Αντιδράσεις σε πολιτικό, αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, συνεχίζει να προκαλεί το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Με επίκαιρη επερώτηση που συνυπογράφεται από 46 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την άμεση απόσυρση του σχεδίου, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να φωνάξουν ένα «ηχηρό όχι» στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα, την ψήφιση του σχεδίου από τη Βουλή, ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά, καλώντας μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή της για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να ισχύσει με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Η συζήτηση και η ψήφισή του στην Βουλή είναι αναγκαία», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χαρακτηρίζει επίσης αναγκαία την ενεργοποίηση θεσμικών οργάνων όπως το ΕΣΥΠ και η ΑΔΙΠ, καθώς όπως αναφέρει, η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ είναι «εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας».
Υπενθυμίζεται ότι αντιδράσεις επί του σχεδίου έχει εκφράσει και το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στην ηγεσία του υπουργείου επιλογές οι οποίες παραπέμπουν «σε κριτήρια πολιτικών συσχετισμών και όχι ορθολογικής αναδιάρθωσης του ακαδημαϊκού χάρτη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, έχει διαβεβαιώσει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό με δηλώσεις του το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων που είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση».
Έχει προαναγγείλει επίσης χορήγηση επιδοτήσεων, υπό ορισμένα κριτήρια, στους φοιτητές οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις λόγω των συγχωνεύσεων των σχολών τους με άλλα τμήματα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται διαμαρτυρίες και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
«Εκπαιδευτική γενοκτονία» χαρακτήρισε το σχέδιο «Αθηνά» ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα με ιδιοτελή συμφέροντα».
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, οκτώ τμήματα του ΤΕΙ μεταφέρονται στις Σέρρες, δύο στην Φλώρινα και άλλα τρία καταργούνται με αποτέλεσμα να αναγκάζονται 12.500 φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, όπως και περίπου 150 καθηγητές, υπάλληλοι και Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.
«Φαίνεται ότι το σχέδιο “Αθηνά” έγινε μόνο για το ΤΕΙ-Θ καθώς το 40% των αλλαγών που προτείνονται, το αφορούν», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Καρακολτσίδης ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου προκειμένου να διατηρήσει το Ίδρυμα την αυτοτέλειά του.
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζήτησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ, κ. Βαλσαμίδης, προσθέτοντας ότι η διοίκηση του Ιδρύματος προτείνει την ομοσπονδοποίηση των τριών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) με αυτοτέλεια του κάθε Ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά» φοιτητές προχώρησαν επίσης σήμερα σε κατάληψη τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ