Αποφάσεις επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης σε ό,τι έχει σχέση με το νέο «Σύνταγμα» της Ευρώπης, το τελικό σχέδιο του οποίου θα συζητηθεί επισήμως την ερχόμενη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα αποφασισθούν ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, το επίπεδο εκπροσώπησης, η χρήση προτάσεων Συνέλευσης (ως βάση ή ως αφετηρία), ο στόχος (μια νέα συνταγματική συνθήκη και όχι η αναθεώρηση των υφισταμένων) και η επιβεβαίωση του ρόλου των υπό ένταξη και των υποψηφίων χωρών.
Στα Συμπεράσματα, το Συμβούλιο θα καλωσορίζει το Σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης στο οποίο κατέληξαν οι 16μηνες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης υπό τον Ζισκάρ Ντ' Εστέν και θα εκφράζει την ικανοποίησή του για την συλλογική και συστηματική εργασία, η οποία κατάφερε να συμπεριλάβει όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες και τις απόψεις των πολιτών για το αύριο της Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναγνωρίζει στα Συμπεράσματά του ότι η Ευρωπαϊκή Συνέλευση ολοκλήρωσε επιτυχώς το έργο που της ανέθεσε το Συμβούλιο του Λάακεν, τον Δεκέμβριο του 2001. Κάποια συμπληρωματική εργασία στο τρίτο μέρος της Συνθήκης θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 15 Ιουλίου. Στα Συμπεράσματα της Θεσσαλονίκης το κείμενο που θα παραδώσει ο κ. Ντ' Εστέν θα αναφέρεται είτε ως «σημείο αφετηρίας» είτε ως «βάση› για τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί ή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, τον Δεκέμβριο του 2003 ή μέσα στους πρώτους μήνες του 2004 και σίγουρα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ιταλική προεδρία επιθυμεί διακαώς την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής πριν από τον Δεκέμβριο του 2003 ώστε η σχετική Συνθήκη να ονομαστεί «Συνθήκη της Ρώμης», ωστόσο οι προβλέψεις είναι μάλλον απαισιόδοξες και κάνουν λόγο για ολοκλήρωση των εργασιών στην διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας.
Τα 10 υπό ένταξη μέλη θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διακυβερνητικής και η υπογραφή της νέας Συνθήκης θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την 1η Μαΐου του 2004, ημερομηνία της πλήρους ένταξης των νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία θα συμμετάσχουν στην διαδικασία μόνο ως παρατηρητές. Όλες οι λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν την διαδικασία αυτή θα αποφασισθούν στην Θεσσαλονίκη, όπου δεν αποκλείεται να ανοίξει ο διάλογος και για θέματα ουσίας, δεν θα ληφθούν ωστόσο αποφάσεις για αυτά.
Η πολιτική ευθύνη για τις εργασίες της Διακυβερνητικής θα ανατεθεί στους αρχηγούς των κρατών και στους υπουργούς των Εξωτερικών, ενώ στην Διακυβερνητική θα συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνδέεται στενά με την όλη διαδικασία. Η γραμματειακή υποστήριξη θα ανατεθεί στην Γραμματεία του Συμβουλίου. Στην Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης θα απασχολήσουν το Συμβούλιο την Παρασκευή το πρωί.
Η διαδικασία θα αρχίσει με την εισήγηση του κ. Ζισκάρ Ντ' Εστέν, θα συνεχιστεί με ερωτήσεις και απαντήσεις και κατόπιν ο κ. Ντ' Εστέν θα αποχωρήσει ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η λήψη των αποφάσεων. Στο τμήμα της συνεδρίασης που θα συμμετέχει ο πρόεδρος της Συνέλευσης, παρών θα είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ. Ο κ. Ντ' Εστέν θα επανέλθει στην αίθουσα του Συμβουλίου λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης, προκειμένου να παρακολουθήσει την σύνοψη του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Κώστα Σημίτη.
Bασικά σημεία του περιεχομένου του σχεδίου της Συνέλευσης
* Θεσμοθετείται η θέση προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αρχικά με περιορισμένες αρμοδιότητες, με θητεία 2,5 ετών και δυνατότητας μίας ανανέωσης. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει θητεύσει τουλάχιστον δύο χρόνια ως πρωθυπουργός.
* Στις διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπρόσωπος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών
* Καταργείται ο θεσμός της «κυκλικής» εναλλαγής της προεδρίας, διατηρείται ωστόσο σε ετήσια βάση, στο επίπεδο Συμβουλίων Υπουργών.
* Μειώνεται ο αριθμός των μονίμων επιτρόπων σε 13, με 12 αναπληρωτές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Προβλέπεται όμως ότι μόνιμο επίτροπο θα έχουν εκ περιτροπής όλες οι χώρες.
* Ο αριθμός των ευρωβουλευτών μετά την διεύρυνση θα είναι 732, οπότε δεν θα χρειαστεί κάποιες χώρες να έχουν μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με την σημερινή κατάσταση.
* Οι αποφάσεις σε θέματα φορολογίας, και εξωτερικής πολιτικής θα λαμβάνονται με τα 2/3 των χωρών, οι οποίες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα υπόλοιπα θέματα θα αρκεί η απλή πλειοψηφία των χωρών οι οποίες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 60% του πληθυσμού της Ε.Ε.
Μετά την πρώτη ανακοίνωση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης ξέσπασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες αντιδράσεις, καθώς εκτιμάται από κάποιους κύκλους ότι θεσμοθετείται πλέον η λεγόμενη Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με βασικό το μέτωπο των ισχυρών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία), με την Ισπανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία να συμπορεύνται έστω και με κάποιες αντιρρήσεις.
Ακολουθούν 15 χώρες, δηλαδή η Σουηδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και τα υπόλοιπα νέα μέλη που έχουν υπογράψει κοινή δήλωση, στην οποία καταθέτουν τις αντιρρήσεις τους.
Σε βασικό σημείο τριβής αναδεικνύεται η κατάργηση του δικαιώματος veto. Ακόμη και η Βρετανία με την Ισπανία θα ήθελαν την διατήρησή του, έστω για κάποια κρίσιμα ζητήματα.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων