Αρχισαν το μεσημέρι οι εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ξενοδοχείο «Σάνι» της Χαλκιδικής, ενώ αργότερα αναμένονται οι αφίξεις των 10 κεντροδεξιών πρωθυπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα συζητήσουν με οικοδεσπότη των Κώστα Καραμανλή για το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε κοινή δήλωσή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς, τόνισε, ότι, η ολοκλήρωση του έργου της συνέλευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός κι έγινε πολύ καλή δουλειά.
Ωστόσο ο κ. Καραμανλής διατήρησε ορισμένες επιφυλάξεις λέγοντας ότι μένουν θέματα σε εκκρεμότητα και πως υπάρχει ο προβληματισμός για τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πάει με πιο αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της βαθύτερης και πιο ουσιαστικής ενοποίησης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις που έκανε το ΕΛΚ έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο που κατέθεσε η συνέλευση.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει το δικό του επίτροπο. Επίσης τάχθηκε εναντίον της κατάργησης της εκ περιτροπής προεδρίας, και της θεσμοθέτησης θέσης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία στην αμυντική πολιτική τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο μέλλον σε όσα κράτη μέλη το επιθυμούν να προσχωρήσουν.
Επεσήμανε ακόμη ότι το κόμμα του επιδιώκει να γίνει δεκτή η ρήτρα αλληλεγγύης για συνδρομή ακόμη και με στρατιωτικά μέσα των κρατών-μελών από οπουδήποτε κι αν δεχθούν επίθεση είτε τρομοκρατική είτε στρατιωτική.
Τέλος, ο κ. Καραμνλής, είπε ότι θα ζητήσει από τους πρωθυπουργούς της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ να στηρίξουν την ελληνική προεδρία, με στόχο την επιτυχή κατάληξη της αυριανής συνόδου γιατί η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως η καλή έκβαση της προεδρίας είναι εθνική υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι οι δυνάμεις του ΕΛΚ αποτελούν την πλειοψηφία όσο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς τόνισε ότι ΕΛΚ έχει πετύχει συναίνεση πάνω στα σημαντικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρώπη των 25 και τόνισε ότι συμφωνεί με τη θέση του κ. Καραμανλή και υποστηρίζει «μια Ευρώπη για όλους».
Ο κ. Μάρτενς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε πως κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να μείνει πίσω από τις μελλοντικές διαδικασίες σχετικά με το μέλλον της ηπείρου μας. Επίσης πιστεύουμε πως κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να βγει από την επικείμενη διακυβερνητική διάσκεψη με την αίσθηση ότι οι βασικές του ανησυχίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί».
Ο κ. Μάρτενς ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των πολιτών της Ευρώπης σημειώνοντας ότι η συζήτηση που είχαν οι ηγέτες του ΕΛΚ σχετικά με το πρώτο σχέδιο της νέας συνταγματικής συνθήκης παραμένει ανολοκλήρωτη.
Σε ό,τι αφορά τα κράτη των Βαλκανίων ο κ. Μάρτενς είπε ότι θα πρέπει να καλυφθεί σταδιακά η «βαλκανική τρύπα» της διεύρυνσης και να ενσωματωθούν οι χώρες της περιοχής στην ΕΕ με πρώτες τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή το ΕΛΚ περιμένει ασφαλώς πολλά από το αυριανό συμβούλιο. Αναφορικά με τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης ο κ. Μάρτενς επέμεινε στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνεταιρισμού με τις γειτονικές χώρες οι οποίες για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είπε.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων