Αν και μειωμένος κατόπιν συμβιβασμού, ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει ότι το 20% των δαπανών θα αφορούν τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον και με την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Οικολογικές οργανώσεις, ωστόσο, εμφανίστηκαν δύσπιστες στις πρώτες τους αντιδράσεις.
«Πρόκειται για έναν πραγματικά νέο τρόπο σκέψης: το κλίμα γίνεται κυρίαρχη τάση, όπως αποτυπώνεται με συγκεκριμένους αριθμούς, όχι μόνο λόγια: 20% επί των συνολικών δαπανών της ΕΕ», έγραψε στο twitter η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για την Κλιματική Δράση Κόνι Χέντεγκαρντ, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα «ιστορικό βήμα».
Η αντίδραση του WWF δεν ήταν το ίδιο ενθουσιώδης. Η οργάνωση χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβλαβές για το περιβάλλον και χαμένη ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση νευραλγικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν είναι μια καλή συμφωνία για το κλίμα», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Γκοντινό, οικονομολόγος στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. «Υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όμως η πλήρης αποτυχία σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι τέτοια που θα βλάψει το περιβάλλον και εν γένει το κλίμα.»
Ενδεικτικά, ενώ η Κομισιόν υπολόγιζε ότι χρειάζονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στη διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης, που θα επέτρεπαν την καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πόρων, όλο το «πακέτο» των δαπανών για διασυνοριακές μεταφορές και έργα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» των περικοπών, καθώς «ψαλιδίστηκε» σε κάτι παραπάνω από 40 δισ. Ευρώ.
Παραμονές της συνόδου, ο εντεταλμένος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή ζήτησε μια «παγκόσμια ανταπόκριση αντίστοιχη του προβλήματος» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι ο προϋπολογισμός θα θέτει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, «μεταφράζοντας» τις επιστημονικές ενδείξεις σε δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Παρότι υπήρξε δέσμευση να διασφαλιστεί ότι το 20% του προϋπολογισμού θα πάει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν δίνονται λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το πολλά υποσχόμενο μέτρο», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF Τόνι Λονγκ, κατηγορώντας τους ηγέτες ότι συμπεριφέρθηκαν «σαν να μετρούν κουκιά». «Αντί να ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν τους ευρωπαίους πολίτες, όπως είναι η δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, η βιώσιμη γεωργία, το περιβάλλον ή η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, συμφώνησαν πάνω σε έναν προϋπολογισμό που κοιτάζει προς τα πίσω.»
Τη δυσαρέσκειά της για την κατανομή των πόρων στο νέο προϋπολογισμό εξέφρασε και η BirdLife Europe, εκπρόσωπος της οποίας μίλησε στο Reuters για «προδοσία των ευρωπαίων πολιτών από τα συνήθη κατεστημένα συμφέροντα».