Επικρίσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση τριών επερωτήσεων της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, αναφορικά με τις απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, παραδέχτηκε ότι το ποσοστό ανεργίας 9,9% είναι υψηλό, αλλά αντέταξε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί του ΑΕΠ. Εκανε λόγο για 2,7% αύξηση της απασχόλησης στο τελευταίο τρίμηνο και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το πιο προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στην Ε.Ε.
Επίσης, ανέφερε ότι ένα 17-18% των ανέργων αρνούνται της εργασίας που τους προσφέρεται.
Εκ μέρους της ΝΔ ο Γ. Γιακουμάτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαφημίζει μια ανύπαρκτη πολιτική στον τομέα της ανεργίας, ένα αποτυχημένο πείραμα στον τομέα της απασχόλησης και μια ανάλγητη κοινωνική προστασία για να δρέψει προεκλογικά οφέλη. Πρόσθεσε ακόμα ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών από την αρχή του 2003 έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση περισσότερες επιχειρήσεις απ' όσες σ' όλη τη διάρκεια του 2002 (1.189 έναντι 1.154) και ότι η συμμετοχή ξένων οικονομικων μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας είναι το 14%.
Η Α. Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα διεκδικήσει επιθετικά μέτρα προστασίας των ανέργων.
Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΝ χαρακτήρισε την κυβέρνηση τροχονόμο των απολύσεων και αρχιτέκτονα λογιστικών αλχημειών για τη μείωση των ποσοστών ανεργίας. Ακόμα, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν απολύσεις στα ΕΛ.ΠΕ.
Πηγή: ΑΠΕ