός από εκείνα που ξέρει ο ίδιος.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς, παρακαλώ πάρα πολύ, ο μάρτυρας δεν θα μας πει, θα κρίνουμε εμείς την απολογία, δεν θα τα κρίνει ο μάρτυρας. Ο μάρτυρας θα πει εκείνα που ξέρει. Τελείωσε για όλους σας. Δεν θα ρωτάμε με βάση τις απολογίες. Ο μάρτυρας είναι υπεράσπιση. Είπε εκείνα που ξέρει, να πάει να φύγει. Σας παρακαλώ πολύ. Θα καταργήσουμε τη δικονομία; Θα το τηρήσω για όλο τον κόσμο. Είναι μάρτυρας υπεράσπισης εδώ πέρα, θα τον μεταβάλλουμε σε μάρτυρα κατηγορίας στο τέλος; Οι μάρτυρες θα πουν αυτά που ξέρουν.
Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν πάω να κάνω μια ερώτηση κ. Πρόεδρε λυπάμαι, αλλά αντιμετωπίζω ή της πλευράς των κατηγορουμένων, ή της πλευράς της υπεράσπισης...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εύλογο είναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή είμαι υπό αμφισβήτηση των κυρίων αυτών;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουν δικαιώματα να έχουν αντιρρήσεις.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αντιρρήσεις στα πλαίσια της δικονομίας όμως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εγώ σας λέω ότι τα πλαίσια της δικονομίας να μας πει ο μάρτυρας ό,τι ξέρει πραγματικά γεγονότα που γνωρίζει, ή κρίσεις πάνω σε αυτά που ξέρει.
Η κα Βόζεμπεργκ έχει τον λόγο.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, από την πρώτη στιγμή είχα παρακαλέσει να αρθεί αυτή η επιφύλαξη ή να κριθεί από το Δικαστήριό σας, για να ξέρουμε κι εμείς τι δικαιούμεθα να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση επιφυλαχθήκατε το σέβομαι, εγώ θα ρωτήσω εκτός καταθέσεως στον κ. μάρτυρα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε παρακαλώ, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υπέβαλλε μια ένσταση σχετικά με την εγκυρότητα των απολογιών των κατηγορουμένων. Επί του θέματος τούτου πήραν θέση και οι της Υπερασπίσεως και ο Εισαγγελεύς και η Πολιτική Αγωγή, το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση στο θέμα αυτό. Όμως με την ένσταση έχει παραλύσει στο σημείο η διαδικασία, δηλαδή δεν μπορεί ο Εισαγγελεύς και οι υπόλοιποι παράγοντες να κάνουν χρήση αποδεικτικών στοιχείων τα οποία είναι στο Δικαστήριο εξ αρχής, διότι έχει γίνει μια ένσταση.
Κύριοι Δικαστές εγώ διερωτώμαι: είναι δυνατόν όποιος παράγοντας της διαδικασίας έχει ένσταση επί οιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου με μόνιμη την προβολή της ένστασης, να παραλύει το δικαστήριο και να μην μπορεί να κάνει χρήση αυτού του αποδεικτικού στοιχείου;
Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν γνωρίζω τι θα πει το δικαστήριο σχετικά με την ένσταση της Υπεράσπισης. Δεν το ξέρω, μπορεί να πει οτιδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Εισαγγελέα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τελειώνω κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Έχουμε 250 μάρτυρες Υπεράσπισης να κάνουμε 2 μέρες στον καθένα; Θα τους διαβάζουμε τις απολογίες; Είναι πρωτοφανές αυτό που ζητάτε και εσείς και οι από εκεί. Δεν επιτρέπω να διαβάζουμε τις απολογίες του μάρτυρα. Θέλετε να προσφύγετε στο δικαστήριο, δικαίωμά σας. Λέει η δικονομία πότε διαβάζονται οι απολογίες.
Θα διαβάζουμε στους μάρτυρες και να μας πουν οι μάρτυρες «με αυτά τα στοιχεία τον κρίνετε ένοχο ή αθώο;›. Τότε γιατί δεν με αφήνατε να το κάνω κι εγώ στους μάρτυρες κατηγορίας; «Ελάτε εδώ κ. μάρτυς να σας διαβάσω τι έχει πει ο καθένας, ένοχος ή αθώος, τι λέτε;›. «Αθώος› θα λέει ο ένας, «Ένοχος› ο άλλος. Σας παρακαλώ να κάνουμε διαδικασία όπως πρέπει. Δεν θα μου χαλάσει εδώ πέρα κανένας τη διαδικασία.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Θέλω να κάνω μια δήλωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα θα φάμε όλες τις ώρες με δηλώσεις;
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδάκης είχε μια πολύ σοβαρή δήλωση, τη δεχτήκαμε.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν θα κάνετε συγκρίσεις! Θα την ακούσετε. Ο κατηγορούμενος Σερίφης Ιωάννης που τον υπερασπίζομαι εγώ, καμία ένσταση δεν προέβαλε στο αν θα πάρετε υπόψη τις προανακριτικές απολογίες, τις ανακριτικές, εάν τις χρησιμοποιήσετε ή όχι. Δεν προβάλλαμε εμείς τέτοια. Δεν μιλήσαμε και δεν εξετάσαμε κανένα δεδομένο της διαδικασίας ως την ώρα που ήρθαν οι μάρτυρες Υπεράσπισης.
Στους μάρτυρες Υπεράσπισης πρωτο-τέθηκε το ζήτημα από την πλευρά και του Δικαστηρίου και του αξιότιμου κ. Εισαγγελέα, ότι «κύριέ μου μας τα λες αυτά, δηλαδή στη βασική θέση ότι δεν είναι συμμέτοχος στην ομάδα αυτή για την οποία κατηγορείται για συμμετοχή, διότι τον ξέρουμε πολιτικά κλπ›. Ποια ήταν η αντίρρηση ότι μπορεί να περιλαμβάνει σφάλμα αυτή η θέση; Η αντίρρηση ήταν ότι ένας συγκατηγορούμενός σου -το ξέρεις κ. Βότση, το ξέρεις κ. Καθηγητή Ρήγο, το ξέρεις εσύ κ. Παπαχρήστο;- λέει αυτό κι αυτό. Μα ξέρεις τα είπε με λεπτομέρειες, μα ξέρεις πήγε στην τακτική ανακρίτρια;
Επειδή είναι σαφές και είναι γνωστό σε όλους ότι μόνο μια ένδειξη υπάρχει για τον Ιωάννη Σερίφη, ομολογία συγκατηγορουμένου, η οποία κατά το σύστημά μας δεν είναι επαρκής για να καταδικάσει, να κηρύξει την ενοχή ως ισχύει ως την ώρα, δεν ξέρω τι θα ισχύει μετά από ένα μήνα, θα το δούμε.
Τέθηκε αυτό το ζήτημα και συζητήθηκε. Εμείς είπαμε θέλετε να το συζητήσουμε αφού το θέτετε; Για να πείτε δηλαδή στο μάρτυρα ότι πρέπει να έχεις αμφιβολία άνθρωπέ μου στην πεποίθησή σου ότι είναι αθώος. Πως δεν έχεις αμφιβολία αφού ο Παύλος Σερίφης τον είπε; Τι θα κάνουμε εμείς;
Κύριε Πρόεδρε αν θέλετε να το σταματήσουμε, να πείτε σταματάει ο κ. Εισαγγελεύς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελείωσε.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν ζητώ τέτοιο περιορισμό. Να είμαστε ξεκάθαροι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Βόζεμπεργκ έχει τον λόγο.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα είχε λήξει αν δεν είχατε επιφυλαχθεί. Διότι δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν δεν τελειώσουν οι αποδείξεις να έρθουν και οι γιατροί και όλοι, δεν μπορώ να ξέρω εγώ αν είναι καλές οι απολογίες ή όχι.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εγώ δηλώνω και πάλι ότι δεν θα ρωτήσω με βάση τις απολογίες. Σε κάθε περίπτωση να θυμόμαστε όλοι ότι έχει κρίνει το δικαστήριό μας την προδικασία ως νομότυπη. Και θα κάνουμε χρήση όταν θα μας δοθεί ο λόγος την κατάλληλη στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ σωστά.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Παπαχρήστο μας δηλώσατε ότι έχετε κοινούς αγώνες με τον κ. Γιάννη Σερίφη οι οποίοι προσδιορίζονται και από ιδεολογική σύγκλιση και στην πράξη. Πείτε μου σας παρακαλώ στην Ελλάδα του σήμερα, όπως η Δημοκρατία λειτουργεί ή δυσλειτουργεί κατ’ άλλους, γνωρίζετε περιπτώσεις ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια να έχουν διωχθεί χωρίς στοιχεία αποκλειστικά και μόνο για τις ιδέες τους;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Γνωρίζω.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ποιους;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Κατ’ αρχήν την περίπτωση πολλών συναγωνιστών μου κιόλας.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Να μας πείτε ονόματα σας παρακαλώ.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ο Αβράαμ Λεσπέρογλου τελευταία, ο οποίος αθωώθηκε.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι συνοδοιπόρος σας;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Στους κοινούς αγώνες ήταν κι αυτός.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ο άνθρωπος αυτός διώχθηκε άδικα και αθωώθηκε. ¶λλη περίπτωση;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Δεν θα κάνω κατάλογο τώρα.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Να σας ρωτήσω ειδικά για τον Γιάννη Σερίφη. Που είναι κατηγορούμενος σήμερα, ποια είναι η δράση του η συγκεκριμένη και σε ποιο σημείο ενοχλήθηκε η εξουσία από αυτή την δράση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με δεδομένο ότι ο άνθρωπος αυτός πράγματι οδηγήθηκε στο Δικαστήριο και αθωώθηκε. Τί μπορούσε να ενοχλήσει την εξουσία από συγκεκριμένες πράξεις για να τον φέρει μεθοδευμένα κατηγορούμενο;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Δεν έχει να κάνει με την ενόχληση που μπορώ να προκαλέσω εγώ ή ο κ. Γιάννης Σερίφης....
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Για τον κ. Σερίφη σας ρωτώ.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Σε μια διαδήλωση, σε ένα συλλαλητήριο, σε μια εκδήλωση.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν ανέφερα εγώ. Πείτε μου συγκεκριμένα, τί θα μπορούσε να ενοχλήσει.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Η δράση του αυτή είναι συνολική και είναι και συσσωρευμένη. Από την στιγμή που ήταν ενάντια στην δικτατορία και οργανωμένος, το προφίλ του στην 20η Οκτώβρη, από την στιγμή που βρέθηκε να είναι εργάτης στην AEG, να γίνει το επεισόδιο στην AEG και με σκευωρία να τον εμπλέξουν, από κείνη την ημέρα ειλικρινά ο κ. Γιάννης Σερίφης στο στόχαστρο ως ύποπτος λόγω των αντιλήψεών του διότι δεν είναι οι δεδομένες αντιλήψεις ακόμα και της παραδοσιακής Αριστεράς. Τις έχει πει, τις έχει διατυπώσει ο άνθρωπος. Αυτό είναι ένα πορτραίτο για κάποιους στην Αστυνομία, σε κάποιους θεσμούς όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να μην χρησιμοποιηθεί αναλόγως το πώς μας βολεύει.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Με βάση αυτά τα οποία λέτε είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο συγκεντρώνονται αυτά τα χαρακτηριστικά;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Νομίζω ότι εν πολλοίς ήταν γι αυτούς ένα πορτραίτο που τους βόλευε πολύ.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν υπάρχουν άλλοι επαναστάτες;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Υπάρχουν. Ήταν ο πιο εύκολος στόχος.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γιατί ήταν εύκολος στόχος την στιγμή....
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Πριν συλληφθεί.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ακούστε την ερώτηση.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Την άκουσα.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν την ακούσατε. Γιατί είναι εύκολος στόχος όταν έχουμε δεδομένο ότι έχει μόλις πρόσφατα αθωωθεί; Πρόσφατα, χρονικά αντιλαμβάνεστε πού αναφέρομαι.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Σας είπα ότι μιλάω για τα τελευταία 30 χρόνια.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εγώ σας μιλώ για τα τελευταία 5 χρόνια κ. μάρτυρα.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Σας λέω ότι αυτό το πράγμα για να υπάρξει....
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μου απαντάτε για τα τελευταία 5; Ποια είναι η δράση του κ. Σερίφη;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ναι. Στα τελευταία 5 χρόνια η δράση του είναι δημόσια, κοινωνική, πολιτική.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ποια είναι; Σε τί συγκεκριμένο όχλησε την έννομο τάξη ή τις διωκτικές αρχές ή την επώνυμη εξουσία;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Μα σας είπα, δεν διώκεται γι αυτό.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ποια συγκεκριμένη ενέργεια ενόχλησε τόσο;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Δεν διώκεται γι αυτό, σας απαντάω.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γιατί διώκεται;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Διώκεται γι αυτό που είναι και δεν ενέδωσε σε καμιά περίπτωση κάτω από καμιά πίεση και από την στιγμή που υπάρχει ένα κεφάλαιο ανοιχτό της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και επειδή αυτοί στρέφονται εφόσον έκαναν αγώνα.....
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ποιοι αυτοί; Δεν υπάρχει άλλος.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Η Αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική. Θέλετε να με ακούσετε; Με ρωτήσατε, να απαντήσω. Δεν θα απαντήσω την απάντηση που θέλετε.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όχι, αυτή που θέλετε εσείς.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Αφήστε με να την πω λοιπόν.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Παρακαλώ.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Από την στιγμή που υπάρχει η Αντιτρομοκρατική και η Αστυνομία που παρακολουθεί χρόνια διάφορους και θεωρεί ότι μπορεί να είναι ή είναι ύποπτοι και πρέπει κάποια στιγμή να τους «τσουβαλιάσει› και μάλιστα κάποια στιγμή που θα βολεύει, αυτή την στιγμή είναι και άλλοι που δεν κάνουν τίποτα και μπορεί λόγω του ότι είναι αυτό που είναι να την πληρώσουν. Το ξέρετε αυτό;
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αφήστε τί ξέρω εγώ. Εσείς ερωτάστε. Οι διωκτικές αρχές έχουν τους μηχανισμούς και την ικανότητα να κατασκευάσουν ενόχους;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Έχουν.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γιατί λοιπόν να κατασκευάζεται μόνο ο κ. Σερίφης σύμφωνα με την δική σας άποψη για τους αγώνες που τον χαρακτηρίζουν;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Γιατί τους βόλευε.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: ¶λλοι δεν τους βόλευαν; Το κίνημα όλο αυτό, ακούστε....
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Δεν ήμουν εργάτης – ακούστε κι εσείς – στην AEG για να γίνω. Θα γινόμουν αμέσως ύποπτος.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μόνο ένας εργάτης της AEG ενοχλεί το σύστημα κ. μάρτυρα;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Από κει ξεκίνησε, ναι. Ήταν και στην δικτατορία, τους βόλευε πάρα πολύ. Εσείς δίνεται μόνη σας την απάντηση.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εγώ ρωτάω εσάς, δεν δίνω καμία απάντηση.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Πολλοί εργάτες ήταν. Διάλεξαν αυτούς που τους βόλευε.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αυτό αφορά στην AEG.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ναι και μετά το ίδιο το συνέβη.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ακούστε με. Που μπορεί εκεί πράγματι να ηγείτο επαναστατικά ο κ. Σερίφης. Σε άλλους κοινωνικούς αγώνες, σε άλλους τόπους, σε άλλους χώρους υπήρξαν άνθρωποι που να ενοχλήσουν ή μόνο ο κ. Σερίφης;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Υπήρξαν και πολλοί και ευτυχώς.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γιατί λοιπόν δεν βρίσκετε και κάποιους άλλους κατηγορούμενους;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Γιατί σας είπα τους κάνει. Θέλετε να σας απαντήσω και προσωπικά; Προσωπικά κι εγώ τους κάνω. Αλλά έλα που απέκτησα μια δημοσιότητα.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τί μια δημοσιότητα;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Και μια προστασία από την ελληνική κοινωνία.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν κατάλαβα, συγγνώμη.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Τότε πρέπει να σας εξηγήσω μερικά πράγματα.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν κατάλαβα για την δημοσιότητα κύριε.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Θέλω να πω ότι δεν είναι εύκολο να χτυπήσουν εμένα όσο ήταν εύκολο να χτυπήσουν.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ήσασταν πιο προβεβλημένος εσείς από τον κ. Σερίφη;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ναι βέβαια και πριν.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Από τον κ. Σερίφη;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ναι.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Θα εκτιμηθεί η απάντησή σας. Ευχαριστώ. Δεν θέλω τίποτε άλλο.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κυρία συνάδελφε, πέστε του τα στοιχεία που έχετε εσείς από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος και το έκανε κακούργημα και που έχουν αναδρομή.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Φυτράκη, δεν είμαι μάρτυρας εγώ. Ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Βόζεμπεργκ, έχει συγκεκριμένες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένο χώρο. Δεν υπάρχει λόγος να τον ρωτάτε εσείς. Μην παρεμποδίζουμε την διαδικασία. Αφήστε την να προχωρήσει. Δεν είπε τίποτα ουσιαστικό ο άνθρωπος για να σας φοβίζει.
Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Για την ιστορία μιλάμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει η ιστορία εμένα εδώ.
Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ο κ. Λεσπέρογλου είχε κατηγορηθεί για συγκεκριμένες πράξεις εγκληματικές και αθωώθηκε. Δεν δικάστηκε για τις ιδέες του. Μόνο γι αυτό.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: ¶σε που κάτι γράφει εκεί η παρακάτω πρόταση αυτή που διαβάζεται και μου λέτε ο Σάββας και ο Σάββας. Έχει και μία πρόταση παρακάτω, διαβάστε την. Είδε και έπαθε από Μικτό Ορκωτό. Τελευταία ήταν.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Επειδή απαντήσατε και ρωτήσατε και για την ιστορία, από ένα σημείο και πέρα στην ελληνική κοινωνία από την στιγμή που η παραδοσιακή Αριστερά νομιμοποιείται οτιδήποτε έξω από αυτή ήταν αιρετικό, προέβαλε περισσότερες ή ριζοσπαστικές απόψεις, ιδεολογικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και στην πράξη είχε να υποστεί τα δύο δεινά. Να χτυπιέται και από την παραδοσιακή Αριστερά και από την κοινωνία και από τα πολιτικά Κόμματα. ¶ρα επόμενο ήταν η αναζήτηση αυτών που ήταν ύποπτοι στρέφονταν σε ένα χώρο, γι αυτό βρέθηκα κι εγώ να είμαι ύποπτος, να έχω συλληφθεί, να έχω ανακριθεί. ¶μα έκαναν την σκευωρία θα το βλέπατε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, δουλεύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι κρατική.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Και βέβαια. Προσπάθησαν να με απολύσουν και από κει, άμα θέλετε την απάντηση, όταν έμαθαν ότι μπήκα. Αλλά είπαμε, έχουμε αστική δημοκρατία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην ανοίγουμε ιστορίες με τον άνθρωπο. Αυτός έχει τις ιδέες του, τις απόψεις του. Είπε για τον κατηγορούμενο τον συγκεκριμένο αυτά που μας είναι χρήσιμα. Από κει και πέρα τί να τον κάνουμε τώρα. Αρχίζουμε πλέον και βασανίζουμε έναν άνθρωπο διότι έχει αυτές τις απόψεις. Γιατί να μην έχουμε ο καθένας τις απόψεις του;
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τον μάρτυρα ή τον κατηγορούμενο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον μάρτυρα λέμε.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Λαμπρώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τον μάρτυρα λυπάμαι. Δεν λυπάμαι τον κατηγορούμενο. Για τον κατηγορούμενο θα είμαστε υπεύθυνοι για την τύχη του. Τον μάρτυρα όμως; Είναι τα παρεμπίπτοντα τώρα. Έχει κοκκινίσει ο άνθρωπος, λίγη αδρεναλίνη δούλεψε παραπάνω. Όλα αυτά επιφέρουν κόπωση του μετάλλου.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, προσεκτικά και σοβαρά θα μας πείτε γιατί ο κ. Σερίφης δεν είναι μέλος της 17Ν όπως ισχυρίζεται, ο ίδιος το έχει πει. Γιατί δεν είναι; Αφήστε την ομολογία, δεν θέλει ο κ. Πρόεδρος να πούμε για την ομολογία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν είναι; Γιατί το αποκλείετε να είναι;
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και τί άλλο ακούσατε αφού η δίκη αυτή είχε πρωτογίνει δημόσια, όλοι δεν ακούμε τις τηλεοράσεις. Τί άλλο ακούσατε να του καταμαρτυρούν πέραν της ομολογίας; Του είπαν τίποτε άλλο; Ότι σου βρήκαμε κανόνια, όπλα, ότι ήσουν το 2002 στην σύσκεψη τάδε που αποφασίστηκε η δολοφονία του τάδε; Έχεις ακούσει σε αυτό το διάστημα τίποτε άλλο να του λένε για την συμμετοχή του στην 17Ν; Να μας τα πεις.
Γιατί εσείς πιστεύετε ότι δεν είναι και τί άλλο ακούστηκε πέραν της ομολογίας που να τον εμπλέκει με αυτή την υπόθεση; Και τί άλλο ακούστηκε γενικότερα ως σκέψεις δικές σας, γιατί ενδεχομένως ορισμένοι κύκλοι, ο κ. Πρόεδρος δεν θέλει να ακούει συνωμοτικού κύκλου. Δεν είναι συνωμοτικοί κύκλοι, είναι η λειτουργία του συστήματος. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και αυτά. Ούτε συνωμοσίες, ούτε τίποτα. Ποιοι άλλοι κύκλοι ενδιαφέρονταν δια την υπόθεση αυτή Ουέλς που έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον πιέσεως για την χώρα μας μελλοντικά. Αυτά σας ρωτώ για να είμαστε σαφείς για να μην μπω τώρα στην ομολογία.
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Κύριε συνήγορε, πιστεύω ότι και την απάντηση την έχει δώσει ο κ. Γιάννης Σερίφης. Ρωτάτε εμένα και θα σας πω ότι από τότε που έγινε η μεταπολίτευση και όπως οι σύντροφοί του και άλλοι που τους ξέρω και είναι και φίλοι μου, τελείωσαν με τον αγώνα των δύο ενάντια στην δικτατορία.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Συνέχισε τα όπλα ή τα άφησαν;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εσείς που γνωριζόσασταν, τα συνεχίσατε ή τα αφήσατε;
Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Όπως αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία νομίζω δημόσια και όλοι είχαν σαφή θέση ενάντια στην συνέχιση του αγώνα στη νέα μορφή τώρα του πολιτεύματος με όπλα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Δηλαδή κάποιοι είπαν και δημόσια, δεν μου έρχεται να πω «καταθέτω τα όπλα›.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πέστε το όπως θέλετε.