Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/06/2003) Μέρος 7/8

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 19:26
A- A A+

Ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει «ο ασθενής δεν συνεργάζεται›. Τι σημαίνει αυτό για κάποιον γιατρό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όταν λέμε ότι ο ασθενής δεν συνεργάζεται, συνήθως είναι για αρρώστους που δεν έχουν καλή επαφή με το περιβάλλον, δεν έχουν καλή συνείδηση.

Αυτό το συζητάμε για την προηγούμενη μέρα της αποσωλήνωσης σου. Δηλαδή αποσωληνώθηκες την Πέμπτη, το συζητάγαμε την Τετάρτη όπου ήσουν σαφώς υπό την επήρεια φαρμάκων. Δεν μπορούσες εσύ εκείνη τη στιγμή να έχεις πλήρη συνείδηση και να ελέγχεις τι γίνεται γύρω σου γιατί ήσουν κατασταλμένος ακόμα. Τα φάρμακα τα οποία σου είχαν δώσει δεν τα είχες ακόμα μεταβολίσει στον οργανισμό σου.

Στη φάση λοιπόν αυτή που αρχίζεις να ξυπνάς αυτό που σε ενοχλεί πάνω από όλα είναι οι πόνοι ασφαλώς που μπορούσες να είχες κάπου, αλλά το κυριότερο ο τραχειοσωλήνας που υπήρχε στο λαιμό σου. Δεν μπορεί όμως ο άρρωστος να μην περάσει από αυτή τη φάση όταν προσπαθείς να τον αποδεσμεύσεις από το μηχάνημα και να τον βγάλεις από αυτό το καταραμένο αναπνευστικό μηχάνημα. Αναγκαστικά περνάς από αυτή τη φάση και είναι ένας έντονος ερεθισμός. Εκεί ο καθένας προσπαθεί να αντιδράσει.

Αν έχει καλή συναίσθηση και μπορείς να το εξηγήσεις, μπορεί να συνεργαστεί, να ανεχτεί δηλαδή το ερέθισμα. Εάν δεν έχει καλή συναίσθηση του τι γίνεται, θα κάνει κινήσεις άτσαλες. Θα προσπαθεί να ξεφύγει, να πάει δεξιά, να πάει αριστερά, να κινηθεί κι εκεί τίθεται κάποιος κίνδυνος να κάνει ζημιά στον εαυτό του. Σε τέτοιες καταστάσεις λέμε ότι ο άρρωστος δεν συνεργάζεται.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μάλιστα γιατί υπάρχει στον φάκελο αυτό στην ημερομηνία που ήρθε ο ψυχίατρος και με επισκέφτηκε. Συγκεκριμένα είναι η 5/7. Ήθελα να ρωτήσω επίσης, εκτός από χέρια γνωρίζετε ότι ήμουν δεμένος και στα πόδια και στο σώμα; Το γνωρίζετε αυτό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν θυμάμαι όταν σου έβγαλα την αρτηριακή γραμμή αν ήταν δεμένο το χέρι σου, πιθανότατα να ήταν. Επειδή είχες αρτηριακή γραμμή στο αριστερό χέρι και την έβγαλα εγώ ο ίδιος. Την Πέμπτη, πολύ πριν δηλαδή, όταν την έβγαλα, νομίζω ότι δεν αντιδρούσες καλά εκείνη την ώρα, αντιδρούσες νωθρά. Θυμάμαι ότι τότε ακόμα ίσως ήταν δεμένο το χέρι σου το αριστερό. Πάντως δε θυμάμαι, την Πέμπτη που ήμουν εγώ, δε θυμάμαι άλλο δεμένο, πόδια ή δεν ξέρω τί άλλο. Αλλά το χέρι σου, μετά που έβγαλα την αρτηριακή γραμμή θα πρέπει να το έλυσα μετά. Δεν είχες σωλήνα, δεν είχες αρτηριακή γραμμή, δεν το θυμάμαι πάντως με λεπτομέρεια αν ήταν ή δεν ήταν. Ίσως η κα Κοκκινοπούλου να θυμάται, αλλά και αυτή νομίζω ότι δεν είχε αναλάβει νοσηλεύτρια σε σένα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας ρωτώ γιατί αν συνηθίζετε να δένετε κάποιους....

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το είπα, ότι δυστυχώς είναι από τα μείον του συστήματός μας.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν είναι εφοδιασμένο με ειδικούς ιμάντες το νοσοκομείο ή αν είναι συνηθισμένο να δένονται με σκοινιά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όταν χρειαστεί σε κάποιες καταστάσεις να δέσουμε για κάμποσες ώρες ένα μέλος ενός αρρώστου, θα το κάνουμε με ελαστικούς επιδέσμους. Δεν υπάρχουν ειδικοί ιμάντες γι αυτή τη δουλειά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Για σκοινιά δεν ξέρετε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σκοινιά ποτέ δεν χρησιμοποιούμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Σε μένα έχουν χρησιμοποιηθεί, γι αυτό το ρωτώ. Στην αποσωλήνωση εσείς ήσαστε παρών;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι όταν αποσωληνώθηκες δεν ήμουν παρών, όταν σε παρέλαβα εγώ ήσουν ήδη αποσωληνωμένος. Είχες αποσωληνωθεί αν δεν απατώμαι τρεις ώρες πιο μπροστά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Γιατί υπάρχει ένα κρίσιμο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 του μήνα που δεν έχει κληθεί κανένας να καταθέσει στην ΕΔΕ, στο οποίο ήμουν σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Π.χ. λέει ο φάκελος της 3ης του μήνα, ότι «έχει δική του αναπνοή›. Αυτό σημαίνει ότι έχω κάποια στοιχειώδη επικοινωνία με το περιβάλλον;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι. Τις πρώτες μια-δυο μέρες, λόγω των καταγμάτων που είχες στο σπλαχνικό κρανίο, σκέφτονταν οι γιατροί που σε είχαν ότι πιθανότατα να υπήρχε και εγκεφαλική βλάβη. Αρχίζουν λοιπόν τις εκτιμήσεις από τις πιο βασικές λειτουργίες που είναι η αναπνοή, τα αντανακλαστικά του βήχα κτλ. Στην πρώτη σου λοιπόν επαφή που έχεις, μετά από μια πιθανή κρανιοεγκεφαλική κάκωση διαπιστώσεις ότι ο άλλος έχει δική του αναπνοή, δηλαδή μπορεί και κάνει αναπνευστική κίνηση, αυτό μπορεί να είναι στο μηχάνημα, ασχέτως αν παίρνει καταστολή ή όχι και το καταλαβαίνουμε κι έτσι, αμέσως παίρνουμε θάρρος και λέμε ότι ο άρρωστος έχει καλό στέλεχος ή έχει τουλάχιστον δική του αναπνοή. Δε σημαίνει τίποτα παραπέρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Από τις 30 μέχρι τις 12 του μήνα που πήρα τις πρώτες 13 μέρες, η κατάσταση ξεκινά από βαριά μέχρι τις 9 του μήνα, λέει «βαριά κατάσταση› που με παραλάβατε εσείς, στις 10 του μήνα «σχετικά βαριά› και 11 «σχετικά καλή›. Η επικοινωνία, εκεί είναι το σημαντικό, είναι μέχρι τις 2 του μήνα σε καταστολή, στις 3 είναι «δική του αναπνοή›, από τις 4 αρχίζει και λέει «επικοινωνεί με το περιβάλλον›, μέχρι τις 8 του μήνα. Από κει και κάτω, λέει για τρεις μέρες «καλή› μέχρι τις 11, από τις 12 και μετά βέβαια δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε στην κατάσταση ούτε στην επικοινωνία.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι δεδομένο ότι επικοινωνείς από κει και πέρα, δεν υπήρχε περίπτωση να το αναφέρουμε κάθε μέρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το «επικοινωνεί με το περιβάλλον› τί σημαίνει;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σημαίνει ότι δεν έχει εγκεφαλική βλάβη.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Απλώς. Όχι ότι έχει πλήρη διαύγεια δηλαδή. Όταν ο ασθενής έχει τις προηγούμενες μέρες, πριν με παραλάβετε εσείς, πριν τις 9 του μήνα, αρχίζει από 38,5 ο πυρετός, 39, 38. 5, 38, 37.8, 38.5, 37.5, 37.5, 38.2, 37.8 και από τη μέρα που με παραλαμβάνετε εσείς έχει πέσει λίγο παρακάτω και λέει «έπεσε ο πυρετός› εννοείται μετά από χρήση αντιπυρετικών 37.2, 37.1, αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί κάποιος να έχει διαύγεια;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εάν ο πυρετός είναι χαμηλός μπορεί, αν είναι πολύ υψηλός....

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το 38.5 είναι υψηλός ή χαμηλός πυρετός;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι προς τα πάνω, θα έλεγα όμως ότι οι πυρετοί πάνω από 39 επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Οι ανακρίσεις έχουν αρχίσει με 38.5 μπορώ να πω, 37.5, 38.2 κτλ. Στις 5 του μήνα που σας είπα ότι γράφει ο φάκελος «δεν συνεργάζεται›, μήπως παραπονέθηκα εγώ για κάποια πράγματα που δεν υπήρχαν; Για κάποιο κομπρεσέρ ή κάποιον ράφτη;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτά τα άκουσα από ψιθύρους, ότι τα έκανες την Παρασκευή, την επόμενη μέρα. Τα άκουσα δηλαδή από άλλους που έλεγαν ότι «αρχίζει να έχε παραισθήσεις, βλέπει εφιάλτες› και τέτοια πράγματα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ευχαριστώ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν άκουσα για ραπτομηχανή, άκουσα για κομπρεσέρ. Μάλιστα κάποιος είπε ότι ήταν ο κομπρεσέρ του φυσιοθεραπευτή αυτό. Γιατί υπάρχει ένα μηχάνημα που μοιάζει με κομπρεσεράκι, το χτυπάνε οι θεραπευτές και κάνουν μασάζ στον θώρακα. Στην Μονάδα πολλές φορές οι άρρωστοι κάνουν τέτοιου είδους θεραπεία. Μπορεί να άκουγες τον ήχο από τους διπλανούς αρρώστους.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το «ντράνκερ› τί ακριβώς είναι;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το «ντράνκερ› είναι αναπνευστικό μηχάνημα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Γιατί λέει κάπου ότι συνδέθηκε χωρίς καταστολή και αυτό έγινε στις 2 του μήνα. Ήθελα να ρωτήσω, μου έχουν γίνει κάποιες ολιγόλεπτες ναρκώσεις για να καθαρίσουν??

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Οι ναρκώσεις που κάναμε για τους καθαρισμούς ήταν όλες στελεχιαία νάρκωση. Στελεχιαία, δηλαδή γινόταν τοπικά στο χέρι, όχι συστηματικά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Γι αυτό υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιείται κάποια ένωση του θειου.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ένωση του θειου;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιείται το «θειοπεντάλ›.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το «θειοπεντάλ›, η πεντοθάλη που χρησιμοποιούμε εμείς στην Εντατική δεν είναι συμβατό με άρρωστο που δεν είναι σε μηχανική αναπνοή γιατί κάνει πολύ βαθιά καταστολή. Είναι βαρβιτουρικό αυτό. Δίνεται σε γενική αναισθησία, όχι σε τοπική αναισθησία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μιλάω για γενική αναισθησία ολιγόλεπτη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είτε λίγο, είτε πολύ εάν δοθεί πεντοθάλη επακολουθεί διασωλήνωση. Πιθανότατα λέω μπορεί να πήρες πεντοθάλη όταν έκανες την επέμβαση. Για το μάτι δεν το ξέρω, δεν θυμάμαι τα διαγράμματα αυτά. Τα έχω στον φάκελό σου μέσα, φαίνονται. Πιθανότητα να πήρες πεντοθάλη όταν χειρουργήθηκες για το μάτι και όταν χειρουργήθηκες για το αυτί που έγινε γενική νάρκωση.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρετε δηλαδή γι αυτές τις ολιγόλεπτες ναρκώσεις τί ακριβώς μου είχε χορηγηθεί; Όχι νάρκωση ακριβώς.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω ακριβώς αλλά είναι μέσα στα φύλλα νοσηλείας, υπάρχουν τα διαγράμματα των αναισθησιολόγων.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εννοώ μέσα στην εντατική, όχι στο χειρουργείο.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μέσα στην εντατική όχι δεν χρησιμοποιήθηκε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ορίστε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μέσα στην εντατική δεν χρησιμοποιήθηκε. Όταν εγώ πέρναγα τα φάρμακα στο ενημερωτικό σημείωμα για τους γιατρούς που τα είδα όλα από τα φύλλα νοσηλείας, στα δικά μας δεν υπήρχε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μήπως ξέρετε μόλις άνοιξα τα μάτια μου πόσες ημέρες έμεινα άυπνος συνεχόμενες;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εκείνο το βράδυ που εφημέρευα εγώ σε παρακινούσα όλη νύχτα να κοιμηθείς. Ένας λόγος που το έκανα, ήθελα να προστατεύσω και από τα ονόματα που έλεγες. Δεν ήθελες να κοιμηθείς και δεν ήθελες να πάρεις χαπάκι. Μου είπαν ότι και την άλλη ημέρα δεν μπορούσες να κοιμηθείς. Έτσι μου είπαν, δεν το ξέρω. Δεν το είδα ο ίδιος.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εκεί το ξέρατε, το συζητήσαμε γι αυτό ρωτάω.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πάνω όταν ήρθες, κάθε πρωί που σε ρώταγα «γιατί δεν θες να κοιμηθείς› μου λες «δεν έχω ύπνο, θέλω παρέα το βράδυ›.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μιλάω για κάτω εγώ, για την εντατική.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Για κάτω δυστυχώς ξέρω μόνο για την Πέμπτη. Δεν ξέρω για τις άλλες ημέρες. Όλα τα άλλα είναι τί έλεγε ο ένας και τί έλεγε ο άλλος που δεν είναι αξιόπιστα για να τα λέω στο Δικαστήριο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Γιατί ήμουν 4 ημέρες άυπνος και το είχαμε συζητήσει αυτό αμέσως μετά που άνοιξα τα μάτια μου.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, μαζί μου δεν το έχεις συζητήσει αυτό. Κουβεντιάζαμε για τον ύπνο σου πάνω στον 10ο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ξέρετε αν είχα παραπονεθεί για κίτρινους ατμούς στο χώρο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Κίτρινα χρώματα να βλέπεις;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ναι.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι, είχες όταν ήμασταν επάνω που σε εμπόδιζε το φως και έβαλα τις κουρτίνες και τις έκλεινα τελείως να είναι σκοτεινά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ξέρετε αυτό που οφείλεται;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το πράγμα οφειλόταν στην αιμορραγία που είχες μέσα στον ?? αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να είναι σε συνδυασμό με κάποιον ορό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι. Τα φάρμακα τα οποία σου χορηγούσαμε Σάββα ήταν αυστηρότατα ελεγχόμενα. Δεν υπήρχε περίπτωση κανένας εκεί να πάει να βάλει οτιδήποτε. Θα σου δώσω να καταλάβεις κάτι. Τα φάρμακα για να έρθουν από το φαρμακείο πήγαινε το συνταγολόγιο κάτω το δικό σου που γράφουμε τα φάρμακα και τα συνόδευε, τα έφερνε επάνω ο ίδιος ο Διευθυντής του φαρμακείου συνοδεία Αστυνομικού. Τα παρέδιδε στον υπεύθυνο Νοσηλευτή συνοδεία του Αστυνομικού διότι φοβόντουσαν αυτοί εμάς κι εμείς αυτούς όπως καταλαβαίνεις για τα φάρμακα. Έτσι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να παρεισφρήσει τρίτο άτομο. Όταν γινόταν η παρουσία γινόταν παρουσία 2 Νοσηλευτών και όχι 1. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Αστυνομία – δεν ξέρω τί ήταν – επειδή ήθελε να το ελέγχει και αυτό βεβαιωνόταν ότι ναι, αυτό το φάρμακο που λέτε είναι. Έλεγαν είναι π.χ. «ντομεθακίνη›, το γράφει το μπουκαλάκι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Γιατί φοβόταν οι μεν τους δε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Διότι αν κάτι συνέβαινε θα μπορούσαν να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον. Κανένας μας δεν ήθελε να συμβεί κάτι ας πούμε στο φαγητό. Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Θα μπορούσε κάποιος, ο οποιοσδήποτε σε μια τέτοια περίπτωση, μην ξεχνάμε ότι είναι μια σοβαρή υπόθεση??

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, μπορείτε να περιμένετε παρακαλώ να τελειώσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν έπ’ αυτού και για να μην επανερχόμαστε. Συνεχίστε εσείς.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έπ’ αυτού είχα κι εγώ ενδιάμεσα πολλές ερωτήσεις αλλά δεν σηκώθηκα να μιλήσω. Περίμενα την σειρά μου και μάλιστα έχουν απαντηθεί οι μισές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πολύ. Ενώ είπαμε είστε ευγενικός τώρα πάμε να τα χαλάσουμε. Γιατί να τα χαλάμε τώρα; Είδα και με την κυρία εκεί την διαχειρίστρια είχε μια καλή σχέση. Έτσι είδα και τις μιλούσε ευγενικά πάρα πολύ. Είπε κάποια στιγμή «αυτές οι καραμελίτσες που βρήκατε εκεί είναι αυτές που μου έδινε η κα Κοφινά›. Φαίνεται δηλαδή ότι σαν άνθρωπος είχε ανθρώπινες σχέσεις κι αυτός. Προχωράμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είμαστε και τέρατα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπαμε εμείς τίποτα. ¶λλο το ένα, άλλο το άλλο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ξέρετε ποιος παρουσιάστηκε σαν Διευθυντής του ΤΖΑΝΝΕΙΟΥ όταν ξύπνησα; Ποιος μου παρουσιάστηκε, ποιος ήταν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Την ημέρα που εφημέρευα εγώ που ξύπνησες, που αποσωληνώθηκες δεν μπήκε στο θάλαμό σου κανένας εκτός από τους γιατρούς και από τον νοσηλευτή. Δεν μπήκαν ούτε οι Αστυνομικοί.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ποιος ήταν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Κανένας δεν μπήκε στο θάλαμό σου.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ήρθε κάποιος και μου είπε «είμαι ο Διευθυντής του ΤΖΑΝΝΕΙΟΥ› και μου έλεγε διάφορα?.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν ήρθε κανένας. Είναι 100% σίγουρος διότι δεν έφυγα καθόλου από εκεί.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ έχω βρει ποιος είναι. Ρωτάω αν ξέρετε. Αν δεν ξέρετε δεν πειράζει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο Σύρος και ο Διώτης έρχονταν κάθε βράδυ; Από την στιγμή που ξεκίνησαν να έρχονται έρχονταν κάθε βράδυ;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω γιατί δεν ήμουν υποχρεωμένος εγώ να παρακολουθώ πότε ήρθαν και πότε έφυγαν αυτοί. Δεν μπορούσα να το παρακολουθώ εγώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Απ’ όσα γνωρίζετε. Το διάστημα που εσείς ξέρετε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Από τις πρώτες ημέρες, την πρώτη εβδομάδα που ήμουν εγώ υπεύθυνος επάνω στον 10ο είμαι σίγουρος ότι την ημέρα στις 11 το βράδυ που σιγουρεύτηκε η διάγνωση, νομίζω επαληθεύτηκε στις 12:00 το πρωί αλλά στις 11:00 υπήρχε υπόνοια. Εκείνες τις ημέρες είπα ότι αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και συζητήσεις νυχτερινές είναι επικίνδυνες για τον άρρωστο. Νομίζω ότι από κει και μετά σταμάτησαν μέχρι να κοιμηθείς τουλάχιστον. Δεν ξέρω ποια μέρα, εγώ έφυγα σε άδεια μετά το χειρουργείο σου.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχετε υπόψη αν έχω ζητήσει εγώ ή ο Διώτης ή ο Σύρος ή κάποιος μια βεβαίωση από τους γιατρούς ότι είμαι σε θέση να δώσω κατάθεση, από εσάς ή από τον Διοικητή του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ; Το έχετε υπόψη αυτό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σε μένα δεν ζητήθηκε να δώσω τέτοια απάντηση.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν έχετε υπόψη αν έχει ζητηθεί.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σε μένα δεν ζητήθηκε τουλάχιστον.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ούτε εξ ακοής δηλαδή;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, ούτε εσύ ο ίδιος μου είπες.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ορίστε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ούτε εσύ ο ίδιος μου είπες. Δεν το θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το άκουσε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μου είπες τέτοιο πράγμα; Δεν το θυμάμαι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχει κυκλοφορήσει εκεί πέρα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μήπως το είπες σε άλλον, δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ξηρέ, άλλη ερώτηση.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Είχατε πει σε μια συζήτηση ότι αν με έπιανε πανικός θα γινόταν ξανά διασωλήνωση οπότε θα ήταν το τελειωτικό. Αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να?..

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό θα γινόταν είπαμε για την Πέμπτη το βράδυ που αποσωληνώθηκες.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν υπήρχε πανικός.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι, όμως το ευχάριστο είναι ότι ενώ ξεκίνησες με ένα οξυγόνο πολύ κακό το μεσημέρι, τελείως οριακό, λίγο παρακάτω να πάει αρχίζουμε και μπαίνουμε σε διαδικασία που μήπως τυχόν και ξαναδιασωληνώσουμε. Μέχρι το βραδάκι αυτό είναι τελειώσει. Είχες 100 κορεσμό το βραδάκι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας είχε βεβαιώσει ο Σύρος, ότι χρειαστεί το παιδί, ακόμη και στην Αγγλία να χρειαστεί να πάει, θα το πάμε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, αυτό στο είπα εγώ ο ίδιος όταν είδα ότι έπεσαν όλοι οι Καθηγητές επάνω σου από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, από τους λοιμοξιολόγους, από το ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ όλοι οι οφθαλμίατροι και είπαν «όχι, θα τα δώσουμε όλα ότι χρειάζεται, όπου και να χρειαστεί›, ήρθα εγώ και σου είπα – εγώ ο ίδιος χωρίς να μου έχει πει κανένας – «Σάββα, μην φοβάσαι. Εδώ πέρα όλοι θα μας βοηθήσουν. Ακόμα και στην Αγγλία να πάμε›. Πού να πάει το μυαλό μου ότι εσύ θα το έβλεπες στραβά αυτό το πράγμα;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι, δεν το είδα στραβά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ το έλεγα με την έννοια ότι «κοίταξε να δεις, όλοι θέλουν να σε βοηθήσουν›.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Απλώς σας ρωτάω αν κυκλοφορούσε αυτό εκεί μέσα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Εγώ το είπα αυτό από μόνος μου. Κακώς το είπα. Δεν πήγε το μυαλό μου ότι μπορούσε να το παρεξηγήσεις.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Πότε σηκώθηκα από το κρεβάτι και προσπάθησα να περπατήσω; Ξέρετε ποια ημερομηνία περίπου;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω την πρώτη βδομάδα ξεκινήσαμε να κινητοποιούμε σιγά-σιγά. Δεν είχες ακόμα καλή ευστάθεια, η οποία άργησε και πολύ. Δηλαδή γύρισα από την πρώτη εβδομάδα της άδειάς μου και συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση. Ήθελες συγκράτηση. Είχες και αδυναμία δηλαδή, περισσότερο όμως είχες αστάθεια από τα προβλήματα των αυτιών και του ματιού. Ήθελες κάποιον άνθρωπο να σας βοηθάει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ημερομηνίες ξέρετε; Ποιες ημερομηνίες ήταν αυτές;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πρέπει να ήταν μετά τις 9 του μηνός αυτό που λέω. Πρέπει να έγινε 10 ή 11 του μηνός η πρώτη προσπάθεια να σε κινητοποιήσουμε. Την ημέρα που είχαμε «πλακώσει› με όλα τα μηχανήματα για να προετοιμάσουμε το χειρουργείο στο μάτι δεν θυμάμαι να σας σηκώσαμε. Σίγουρα πάντως σε σηκώσαμε μετά το χειρουργείο, μετά τις 14-15 του μήνα για να περπατήσεις.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό το οπιούχο σκεύασμα και το άλλο σε συνδυασμό με κάποιο άλλο, υπήρχε περίπτωση να είμαι σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ούτε να κοιμάμαι, ούτε να έχω?..

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, το οπιούχο μόνο του δεν δίνεται.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι από μόνο του, με κάποιο συνδυασμό από αυτά που είχα πάρει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όταν έπαιρνες το «φεντανίλ› που είναι οπιούχο ?..

Σ. ΞΗΡΟΣ: Από την ώρα που λέει εδώ πέρα ότι «έχει δική του αναπνοή› στις 3 του μηνός, υπήρχε περίπτωση να είμαι σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ούτε να ξυπνάω, ούτε να κοιμάμαι; Γιατί ο φάκελος λέει ότι «2 μέρες έχει σταματήσει η καταστολή αλλά δεν ξυπνάει›.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ισχύει αυτό; Ήταν μια ενδιάμεση κατάσταση.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι. Εκεί μπορεί να καταλάβαινες ορισμένα πράγματα τα οποία όμως δεν είναι σίγουρο ότι αυτά όλα που κατάλαβες ήταν και σωστά. Ενδιάμεση κατάσταση, όπως το είπες.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το ρωτάω γιατί έχει δηλωθεί από τον κ. Διώτη σε αυτή την περιβόητη συνέντευξη ότι «3 μέρες μετά την έκρηξη βρεθήκαμε μέσα στην εντατική›. Υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει αυτό όπως η μέθοδος της ναρκανάλυσης;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν τα ξέρω αυτά. Με πιάνεις τελείως αδιάβαστο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ωραία, θα ρωτήσουμε τους ψυχιάτρους.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα απαντήσω εγώ. Διότι από του κ. Ξηρού τις καταθέσεις είναι όλοι εδώ κι αν αναγνωσθούν αυτές είναι σε δυσκολία. Καταλάβατε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να δώσω ευθεία απάντηση. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειάζεται. Σας δόθηκε ο λόγος να κάνετε ερωτήσεις. Τί να τα κάνουμε όλα τα άλλα;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Απορώ με το επίπεδο νομικών γνώσεων του κ. συναδέλφου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας νοιάζουν οι νομικές γνώσεις. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. ¶μα δεν πιαστείτε κάθε 10΄ λεπτά δεν γίνεται εδώ μέσα. Δηλαδή ο Πρόεδρος εδώ πέρα είναι επάνω σε ρινγκ και πρέπει συνέχεια να τους χωρίζει; Δεν κάνει. Ο νομικός μας πολιτισμός είναι σοβαρός, μην τον υποβιβάζουμε. Κάντε ερωτήσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, εγώ θα μείνω μόνο στα ιατρικά θέματα. Ξεχάστε οτιδήποτε νομικό αναφέρθηκε εδώ. Με ενδιαφέρουν κάποια ιατρικά θέματα και ευρύτερα με ενδιαφέρει η ιατρική σκοπιά ενός έμπειρου γιατρού όπως είστε εσείς που ήσασταν και ο υπεύθυνος της Εντατικής στον 10ο όροφο απ’ ότι είπατε. Παρακαλώ πολύ υπό αυτή την σκοπιά να δούμε κάποια θέματα.

Θα ξεκινήσω με μία υπόθεση που καταλήγει σε ένα ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι ερχόταν σε εσάς που ήσασταν ο υπεύθυνος του 10ου ορόφου είτε η σύντροφος του κ. Σάββα Ξηρού, είτε κάποιος φίλος του, είτε ο πατέρας του, η μητέρα ή ο δικηγόρος του και σας έλεγε?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτή είναι υποθετική ερώτηση. Έχετε ευθεία ερώτηση; Εδώ δεν ερχόμαστε να λύσουμε θεωρίες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ εγώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κάνω μία ερώτηση. Μόλις ξεκινάω με διακόπτεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, δεν είναι ερώτηση αυτή.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να έχετε παρακαλώ πολύ λίγο υπομονή να ακούσετε το ερώτημά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν την επιτρέπει η δικονομία τέτοιου είδους ερώτηση. Ευθέως γίνονται οι ερωτήσεις λέει η δικονομία. Σας παρακαλώ, κάντε ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτή η τακτική σας η συνεχής να με διακόπτεται πριν καταλήξω στο ερώτημά μου είναι ?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα κάνουμε ερώτημα-αγόρευση. Ερώτηση έχετε να κάνετε; Είναι ειδικός ο άνθρωπος, επιστήμονας και έχει ιδία γνώση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γι αυτό και είπα ότι με ενδιαφέρουν τα ιατρικά ζητήματα και η ιατρική σκοπιά. Αν με είχατε αφήσει θα είχα τελειώσει τώρα την ερώτηση, θα είχα πάρει την απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα σας αφήσω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βλέπετε που εσείς καθυστερείτε την διαδικασία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ καθυστερώ, το ξέρω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Συνεχώς παρεμβαίνετε και δεν αφήνετε να διατυπωθεί μια σύντομη ερώτηση και να δοθεί μια απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε την σύντομη την ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, αν ερχόταν ο Χ συγγενής και σας έλεγε ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν ερχόταν. Μην απαντάτε. Απαγορεύω την ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πάμε μαζί επάνω να επισκεφθώ τον σύντροφό μου ή τον γιο μου. Εσείς είχατε στις συγκεκριμένες συνθήκες την δυνατότητα να του επιτρέψετε να μπει μέσα ή θα σας σταματούσε όχι εσάς, τον συνοδευόμενο από εσάς συγγενή, σύντροφο, πατέρα, θα σας σταματούσε στην πόρτα ο Αστυνόμος και θα έλεγε «λυπάμαι κ. Προϊστάμενε της Εντατικής, δεν μπορεί ο κύριος να μπει μέσα›. Ναι ή όχι;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν μου τέθηκε το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντάτε σε υποθετική ερώτηση. Είπε «δεν μου ετέθη το θέμα›. Αυτή είναι η απάντησή του. ¶λλη ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα μπορούσε κάποιος να τον επισκεφθεί; Είπατε ότι είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι ευθεία η ερώτηση. Μπορούσε κάποιος να τον επισκεφθεί; Αν ήθελε ο πατέρας δηλαδή ή η μητέρα του μπορούσε να τον δει; Αυτή είναι η ερώτηση.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τον έλεγχο του επισκεπτηρίου τις πρώτες ημέρες δεν τον είχαμε εμείς. Τον είχε η Αστυνομία.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Από ποιο σημείο και μετά είχατε εσείς το επισκεπτήριο στα χέρια σας;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εμείς είχαμε ζητήσει από τις 10 του μηνός κιόλας όταν εγώ ήμουν υπεύθυνος ότι τον άρρωστο θα πρέπει να τον επισκέπτονται κάθε μέρα διότι επικοινωνεί πλήρως, έχει καλή συνείδηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποια ήταν η τύχη του αιτήματός σας;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Να έχει κάθε μέρα επισκεπτήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Από πότε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μου το είχαν ζητήσει?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποια μέρα σας ρωτάει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: 10 Ιουλίου μου ζήτησαν οι συγγενείς ότι «εμείς θέλουμε να τον βλέπουμε κάθε μέρα›. Νομίζω ότι από την 11η του μηνός και μετά είχαν την πρόσβαση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Από τις 10 Ιουλίου και μετά είχαν πρόσβαση οι συγγενείς λέτε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για πόσο διάστημα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Θυμάμαι ότι στις 10 ετέθη το θέμα και την ίδια ημέρα το έθεσα κι εγώ. Μάλλον την ίδια ημέρα είχαν και το πρόβλημα με την Αστυνομία που έκαναν διαμαρτυρία μέσα επίσημη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επειδή είχατε πει ότι στην είσοδο επάνω του θαλάμου, στον διάδρομο που πήγαινε προς τον θάλαμο που νοσηλευόταν ο κ. Ξηρός στον 10ο όροφο ήταν πολλοί Αστυνομικοί. Αυτοί εμπόδιζαν τους συγγενείς να έρθουν από τις 11 Ιουλίου και μετά; Ή από τις 11 Ιουλίου και μετά υπήρχε ομαλή επίσκεψη των συγγενών;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Από τις 11 Ιουλίου και μετά αυτό που ξέρω είναι ότι, καθημερινά μετά από την επίσκεψη που έκαναν μαζί μας για να ενημερωθούν για τα ιατρικά θέματα, η ενημέρωση των συγγενών κατά κανόνα γινόταν 15:30-16:00 το απόγευμα, μετά από λίγο τους είχαν έναν καθορισμένο ραντεβού, τους συνόδευε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, η Διευθύνουσα, κάποιος υπάλληλος του Νοσοκομείου και πήγαιναν επάνω να επισκεφθούν τον άρρωστο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον έβλεπαν.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τον έβλεπαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Οι συγγενείς λοιπόν έμπαιναν μαζί τους γιατρούς και τον έβλεπαν.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι τους γιατρούς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Νοσηλευτικό προσωπικό είπατε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μόνοι τους. Όχι νοσηλευτικό προσωπικό. Τους συνόδευε κάποιο διοικητικό στέλεχος του νοσοκομείου να πάνε επάνω για να τον επισκεφθούν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Χωρίς την παρουσία Αστυνόμων μέσα στο χώρο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω. Οι Αστυνόμοι ποτέ δεν έβγαιναν από μέσα. Ήταν πάντα παρόντες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για πόσο διάστημα γινόταν αυτή η επικοινωνία συγγενών και Σάββα Ξηρού;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι από εκεί και πέρα πρέπει να υπήρχε πάντα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για πόσο διάστημα χρονικό έμπαιναν μέσα στον θάλαμο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω. Δεν ήμουν ποτέ παρών σε καμία ?..

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ήταν για 10΄λεπτά, ήταν για 5 ώρες, ήταν για 2 ώρες;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω. Δεν ήμουν παρών σε καμία επίσκεψη συγγενών.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ξέρετε τί με απασχολεί κ. μάρτυς; Επειδή δυστυχώς έτυχε κι εγώ σχετικά πρόσφατα να έχω μια εμπειρία της εντατικής με έναν συγγενή μου, τον θείο μου, αδελφό της μητέρας μου και έμαθα, ενώ πριν δεν είχα τις γνώσεις αυτές τις στοιχειώδεις της ιατρικής?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας χρειάζονται. ¶μα θέλετε να έρθετε μάρτυρες να τα πείτε. Κατευθείαν ερώτηση. Δεν μπορώ να κρατάω τον μάρτυρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ερώτηση πάνω να κάνω αλλά είστε σε μια ανυπομονησία που δεν είναι συμβατή με το άρθρο 332 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Έμαθα κ. μάρτυς ότι όταν έχουμε κάποιον άνθρωπο στην εντατική?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν μας νοιάζει τί μάθατε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μπορούμε να τον επισκεπτόμαστε μισή ώρα το πρωί, μισή ώρα το βράδυ. Έμαθα επίσης ότι η σύζυγός του για παράδειγμα όπως στην δικιά μου περίπτωση μπορούσε να τον επισκεφθεί παραπάνω αλλά μόνο αν της το επέτρεπε ο θεράπων ιατρός. Το ερώτημά μου είναι το εξής με αυτά τα δεδομένα που φαντάζομαι ότι αποτελούν στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας μιας εντατικής μονάδας και έχει αναφερθεί ότι μέχρις στις 2 Σεπτεμβρίου βρισκόταν σε εντατική ο κ. Σάββας Ξηρός. Στον 10ο όροφο είπατε ότι οι συνθήκες ήταν συνθήκες εντατικής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε μια ερώτηση. Όχι αγόρευση, σας παρακάλεσα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Με το δεδομένο λοιπόν ότι για τις άλλες τις απλές περιπτώσεις οι συγγενείς μπορούν να μπουν μισή ώρα το πρωί, μισή ώρα το απόγευμα πώς επιτρεπόταν, ανεξάρτητα από το αν συναινεί ή όχι ο ασθενής, στον κ. Διώτη και στον κ. Σύρο με τις ώρες να κουβεντιάζουν στην εντατική με τον ασθενή; Μιλάμε για έναν βαρύτατα ασθενή που είναι στην εντατική και που απ’ ότι ξέρω εγώ αυτός που είναι στην εντατική μόνο για μισή ώρα το πολύ με τα πιο στενά του πρόσωπα μπορεί να μιλάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας τα πω εγώ με λίγα λόγια γιατί λέμε πολλά εδώ πέρα. Γιατί αφού δεν επιτρέπατε τότε τους συγγενείς από 11 του μηνός, γιατί νωρίτερα επιτρέψατε στον κ. Διώτη;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κάτι άλλο λέω κ. Πρόεδρε. Στην εντατική ακόμα και τα πιο αγαπητά πρόσωπα ενός νοσηλευόμενου στην εντατική τα οποία πρόσωπα κατά τεκμήριο θα ήθελαν να είναι συνέχεια δίπλα του τα επιτρέπουμε μισή ώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί αφήνατε ώρες τον κ. Διώτη; Αυτό ρωτάει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είπα επανειλημμένως ότι στον 10ο όροφο νοσηλεύθηκε υπό την ευθύνη της εντατικής. Δεν είπα ότι νοσηλεύθηκε στην εντατική. Υπό την ευθύνη της εντατικής. Έγινε ολόκληρο Συμβούλιο στο οποίο κλήθηκα ποιοι θα είναι οι υπεύθυνοι. Οι ορθοπεδικοί, οι οφθαλμίατροι, οι ΩΡΛάδες, που θα είναι υπεύθυνοι στον όροφο; Κρίθηκε ότι η πολυπλοκότητα των προβλημάτων του ασθενούς είναι τέτοια που οι μόνοι που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης ήμασταν εμείς. Με αυτή την έννοια έμπλεξα εγώ, αλλιώς δεν θα είχα μπλέξει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό κ. μάρτυς. Ρώτησα κάτι άλλο.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν ήταν στην εντατική. Ήταν υπό την ευθύνη της εντατικής. Τώρα όσον αφορά το επισκεπτήριο, δεν το καθόριζα εγώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποιος το καθόριζε το επισκεπτήριο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν το καθορίζαμε εμείς το επισκεπτήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποιος το καθόριζε το επισκεπτήριο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Οι Αρχές.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Οι ιατρικές ή οι αστυνομικές;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Οι αστυνομικές.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή μέχρι στις 2/9 που ο κ. Ξηρός έφυγε από εσάς, από τον 10ο όροφο το επισκεπτήριο δεν το καθόριζε ο γιατρός αλλά η Αστυνομία. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εμείς ζητήσαμε το συγκεκριμένο επισκεπτήριο που δικαιούται ο άρρωστος και αυτό το πράγμα έγινε. Δεν παύει να το ζητάμε. Ο άρρωστος εφυλάσσετο, εκρατείτο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σε αυτή ήσασταν σαφής.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τί θέλετε τώρα;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εμένα με ενδιαφέρει η σκοπιά του γιατρού και γι αυτό σας ρωτάω. Είστε ένας έμπειρος γιατρός.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ήμουν σαφέστατος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι δυνατόν από ιατρική σκοπιά σε έναν βαριά ασθενή που νοσηλεύεται υπό συνθήκες εντατικής, υπό την εποπτεία της εντατικής, να επιτρέπονται συνεχείς παρουσίες Αστυνομικών, Ανωτάτων Αστυνομικών και Εισαγγελέων στον θάλαμο μέσα επί ώρες; Γιατί σε αυτή την συνέντευξη που έχει δώσει ο κ. Διώτης ο οποίος μιλάει για πρώτη φορά στην κα Μάνδρου και επί 13 σελίδες λέει ότι «πήγαμε στον θάλαμο. Οι κουβέντες διαρκούν ώρες. Οι επισκέψεις πολλές›. Λέει επίσης ότι «ο Σάββας γνωρίζει άριστα τα επιχειρησιακά και τις χιλιάδες ερωτήσεις που τον βομβαρδίζουν απαντά με ευχέρεια›. Από ιατρικής πλευράς, ξεχάστε τα νομικά, είναι επιτρεπτό σε έναν βαρύτατα ασθενή που δεν βλέπει, δεν ακούει, έχει πρόβλημα με τον πνεύμονα, έχει χίλια δυο προβλήματα, είναι πολυτραυματίας είναι δυνατόν οι αρμόδιες διωκτικές αρχές και ο Αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής να κουβεντιάζει επί ώρες μαζί του, να κάνει πολλές επισκέψεις και να τον βομβαρδίζει με χιλιάδες ερωτήσεις; Τα λόγια δεν είναι δικά μου, είναι του Εισαγγελέα κ. Διώτη. Από ιατρικής πλευράς αυτά τα δεδομένα είναι επιτρεπτά;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Απάντησα ότι γι αυτό το θέμα, ήδη το έχω πει πολλές φορές, ότι χρειάστηκε να κάνω παρεμβάσεις στον ίδιο τον άρρωστο για να καταλάβω αν είναι δική του θέληση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν λέω αυτό.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Από την στιγμή που ήταν δική του θέληση από ιατρικής πλευράς??.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει απαντήσει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ας δεχθούμε κ. μάρτυς ότι ο κ. Ξηρός παρακαλούσε να έρθουν οι Αστυνόμοι. Ας το δεχθούμε αυτό υποθετικά. Εσείς ως γιατρός μπορούσατε, όχι εσείς προσωπικά, η μονάδα εντατικής όπου νοσηλευόταν τότε στον 10ο όροφο με το αντίστοιχο ιατρικό team δεν έπρεπε να απαγορεύσει ανεξάρτητα από την βούληση του κ. Ξηρού, δεν έπρεπε από ιατρικής σκοπιάς να απαγορεύσει τις συνεχείς επισκέψεις, τις χιλιάδες ερωτήσεις που τον βομβάρδιζαν; Από ιατρική σκοπιά. Το ερώτημά μου είναι σαφές. Το καταλαβαίνω αν σας φέρνω σε δύσκολη θέση αλλά θέλω μία απάντηση από ιατρική σκοπιά και βάσει της ιατρικής δεοντολογίας.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Από δική μου σκοπιάς ήμουν σαφέστατος. Είπα, προσπάθησα ο ίδιος να μου δώσει να καταλάβω ότι δεν θέλει αυτές τις πολύωρες συζητήσεις και να τις περιορίσει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ας πούμε ότι το ήθελε. Επειδή ένας βαριά ασθενής θέλει....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η απάντησή του είναι σαφής. Κύριε μάρτυς, σταματήστε να μιλάτε. «Αφού είδα ότι ο Σάββας θέλει, τελείωσε με μένα›. Έτσι απαντάει τώρα, τί θα εξηγήσουμε εμείς είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά ο μάρτυρας δε θα μας τα πει όπως δεν τα θέλει, θα τα πει όπως τα έχει μέσα του. Δεν είπα εγώ ότι τα υιοθετεί το Δικαστήριο ή τα υιοθετείτε εσείς, εμείς θα τα εκτιμήσουμε. Αλλά αυτά λέει ο μάρτυρας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είπατε κ. μάρτυς, ότι στην αρχή, εκεί στις 4-5 του μήνα, αν θυμάμαι καλά, σας είπε ο κ. Ξηρός «θέλω παρέα.....›

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι 5 του μηνός, είπα στις 10 του μηνός το πρωί. Η πρώτη μας επαφή μετά από τη μεταφορά επάνω, πρωί-πρωί 10 του μηνός ξεκίνησα από εκεί, με αυτό που είχε γίνει την προηγούμενη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Την προηγούμενη λοιπόν, επειδή όπως σας είπε ήθελε παρέα, είχε ξενυχτήσει παρέα με τον κ. Διώτη και τον κ. Σύρο. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι σαφές: Αφού σας είπε ο μάρτυρας ότι θέλει παρέα, και αφού σας είπε ή μάθατε ότι ήθελε και να εξομολογηθεί, γιατί δε φωνάξατε τη σύντροφό του να κάθεται δίπλα στο κρεβάτι του; Όλοι όσοι είναι στην Εντατική, τον άνθρωπό τους θέλουν. Γιατί δε φωνάξατε τον πατέρα του που είναι και ιερέας να τον εξομολογήσει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, αυτός ήθελε τον κ. Διώτη λέει να τελειώνει. Αυτά λέει ο μάρτυρας. Είναι κρίμα να παιδεύουμε τον άνθρωπο. Τώρα το πώς θα το εκτιμήσουμε εμείς είναι άλλη ιστορία και θα τη συζητήσουμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είπατε ότι 2-3 μέρες, δε θυμάμαι καλά αλλά δεν έχει και σημασία, πάντως σχετικά γρήγορα μετά την αποσωλήνωση, είχε διαύγεια ο κ. Ξηρός και ήταν σε θέση να επικοινωνεί με το περιβάλλον. Μάλιστα σε ερώτηση του κ. Εφέτη είπατε ότι θα μπορούσε να συντάξει και μία διαθήκη και να απαντήσει σε ερωτήσεις.....

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μου είπε για τον 10ο όροφο, δεν μου είπε για τις 5 του μηνός.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή από τις 9 Ιουλίου και μετά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Από τις 9 Ιουλίου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για 40 τόσες ημέρες, παραμένει ο κ. Ξηρός στον 10ο όροφο επάνω, σε συνθήκες που ομοιάζουν, να το πω έτσι, με αυτές της Εντατικής, ενώ έχουμε και ως δεδομένο ότι έχει διαύγεια πνευματική όπως είπατε. Αυτή η παράταση της παραμονής του, επιτρέψτε μου να πω που συνεπάγεται και την μη προσαγωγή του στον Ανακριτή, κλείνω την παρένθεση όμως γιατί δε θέλω να σας μπλέξω με νομικά θέματα, αυτή η παράταση της παραμονής του υπό συνθήκες ομοιάζουσες με αυτές της Εντατικής, ήταν επιλογή τίνος; Ήταν δική σας κρίση; Ήταν κρίση κάποιων προϊσταμένων σας; Γιατί δεν μεταφέρθηκε νωρίτερα κάπου αλλού ο κ. Ξηρός; Από ιατρικής πλευράς πάντα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ο άρρωστος από ιατρικής πλευράς είχε τρία σοβαρά προβλήματα μετά που ήρθε στον όροφο. Το πρώτο πρόβλημα ανεκαλύφθη μία μέρα μετά από την παραλαβή από μένα, ήταν η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Γι αυτό το πράγμα χρειάστηκαν πάνω από 10 μέρες, συμπεριλαμβανομένης και της επέμβασης, να αντιμετωπισθεί. Εν συνεχεία, απεκαλύφθη, δυο-τρεις μέρες μετά που τελείωσε το χειρουργείο του ματιού.....

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, να μη σας κουράζω, το συμπέρασμα: Ήταν ιατρικώς επιβεβλημένο να μείνει όλο αυτό το διάστημα λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων του;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Θα έμενε και άλλο ακόμα εάν θα έκανε εν συνεχεία και την επέμβαση του καταρράκτη, θα έμενε άλλον ένα μήνα. Ο λόγος που δεν έκανε την επέμβαση του καταρράκτη, ήταν όλα τα προηγούμενα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή, για να καταλάβω καλά, λόγω των επιμέρους σοβαρών ιατρικών προβλημάτων που είχε, τα οποία εσείς φυσικά ήσαστε αρμόδιος να κρίνετε, ήταν ιατρική κρίση ότι πρέπει να μείνει ο κ. Ξηρός όλο αυτό το διάστημα, όσο έμεινε, σε αυτή την κατάσταση την ομοιάζουσα προς την Εντατική. Το κατάλαβα καλά;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Με δεδομένο ότι είχε αυτά τα συνεχή προβλήματα τα ιατρικά, πώς ήταν δυνατό να επιτρέπονται αυτές οι συνεχείς εξετάσεις, συζητήσεις, ανακρίσεις από τους αρμόδιους;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι υπήρχε εκεί η συντεταγμένη πολιτεία.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ήταν λοιπόν μία επιλογή όχι των γιατρών, μία επιλογή της συντεταγμένης πολιτείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή