Σχέδιο νόμου για την ανάπλαση κτιρίων στο Αιγαίο

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2003 14:01
A- A A+

Την «ανάπλαση κτιρίων» που, αν και νόμιμα, βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον των νησιών του Αιγαίου, δρομολογεί το προς κατάθεση προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Αιγαίου, που παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.

Οι παρεμβάσεις, που προωθούνται με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, περιλαμβάνουν την μερική ή ολική κατεδάφιση ή και την ανάπλαση κτιρίων ή τμημάτων ή στοιχείων τους, με την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες και μόνο εφ' όσον οι τελευταίοι συμφωνήσουν να υπαχθούν σ' αυτή τη διαδικασία, σημείο που ο υπουργός με ιδιαίτερη έμφαση και πολλάκις υπογράμμισε.

Τα κίνητρα για την υπαγωγή στις διατάξεις, όπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, περιλαμβάνουν:

* Χρηματική αποζημίωση που μπορεί να φθάσει μέχρι και τη νόμιμη αποζημίωση που προβλέπεται στο άρθρο 17 του Συντάγματος, σχετικά με την αναγκαστική απαλλοτρίωση.

* Υπαγωγή σε προγράμματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αιγαίου

* Υπαγωγή σε προγράμματα της Ε.Ε. και άλλων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου.

* Συνδυασμό των προαναφερθέντων κινήτρων.

Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι οι πόροι του υπουργείου Αιγαίου για τη χρηματοδότηση εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου προέρχονται απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον τακτικό προϋπολογισμό του.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Αιγαίου, η απόφαση για την υπαγωγή κτισμάτων στις διατάξεις του νόμου λαμβάνεται απο τον υπουργό Αιγαίου, ύστερα από γνώμη ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου, ως πρόεδρος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου Αιγαίου, αρχιτέκτονας ή πολεοδόμος που υποδεικνύεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, περιβαλλοντολόγος από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αιγαίου και εκπρόσωπος του Εμποροβιομηχανικού ή Οικονομικού Επιμελητηρίου του Αιγαίου.

Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε ότι, μετά την ολοκλήρωση της οικονομοτεχνικής μελέτης, κατά περίπτωση, θα καθορίζεται και το ύψος της αποζημίωσης που θα λαμβάνει ο ιδιοκτήτης για την ανάπλαση του κτιρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Αιγαίου, η εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων αφορά τους κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Αιγαίου, οι οποίοι μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 260 σε σύνολο 1263, καθώς και τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε ότι η διατήρηση και επέκταση της σημερινής κατάστασης οδηγεί όχι μόνο στη μόνιμη υποβάθμιση του τοπίου, αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, αφού μηδενίζει της δυνατότητες προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού υψηλών εισοδημάτων.

Τέλος, ο υπουργός Αιγαίου σημείωσε ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη στην Ευρώπη που προωθεί ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα, με πρώτη τη Μαγιόρκα της Ισπανίας, ένα νησί λίγο μεγαλύτερο από την Ρόδο, όπου η προώθηση του αντίστοιχου προγράμματος άλλαξε την όψη της και μόνο το 2001 προσέλκυσε 13 εκατ. τουρίστες.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή