Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/06/2003) Μέρος 4/9

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2003 21:04
A- A A+

ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Β' ΜΕΡΟΣ

11:15 – 12:30

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρίνιση. Αναφερόμενος στα πειστήρια αποκλειστικά για τα οποία η σημερινή συζήτηση, ότι από αυτά προκύπτει η επιβάρυνση του κ. Γιωτόπουλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή ήταν η έννοια δηλαδή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και από τα αποτυπώματα και από τα γραφολογικά ευρήματα, προκύπτει ευθεία επιβάρυνση του κατηγορουμένου Γιωτόπουλου. Τα υπόλοιπα εν καιρώ, θα δούμε τί οριστικά θα προκύψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η θέση σας κ. Εισαγγελεύ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω μια παρατήρηση η οποία αφορά τα τετράδια, το άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Τα τετράδια αυτά εμφανίζουν ενδιαφέρον κατά τα εξής σημεία που πιστεύω ότι δεν έχουν επισημανθεί αρκούντως στη διαδικασία. Το πρώτο είναι ότι ανάγονται στην περίοδο 1993-1996. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ένα εξ αυτών φέρει ημερομηνία που αρχίζει από το 1995 και τελειώνει το 1996. Ότι δε τα προηγούμενα τετράδια είναι προγενέστερης ημερομηνίας όσον αφορά το έτος, μολονότι δεν φέρουν ημερομηνία έτους, προκύπτει από τα εξής:

Πρώτον, ότι κάθε 1η του μηνός, κάποιο πρόσωπο που το Δικαστήριό σας ενδεχομένως θα συμπεράνει ποιο είναι το πρόσωπο αυτό, λαμβάνει ένα στάνταρτ ποσό. Το ποσό αυτό βαίνει μάλιστα αυξανόμενο, αρχίζεί δηλαδή από 400.000 και φτάνει το 1996 στις 690.000 μηνιαίως. Κάθε 1η του μηνός κάποιος αυτομισθοδοτείται με 690.000 δραχμές. Επίσης οι ημερομηνίες όσον αφορά τα έτη, προκύπτουν και από ορισμένες εγγραφές που αφορούν συνάλλαγμα και από την ισοτιμία, φερ’ ειπείν υπολογίζουν το δολάριο ή το μάρκο Γερμανίας σε δραχμές και από εκεί μπορεί κανείς να δει σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται οι εγγραφές αυτές.

Λέγω λοιπόν ότι αυτά τα τετράδια είναι του 1993-1996, ότι κάποιος παίρνει κάθε μήνα ένα ποσό στάνταρτ που φτάνει τις 690.000. Επιπλέον οι εγγραφές εκεί είναι συνήθως συνθηματικά γραμμένες, δηλαδή υπάρχουν γράμματα του αλφαβήτου τα οποία αντιστοιχούν πλήρως στα κωδικά ονόματα τα οποία σύμφωνα με την κατηγορία κατά το βούλευμα, είναι κάτι το οποίο το Δικαστήριό σας θα ερευνήσει σε αυτή τη δίκη, έφεραν οι κ.κ. κατηγορούμενοι ως μέλη της Οργάνωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εγγραφές στα τετράδια αυτά οι οποίες, επαναλαμβάνω, φτάνουν μέχρι και το 1996, τα ονόματα τα συνθηματικά που αναφέρονται εκεί είναι «Στα› για «Σταμάτης› (Βασίλειος Τζωρτζάτος), «Μανόλης› για Χριστόδουλο Ξηρό, πάντοτε επαναλαμβάνω με δύο ή τρία γράμματα, «Μιχάλης› για τον Σάββα Ξηρό, «Μάρκος› για τον Κων/νο Τέλιο, «Τα› ή «Νικ› «Τάκης› ή «Νικήτας› για τον κ. Παπαναστασίου, «Λα› ή «Πε›, «Λάμπρος› ή «Πέτρος› για τον κ. Γιωτόπουλο, «Φω›, «Φώτης› για τον κ Ψαραδέλλη. Επίσης «Αποστόλης› είναι ο μακαρίτης ο λεγόμενος Τούρκος, «Στε› για τον κ. Καρατσώλη, «Στα› για τον κ. Θωμά Σερίφη, «Χα› για τον κ. Κωστάρη και «Βα› «Βαγγέλης› για τον κ. Παύλο Σερίφη.

Αυτό νομίζω είναι ένα στοιχείο το οποίο θα αξιολογήσετε σε συνδυασμό βεβαίως με την ακρίβεια, με την επιβεβαίωση των κωδικών ονομάτων σε σχέση με τους κ.κ. κατηγορουμένους. Όσον αφορά τη λειτουργία και τη δομή της Οργάνωσης και την ενεργό συμμετοχή των μελών αφού τέτοια μέλη μόνο παίρνουν λεφτά από την Οργάνωση, που βεβαίως κάτι προσφέρουν σε αυτήν και επίσης σε συνδυασμό με την αιτιολογία για την οποία δίνονται επιμέρους χρηματικά ποσά, όπως, λέω ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα, επισκευή των αυτοκινήτων. Όλοι επισκευάζουν τα αυτοκίνητά τους με χρήματα της Οργάνωσης, δηλαδή τα κλεμμένα από τις τράπεζες και άλλες πηγές.

Δεύτερον, όλοι πληρώνουν τα ιατροφαρμακευτικά τους έξοδα με χρήματα της Οργάνωσης. Πληρώνονται τα ενοίκια των εργαστηρίων, οι πρώτες ύλες τις οποίες χρησιμοποιεί ο κ. Σάββας Ξηρός για το εργαστήριό του. Όλες αυτές πληρώνονται από την Οργάνωση. Ενοίκια σπιτιών, κοινόχρηστα, γιατροί, παπούτσια θα δείτε εκεί, γενικώς ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος δηλαδή για τα προς το ζειν τα πληρώνει η Οργάνωση η οποία τα κλέβει από τις τράπεζες όπου είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού, γιατί βέβαια η τράπεζα δεν έχει δικά της λεφτά.

Όταν οι κ.κ. κατηγορούμενοι ληστεύουν τράπεζες, ληστεύουν λεφτά που ανήκουν στους Έλληνες πολίτες. Δεν είναι του τραπεζίτη, γι αυτό και το ευφυολόγημα του Μπρεχτ στο οποίο αρέσκεται να αναφέρονται ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων, θα έλεγα ότι είναι τόσο παλιομοδίτικο και εκτός τόπου και χρόνου, διότι εκείνος αναφερόταν σε λεφτά που έχει ο τραπεζίτης. Βάζει δικά του λεφτά, κεφάλαια στην τράπεζα. Εδώ οι τράπεζες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από χρήματα Ελλήνων πολιτών.

Όταν λοιπόν απαλλοτριώνει χρήματα της τραπέζης, κλέβει λεφτά δικά μας, περί αυτού πρόκειται. Υπέρ, υποτίθεται, του λαϊκού αγώνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό που λέτε, το τιμαριθμικά αναπροσαρμαζόμενο από 400.000 που φτάνει 690.000 σε τί όνομα είναι αυτό;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έρθω σ ‘αυτό κ. Πρόεδρε. Γιατί παραμένει αυτό ένα ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί εγώ εκεί πέρα δεν είδα ονόματα, τα διάβασα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν έχει όνομα. Γράφει: 1-4, 690.000. Λοιπόν, θα πρέπει κανείς νομίζω να συνδυάσει τα εξής στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι η γραφή σε αυτά τα τετράδια έχει ταυτιστεί από τα εργαστήρια της αστυνομίας με γραφή η οποία έχει βρεθεί φερ’ ειπείν σε μία ατζέντα που κατασχέθηκε στο σπίτι του Βαρνάβα. Αυτή είναι η κατοικία του ζεύγους Σωτηροπούλου Κουφοντίνα.

Δείγμα γραφής πρωτότυπο δεν έχει δώσει ο κ. Κουφοντίνας αλλά εκ της ταυτίσεως της γραφής στην ατζέντα που δεν είναι βεβαίως της κας Σωτηροπούλου η γραφή αυτή, εκτός αν άλλη γνώμη έχουν οι κ.κ. κατηγορούμενοι και είναι ελεύθεροι να την πουν, η γραφή λοιπόν της ατζέντας ταυτίζεται με τη γραφή των τετραδίων και έχετε εδώ και τη δήλωση –και στο ακροατήριο αλλά και άλλοτε έχει λεχθεί, και του κ. Τσελέντη και άλλων κατηγορουμένων- ότι αυτός ο οποίος κουμάνταρε τα οικονομικά και έδινε χρήματα και έγραφε τα σχετικά κονδύλια ήταν ο κ. Κουφοντίνας.

Δακτυλικό του αποτύπωμα έχει βρεθεί σε τετράδιο, συμπέρασμα κατά την άποψη της Πολιτικής Αγωγής ότι ο γραφέας αυτών των τετραδίων είναι ο κ. Κουφοντίνας και συμπέρασμα πάλι της Πολιτικής Αγωγής που εσείς θα το κρίνετε, αυτός είναι και ο αυτομισθοδοτούμενος την κάθε 1η του μηνός, φτάνοντας το 1996 τις 690.000 δραχμές το μήνα.

Υπάρχουν ορισμένες άλλες εγγραφές οι οποίες δεν είναι συνθηματικές όπως φερ’ ειπείν «ΚΑΠΤΑΙΝ› και όπως φερ’ ειπείν «Χαρά›. Έχει λεχθεί στη διάρκεια της προδικασίας ότι υπήρχε ζαχαροπλαστείο –και είναι γνωστό- στα Α. Πατήσια, «Η ΧΑΡΑ› όπου πήγαιναν μέλη της Οργάνωσης και έτρωγαν γλυκά. Θα δείτε, επισημαίνω ότι τα κονδύλια εκεί είναι της τάξεως των 15-20.000 κι επειδή δε μπορώ να φανταστώ ότι ένας έτρωγε 10-15 κομμάτια, σημαίνει ομαδική έξοδο και γλυκοφαγία στο εστιατόριο αυτό.

Όσο δε για το «ΚΑΠΤΑΙΝ› είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως και οι ίδιοι μπορούν να διευκρινίσουν, η υπόθεση είναι ότι πρόκειται για μια ψαροταβέρνα μεταξύ Φαλήρου και Πειραιώς, όπου πράγματι θα δείτε λογαριασμούς το ’94 κ. Πρόεδρε 46.000 δραχμών. Αυτά βεβαίως ήταν έξοδα που χρειάζονταν για τη φυσική αναζωογόνηση των μελών αλλά είναι και πάλι χρήματα που προέρχονταν από τις ενέργειες οι οποίες γίνονταν.

Αυτά κ. Πρόεδρε όσον αφορά τα τετράδια και θα έχουμε την ευκαιρία βεβαίως και σε επόμενη φάση της διαδικασίας να αναφερθούμε. Μία λέξη μόνο για τις αντιρρήσεις οι οποίες προβλήθηκαν με διάφορους τρόπους και εν συνεχεία τα σχόλια από πλευράς της Υπεράσπισης. Εδώ μου κάνουν δύο πράγματα εντύπωση: Το πρώτο είναι ότι όλη η προσπάθεια της υπερασπίσεως ιδίως του κ. Γιωτόπουλου, δεν είναι «για την ταμπακιέρα›, έκφραση που αρέσει στον κ. Ραχιώτη, δηλαδή τελικά αν είναι ή δεν είναι τα αποτυπώματα, αλλά ένα παιχνίδι με τις ημερομηνίες όπου διευκρινίστηκε στη διαδικασία ότι ο κ. Γιωτόπουλος προσήχθη στις 17, ο κ. Γιαννακούρης είπε ότι του πήρε αποτυπώματα αμέσως, τα ξημερώματα και μάλιστα όταν ερωτήθηκε ο κ. Τζωρτζάτος αν του πήραν και την πρώτη μέρα και τη δεύτερη, είπε «ναι, μου πήραν και την πρώτη και τη δεύτερη›.

Τέλος κ. Πρόεδρε, νομίζω ότι από ένα σχόλιο του κ. Γιωτόπουλου, ομολόγησε σήμερα ο κ. Γιωτόπουλος τη συμμετοχή του στην Οργάνωση. Σας είπε πριν: «Εγώ στη διάρκεια της δικτατορίας έκανα ενέργειες αντιστασιακές, μεταξύ αυτών και τοποθέτηση βομβών με επιτυχία, μέχρι και το 1973›. Πράγματι, έτσι φαίνεται να είναι. «Τότε δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, τότε που ήμουν πιο άπειρος›. Ερώτημα της Πολιτικής Αγωγής και συμπέρασμα εξ αυτού. Μετά το 1974 που είχαμε μεταπολίτευση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ποιας δραστηριότητάς του ο κ. Γιωτόπουλος έγινε πιο έμπειρος;

Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να συμπεράνω, διότι αν σταμάτησε να δραστηριοποιείται βομβιστικά σημαίνει ότι έπαψε να έχει περαιτέρω εμπειρία, αλλά ο ίδιος είπε ότι κατέστη πλέον έμπειρος περί των χειρισμών αυτών των ζητημάτων, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι εξακολούθησε να έχει αυτή τη δραστηριότητα υπό το δημοκρατικό πλέον καθεστώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγιναν αντιληπτά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καταρχήν, αυτό που είπε ο κ. Γιωτόπουλος νομίζω ότι είναι φανερό τί εννοούσε και δε χρειάζεται νομίζω παρερμηνεία σ’ αυτό το πράγμα. «Αν όπως με κατηγορείτε είχα άλλα 30 χρόνια παράνομης δράσης, θα ήξερα πολύ περισσότερα πράγματα. Αν τότε που ήμουν 4-5 στην παρανομία δεν άφηνα δακτυλικά αποτυπώματα, θα σας άφηνα τώρα που θα είχα άθροισμα 40 χρόνια παράνομης δράσης;› Δε νομίζω ότι χρειάζεται σε αυτό το πράγμα επιχειρηματολογία.

Αλλά δεν πήρα το λόγο γι αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να σημειωθούν δυο-τρία ζητήματα σε σχέση με την τοποθέτηση του κ. Εισαγγελέως. Τα έγραψα ακριβώς όπως τα έλεγε. Είπε ότι «οι αιτιάσεις της Υπεράσπισης είναι άδικες και αβάσιμες›. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η Υπεράσπιση αναφέρεται στις διωκτικές αρχές, στον τρόπο που συγκροτήθηκε η κατηγορία όλους αυτούς τους μήνες, μέχρι να μορφοποιηθεί και να έρθει εδώ. Νομίζω ότι είναι εσφαλμένη η αντιμετώπιση του ρόλου του Εισαγγελέα από τον ίδιο τον Εισαγγελέα ως υπερασπιστή της διωκτικής αρχής.

Εδώ νομίζω ότι κάτι άλλο θα έπρεπε να συμβαίνει και δυστυχώς δεν συμβαίνει. Δηλαδή εγώ το μόνο συμπέρασμα που βγάζω από τη στάση της Εισαγγελίας μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι μια προσπάθεια απαξίωσης ισχυρισμών, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει προσπάθεια κρίσης ισχυρισμών από τον Εισαγγελέα της Έδρας ο οποίος είναι διαφορετικός από τον Εισαγγελέα της Ποινικής Δίωξης, αυτό περιμένεις. Να κρίνει και να εισηγηθεί με την κρίση του, είναι εισηγητικός ο ρόλος του Εισαγγελέα της Έδρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο τέλος θα γίνει αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει και επειδή μια δίκη δεν είναι μόνο το τέλος της, είναι και η διαδικασία της που οδηγεί σε ένα τέλος, νομίζω ότι αυτά πρέπει να σημειώνονται. Αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές, δεν θα το έλεγα, αν δεν σημείωνα και το δεύτερο, που είπε επί λέξει παρά την προσπάθεια να διορθωθεί στη δεύτερη τοποθέτηση, ότι «ο κ. Γιωτόπουλος προσποιείται, είναι βουτηγμένος στην εγκληματική δραστηριότητα της 17Ν›.

Το έγραφα όπως το έλεγε. Αυτό από μόνο του, όπως καταλαβαίνετε, είναι λόγος εξαιρέσεως, είναι σαφές αυτό το ζήτημα όχι μόνο γιατί δείχνει μεροληψία και η μεροληψία έγκειται και στο να εκδηλώνει ο δικαστικός λειτουργός δικανική πεποίθηση πλήρη για τη δικαζόμενη πράξη, πριν ολοκληρωθεί η δίκη. Αυτό το πράγμα κατά τη γνώμη μου είναι σαφώς μεροληψία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έδωσε νομίζω μια διευκρίνιση όμως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχει σημασία αυτό. Εκτός αυτού όμως θα μπορούσε να τυποποιηθεί αυτό το πράγμα και ως εξύβριση ακόμα, ως έκφραση όπως είναι θα μπορούσε να τυποποιηθεί ως εξύβριση και εκεί θα εδραζόταν ένας λόγος εξαιρέσεως. Δε θα κάνουμε αίτηση εξαιρέσεως, παρ’ όλο που είναι εμφανής ο λόγος, γιατί θέλουμε οι προθέσεις να φαίνονται καθαρά και να εκδηλώνονται και απ’ αυτή την άποψη συνεισφέρει στο υπερασπιστικό έργο ο κ. Εισαγγελέας γιατί ακριβώς δείχνει αυτά τα πράγματα που εμείς τονίζουμε απ’ όταν ξεκίνησε αυτή η δίκη. Γι αυτό το λόγο εμείς θέλουμε να παραμείνει ο κ. Εισαγγελέας εκεί και να λέει αυτά που λέει.

Το τρίτο: «Η Υπεράσπιση ροκανίζει το χρόνο›; Εγώ αυτό που θέλω να διευκρινίσω όσο με αφορά και χωρίς να εκπροσωπώ κανέναν άλλον πέρα από τον συνυπερασπιστή μου, τον κ. Χρυσικόπουλο που λείπει, είναι ότι κάθε άλλο. Πρώτον, εγώ ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το επιχείρημα, ότι πρέπει να βιαστούμε πριν μας τελειώσει το 18μηνο. Βάλτε τα όπως θέλετε κάτω, αυτό το πράγμα δε βγαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δε συζητάμε για το 18μηνο. Λέμε ότι μια δίκη πρέπει να είναι και γρήγορη, υπάρχουν άνθρωποι που θα απαλλαγούν. Κατά τεκμήριο πρέπει να απαλλαγούν όλοι λέμε. Αλλά σας λέω, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους θα πούμε «αθώοι›. Πρέπει να είναι τόσον καιρό δηλαδή μέσα να περιμένουν;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η θέση η δική μου είναι ότι αυτή η δίκη πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα είστε μέσα στα πλαίσια. Ο κ. Κουφοντίνας είπε, μόνος του το είπε, «άλλοι εδώ μέσα στον Κορυδαλλό είναι δίκαια και άλλοι είναι άδικα›. Μόνος του το είπε, με την πολιτική ευθύνη κτλ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σημασία έχει ότι αποδίδεται μομφή στην Υπεράσπιση ότι ροκανίζει το χρόνο. Αυτό είναι διαφορετικό, εγώ θα μπορούσα κάλλιστα να συμφωνήσω ότι η δίκες πρέπει να τελειώνουν, να ξεμπερδεύουμε και ο καθένας να πάει από μια δίκη, εκεί που είναι να πάει. Αλλά το να αποδίδεται όμως μομφή στην Υπεράσπιση ότι ροκανίζουμε το χρόνο είναι άλλη δουλειά. Εγώ σ’ αυτό το πράγμα αναφέρομαι. Και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος εξαιρέσεως γιατί απευθύνει μομφή στην Υπεράσπιση. Αλλά ούτε σ’ αυτό θα σταθώ για τον ίδιο λόγο που είπα προηγουμένως.

Αλλά να ξέρετε ότι εμείς αυτό που θέλουμε, είναι αυτή η δίκη να τελειώσει. Τί νομίζετε ότι κάνουμε εδώ; Δηλαδή αν κάνουμε αυτή τη δίκη ένα μήνα παραπάνω, νομίζετε ότι θα έχουμε κάποιο όφελος; Ή νομίζετε ότι έχουμε αυταπάτες για οτιδήποτε; Δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτό το επιχείρημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είπα ότι όλα έχουν τον ωφέλιμο χρόνο και όλοι έχουν το χρόνο ο οποίος δαπανάται ασκόπως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω ποιος θα ενδιαφερόταν αυτή η δίκη να κρατήσει, πάντως σίγουρα με το μυαλό του μέσου λογικού ανθρώπου δεν είναι από δω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δε βλέπω να καταβάλλεται προσπάθεια γενικά εδώ μέσα. Είναι γενική σύσταση αυτή, δεν αναφέρεται προσωπικά σε καθέναν ούτε είναι μομφή. Παρακαλούμε να βοηθήσετε όλοι, να λεχθούν όλα όσα πρέπει να λεχθούν, στο χρόνο που πρέπει να λεχθούν, αλλά όχι χωρίς λόγο καθυστερήσεις. Αυτό εννοεί ο κ. Εισαγγελεύς. Δε νομίζω ότι εννοούσε ότι οι συγκεκριμένοι υπερασπιστές κάνουν αυτά τα πράγματα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πρέπει να πάρεις δέκα φορές το λόγο για να απαντήσεις σε σχόλια του ενός υπερασπιστή και του άλλου κτλ.; Από πού προβλέπεται αυτή η διαδικασία; Δεν είναι αυτό ροκάνισμα χρόνου; Εγώ να πείτε ότι κάνω μια υπερασπιστική υπερβολή επειδή υπερασπίζομαι κατηγορούμενο, ο Εισαγγελέας που είναι σε απόσταση από τη φόρτιση των πλευρών δηλαδή, πώς εξηγείται αυτό; Κάνω σχόλιο του 358 και παίρνει το λόγο και μου λέει ότι ροκανίζω το χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δυο λόγια και εσείς κ. Μυλωνά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πρώτα ένα σύντομο σχόλιο σε όσα είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, μια επισήμανση. Στο τετράδιο αυτό υπάρχουν πράγματι κωδικοποιημένα κάποια ονόματα ή κάποια αρχικά ονομάτων, είναι όμως προς απόδειξη το αν για παράδειγμα το «ΣΤΑΜ› αντιστοιχεί στον κ. Τζωρτζάτο. Να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

¶λλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια καταχώρηση ότι ο Χ ο Ψ ο «ΣΤΑΜ› έλαβε εκείνο ή το άλλο και είναι ένα άλλο εντελώς διαφορετικό ζήτημα προς απόδειξη από το δικαστήριό σας ότι ο «ΣΤΑΜ› αντιστοιχεί στον Τζωρτζάτο και ο Χ στον άλλον και ο Ψ στο δείνα. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να σχολιαστεί και να επισημανθεί. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια απόδειξη για ταύτιση ψευδωνύμου προς τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Έρχομαι πολύ σύντομα σε όσα είπε ο κ. Εισαγγελέας. Να θυμίσω ότι το άρθρο 334 που αφορά όλους τους παράγοντες της δίκης μας υποδεικνύει σε όλους ότι πρέπει να τηρούμε το απαραίτητο μέτρο στις εκφράσεις μας. Θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω ένα προβληματισμό για το αν οι εκφράσεις που αμέσως τώρα θα σας αναφέρω, εντάσσονται σε αυτή την τήρηση του αναγκαίου μέτρου.

Είπε ο κ. Εισαγγελέας αναφερόμενος σε όλη την Υπεράσπιση άρα και στον ομιλούντα, ότι «ο χρόνος σπαταλήθηκε από την Υπεράσπιση›, είπε επίσης ότι «είναι άδικη η κρίση›. Αβάσιμη να το δεχτώ είναι μια αξιολόγηση. ¶δικη πως στηρίζεται αυτή η βαριά μομφή. Είπε ότι «Η Υπεράσπιση ροκανίζει το χρόνο›, είπε επίσης ότι «πυροτεχνήματα η Υπεράσπιση›, είπε επίσης ότι «η Υπεράσπιση έχει επιδιώξεις απαράδεκτες›. Αυτές οι κρίσεις, αυτοί οι χαρακτηρισμοί νομίζω ότι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο που χαράσσει το άρθρο 334 και μας βάζει ως υπερασπιστές του κ. Τζωρτζάτου σ’ ένα σοβαρό προβληματισμό.

Βεβαίως ενδεχομένως θα μπορούσε να ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 15, ούτε εμείς βεβαίως θα το πούμε και για ένα άλλο λόγο, γιατί κάθε άνθρωπος δικαιούται κάποια στιγμή να σφάλλει και να χρησιμοποιήσει εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε δικαστικό λειτουργό. Απλώς θέλω να επισημάνω τον κίνδυνο τέτοιου είδους εκφράσεις οι οποίες μειώνουν και προσβάλλουν την Υπεράσπιση να παραβιάζουν το άρθρο 334.

Θα τελειώσω με μια ειδική αναφορά. Ο ομιλών ανέπτυξε διεξοδικά τον προβληματισμό του σχετικά μ’ ένα συγκεκριμένο πειστήριο το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει από την αρχή στη δικογραφία. Επ’ αυτού του ισχυρισμού δεν άκουσα τίποτα από τον κ. Εισαγγελέα, αντ’ αυτής της ανάλυσης άκουσα γενικότητες περί απαράδεκτων επιδιώξεων και περί πυροτεχνημάτων.

Δεν νομίζω ότι η βάσανος με την οποία εξετάζουμε ένα ενδεχόμενο ένα πειστήριο να μην είναι αυτό το οποίο εμφανίζεται στις 19 Μαϊου, αυτή η βάσανος δεν νοείται να αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο από τον κ. Εισαγγελέα, αντιθέτως θα έπρεπε και αυτός να συνεισφέρει στην αναζήτηση της αλήθειας όσον αφορά το συγκεκριμένο πειστήριο το οποίο περιγράφεται όλως αορίστως δεν υπάρχει φωτογραφία του και προσκομίζεται μόνο στις 19 Μαϊου.

Είναι νομίζω κάτι που δεν βοηθάει στην αναζήτηση της αλήθειας, το να αφήνουμε στην άκρη τα ουσιαστικά επιχειρήματα, τα νομικά επιχειρήματα που αναπτύσσει η υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου και να τη χαρακτηρίζουμε συλλήβδην και αυτήν και όλους τους άλλους υπερασπιστές ως άτομα που ροκανίζουν το χρόνο, που χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα, πυ έχουν απαράδεκτες επιδιώξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς κάτι έχετε προτείνει για τώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την ανάγνωση του εγγράφου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγιγνώσκεται ένα έγγραφο παραλαβής πειστηρίου που κατασχέθηκε στο κρησφύγετο της 17Ν στην οδό Πάτμου 84. Προέρχεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έγγραφο παραλαβής πειστηρίου που κατασχέθηκε στο κρησφύγετο της 17Ν στην οδό Πάτμου 84 από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό είναι το ένα που είχαμε ζητήσει. Το μείζον όμως είναι η φωτογραφία η οποία έχει ληφθεί κατά τη διενέργεια της αυτοψίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω εγώ τώρα τη φωτογραφία που δεν τη φέρνει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επανερχόμαστε στο αίτημά μας να προσκομιστεί και η συγκεκριμένη φωτογραφία. Οπότε να μην έχουμε πια καμία μα καμία αμφιβολία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπω πραγματικά τη καλοπιστία σας, θέλετε την φωτογραφία. Αν υπάρχει φωτογραφία κ. Εισαγγελεύς το ζητάει ο Πρόεδρος να έρθει εδώ πέρα.

Η κα Κούρτοβικ έχει τον λόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω δύο ζητήματα. Έγινε μια αναφορά σ’ ένα τετράδιο τις προηγούμενες μέρες το οποίο λεγόταν από την Πολιτική Αγωγή ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα οποία δόθηκαν με τη δικογραφία και αυτά που περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα. Προσκομίστηκε κάτι τέτοιο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν το έχω. Παρακάλεσα να το φέρουν κι αυτό. Κύριε Εισαγγελεύς και αυτά τα υπόλοιπα τετράδια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί έγινε μια αναφορά σε κάποιες ημερομηνίες από την Πολιτική Αγωγή τις οποίες εγώ δεν γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα έχουμε εμείς εδώ. Τα έχουν –λέει- οι γραφολογικές. Είναι δηλαδή προάγγελος χαρτιού που ζητήσαμε να μας έρθει. Το παρακάλεσα από προχθές να μας το φέρουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι είναι το πειστήριο 387. Δεν το ξέρω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Πολιτική Αγωγή το έχει ζητήσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το ζητάω εγώ. Ρώτησα αν προσκομίστηκε. Εγώ δεν το ζητάω, δεν με ενδιαφέρει. Εάν το ζητήσει η άλλη πλευρά...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχει ζητήσει από καιρό.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Είναι το πειστήριο 487 το οποίο όμως ήδη βρίσκεται σε μια από τις γραφολογικές που εστάλησαν τον περασμένο μήνα ως αντίγραφο. Αλλά εμείς ζητήσαμε χτες να φωτογραφηθεί και να προσκομιστεί εδώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εφόσον δεν υπάρχει δεν μπορώ να καταλάβω από που αντλεί επιχειρήματα.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει εδώ στη διαδικασία. Ξέρει τι λέει η κα Κούρτοβικ. Δεν το διαβάσαμε εδώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχει διαβαστεί.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Η Πολιτική Αγωγή το ζήτησε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε από τη στιγμή που αναγνώστηκαν οι εκθέσεις υποτίθεται ότι λήφθηκαν υπόψη και αναγνώστησαν και τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Εισαγγελεύς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαμε τα τρία τετράδια μόνο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχει αναγνωστεί τέτοιο πράγμα. Δεν αποδεικνύει ως προς το περιεχόμενο των τετραδίων.

Εδώ έγιναν αναφορές στο περιεχόμενο και σε ημερομηνίες τις οποίες εγώ δεν έχω δει ποτέ μου. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται επίκληση αυτών των πραγμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί –λέει- και έτος αυτό. Καταλάβατε; Ενώ τα άλλα είχαμε ημέρα και μήνες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχουν χρονολογίες. Αυτό λέει η Πολιτική Αγωγή κ. Πρόεδρε. Δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από το υλικό που έχουμε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχίζει με ημερομηνία. Το λένε στις εκθέσεις κατασχέσεως και στις γραφολογικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα διαβάσαμε αυτά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν υπάρχει αυτό το τετράδιο. Ημερομηνία υπάρχει, δεν υπάρχει έτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθει και το τετράδιο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επίσης κ. Πρόεδρε είχαμε ζητήσει για να συσχετιστούν με τα χτεσινά τις φωτογραφίες της Δαμάρεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δεν ήταν;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ δεν τις είδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τις είχαν φέρει;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι. Έχουν έρθει μόνο της Πάτμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς οι φωτογραφίες της Δαμάρεως δεν είχαν έρθει εδώ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν εδώ πάνω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τις ζήτησα κ. Πρόεδρε. Ελέγξαμε τα κουτιά δεν υπήρχαν φωτογραφίες της Δαμάρεως και όταν τις ζήτησα δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα παρακαλέσω να έρθουν και οι φωτογραφίες της Δαμάρεως. Ήταν εδώ αλλά δεν τις ζητήσατε. Τι να σας κάνω εγώ;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τις ζήτησα και ζήτησα να συσχετιστούν με την κατάθεση του κ. Γιαννακούρη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ζητάνε φωτογραφίες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι φωτογραφίες της Δαμάρεως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι αλλά θα υπάρχει και μια δαπάνη όμως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν ζητάω αντίγραφα. Κύριε Εισαγγελεύς από αυτές που έχετε εσείς να τις δω, μπορεί κάποια να με ενδιαφέρει. Προς Θεού, τι θα τις κάνω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παρακαλώ, φέρτε τις φωτογραφίες να τις δει η κα Κούρτοβικ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Τζωρτζάτος έχει τον λόγο.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θυμήθηκα ότι τα αποτυπώματα μου τα πήραν χαράματα με τον Ψαραδέλλη και με τον Γιωτόπουλο 4 η ώρα, 19 του μηνός και το απόγευμα γύρω στις 6:30 με 7 η ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία κάνατε τη διευκρίνισή σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να εξετάσουμε τον κ. Ραφτογιάννη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είναι ο κ. Ραφτογιάννης;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι εμπειρογνώμονας των κλειδιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύρια Κούρτοβικ τα τετράδια τα έχουμε αναγνώσει. Κυρία Κούρτοβικ δεν με προσέχετε; Δεν τα διαβάζαμε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι αυτά που είχαμε αναγνωστέα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι τα έχουμε διαβάσει. Γι’ αυτό ο άνθρωπος έκανε χρήση. Εκείνα τα άλλα που έψαχνα εγώ λεπτομερειακά, ήταν τα πρώτα και μετά είπαμε «τι να καθόμαστε να τα ψάχνουμε όλα;›. Επειδή δεν έβλεπα χρονολογία, είχα απογοητευτεί. Μετρούσα τα ποσά και κοιτούσα να δω τι χαλάνε, τι έξοδα είχαν. Είχαν μπόλικα έξοδα: 3 – 3,5 έξοδα το μήνα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ ένα λεπτό την προσοχή όλων. Υποβάλλεται αίτηση προς το Τριμελές Εφετείο από τον κ. Ψαραδέλλη Θεολόγο. Θέλει να πάρει αντίγραφα αυτών των δισκετών. Αυτά, δεν βρίσκονται εδώ σε εμάς. Βρίσκονται –λέει- πάνω στη ΓΑΔΑ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Της φωτογραφίες της Δαμάρεως ποιος τις θέλει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Κούρτοβικ. Όλα η κα Κούρτοβικ τα ζητάει. Δεν τα έβρισκε –λέει- προχθές και είναι εδώ μέσα όλα. Τα είχαμε, τα διαβάσαμε και δεν μας προσέχατε. Εδώ θέλει αυτές τις δισκέτες, να δικαιούται να πάρει αντίγραφα. Αντίγραφο πειστηρίων μπορεί να παίρνει ο καθένας. Είναι κατηγορούμενος.

Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Αφορούν σε πανεπιστημιακές εργασίες της κόρης του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Της Μαριάννας, το βιογραφικό σημείωμα, τις εργασίες της κλπ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιφυλάσσομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλέτε να το δείτε. Μετά τη διακοπή θα σας το πει κυρία συνήγορε. Όχι απόδοση παροχή αντιγράφων. Κανονικά, παροχή αντιγράφων δικαιούται ό,τι ώρα θέλει ο καθένας να πάρει. Αντίγραφα ζητάει. Δεν είναι απόδοση.

Τα στοιχεία σας.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ονομάζομαι Γεώργιος Ραφτογιάννης, είμαι ειδικός εξεταστής πυροβόλων όπλων και ιχνών εργαλείων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που γεννηθήκατε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γεννήθηκα το 1959 στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατοικείτε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κατοικώ στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επάγγελμα;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αστυνομικός ειδικός εξεταστής πυροβόλων όπλων και ιχνών εργαλείων. Υπηρετώ στη Δ/νση εγκληματολογικών ερευνών στο αντίστοιχο εργαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην υπηρεσία σας μεταξύ άλλων τι σας εστάλησαν; Έχουμε μια έκθεση εδώ την οποία έχουμε διαβάσει για κάτι κλειδιά τα οποία βρέθηκαν στο χέρι του κ. Γιωτόπουλου ή στο σπίτι; Πού βρέθηκαν αυτά;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μετά από την έκρηξη στον Πειραιά κατά διαστήματα μας εστάλησαν διάφορα κλειδιά από διάφορους κατηγορουμένους από κατ’ οίκον έρευνες ή από σωματικές έρευνες. Τα συγκεκριμένα κλειδιά για τα οποία αναφέρεται η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που έχετε μπροστά σας, σύμφωνα με το έγγραφο που μας απέστειλε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας η οποία και μας διέταξε την πραγματογνωμοσύνη ήταν η παραγγελία για πραγματογνωμοσύνη. Ανευρέθησαν στο καθιστικό-κουζίνα του διαμερίσματος της οδού Βουτζά 40 στον Βύρωνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ποιον ανήκει αυτό το διαμέρισμα.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σε αυτό το διαμέρισμα απ’ ότι γνωρίζουμε διέμενε η κα Πεϊνό με τον κ. Γιωτόπουλο. Αυτό βέβαια είναι θέμα της προανάκρισης. Δεν είναι θέμα δικό μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βρήκατε μεταξύ άλλων και κλειδιά.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν τα βρήκαμε. Μας τα απέστειλαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος τα απέστειλε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, η ΔΑΕΕΒ, η Αντιτρομοκρατική. Αυτοί έκαναν την προανάκριση, αυτοί έκαναν την έρευνα. Σε εμάς μας απέστειλαν πειστήρια και συγκεκριμένα μας έστειλαν μία παραγγελία στις 23 Ιουλίου από την οποία προκύπτει ότι θα μας αποσταλούν κάποια πειστήρια τα οποία τελικά εμείς τα πήραμε στα χέρια μας στις 10 Αυγούστου, γιατί αυτά ήταν στο Τμήμα Εξερεύνησης της Υπηρεσίας μας. 10 Αυγούστου πήραμε αυτά τα πειστήρια στα χέρια μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα κλειδιά.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Συγκεκριμένα τα κλειδιά. Εν τω μεταξύ μας είχαν αποσταλεί και άλλα πειστήρια και εμείς είχαμε την τεχνογνωσία προκειμένου να προβούμε σε συγκριτικές εξετάσεις και αντιπαραβολές σε ανάλογα πειστήρια πλην όμως δεν μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτόν τον πληθυσμό πειστηρίων, αυτόν τον όγκο πειστηρίων γιατί ήταν περίπου 1.500 κλειδιά με 1.600 κλειδιά συνολικά από όλες τις περιπτώσεις και από την Πάτμου και από την Δαμάρεως και από διαφόρους υπόπτους.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ζητήσουμε να προμηθευτούμε σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε κάποιες μετρήσεις στα επιμέρους χαρακτηριστικά των κλειδιών για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε συσχετισμούς μεταξύ των πειστηρίων. Εδώ θέλω να σας επισημάνω ότι εμείς συσχετίζουμε πειστήρια και μόνο.

Αφού προμηθευτήκαμε αυτόν τον εξοπλισμό, εκπαιδευτήκαμε στον τρόπο χρήσης του εξοπλισμού σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που είχαμε πάνω σε αυτό το αντικείμενο, μπορέσαμε και αρχίσαμε να προβαίνουμε σε αυτές τις εξετάσεις περίπου προς το τέλος του 2002 και Γενάρη του 2003.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τόσο αργά;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τόσο αργά γιατί προμηθευτήκαμε 5 ειδικές μηχανές για αποκωδικοποιήσεις, για μετρήσεις χαρακτηριστικών. Εν τω μεταξύ το διάστημα αυτό προβήκαμε στην καταγραφή των χαρακτηριστικών τύπου των κλειδιών, που σημαίνει τα γενικά τους χαρακτηριστικά και επίσης τα αρχειοθετήσαμε.

Όταν λέμε τα γενικά τους χαρακτηριστικά είναι για τί κλειδαριά προορίζονται, αν είναι ασφαλείας, αν είναι με βούλες, αν είναι οδοντώσεων κλπ. Αφού αρχίσαμε να κάνουμε τις μετρήσεις πάνω σε αυτά τα κλειδιά διαπιστώσαμε, καταχωρώντας τα στοιχεία τους σε μία βάση δεδομένων, ότι οι μετρήσεις αυτές ήταν σε αντιστοιχία με κάποιες μετρήσεις κλειδιών. Συγκεκριμένα μιλάμε για 3 κλειδιά. Τα επίμαχα κλειδιά απ’ όλη την πραγματογνωμοσύνη είναι 3. Είναι ένα κλειδί οδοντώσεων, είναι ένα κλειδί ασφαλείας με βούλες και είναι ένα κλειδί για κλειδαριά ασφαλείας με καλάμι.

Διαπιστώσαμε ότι ήταν σε αντιστοιχία οι μετρήσεις τους με μετρήσεις κλειδιών που βρέθηκαν στο χώρο της έκρηξης στον Πειραιά. Γνωρίζοντας ότι αυτά τα κλειδιά και αυτό δεν το γνωρίζαμε, δεν μας είχε έρθει κάποιο έγγραφο που να μας το γνωρίζει, πλην όμως είχαν επάνω ένα ταμπελάκι που έγραφε «Δαμάρεως 73›.

Εμείς όταν είδαμε αυτό όταν τα παραλάβαμε αυτά τα πειστήρια δοκιμάσαμε εάν ανοίγουν τις κλειδαριές της οδού Δαμάρεως και διαπιστώσαμε ότι πράγματι τα κλειδιά αυτά που προήρχοντο από τη έκρηξη στον Πειραιά άνοιγαν και τις τρεις κλειδαριές της Δαμάρεως. Όταν είδαμε στην συνέχεια ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά τύπου κοπής των κλειδιών ήταν σε αντιστοιχία με τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων κλειδιών της έκρηξης ήμασταν σίγουροι από κείνη την στιγμή ότι τα κλειδιά αυτά είχαν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν, να κλειδώσουν και να ξεκλειδώσουν τις ίδιες κλειδαριές. Πήραμε αυτά τα κλειδιά και επειδή είχαμε και τις κλειδαριές κάναμε δοκιμές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι κλειδαριές είχαν αφαιρεθεί;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είχαν αφαιρεθεί, είχαν κατασχεθεί και μας είχαν αποσταλεί. Κάναμε δοκιμές οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην έκθεση της πραγματογνωμοσύνης την οποία έχουμε κάνει και εκεί διαπιστώσαμε και πράγματι ότι τα κλειδιά αυτά ενεργοποιούν τις συγκεκριμένες κλειδαριές.

Έχω και φωτογραφίες να σας επιδείξω των κλειδιών. Εδώ βλέπουμε μια φωτογραφία. Είναι το κλειδί το οποίο είναι από την έκρηξη στον Πειραιά με το κλειδί το οποίο βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Βουτζά. Είναι το κλειδί ασφαλείας με καλάμι. Βλέπουμε ότι τα κλειδιά είναι ίδια. Στη δεύτερη φωτογραφία είναι τα κλειδιά οδοντώσεων. Οι φωτογραφίες αυτές υπάρχουν και στην έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. Στην τρίτη φωτογραφία είναι το κλειδί ασφαλείας με βούλες.

Επίσης εκτός από τα κλειδιά εδώ έχω και φωτογραφίες από τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε με τα συγκεκριμένα κλειδιά πάνω στις επίμαχες κλειδαριές. Η μία είναι αυτή εδώ η κλειδαριά ασφαλείας που βλέπουμε ότι την ενεργοποιεί και εδώ είναι οι δύο ομφαλοί, ο ένας ασφαλείας με βούλες και επίσης ο άλλος ομφαλός, ο οποίος είναι της εισόδου της πολυκατοικίας. Είναι ομφαλός οδοντώσεων. Στην έκθεση μας υπάρχουν και οι αντίστοιχες φωτογραφίες.

Από κει καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα κλειδιά έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο από την δοκιμή την οποία κάναμε, αλλά και από την συγκριτική αντιπαραβολή μεταξύ των κλειδιών ότι τα κλειδιά αυτά έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τις ίδιες κλειδαριές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι οποίες κλειδαριές ποιες ήταν;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι συγκεκριμένες αυτές κλειδαριές ήταν η κλειδαριά της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας της οδού Δαμάρεως και δύο κλειδαριές της εισόδου του διαμερίσματος. Συγκεκριμένα μια ασφαλείας με βούλες και μια ασφαλείας κλειδαριά με καλάμι. Ο ένας είναι ομφαλός, η άλλη είναι κλειδαριά.

Εδώ θέλω να σας επισημάνω ότι μέσα στο πρωτόκολλο βάσει του οποίου εργαζόμαστε σε τέτοιου είδους εξετάσεις είναι και η δοκιμή της κλειδαριάς αν είναι λειτουργική, αν εν γένει η λειτουργία της είναι σωστή, ούτως ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να έχουμε μια κλειδαριά η οποία ανοίγει με οτιδήποτε.

Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιήσαμε κλειδιά διαφορετικών συνδυασμών για να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο κλειδί αυτές τις κλειδαριές. Διαπιστώσαμε ότι δεν ενεργοποιούνται ει μη μόνον από τα τρία που βρέθηκαν στο χώρο της έκρηξης και από τα τρία που σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Βουτζά 40 στο Βύρωνα, στο καθιστικό του διαμερίσματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας μένει καμιά αμφιβολία ότι αυτά τα κλειδιά που μιλάμε από το σπίτι που έμενε ο κ. Γιωτόπουλος τα τρία ότι ταιριάζουν και με τις τρεις κλειδαριές της Δαμάρεως;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ότι ταιριάζουν και μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις κλειδαριές καμία αμφιβολία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας μένει κάποια αμφιβολία ή είστε βέβαιος ή δεν είστε βέβαιος σχετικά με το ότι αυτές οι κλειδαριές που εξετάσατε εδώ είναι αυτές που προέρχονται από τη Δαμάρεως και όχι άλλες κλειδαριές;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όσον αφορά για τις τρεις κλειδαριές τις οποίες σας έδωσα σε φωτογραφία εκεί και έχετε μπροστά σας, είναι σίγουρα αυτές τις οποίες μας παρέδωσε η Αντιτρομοκρατική και σύμφωνα με το έγγραφο της είναι από τη Δαμάρεως.

Δεν τις βγάλαμε εμείς, δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά σύμφωνα με το έγγραφο της είναι αυτές οι οποίες κατασχέθηκαν και οι οποίες μας απεστάλησαν με την ένδειξη «Δαμάρεως 73›. Πάνω αναγράφεται και ο αριθμός πειστηρίου σύμφωνα με την έκθεση με την οποία μας απεστάλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή