ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή εγώ πήρα ένα διαμέρισμα με κάτι δάνεια κλπ. πριν από 3 χρόνια ο μεσίτης μαζί με το βιβλίο. Δεν σε πάω ούτε στην περιοχή.
Φ. ΦΑΡΑ: Υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν μπαίναμε σ’ αυτή τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γνωστοί πολλοί και φίλοι που λένε «κ. Μαργαρίτη για σας› κλπ. αλλά πρώτα την υπογραφή.
Φ. ΦΑΡΑ: Εγώ θα μιλήσω προσωπικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μη ζούμε έξω από την κοινωνία κι εμείς οι δικαστές.
Φ. ΦΑΡΑ: Τα παζάρια γίνονται όχι από τη στιγμή που υποδεικνύεις το οικόπεδο. Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται την ώρα που υποδεικνύεις το ακίνητο, γίνεται μετέπειτα όταν πλέον θα υπάρχει κάποιος νομικός έλεγχος, όταν θα υπάρχει πλέον πραγματικό ενδιαφέρον. Την ώρα που υποδεικνύουμε το οικόπεδο δεν διαπραγματευόμαστε για το ακίνητο. Τώρα ίσως να είναι μια λεπτομέρεια, δεν θα συνεχίσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε, μας πουλάτε και την πλατεία Συντάγματος, αλλά εμείς δεν θα την αγοράσουμε. Θα κάνουμε έλεγχο τίτλων.
Φ. ΦΑΡΑ: Βεβαίως. Εγώ λέω αυτά που πιστεύω, δεν έχω κάτι να πω παραπάνω από αυτά. Απλώς να ολοκληρώσω λίγο για μια περίπτωση πάλι με τον Ηρακλή που για μένα ήταν πολύ σημαντικό, για μια κατηγορία που είχε πάλι στην υπόθεση του Saunders η οποία αργότερα απορρίφτηκε. Κι αυτό μου ήταν πάλι σοκ να σας πω γιατί. Συγκεκριμένα εκείνη την μέρα βρισκόμουν με τον Ηρακλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε πόσο προσεκτικοί ήταν αυτοί που απορρίπτανε τις κατηγορίες του Saunders, του άλλου;
Φ. ΦΑΡΑ: Θέλω να πω γιατί τη στιγμή αυτή ισχυρίζομαι ότι ο Κώστας και ο Ηρακλής δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορούν να έχουν σχέση σ’ αυτό, γιατί με τη λογική αυτή θα πρέπει όλες οι κατηγορίες να ληφθούν μετά υπόψη αφού αυτή την αρχή υπήρχε μέσα αυτή η σειρά κατηγοριών, έτσι δεν είναι;
κ. ΣΟΦΟΣ: Έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις του γι’ αυτές τις πράξεις της Οργανώσεως. συνάδελφοι ήσαστε, υπέπεσε στην αντίληψη σας κάποιο γεγονός. Η δολοφονία του Saunders.
Φ. ΦΑΡΑ: Να σας πω γιατί το θυμάμαι αυτό το συγκεκριμένο. Ήμουν μαζί με τον Ηρακλή αυτή την ημέρα σε μια χαρτογράφηση οικοπέδων που κάναμε και το ακούω από το ραδιόφωνο το όνομα αυτό, εγώ δεν το είχα ακούσει για να είμαι ειλικρινής και ρωτάω τον Ηρακλή και μου λέει «δεν είναι έτσι›. Ήταν πάντα ειλικρινής ο Ηρακλής. «Δεν τον έχω ακούσει, δεν τον ξέρω ποιος είναι. Μήπως άκουσες λάθος;› μου λέει. Κάτι τέτοιο συγκεκριμένα.
Μετά αφού γυρίσαμε ακούσαμε και κάποιες άλλες λεπτομέρειες κλπ. Αυτό ήταν για μένα ένα στοιχείο, το οποίο με το που άκουσα την κατηγορία αυτή αμέσως λέω δεν είναι δυνατόν, κάποιο λάθος έχει γίνει, ήμασταν μαζί.
κ. ΣΟΦΟΣ: Αλλά τελικά δεν κατηγορήθηκε.
Φ. ΦΑΡΑ: Ευτυχώς. Γι’ αυτό ανακουφιστήκαμε λίγο γιατί θα ήταν πολύ άδικο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την κυρία δεν την αμφισβητούμε καθόλου, απλώς λέμε την ικανότητα της να πουλάει ακίνητα.
Φ. ΦΑΡΑ: Αυτή τη στιγμή δεν ήρθα εδώ με αυτή την ικανότητα κ. Πρόεδρε.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήθελα να μου πείτε πότε κάνατε αυτή την έρευνα σχετικά με τα βιβλία σας κτλ. και καταλήξατε στην άποψη ότι την ημέρα εκείνη ο κ. Καρατσώλης ήταν με τον κ. Ιωάννου;
Φ. ΦΑΡΑ: Την έκανα ακριβώς με το που ακούω τις κατηγορίες, μετά το σοκ της σύλληψης, γιατί μέχρι την παραμονή επικοινωνούσα με τα παιδιά που βρίσκονταν σε διακοπές, αμέσως το πρώτο μου πράγμα ήταν να ανατρέξω στις ημέρες αυτές, επειδή ήξερα το πρόγραμμά τους, να δω πού βρίσκονταν, τί έκαναν. Λογικό ήταν, οποιοσδήποτε θα το έκανε. Αμέσως πήγα στο γραφείο μου, ανοίγω το αρχείο μου και βλέπω ότι αυτές τις μέρες τις συγκεκριμένες ήμαστε μαζί, γιατί μου φάνηκε πολύ σύντομο....
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αμέσως δηλαδή μετά τη σύλληψη. Ενημερώσατε και πότε το περιβάλλον του Καρατσώλη, τον ίδιο, τη γυναίκα του, τους συγγενείς ή και τους δικηγόρους του για το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής;
Φ. ΦΑΡΑ: Δεν ξέρω τί εννοείτε ακριβώς έρευνα, μόλις είδα το βιβλίο μου και βεβαιώθηκα ότι αυτή τη μέρα ο Κώστας είχε ραντεβού δεν κρύβω ότι αμέσως πήρα τη σύζυγό του τηλέφωνο και λέω «Ντίνα, βλέπω ότι ο Κώστας την ημέρα αυτή για την οποία κατηγορείται....›
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Απ’ ότι καταλαβαίνω δηλαδή αυτό το πράγμα πρέπει να έγινε γύρω στις 25 Ιουλίου.
Φ. ΦΑΡΑ: Αμέσως μετά τη σύλληψη, αμέσως έτρεξα να δω, δεν περίμενα να περάσουν ενας-δυο μήνες. Αυτό το οποίο μου έκανε εντύπωση ήταν επειδή ήταν πολύ σύντομο, ήταν το 2002.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γύρω στις 25 Ιουλίου λοιπόν εσείς ενημερώσατε το περιβάλλον του κ. κατηγορουμένου ότι υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Καλώς.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έστω και μία φορά έχετε πουλήσει ως μεσίτρια χωρίς χαρτί; Χωρίς γραπτή συμφωνία;
Φ. ΦΑΡΑ: Όχι, δεν έχω πουλήσει, δεν είπα ότι πουλήθηκε το οικόπεδο, απλώς υποδείχθηκε. Από τη στιγμή που υποδεικνύεται ένα οικόπεδο μέχρι να πουληθεί, υπάρχει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα στο οποίο, αφού διαπραγματεύεται η τιμή, πρέπει να παρθεί μια εντολή.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Μια συμπληρωματική ερώτηση κ. Πρόεδρε: Σας ρώτησε ο κ. Εισαγγελεύς αν έχετε πωλήσει κάποιο ακίνητο χωρίς εντολή. Έχετε υποδείξει;
Φ. ΦΑΡΑ: Εγώ προσωπικά πάρα πολλές φορές.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Έχετε υποδείξει πάρα πολλές φορές ακίνητο χωρίς έγγραφη εντολή;
Φ. ΦΑΡΑ: Ναι, έχει τύχει. Όταν θα κρίνω ότι είναι κάποιος φίλος μου που θα του έχω εμπιστοσύνη, και με εντολή ακόμα, αν θέλει κάποιος να μην είναι σωστός μπορεί να μην είναι, δεν είναι κάτι η έγγραφη εντολή που μας κατοχυρώνει πλήρως.
Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Να ρωτήσω κάτι: Αν ένας πελάτης έχει δει το ακίνητο από άλλο μεσιτικό γραφείο υπογράφει εντολή; Διευκρινίστε το λίγο στο Δικαστήριο.
Φ. ΦΑΡΑ: Ναι, υπάρχει περίπτωση να ξανα-υπογράψει και σε δεύτερο μεσίτη αλλά απλώς θα έχει την ατυχία να πληρώσει και τους δύο μεσίτες.
Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εννοώ, αν πάμε έναν πελάτη σε κάποιο ακίνητο που το έχει δει με άλλο μεσιτικό γραφείο εμείς του παίρνουμε εντολή;
Φ. ΦΑΡΑ: Όχι, γιατί όπως καταλαβαίνετε βάζουμε τον άνθρωπο να υπογράψει δύο φορές, εκτός αν εκείνος δεν το γνωρίζει ότι έχει ξανα-υπογράψει κάπου αλλού, δεν το θυμάται πριν δυο χρόνια και υπογράψει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φυσικά δε θα το θυμάται. Πρώτα-πρώτα δεν σου λέει κανένας πού θα σε πάνε, οδό, αριθμό, δεν σου λένε. Εκείνη την ώρα σου λένε «υπόγραψε, αλλιώς δεν σε πάω πουθενά›.
Φ. ΦΑΡΑ: Δεν ξέρω πώς δουλεύουν τα άλλα γραφεία, στο συγκεκριμένο δεν μπορούμε να υποδείξουμε, να βάλουμε κάποιον πελάτη να υπογράψει χωρίς να το υποδείξουμε ένα ακίνητο.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτό το μπλοκ των εντολών, απ’ ότι βλέπω εδώ δεν είναι θεωρημένο από καμία αρχή, δεν είναι ούτε διάτρητο ούτε θεώρηση έχει από την Εφορία. Εάν θέλαμε να παραπλανήσουμε το Δικαστήριο για να πούμε «ιδού και η εντολή›, δε θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο μπλοκ; Να το φτιάξουμε.
Φ. ΦΑΡΑ: Είναι λίγο δύσκολο γιατί υπάρχει αυστηρή σειρά στα μπλοκ αυτά. Αν δείτε και απ’ έξω γράφει ένα νούμερο, είναι αυστηρά αριθμημένο μπλοκ.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: ¶λλη είναι η ερώτηση. Εάν ήθελα εγώ ως υπεράσπιση ή ο Καρατσώλης ως κατηγορούμενος να αποδείξει ότι στις 2 του μηνός πήρε μια εντολή από τον κ. Ιωάννου....
Φ. ΦΑΡΑ: Θα μπορούσε να έχει γίνει, αλλά δε νομίζω ότι.....
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα μπορούσε να το συμπληρώσει με την ησυχία του, βάζοντας ονόματα εντολών και να βάλει μέσα στις 2 Απριλίου και τον κ. Ιωάννου και να έρθει εδώ για να παραπλανήσει το Δικαστήριο.
Φ. ΦΑΡΑ: Μιλάμε για μια σοβαρότητα στη δουλειά μας....
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δουλεύετε από το ’99 ως μαθητευόμενη. Ο επιχειρηματίας, ο εργοδότης είχε ειδική άδεια μεσιτικού γραφείου;
Φ. ΦΑΡΑ: Βεβαίως.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ξέρετε το νόμο περί μεσιτών, χωρίς έγγραφη εντολή, εκείνος ο νόμος σας δίνει το δικαίωμα να πάτε στα Δικαστήρια να εισπράξετε την αμοιβή σας;
Φ. ΦΑΡΑ: Εγώ προσωπικά ήμουν μαθητευόμενη.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό. Ο κ. Τσαλούκας Βασίλειος του Φωτίου και τη Σταματίας, γεννηθήκατε στο Μόρφιο Θεσπρωτίας το 1974 και κατοικείτε στο Μόρφιο. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Ορκίζομαι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πείτε μας τί ξέρετε για τον κ. Κωστάρη.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Τον κ. Κωστάρη όπως και τα άλλα παιδιά από το χωριό τα γνωρίζω πολύ καλά, έχουμε μεγαλώσει μαζί. Ο Ηρακλής ήταν από τα πιο αγαπητά παιδιά. Καταρχήν ήταν συμβουλάτοράς μας, μας βοηθούσε. Τυγχάνει να έχω και το καφενείο στο χωριό, εμένα προσωπικά με είχε βοηθήσει από 13-14 χρονών, επειδή παίζαμε και ποδόσφαιρο μαζί είχαμε ιδιαίτερη σχέση.
Ήταν παιδί πρόσχαρο, δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στο μαγαζί ή οπουδήποτε αλλού στο χωριό γενικά, είχε ιδιαίτερες κοινωνικές Θ. ΣΟΦΟΣαναστροφές σε όλα τα κοινά θέματα, σε συλλόγους, αθλητικά θέματα, διάφορες διοργανώσεις με πανηγύρια του χωριού, μας βοηθούσε για οποιοδήποτε θέμα. Στην Αθήνα ήταν ο άνθρωπος που όταν ερχόμαστε, παίρναμε τηλέφωνο και μας φιλοξενούσε στο σπίτι του, μας έβγαζε έξω, επειδή ήμαστε από χωριό δε γνωρίζαμε την Αθήνα, και για οποιοδήποτε θέμα είχα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία όταν δεν ήταν στο χωριό, όταν δούλευε στην Αθήνα.
Είχα μια ιδιαίτερη σχέση και με αυτές τις κατηγορίες που ακούω που του έχουν απαγγελθεί, μένω έκπληκτος, γιατί ήμαστε Θ. ΣΟΦΟΣέχεια μαζί, κάποια στιγμή εφόσον κατηγορείται γι αυτό, θα μπορούσε να μου το είχε αναφέρει κι εμένα και σε όλα τα παιδιά, γιατί είχε ιδιαίτερη σχέση με εμάς. Στο μαγαζί που τον είχα καθημερινό πελάτη, δεν μπορώ να πω ότι είχε αλλάξει μια κουβέντα με έναν συγχωριανό, να είχε πει κάτι, να είχε κατηγορήσει κάποιον, να αλλάξει κουβέντα, ήταν ήρεμος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν βίαιος χαρακτήρας.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Όχι, καμία σχέση. Εμείς είμαστε άνθρωποι που πάμε συχνά για κυνήγι, πολλές φορές του είχαμε κάνει προτάσεις να έρθει μαζί μας, δεν υπάρχει περίπτωση, εφόσον κατηγορείται, θα ερχόταν να μας δείξει πόσο καλός σκοπευτής είναι. Απεχθανόταν αυτά τα πράγματα κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εγώ δεν θα μπορούσα να σκοτώσω ούτε πουλάκι.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Το ίδιο ακριβώς πιστεύω γι αυτόν τον άνθρωπο, γι αυτόν τον άνθρωπο είμαι βέβαιος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο το ένα άλλο το άλλο όμως, καμιά φορά έρχεται η ιδεολογία από πάνω και μας καπελώνει.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, αν αυτός ο άνθρωπος είναι στη 17Ν, τότε τί να πω... Εγώ είμαι ο Πρόεδρος των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Να σας αναφέρω ένα γεγονός: Το βράδυ πριν τη σύλληψή του, παραμονές, ήμαστε στο μαγαζί από τις 5 το απόγευμα. Είχε τα παιδιά. Ήταν άνθρωπος που στο χωριό τον λάτρευαν τα παιδιά του χωριού. Ασχολούνταν με τις ώρες με τα παιδιά και η μεγαλύτερη τιμωρία αυτού του ανθρώπου είναι όχι που είναι κρατούμενος και κατηγορούμενος, είναι που δε μπορεί να δει τα παιδιά του. Η μεγαλύτερη τιμωρία αυτού του ανθρώπου είναι αυτό.
Έπαιζε με όλα τα παιδιά στο χωριό, ήταν άνθρωπος που τον λάτρευαν τα μικρά παιδιά, δε μιλώ για μας. Συγκεκριμένα εκείνη την ημέρα έπαιξε στο γήπεδο, ήρθε στο μαγαζί, έπαιξε χαρτιά μέχρι τις 2 η ώρα το πρωί. Έφυγαν όλοι και μείναμε μόνοι μας στο μαγαζί. Αυτός που κατηγορείται ότι είναι στην Οργάνωση 17Ν δεν μπορεί να είναι τόσο ήρεμος, να είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, να μη δημιουργεί τίποτα. Θα είχε μια ταραχή, θα έδειχνε κάτι.
Τον Ηρακλή τον ήξερα, όταν τσακωνόταν με τη γυναίκα του τον καταλάβαινα. Του έλεγα «τί έχεις Ηρακλή;›, είχαμε μια ιδιαίτερη σχέση. Θα έδειχνε κάτι. Κάναμε την πλάκα μας, κλείσαμε και ραντεβού να βγούμε την άλλη μέρα μαζί, θα έδειχνε κάτι. Βγαίναμε μαζί τα βράδια, στην Αθήνα ερχόμαστε και θα μπορούσε να μας κάνει κι εμάς πρόταση πολύ εύκολα, γιατί τον είχαμε για να μας συμβουλεύει συγχρόνως. Δεν ήταν μόνο φίλος, μας συμβούλευε. Τουλάχιστον εμένα σε πολλά πράγματα στη ζωή μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συζητούσατε ποτέ για 17Ν;
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Ποτέ κ. Πρόεδρε και πάντα καταδίκαζε τις πράξεις αυτές.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από κάποια εγκαίνια που έγιναν στο χωριό, ενός πάρκου-ζωολογικού κήπου. Μπορείτε να μας πείτε πότε έγινε αυτό το πράγμα; Έχω εδώ μια βεβαίωση της Κοινότητας που λέει ότι η ημέρα εγκαινίων ήταν η 1/5.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Πρώτη Μαΐου, ναι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ για πείτε μας γι αυτή τη φωτογραφία.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Είναι το πανηγύρι κοντά στο χωριό μας.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πότε είναι το πανηγύρι;
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Είναι στις 2 Μαΐου.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτές οι φωτογραφίες εδώ δείχνουν τη γυναίκα με το παιδί του Καρατσώλη;
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Μάλιστα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και είναι από τα εγκαίνια του πάρκου;
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε εδώ τη βεβαίωση η οποία αναγιγνώσκεται: «Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας βεβαιώνει ότι η λειτουργία του πάρκου αναψυχής ξεκίνησε από την ημέρα των εγκαινίων του, η οποία είναι η 1/5/2001›.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχει κατηγορηθεί ότι κάπου μετείχε στις 2 Μαΐου.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Πώς γίνεται; Αφού ήταν στο πανηγύρι.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Διευκρινίστε στο Δικαστήριο το εξής: Όταν φεύγει ο Ηρακλής Κωστάρης και έρχεται στην Αθήνα, οι δεσμοί τους οποίους διατηρεί με το χωριό του, οι συναισθηματικοί αλλά και ουσιαστικοί ως προς τη συχνότητα των επισκέψεών του κατά τις αργίες και τα καλοκαίρια, σε ποια συχνότητα γίνονταν. Πόσο συχνά δηλαδή ερχόταν στο χωριό του.
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Ο Ηρακλής λάτρευε το χωριό του. Τριήμερα ήταν, Σαββατοκύριακα, καθημερινές που μπορούσε να ξεφύγει από τη δουλειά του και τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα όταν ήταν στο γραφείο μπορούσε να φεύγει Σαββατοκύριακα......
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για τους άλλους ανθρώπους δεν θα μας πείτε;
Β. ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ: Για τον Παύλο, τον Μάκη, τον Κώστα και τον Γιάννη Σερίφη. Εγώ ήρθα ως μάρτυρας του Ηρακλή. Μπορώ να σας πω και για τους συγχωριανούς μου. Δεν ήξερα αν μπορώ, ήθελα να είμαι απόλυτος ως προς το άτομο αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Τζίμας Σωτήριος του Αθανασίου, γεννηθείς το 1969 στην Πρέβεζα, κάτοικος Αθηνών. Τί επαγγέλεσθαι;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Δουλεύω σ’ έναν Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας, οδηγός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Ορκίζομαι.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Από πότε και πώς γνωρίζετε τον Ηρακλή Κωστάρη;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά, από τα χρόνια του σχολείου, του Γυμνασίου, του Λυκείου, επήλθε ένα μικρό διάστημα 2-3 χρόνων που έφυγε, πήγε φαντάρος, που δεν ήταν δυνατό να είμαστε μαζί γιατί έχουμε τρία χρόνια διαφορά και πιο μετά σταδιακά, περιστασιακά, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και εγώ ήμουν επαρχία.
Μέχρι πρόσφατα, από το 2000 που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, είχαμε τακτική και συχνή επαφή, συνέχεια δηλαδή.
Θ.ΣΟΦΟΣ: Πείτε στο Δικαστήριο κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ηρακλή Κωστάρη, με δεδομένο ότι τον γνωρίζετε τόσα χρόνια.
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Από τα παιδιά χρόνια που τον γνωρίζω μπορώ να πω ότι ο Ηρακλής ήταν το πρότυπο. Όταν κάποιος μικρότερος είναι στην ηλικία των 12, 14 χρονών, ψάχνει να βρει κάποια πρότυπα να ακολουθήσει στη ζωή του. Ο Ηρακλής ήταν απ’ τα καλύτερα παιδιά του χωριού. Αυτό που λένε οι μανάδες «κοίταξε να μοιάσεις σ’ αυτόν›, μπορώ να πω ότι ισχύει εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τώρα που ανατρέχω τη ζωή μου ξέρετε τί λέω; Ευτυχώς που δεν έμοιασα σε εκείνους που ήθελα να μοιάσω τότε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το λέτε και τώρα κ. μάρτυς;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Βεβαίως, είμαι σίγουρος ότι είναι αθώος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πιστεύει ότι έκανε τέτοια πράγματα, γι αυτό το λέει, αλλιώς δεν θα το έλεγε.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Γνωρίζετε κ. μάρτυς τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Κωστάρη;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Τις ξέρω όλες.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Αλλά όπως είπατε στο Δικαστήριο δεν πιστεύετε ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτές;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Αν μπορώ να τοποθετηθώ αλλιώς, με βάση τις κατηγορίες τις οποίες αποδίδονται στον Ηρακλή, πιστεύω ότι αυτές οι κατηγορίες θα πρέπει να αποδίδονται σε κάποιο άλλο άτομο. Δεν είναι αυτός, είναι κάποιος άλλος
Θ. ΣΟΦΟΣ: Σε όλο το διάστημα από τότε που ήσαστε στο σχολείο μέχρι και την ημέρα που συνελήφθη ο Κωστάρης, σας είχε δοθεί η ευκαιρία να κουβεντιάσετε για τις δραστηριότητες οργανώσεως για τα συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν λάβει χώρα και απεδίδοντο στη 17Ν; Τί θέση είχε ο Ηρακλής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ψυχική στάση είχε;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Δεν κάναμε ιδιαίτερες τέτοιες συζητήσεις, δεν ξανοιγόταν ή να μου μιλήσει ή να του μιλήσω εγώ γι αυτό το θέμα, το αντιμετωπίζαμε όπως το ακούς από τις ειδήσεις, όταν συμβαίνει π.χ. ένα γεγονός. Φυσικά ήταν αποδοκιμασία, δεν υπήρχε περίπτωση, ήταν ο άνθρωπος της ισορροπίας, ο ήρεμος χαρακτήρας.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Μήπως είχε ποτέ εκφραστεί υπέρ αυτής της δραστηριότητας;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Ποτέ.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Αντιθέτως την αποδοκίμαζε.
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Ήταν άνθρωπος κοινωνικός, ήταν άνθρωπος που ήθελε να συμμετέχει σε κοινές εκδηλώσεις, ήταν ο άνθρωπος που ξεκινήσαμε μια δουλειά στο χωριό να κάνουμε ένα εκκλησάκι και πρωτοστατούσε, ήταν το παιδί που πάντα ήταν και στην αθλητική ομάδα στο ποδόσφαιρο που είχαμε, που μπορώ να πω και μέσα από το ποδόσφαιρο, γιατί παίξαμε και μαζί μπάλα, δεν έβγαζε ποτέ σημάδια εκδίκησης, σε χτυπήματα κτλ., ήταν πράος, ήρεμος χαρακτήρας. Και στον πολιτιστικό σύλλογο που οργανώσαμε μετά, αγαπούσε πάρα πολύ το χωριό του, παθολογική αγάπη μπορώ να πω και είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με όλα τα παιδιά.
Θ. ΣΟΦΟΣ: Ένας άνθρωπος όπως τον περιγράφετε σαν τον Ηρακλή Κωστάρη, μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ή ιδεολογία η οποία βρίσκεται σε άλλα επίπεδα;
Σ. ΤΖΙΜΑΣ: Η γνώμη μου είναι πως όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό. Η κα Σκλάβου Δέσπω του Αναστασίου και της Αικατερίνης, γεννηθείσα το 1967 στην Κυπαρισσία, κάτοικος Κυπαρισσίας. Επάγγελμα;
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Έχω πρακτορείο ΠΡΟΠΟ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Ορκίζομαι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε καμία σχέση με τον κ. Κωστάρη;
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Τον κ. Κωστάρη τον γνώρισα το 1989, είχα φιλική σχέση με τη γυναίκα του και κατά συνέπεια είχα γνωρίσει και τον ίδιο. Επειδή εγώ σπούδαζα στην Πάτρα, στο τέλος του ’89 επέστρεψα στην Αθήνα όπου έπιασα και δουλειά. Μέναμε πάρα πολύ κοντά και είχαμε μπορώ να πω καθημερινή επαφή και με τον ίδιο και με τη γυναίκα του.
Είναι ένα παιδί το οποίο από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον εκτίμησα και τον συμπάθησα πάρα πολύ γιατί ήταν κι αυτό παιδί από την επαρχία και ταιριάζαμε σε πάρα πολλά. Συζητούσαμε πάρα πολλά θέματα, έβλεπα τις αγωνίες που είχε σα νέο παιδί τότε στην Αθήνα να βρει δουλειά, να δουλέψει, να πάει καλά, να προχωρήσει και γι αυτό το λόγο είχαμε δεθεί πάρα πολύ. Είναι ένα άτομο αρκετά συνειδητοποιημένο, αρκετά πολιτικοποιημένο, τουλάχιστον τότε στο βαθμό που ήμαστε όλοι μας.
Όλα αυτά τα ζήσαμε, τα συζητήσαμε, περάσαμε απ’ όλες αυτές τις φάσεις, από κει και πέρα ποτέ δεν διέκρινα σ’ αυτόν τον άνθρωπο όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην Αθήνα αλλά και στη συνέχεια που έκανε αυτός την οικογένειά του και εγώ τη δική μου, δεν διέκρινα ποτέ να τον διακατέχουν αισθήματα βίας, ή να έχει σχέση με όπλα ή με οτιδήποτε άλλο, γι αυτά που τουλάχιστον κατηγορείται αυτή τη στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από το χαρακτήρα του αποκλείετε εσείς κάτι τέτοιο...
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Αποκλείεται, ήταν ένα άτομο πάρα πολύ φιλήσυχο, πολύ απλός, πολύ ευχάριστος και ένας άνθρωπος που ναι μεν τον απασχολούσαν τα κοινωνικά θέματα όσο απασχολούν και όλους μας τότε, δεν κατάλαβα ποτέ πώς είναι ένας άνθρωπος που κοιμάται και ξυπνάει με τον καημό πώς θα αλλάξει τον κόσμο και μάλιστα με τη βία και με τα όπλα. Αυτό είχα διακρίνει.
Στη συνέχεια έκανε την οικογένειά του, έκανα κι εγώ τη δική μου, βρισκόμαστε πάρα πολύ συχνά, εγώ επειδή μετακόμισα έφυγα στην επαρχία όπου ζω μέχρι τώρα εκεί, όταν ερχόμουν στην Αθήνα έμενα πάρα πολλές φορές στο σπίτι τους μαζί με την οικογένειά μου, τον άντρα μου και τα παιδιά μου γιατί έχουν την ίδια ηλικία και πολλές φορές τους είχα φιλοξενήσει κι εγώ στο σπίτι μου, εκεί που μένω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού μένετε εσείς;
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Στην Κυπαρισσία μένω μόνιμα με την οικογένειά μου.
Αυτά πιστεύω για τον Ηρακλή Κωστάρη, τον βλέπω τώρα και δεν πιστεύω ότι μπορεί αυτός ο άνθρωπος.... αν μπορεί αυτός τότε θα μπορεί κι ο καθένας από εμάς, έτσι πιστεύω.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί σπουδές έχετε κάνει;
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Έχω τελειώσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ της Πάτρας το από το ’87 ως το ’89, τελείωσα λίγο νωρίτερα, τα πήγαινα λίγο βιαστικά τα μαθήματα και τέλος του ’89 βρέθηκα στην Αθήνα. Τότε γνώρισα τον Κωστάρη.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Γνωρίζετε και τη γυναίκα του.
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Όλη την οικογένεια.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο που ενδιαφέρει το Δικαστήριο είναι αν στο διάστημα αυτής της γνωριμίας σας, είχατε την ευκαιρία να ακούσετε σχόλια του Ηρακλή για τις δραστηριότητες της 17Ν. Ποια ήταν θέση του; Ότι καλά κάνει; Ότι δεν ήταν σωστά αυτά; Ποια ήταν η θέση του;
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Πάντα συζητούσαμε σε θεωρητικό επίπεδο, συζητούσαμε αν αυτές οι ενέργειες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αν μπορεί η βία να αλλάξει όλα αυτά, δε θυμάμαι ποτέ τον Ηρακλή να είπε ότι ναι, μπορούν αυτοί οι άνθρωποι όταν θα δράσουν έτσι να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα θετικό για την κοινωνία μας. Ήταν άνθρωπος που πίστευε πιο πολύ στα μαζικά Κινήματα, δηλαδή ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε....
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς η πεποίθησή σας είναι ότι αυτές οι εναντίον του κατηγορίες μπορούν να έχουν οποιαδήποτε βάση;
Δ. ΣΚΛΑΒΟΥ: Όχι, σε καμία περίπτωση.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό. Ο κ. Βασίλειος Σερίφης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βασίλειος Σερίφης του Αθανασίου και της Ελένης, Πάργα. Γεννηθήκατε το 1969 στους Φιλιάτες και είστε κάτοικος Μορφίου. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ορκίζομαι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πείτε στο Δικαστήριο εάν τον ξέρετε τον κ. Κωστάρη και τί σχέση έχετε μαζί του;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Γνωρίζω τον κ. Ηρακλή Κωστάρη από παιδική ηλικία. Είναι τρία χρόνια μεγαλύτερός μου. Έχουμε μεγαλώσει στο ίδιο χωριό. Ήταν ένα παιδί που τον χαρακτήριζε από μικρό η συνέπεια, η αξιοπρέπεια. Ήταν εκδηλωτικός, εύθυμος. Συνεχίσαμε να είμαστε μαζί μέχρι που τελείωσε το σχολείο. Ήταν πολύ δεμένος με την κοινωνία του χωριού μας. Ερχόταν συχνά εκεί. Θυμάμαι συγκεκριμένα την παραμονή της σύλληψής του ήμασταν σχεδόν όλη την ημέρα μαζί και για ένα άτομο που πιστεύω ότι το γνωρίζω πάρα-πάρα πολύ καλά δεν μπορώ να φανταστώ, να διανοηθώ καν ότι θα του συνέβαινε αυτό και δεν μπορούσα να δω κάτι μεμπτό στις αντιδράσεις του. Ήταν απολύτως φυσιολογικός έτσι όπως τον ήξερα πάντα.
Ξέρω για το κατηγορητήριό του ότι κατηγορείτε για συνωμοτικές πράξεις, για συνέργιες κλπ. Εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα επειδή εμένα χόμπι μου είναι το κυνήγι, θυμάμαι κάποιες φορές που ερχόταν στο χωριό και τον παρακαλούσαμε «έλα, πάμε παρέα› απεχθανόταν και μπορώ πλέον να πω με βεβαιότητα ότι είχε σχέσεις αντιπάθειας, απέχθειας με τα όπλα και με τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε καμία συγγένεια με άλλον εκ των κατηγορουμένων;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι, με τον Παύλο Σερίφη, τον Γιάννη Σερίφη και τον Θωμά Σερίφη.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την θέση του Γιάννη Σερίφη ο οποίος είναι μεγαλύτερός σας και τις περιπέτειές του που τις έχετε βιώσει;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Τις έχουμε βιώσει σε τέτοιο βαθμό....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς έχετε συγγένεια με τον κ. Γιάννη Σερίφη, τον Παύλο, τον Θωμά;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί συγγένεια έχετε κ. μάρτυς;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μακρινή, νομίζω είμαστε τέταρτα ξαδέλφια επειδή το σόι είναι μεγάλο.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ακριβώς λόγω αυτής της μακρινής συγγένειας, ανιψιός από δεύτερο ξάδελφο, αλλά και της κοινής καταγωγής για να κρίνουμε το πώς προκύπτουν αυτές οι κατηγορίες, έχετε ένα προηγούμενο, έχετε βιώσει...
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Βέβαια.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για σας ο κ. Γιάννης Σερίφης προκαλούσε το θαυμασμό σας και για ποιο λόγο;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θυμάμαι συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Σερίφης όταν κάποιες φορές επισκέπτονταν το χωριό συχνά, πυκνά, γιατί δεν ερχόταν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 1-2 μέρες....
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είναι μια προσωπικότητα για το χωριό σας και όχι μόνο.
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όλος ο κόσμος θυμάμαι ότι τον χαιρετούσε πολύ-πολύ εγκάρδια. Ήταν ο άνθρωπος που είχε ταλαιπωρηθεί για την περιπέτεια του ΄78....
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δύο φορές και επί μακρόν για να αθωωθεί πανηγυρικά και να δούμε πώς κατασκευάζονται αυτής της μορφής οι κατηγορίες.
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μεσολαβεί ένας κύκλος. Βρισκόμαστε από τον Ιούλιο του 2002 και πάλι αρχίζει να πλανάται, να διαιωνίζεται πάλι στην μικρή εκείνη κοινωνία πάλι ένα κατηγορητήριο που εμάς όχι εμάς μας είχε αφήσει έκπληκτους αλλά δεν μπορούμε να το διανοηθούμε. Μεταφέρω όχι αυτά που πιστεύω εγώ προσωπικά για τον Ηρακλή που γνωρίζω πάρα-πάρα πολύ καλά αλλά και για τους υπόλοιπους, αλλά όλη την άποψη σχεδόν όλων των συγκατοίκων.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι από πλευράς οικογένειας. Δημιούργησε οικογένεια ο Ηρακλής. Έχει δύο παιδιά;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι, έχει δύο μικρά παιδιά, μία κόρη και έναν γιο. Όσον αφορά την οικογένειά του ήταν πολύ προστατευτικός με τα παιδιά του. Αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Σε κάποιες στιγμές που συζητούσαμε πάρα πολλές φορές μαζί τα οικογενειακά, τα επαγγελματικά μου έλεγε ότι «η δουλειά μου απαιτεί χρόνο και πρωινό και απογευματινό. Κάπου δηλαδή νοιώθω ότι δεν μου δίνει χρόνο να βλέπω τα παιδιά μου πολύ›. Του λέω «εντάξει, τώρα εσύ είσαι στην δουλειά και αμείβεσαι καλά, τί πρόβλημα είναι. Μακάρι να είχαμε όλοι αυτή την δυνατότητα›.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς η αφοσίωσή του ήταν στην δουλειά αφενός και στην οικογένεια αφετέρου.
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Και στην οικογένειά του, ναι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η πεποίθησή σας είναι ότι όλα αυτά που του καταλογίζονται δεν έχουμε καμία βάση.
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν έχουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί δουλειά κάνετε;
Β. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αγρότης είμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Νικόλαος Βέκιος. Τί επάγγελμα κάνετε;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Μουσικός και ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχείρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Ορκίζομαι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ξέρετε τον κ. Κωστάρη και τί έχετε να πείτε για τον χαρακτήρα, την δουλειά του, την δραστηριότητά του;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Τον Ηρακλή τον γνώρισα γύρω στο ΄82 με ΄83. Ήμουν ποδοσφαιριστής στην Ομάδα της Πάργας και Αρχηγός. Παρακολουθώντας ένα παιχνίδι Γ΄ Γυμνασίου προς Λύκειο τον ξεχώρισα και τον ενσωμάτωσα στην Ομάδα της Πάργας. Ήταν πάρα πολύ καλό ταλέντο σαν ποδοσφαιριστής και πάρα πολύ καλό παιδί. Επειδή η Πάργα είναι Κωμόπολη, η πιο κοντινή, δηλαδή μεγαλύτερη από το Μορφάτι στην αρχή είχε κάποια αντιδικίες. Ήρθε ο πιτσιρικάς από Μορφάτι να πάρει την θέση κάποιου παλιού στην Πάργα και ήταν μπορώ να πω υπό την προστασία μου το πρώτο διάστημα.
Αμέσως όμως ξεχώρισε για το ταλέντο του και το ήθος του και έγινε από τα πολύ αγαπητικά παιδιά μέσα στην Ομάδα. Σε σχέση με τους συναθλητές αλλά με τον ευρύτερο χώρο είχε μόνο συμπάθειες και μπορώ να πω και με τους αντιπάλους. Σε ματς που παίζαμε εκτός έδρας και έπεφτε ξύλο ή τα βρισίδια τα σχετικά ποτέ στην έδρα μας δεν ανταπέδιδε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περισσότερο ο διαιτητής δεν το έτρωγε το ξύλο;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Όχι. Δεν ανταπέδιδε στα εντός έδρας ματς. Μετά από 2-3 χρόνια συμμετοχής στην Ομάδα έφυγε. Περιστασιακά ερχόταν και έπαιζε από την Αθήνα κάποια παιχνίδια κι εγώ διατηρούσα μια φιλική σχέση πάρα πολύ καλή. Γύρω στο ΄91-΄92 μετά από ένα ατύχημα που είχε ο πατέρας του γύρισε στο χωριό, ενσωματώθηκε ξανά την Ομάδα. Εγώ τότε ήμουν προπονητής και μου είχε πει ότι εάν δεν μπορέσει να συνεχίσει την δουλειά ο πατέρας του θα αναλάμβανε το ταξί στο χωριό. Με την αποθεραπεία του πατέρα του απ’ ότι θυμάμαι δεν σήκωνε οικονομικά να δουλεύουν και οι δύο και ήρθε στην Αθήνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί άνθρωπος ήταν; Ήταν βίαιος άνθρωπος;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Σας είπα ότι σε πολλά ματς που παίζαμε εκτός έδρας και κάποιοι ανταποδίδαμε τα χτυπήματα όταν ερχόταν οι Ομάδες στο γήπεδο το δικό μας, ο Ηρακλής δεν μετείχε ποτέ. Καθαρά αθλητικός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακόμη και όταν μάλωναν οι άλλοι αυτός δεν έμπαινε μέσα.
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Ποτέ. Δεν ήταν παίχτης της κόκκινης ή της κίτρινης κάρτας.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο πατέρας του τί δουλειά έκανε;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Ταξιτζής.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτοκίνητο-ταξί πού;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Στο Μόρφι Θεσπρωτίας.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί δουλειά έχει το Μόρφι, δικαιολογούσε ταξί; Πόσους κατοίκους έχει;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Απ’ ότι ήξερα και απ’ ότι συζητούσα και με τον ίδιο τον πατέρα του τον Τάκη ήταν στριμωγμένοι οικονομικά.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Φυσικό είναι. Είπατε ότι είχε κάποιο πρόβλημα υγείας ο πατέρας του κάποτε;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Ο πατέρας του είχε πάθε ατύχημα με το ταξί και στο πρώτο διάστημα δεν ήξερε αν θα μπορούσε να συνεχίσει την δουλειά ή όχι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είχε τραυματιστεί;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Ναι, είχε τραυματιστεί. Εγώ από την μεριά μου επειδή ενδιαφερόμουν να τον ενσωματώσω στην ομάδα της Πάργας με ενδιέφερε σαν καλό παιδί και σαν καλός παίχτης. Τον ρώτησα και του λέω «κύριε Τάκη, τί γίνεται; Θα καθίσει ο Ηρακλής;›. Λέει «αν δεν θα μπορέσω να συνεχίσω το ταξί θα το αναλάβει ο Ηρακλής›.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κατάλαβα. Τώρα ξέρετε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Μάλιστα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να πείτε στο Δικαστήριο εάν έχετε κανέναν ενδοιασμό ότι όλα αυτά που του αποδίδονται έστω και μέρος από αυτά μπορεί να είναι αληθή;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα και από μόνος μου να έρθω εδώ πέρα στην δίκη. Είναι ότι βασικά πέσαμε από τα σύννεφα, κοινώς το έχετε ακούσει από πολλούς και με τίποτα δεν περίμενα ότι ο Ηρακλής θα έχει μπερδευτεί κάπου. Δεν το πιστεύω.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση πώς τον ενέπλεξαν, τί μπορεί να συμβαίνει;
Ν. ΒΕΚΙΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ αυτό που ξέρω μόνο είναι ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό παιδί το οποίο όλη κοινωνία της Πάργας, δεν μιλάμε για το Μορφάτι, η ευρύτερη περιφέρεια τον εκτιμάει.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε μία έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης αναφέρεται σε έγγραφα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία του Σόντερς και τα οποία βέβαια είναι αδιάφορα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν συνδυάζονται με την υπόθεση.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όμως κ. Πρόεδρε από καθήκον να συμπεριληφθούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά όπως είπαμε δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε. Αν θέλει κανένας να τα δει είναι στην διάθεσή του. Αν θέλουν να τα επικαλεστούν οι κατηγορούμενοι μέχρι το τέλος να τα επικαλεστούν.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το πλέον σημαντικό αφορά το κλειστό φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το VAN.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς, το κλεμμένο ή να διαταχθεί εν καιρώ η απόδοση στον ιδιοκτήμονα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο γι αυτό δηλαδή. Είναι αρνητικά εν πάση περιπτώσει λέει ο κ. Εισαγγελεύς. Να τα πάρετε να τα δώσετε.
Ο κ. Λαδιάς Χρήστος του Επαμεινώνδα. Κατοικείτε το Αιγάλεω, είστε λογιστής και γεννηθήκατε στην Λευκάδα.
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Ορκίζομαι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί σχέση έχετε με τον κ. Κωστάρη κ. Λαδιά;
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Με τον Ηρακλή είμαστε κουμπάροι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή;
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Εγώ τον έχω παντρέψει και έχω βαφτίσει το μεγάλο του παιδί, την κόρη του.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Οι σχέσεις χρονολογούνται από πότε;
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Χρονολογούνται από τα τέλη του ΄92. Τον γνώρισα μέσω της γυναίκας του με την οποία είχαμε περίπου μια πενταετία πριν πολύ στενή φιλία με την σύζυγό του.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να δώσετε τα στοιχεία του χαρακτήρα του, της δουλειάς του;
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Γνώρισα τον Ηρακλή όπως είπα μέσω της συζύγου του. Αρχικά βλεπόμασταν ανά αραιά διαστήματα σε χώρους κοινών γνωστών και σε διάφορους χώρους. Με τον καιρό αναπτύχθηκε έτσι μία σχέση πολύ ειλικρινή και δυνατή που οδήγησε σε μια πάρα πολύ καλή φιλία. Στον Ηρακλή βρήκα χαρακτηριστικά ανθρώπου, πρώτα απ’ όλα ήταν πρόσχαρος, ευχάριστος, με τα αστεία του, ήταν ειλικρινής.
Ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε τί ήθελε από την ζωή του. Το ότι ίσως είχε μεγαλώσει στην επαρχία όπως κι εγώ με βιώματα της επαρχίας, ίσως και της νοοτροπίας που έχει ένα στενό κομμάτι της κοινωνίας που είναι η επαρχία μας έκαναν να δεθούμε πιο πολύ. Και η αγάπη μας για τον αθλητισμό, βρήκαμε πολλά κοινά σημεία και στους χαρακτήρες ίσως, έκανε αυτή την σχέση να γίνει πολύ ειλικρινή, δυνατή και να οδηγήσει και το ΄97 στο να τον παντρέψω και να βαφτίσω το παιδί του.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έτσι όπως τον γνωρίσατε είχατε την ευκαιρία να έχετε ακούσει και τις απόψεις του για φαινόμενα συνωμοτικής δράσεως ή ένοπλης βίας κλπ; Τί θέσεις είχε ο Ηρακλής έπ’ αυτών;
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Μια δεκαετία πολύ καλής φιλίας είχαμε πολλές φορές και πολλές συζητήσεις περί πολιτικών θεμάτων.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και για τα πολιτικά δρώμενα. Να έρθουμε στο συγκεκριμένο θέμα.
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Ο Ηρακλής δεν έδειχνε ποτέ να έχει καμία σχέση ή να πιστεύει σε κάποιες θέσεις οι οποίες να επιφέρουν την βία και γενικά με τέτοιους τρόπους να επιφέρουν σε κάποια αποτελέσματα πολιτικά.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Επειδή πλέον είναι γνωστό ότι υπήρξαν πάρα πολλοί πολίτες οι οποίοι θεωρούσαν ότι και οι πράξεις της 17Ν, αυτής της Οργανώσεως η οποία είχε ένα συνωμοτικό χαρακτήρα, δεν ήταν γνωστή, ότι αυτές δεν είναι και αποδοκιμαστέες. Εκείνο που ενδιαφέρει εδώ για το Δικαστήριο είναι αν ο κ. Κωστάρης συγκαταλέγεται....
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Ήταν άνθρωπος που πίστευε και ενδιαφερόταν και με τον τρόπο του αγωνιζόταν για τα κοινωνικά θέματα αλλά πάντα με βάση λαϊκών αγώνων....
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και νομιμότητας στην δράση.
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Ναι. Πίστευε ότι όλα μπορούν να προέρθουν μέσα από την συζήτηση, τον διάλογο και γενικά αγώνες που είναι από την λαϊκή μάζα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και να μην προκαλούν αντιδράσεις από πλευράς κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι το σημαντικό.
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Ναι. Δεν είχε ποτέ σχέση με αυτά και ποτέ δεν χειροκροτούσε τέτοια θέματα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς η πεποίθησή σας και όχι μόνο ημών αλλά όλου του κύκλου που τον γνωρίζει τον Ηρακλή είναι ότι μπορεί να έχουν οποιαδήποτε βασιμότητα αυτές οι κατηγορίες που του απαγγέλλονται;
Χ. ΛΑΔΙΑΣ: Εγώ με την σχέση που έχω με τον Ηρακλή που τον έχω γνωρίσει αλλά θα έλεγα και ο προσωπικός μου κύκλος δεν πιστεύουν και τους φαίνεται αδιανόητο να έχει κάποια σχέση με όλα αυτά τα γεγονότα ο Ηρακλής.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.