ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στυλώνουν τα πόδια για την ιθαγένεια

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 17:09
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε η λειτουργία μίας άτυπης ομάδας με τη συμμετοχή και των τριών κομμάτων  και συντονιστή το υπουργείο Εσωτερικών, για την προετοιμασία των σχετικων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

A- A A+

Σαφές μήνυμα αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στο νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, εξέπεμψαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, δεν προκύπτει ανάγκη ριζικής αλλαγής, εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αλλαγές συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε., διεκδικεί η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή παρουσίαση των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφασισμού, της κοινωνικής βίας και του ρατσισμού, ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε η λειτουργία μίας άτυπης ομάδας με τη συμμετοχή και των τριών κομμάτων  και συντονιστή το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε οι όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν προετοιμαστεί διακομματικά και να συνιστούν μία κοινά αποδεκτή βάση.

Όσο για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρκέστηκε να πει ότι τίθενται «πολύ σοβαρά ζητήματα μεθοδολογίας, δικανικής ακρίβειας, συγκρότησης των συλλογισμών και ορίων του ελέγχου, του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων».

«...Οι αποφάσεις αυτές είναι οριστικές και αμετάκλητες δικονομικά», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «αλλά τα θέματα αυτά επανέρχονται στο δικαστικό διάλογο και στο δικαστικό έλεγχο και πολλές φορές έχει αλλάξει η νομολογία, έχει κάνει εντυπωσιακές στροφές».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από το σκεπτικό της απόφασης δεν προκύπτει ανάγκη ριζικής αλλαγής, δηλαδή εγκατάλειψης της φιλοσοφίας της ισχύουσας νομοθεσίας., ενώ επίσης δεν κινδυνεύουν νομικά οι πράξεις με τις οποίες έχουν χορηγηθεί ιθαγένειες,  ούτε και το κύρος των δημοτικών εκλογών.

Με τη σειρά της η Δημοκρατική Αριστερά, αφού σημειώνει πως οι όποιες αλλαγές  πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε, καθιστά σαφές ότι θα την βρουν αντίθετη «απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν» το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

 Αντίθετους, ξεκαθαρίζει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη,  «θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά τυπικά κριτήρια – χρόνια παραμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης – υπέρ αδιευκρίνιστων, όσο και επικίνδυνων "υποκειμενικών" αξιολογήσεων».

Ιδιαίτερα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να αναγνωρίζεται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή