Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πώς αντιμετώπισε τον τραυματισμό και τις όποιες δαπάνες χρειάστηκαν για την νοσηλεία του;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Απ’ ότι γνωρίζω και μου έχει πει, μου τα είπε στην πορεία της γνωριμίας ότι στο χωριό του έκαναν κάποιον έρανο και με την βοήθεια συγγενών, πουλώντας και ένα οικόπεδο από τον πατέρα του που υπήρχε βοηθήθηκε και αντεπεξήλθε.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πού υπεβλήθη σε θεραπεία για τον τραυματισμό που είχε;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Είχε κάνει ένα ταξίδι στη Μόσχα και προσπαθούσε όσο μπορούσε μήπως καταφέρει και κάνει κάτι. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι και έμεινε στην κατάσταση αυτή που είναι μέχρι τώρα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς υπάρχει πλέον, έκτοτε μία μόνιμη αναπηρία.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Ναι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Βέβαια.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από πλευράς υγείας κατά τα λοιπά τί συνέβη;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Στην πορεία αφού παντρευτήκαμε και υπήρχε αυτό το πρόβλημα, το 1996 πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Παρακολουθείτε από τον κ. Παναγόπουλο.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Από τον κ. Παναγόπουλο ο οποίος είναι στο Γενικό Κρατικό.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν θα σας ρωτήσω εσάς διότι ο κ. Παναγόπουλος στα πιστοποιητικά του λέει περί τίνος πρόκειται.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Ναι, υπάρχουν βεβαιώσεις. Πρόσφατα εδώ στο χώρο που βρίσκεται έχει γίνει μία μαγνητική τομογραφία η οποία τα αποδεικνύει όλα. Συνεχίζεται η ασθένειά του.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά δεν αμφισβητούνται.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Πιστεύω πως όχι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η καθημερινή παρουσία του στην δουλειά του από ποια ώρα μέχρι ποια ώρα διαρκεί;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Υπάρχουν ώρες προσέλευσης στο χώρο του από τις 06:00 μέχρι στις 13:30. Υπάρχουν βάρδιες. 06:00-13:30 και 07:30-15:00 σαν πρωινό ωράριο. Υπάρχει και η απογευματινή βάρδια η οποία είναι από τις 13:30 μέχρι τις 21:00 και 15:00-22:30. Το νυχτερινό ωράριο επίσης που είναι 22:30-06:00 το πρωί.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εσείς εργάζεστε επίσης στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Ναι, δουλεύω κι εγώ στο χώρο τον ίδιο 07:00-14:30 πάντα πρωινή ώρα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε σταθερή ώρα.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Ναι, τώρα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν κάποια χρόνια που δουλεύω πάντα σταθερό ωράριο. Ο Παύλος μέχρι που παρουσιάστηκε το πρόβλημα της σκλήρυνσης κατά πλάκας δούλευε βάρδιες. Είχε το 06:00-13:30, είχε το 07:30-15:00 ανάλογα τις ανάγκες της υπηρεσίας, είτε και το νυχτερινό ακόμα. Κάποιες φορές που είχαμε πρόβλημα με το παιδί μας, ειδικά το μεγαλύτερο παιδί μας προσπαθούσαμε πώς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα για να εξυπηρετήσουμε το παιδί μας.
Θέλω να πω κάτι κ. Σταμούλη. Μετά την σκλήρυνση κατά πλάκας ο Παύλος κάνει πάντα πρωινό ωράριο. Είχε τύχει είτε να πηγαίνουμε μαζί το πρωί στην δουλειά, είτε θα επιστρέφαμε και το αντίθετο. Είτε θα πήγαινα μόνη μου εγώ το πρωί, θα γυρνούσαμε μαζί το μεσημέρι, ή το πρωί θα πηγαίναμε παρέα και θα έπρεπε να πάει κάποιος γιατί έχουμε ένα μικρότερο παιδί. Τα παιδιά μας έχουν 12,5 χρόνια διαφορά ηλικίας και θα έπρεπε κάποιος να παραλάβει το μικρότερο παιδί από το σχολείο. Κάποιος θα πήγαινε για να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μετά την ημερήσια απασχόλησή του και πριν από την σκλήρυνση και μετά, μετά την οποιαδήποτε ημερήσια απασχόλησή του η κατάσταση της υγείας του, η σωματική του αντοχή άφηνε περιθώρια για άλλη απασχόληση;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι βέβαια γιατί ήθελε να ξεκουραστεί. Εγώ τον βοηθούσα πάρα πολύ. Δηλαδή όσο είχα ένα παιδί είχα κι ένα δεύτερο να φροντίσω και τον Παύλο ο οποίος δεν μπορούσε, ακόμη και στο μπάνιο τον βοηθούσα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ηταν ένα δεύτερο μωρό δηλαδή ο σύζυγός σας.
Βεβαίως έχετε πλήρη γνώση γιατί κατηγορείται και τι κατηγορίες του αποδίδονται. Μπορείτε να εξηγήσετε πως ενεπλάκη και βρέθηκε κατηγορούμενος; Ποια είναι η ερμηνεία που δίνετε; Από πού μπορεί δηλαδή οι καταδιωκτικές Αρχές θεώρησαν ότι ο Παύλος αυτής της κατάστασης υγείας, της αναπηρίας μπορεί να είχε οποιαδήποτε σχέση με τη παράνομη δραστηριότητα; Τι πληρώνει δηλαδή αυτή τη στιγμή ο Παύλος;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Θέλω να πιστεύω και ζητώ συγγνώμη από το Γιάννη Σερίφη αν αναφέρω το όνομά του, αλλά επειδή τυχαίνει και είναι χωριανοί, υπάρχει και κάποια μακρινή συγγένεια και το όνομα αυτό, επειδή ο Γιάννης Σερίφης από ότι γνωρίζω έχει διωχτεί, έχει φυλακιστεί, έχει αθωωθεί επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί για κάποιες ενέργειες που φάνηκε ότι ήταν αθώος, θέλω να πιστεύω ότι πάνω σε αυτό.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από εκεί δηλαδή προφανώς οι καταδιωκτικές Αρχές θεώρησαν ότι ο περίγυρος του Γιάννη Σερίφη ενδεχομένως να ενέχεται σε ό,τι έκριναν οι καταδιωκτικές Αρχές, σε αντίθεση με τα δικαστήρια βεβαίως.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα πείτε στην αγόρευσή σας καλύτερα να τα ακούσουμε.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε εδώ δεν είναι «Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει›, εδώ είναι η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Πιστεύω πως έτσι έχει γίνει.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε τον λόγο.
Α. ΝΙΚΑΣ: Είπατε ότι με το σύζυγό σας είχατε συνήθως κοινά ωράρια στην εργασία. Εκτός εργασίας στο σπίτι με δύο παιδιά όπως περιγράψατε υπήρχε η δυνατότητα να απουσιάζει κάποιος από τους δύο χωρίς να το ξέρει ο άλλος, χωρίς να γνωρίζει το πρόγραμμά του;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι.
Α. ΝΙΚΑΣ: Δώστε μια εικόνα στο δικαστήριο.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Δεν υπήρχε περίπτωση να λείπει και να μην ξέρω που βρίσκεται. Δηλαδή ακόμη και εγώ να είχα ή ρεπό ή να είχα την αντίθετη βάρδια, ήξερα ότι ήταν στο χώρο γιατί υπήρχε το τηλέφωνο. Αν χρειαζόμουν κάτι θα τον έπαιρνα στο τηλέφωνο, ή αν δούλευα εγώ και ήθελα κάτι όσον αφορά και για τα παιδιά, θα τον έβρισκα στο σπίτι. Δεν υπήρχε περίπτωση να έλειπε από το σπίτι ή από το χώρο της δουλειάς του.
Α. ΝΙΚΑΣ: Πότε είπατε ότι γνωριστήκατε με τον κ. Παύλο Σερίφη;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Αρχές του 1982 και την ίδια χρονιά παντρευτήκαμε.
Α. ΝΙΚΑΣ: Θέλετε να μας δώσετε μια εικόνα του σαν πατέρα και σαν συζύγου;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Ηταν ένας οικογενειάρχης που είχε το ενδιαφέρον του στα παιδιά του, στη σύζυγό του. Δεν μου έδωσε κάποια υποψία για κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι άνθρωπος ήταν από πλευράς ψυχικής αντοχής με τόσα που έχει ο άνθρωπος όπως μας λέτε κι εσείς και οι προηγούμενοι μάρτυρες, με τόσα που έχει υποφέρει με την υγεία του και το τροχαίο ατύχημα και την άλλη ασθένεια.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Θέλω να σας αναφέρω ένα περιστατικό στο νοσοκομείο. Γιατί στο χώρο του νοσοκομείου που δουλεύουμε έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά, νοσηλεύονται μικρά παιδιά. Ένα περιστατικό που θέλω να αναφερθώ όταν μετά την υπηρεσία του ήρθε στο σπίτι βλέπω ένα Παύλο ο οποίος ήταν πολύ στενοχωρημένος, πολύ θλιμμένος. Του λέω «τι έγινε βρε Παύλο γιατί είσαι έτσι σε αυτή την κατάσταση;› μου λέει «σήμερα είδα ένα πατέρα ο οποίος έχασε το παιδί του και χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο› και με τους συναδέλφους του βγήκαν να του συμπαρασταθούν.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρώτησα για ψυχική ευαισθησία. Σας ρώτησα για ψυχική αντοχή, δηλαδή θα μπορούσε να πιεστεί από άλλους ανθρώπους, από τις διωκτικές Αρχές και να αρχίσει να λέει διάφορα πράγματα;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Δεν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άνθρωπος που μπορεί να υποκύψει σε κάποιες πιέσεις; Να του βάλουν να πει κάποια πράγματα που ενώ δεν τα έχει κάνει και παρά ταύτα να καθίσει να τα αραδιάσει;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Αν πιέστηκε πάρα πολύ με τα τόσα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει, ίσως υπήρξε κάποια πίεση και να το έκανε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιο συγκεκριμένα. Έχετε συζητήσει σαν σύζυγοι αν έχει πει στις ανακριτικές Αρχές κάποια πράγματα και γιατί τα είπε; Αν ξέρετε ότι τα είπε και αν τον ρωτήσατε; Θέλω να ρωτήσω δηλαδή εσείς πως έχετε ζήσει τη δική του ψυχολογία και τη δική του προσωπικότητα.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όταν έγινε η σύλληψη του Παύλου?.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν αυτά που μου λέτε είναι ύστερα από συζητήσεις ή είναι συμπεράσματά σας; Γιατί εγώ σας ρώτησα αν συζητήσατε.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Να συζητήσουμε που;
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο καιρό είναι κρατούμενος.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Να συζητήσουμε τι ακριβώς;
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτά που φέρεται να έχει πει κατά το βούλευμα και κατά τις διάφορες ερωτήσεις που έγιναν από τον κ. Υπερασπιστή, γι’ αυτά που έχει πει στην ανακρίτρια και μόλις πριν από λίγο ότι τον πήραν νύχτα κλπ.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Αν κρίνω με το θέμα της σύλληψης το πώς έχει βγει η όλη εικόνα προς τα έξω από τα ΜΜΕ, θα ήθελα να πω ότι κάπως έτσι με αυτό τον τρόπο έχει βγει και η ανάλογη υποτιθέμενη απολογία του.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το συμπέρασμά σας ή καθίσατε σαν αντρόγυνο και κουβεντιάσατε;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Ακριβώς δεν έχω συζητήσει το γιατί.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θέλω να ξέρω από εσάς.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Δεν πιστεύω ότι ο Παύλος ήταν σε θέση?.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρώτησα αν το πιστεύετε. Σας ρώτησα αν το συζητήσατε πρώτα και μετά θα σας ρωτήσω τι πιστεύετε.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι δεν συζητήσαμε κάτι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Βρε άνθρωπέ μου πήγατε στη νύχτα στην ανακρίτρια. Πως έγινε; Το ζήτησες; Σε πήγαν; Δεν μπορούσες να ζητήσεις να πας την άλλη μέρα που είχες προθεσμία;›. Κάπως έτσι ρωτήθηκε και από τον κ. Υπερασπιστή. Αυτό θέλω να καταλάβω.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Νομίζω ότι κάπου πιέστηκε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζετε εσείς ή σας το είπε εκείνος; Αυτό θέλω κατ’ αρχήν.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Είπε κάποια πράγματα εκεί τα οποία δεν είπε αυτό που βγήκε προς τα έξω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα σας τα πω πιο απλά. «Ρε Παύλο, έλα εδώ, τι πήγες και είπες πράγματα που δεν έκανες;› τον ρωτήσατε αυτό τον Παύλο; «Τι πήγες και είπες εκεί πέρα; Ότι εσύ ήσουν στην Οργάνωση; Τι πράγματα είναι αυτά;› το είπατε αυτό στον Παύλο;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Του έκανα την ερώτηση μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι σας απάντησε; Πως τον ρωτήσατε ακριβώς;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: «Είναι αλήθεια αυτά που είπες;› μου λέει «όχι εγώ δεν είπα τέτοια πράγματα›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε «εγώ δεν είπα τέτοια πράγματα›.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: «Απλώς μου έδωσαν ένα χαρτί το οποίο το υπέγραψα χωρίς να μου επιτρέψουν?›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε το διάβασε. Η ανακρίτρια λοιπόν του έδωσε ένα χαρτί και το υπέγραψε. Αυτό σας είπε.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θέλω να καταλάβω. Χωρίς να το διαβάσει καθόλου.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι γραμματικές γνώσεις ξέρει; Έχει πάει σχολείο;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Έχει τελειώσει την 3η Γυμνασίου στην Πάργα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους συγγενείς, με τους συγχωριανούς, όσο καιρό είστε παντρεμένοι είχε επαφές, συζητούσαν στο σπίτι, πηγαίνατε επισκέψεις;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Βεβαίως και πηγαίναμε επισκέψεις και δεχόμασταν επισκέψεις.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στους κυρίους κατηγορουμένους υπάρχουν συγγενείς;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Βεβαίως υπάρχουν.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Είναι ο Γιάννης Σερίφης, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Θωμάς Σερίφης και είναι φίλος ο Κώστας Καρατσώλης.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Κωστάρη είναι συγγενής ο Παύλος;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Είναι πρώτα ξαδέλφια. Η μητέρα του Κωστάρη και ο πατέρας του Παύλου αδέλφια.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχονταν οι κύριοι αυτοί που είπατε στο σπίτι σας ή πηγαίνατε στο δικό σας; Γίνονταν διάφορες συζητήσεις; Τι είδους συζητήσεις; Δεν ζητάω να μας πείτε οικογενειακά απόρρητα, γενικά.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Βεβαίως γίνονταν συζητήσεις όσον αφορά για τις οικογένειες.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε τύχει ποτέ να γίνει κάτι από τις πράξεις που έχει αναλάβει η οργάνωση 17Ν και να συζητήσουν το θέμα; Εδώ κατά το κατηγορητήριο έχουν γίνει κάποιες ανθρωποκτονίες, έχουν γίνει κάποιες ληστείες, κάποιες εκρήξεις που η Οργάνωση τις έχει αναλάβει με προκηρύξεις κλπ. Τέτοια συζήτηση γύρω από αυτά, ήθελα να δω ποια είναι η θέση του σε αυτά αν γινόταν συζήτηση, μπορεί να ήταν και εντελώς αδιάφορος, να μην τον απασχολούσαν.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όταν γινόταν κάποια ενέργεια νομίζω ότι όλος ο κόσμος το συζητούσε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση του σε χρόνο ανύποπτο εσείς που τον ζήσατε σαν ανδρόγυνο τόσα χρόνια από το ’82.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Σας είπα ότι όλος ο κόσμος όταν γινόταν μια ενέργεια το συζητούσε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ ελέχθη ότι πολλοί έλεγαν «μπράβο τους και ζήτω τους και καλά έκαναν¨.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι βέβαια.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη θέση έπαιρνε;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θέλω να μου πείτε. Εγώ δεν θέλω σώνει και καλά να μου πείτε να μου πείτε ποια ήταν η θέση του, αν δεν την ξέρετε. Γιατί ελέχθη εδώ ότι είχε συμπαθούντες η Οργάνωση και μάλιστα πολλούς και τώρα ελέχθη ένα 20% μέχρι που κάποιος παράγοντας της δίκης είπε «και δεν κατεβαίνατε σ’ ένα πολιτικό σχήμα με 20%; ¶λλοι κατεβαίνουν με 4% με 3% με 2%›. Έτσι ελέχθη εδώ. Καταλάβατε τι σας ρωτώ; Γι’ αυτά τα περιστατικά έτυχε ποτέ να το συζητήσετε;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Μαζί μου όχι. Προσωπικά με εμένα όχι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύρια μάρτυς ο σύζυγός σας εργάζεται και εσείς εργάζεστε στο ίδιο νοσοκομείο. Εκεί στις αρχές ή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αντιμετωπίσατε ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Το οικονομικό πρόβλημα ήταν από την αρχή της γνωριμίας με τον Παύλο.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Βέβαια πριν πιάσετε δουλειά. Μια δεδομένη στιγμή δυο άνθρωποι πιάνετε δουλειά κι έχετε ένα σταθερό μισθό. Εγώ σας ρωτώ αν υπήρξε κανένα διάστημα διετίας – τριετίας ίσως και περισσότερο που να αντιμετωπίσετε τέτοιο πρόβλημα, ώστε να δέχεστε ελεημοσύνη από κάποιους.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Από ποιους εννοείτε;
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από συγγενείς.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Από συγγενείς βεβαίως.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή αυτή η ελεημοσύνη πόσο τακτική ήταν;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Χρειάστηκε να πάρω χρήματα από συγγενείς είτε του Παύλου είτε από τα αδέλφια μου, όταν κάναμε μια αγορά σπιτιού, που είχαμε πάρει ένα δάνειο από το Παρακαταθηκών.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πότε έγινε αυτό;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Το 1994.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα σας ρωτήσω ευθέως. Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Κωστάρης;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ο Θωμάς Σερίφης;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ο κ. Καρατσώλης;
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Όχι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε.
Σ. ΣΕΡΙΦΗ: Και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προσέλθει ο κ. Δημακόπουλος Σεραφείμ. Είστε ο κ. Δημακόπουλος Σεραφείμ;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον πατέρα σας;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δημήτριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που γεννηθήκατε;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μητρόπολη Καρδίτσας το 1950.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που κατοικείται;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σμωλέση 32 στα Εξάρχεια. Αθήνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επάγγελμα;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διοικητικός υπάλληλος στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι ότι θα πω την αλήθεια›.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σταμούλης έχει τον λόγο.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ηθελα κ. μάρτυς να μας πείτε για τη γνωριμία σας με τον Παύλο Σερίφη. Από πότε τον γνωρίζετε και τι σχέσεις είχατε μαζί του;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Παύλος Σερίφης είναι συνάδελφός μου. Γνωρίστηκα το 1985 είναι η χρονιά που διορίστηκα και εγώ στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ. Πρόκειται για έναν εξαίρετο συνάδελφο, αξιοπρεπή συνάδελφο ο οποίος μοχθούσε μέσα σ’ ένα οργανισμό, πολύπλοκο σε ένα ευαίσθητο χώρο, πρόκειται για το τηλεφωνείο το οποίο συνδέεται με όλες τις υπηρεσίες σ’ ένα νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί μέρα παρά μέρα με εφημερία.
Είναι δύο τα νοσοκομεία. Το ένα είναι το ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και δίπλα είναι το ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Πρόκειται για Οργανισμούς ιδιαίτερα ευαίσθητους, πρόκειται για ένα πολύπλοκο οργανισμό με μεγάλες τριβές κλπ., οπότε η ανταπόκριση σε αυτή την υπηρεσία είναι η μεγάλη προσφορά.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από πλευράς συνέπειας στη δουλειά του, τι ωράριο είχατε; Τι ωράριο είχε ο Παύλος;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Παύλος ήταν ενταγμένος μέσα στο πλαίσιο των βαρδιών.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στις βάρδιες εργαζόταν μέχρι πότε; Μέχρι σήμερα; Μέχρι τώρα που συνελήφθη ή από τότε που ασθένησε από τη σκλήρυνση είχε μόνο πρωινό ωράριο;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε πρωινό ωράριο και βρισκόταν σε μια επικοινωνία με τη γυναίκα του τη συνάδελφο τη Σοφία η οποία εργάζεται και αυτή επίσης στο ίδιο το νοσοκομείο και είναι φανερό ότι υπήρχαν τέτοια ζητήματα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω από πλευράς υγείας. Έχει μια αναπηρία η οποία είναι εμφανής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε τα χαρτιά. Από πλευράς αρρώστιας που προσεβλήθη. Από τι έχει προσβληθεί;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν ένα γεγονός το οποίο μας λύπησε. Σαν φίλος του το είχα πληροφορηθεί, ήταν ένα θέμα βέβαια που δεν ήταν κοινό μέσα στους συναδέλφους. Είχε μια αξιοπρέπεια απέναντι σε αυτό και από την επαφή και από την γνωριμία και όπως τον έβλεπα και κυρίως και μέσα από τη συνδικαλιστική δράση την οποία είχα εγώ, έβλεπα ότι πρόκειται για ένα συνάδελφο ο οποίος είχε μια αξιοπρέπεια και προσπαθούσε να ανταποκριθεί χωρίς να δημιουργεί αντιθέσεις με τους συναδέλφους, όντας μέσα σε ένα νοσοκομείο.
Μάλιστα θα ήθελα να συμπληρώσω εδώ πέρα, έφτανε μέχρι του σημείου που λόγω του χεριού του οι ίδιοι οι συνάδελφοι να του αναγνωρίζουν αυτή την προσφορά και μάλιστα θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι οι συνάδελφοι και γενικά ο χώρος της δουλειάς είναι σκληρός, ιδιαίτερα μάλιστα σ’ ένα νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ όπου υπάρχουν τόσα συστήματα που θα πρέπει να συντονιστούν.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η κατάσταση της υγείας του, η αναπηρία του, του παρείχαν τη δυνατότητα να έχει οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα μετά τη λήξη της δουλειάς του;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ ευθέως κ. μάρτυς. Ξέρετε τι του αποδίδουν, ότι είχε μια ενεργό ανάμιξη –αυτά λέγονται στο κατηγορητήριο- ως μέλος της 17Ν και βεβαίως σε αυτού του είδους τη δραστηριότητα δεν μπορούσε να επιδοθεί όταν ήταν εργαζόμενος στη βάρδιά του. Μετά τη λήξη της εργασίας του θα ήταν ικανός να κάνει οτιδήποτε και να προσφέρει οτιδήποτε στην Οργάνωση, ή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο. Εγώ έβλεπα τις βαθιές ανάσες που έπαιρνε ώστε να ανταποκριθεί σε ένα χώρο, σε ένα τηλεφωνείο το οποίο δεν είναι μικρό.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Καλά, είναι γνωστό.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθούσε να οργανώσει έτσι τη ζωή του, τον έβλεπα που και που να βγαίνει έξω από το τηλεφωνείο να παίρνει μια βαθιά ανάσα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη δουλειά του.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς δεν υπήρχαν περιθώρια για εξωυπηρεσιακές ασχολίες. Αυτό θέλετε να πείτε.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια. Γιατί και από την άλλη μεριά είχε και τα παιδιά του, έπρεπε να κρατήσει το σπίτι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Να αφήσουμε τον Παύλο.
Τι έχετε να καταθέσετε για τον κ. Κωστάρη; Τον ξέρετε;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια. Τον γνώρισα σε μια οικογενειακή γιορτή που έγινε στου Παύλου γύρω στο 1990. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι πρόκειται για ένα ευχάριστο άνθρωπο, πολύ προσηνή, ο οποίος σε πλησίαζε αμέσως, είχε μια δυνατότητα να σε πλησιάζει και να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα.
Τον διέκρινε μια αξιοπρέπεια, είχαμε βέβαια και κοινές εμπειρίες λόγω της επαρχιακής καταγωγής του και εγώ κατάγομαι από την επαρχία, είχαμε κοινές γνωριμίες και μου έδειχνε την εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος ενδιαφερόταν πως θα μπορέσει να πάει σωστά στη δουλειά του, να επιβιώσει. Πως θα μπορέσει να μπει μέσα στο όλο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων με τέτοιο τρόπο που να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο που ήθελα ειδικώς να καταθέσετε στο δικαστήριο είναι αν σας είχε δοθεί η ευκαιρία εξ αφορμής ορισμένων πράξεων ή ενεργειών της Οργάνωσης 17Ν, να συζητήσετε επί του θέματος και τι θέση τηρούσε, ποιες ήταν οι απόψεις του κ. Κωστάρη για τη δράση της 17Ν. Ήταν επαινετικές οι θέσεις του, ήταν αδιάφορες, ήταν επικριτικές;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που καταλάβαινα με ότι εμπειρία έχω καθότι ασχολούμαι χρόνια μέσα στο Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι ότι έβλεπε ότι το Κίνημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο στο να προχωρήσει το ξεπέρασμα των αντιθέσεων, το χτύπημα της εκμετάλλευσης και δεν ήταν μια απλή ιστορία. Τον έβλεπα δηλαδή έναν άνθρωπο προσγειωμένο που πίστευε ότι χρειάζονταν πάρα πολλά να γίνουν σε μια κατεύθυνση ανάπτυξης.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με τι τρόπο; Με ένοπλη βία ή με άλλη δραστηριότητα;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ένα θέμα που νομίζω δεν φαινόταν να είναι στην ημερήσια διάταξη. Αντίθετα διαπίστωνα μέσα από τους προβληματισμούς του, στον βαθμό που μπορέσαμε, ότι έβλεπε ότι το θέμα της ανάπτυξης ενός Κινήματος και το ξεπέρασμα της εκμετάλλευσης είναι πολύ πιο πλατύ, πολύ πιο βαθύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶στε το αυτό. Σας ρώτησε για την ατομική βία τι έλεγε, για τη 17Ν δηλαδή τι έλεγε. Σας ρωτάει ο κ. Σταμούλης ευθέως. Πέστε. Αν μπορείτε.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ήταν υπέρ της ένοπλης βίας; Αυτή είναι η ερώτηση. Ή ήταν υπέρ αγώνων δημοκρατικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών κλπ.;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν μιλήσατε ποτέ για την ένοπλη βία.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπα είναι ότι σαν ένα όραμα είναι ένα διακύβευμα. Αυτό που κυρίως εντοπιζόταν είναι ότι η κοινωνία μας είναι πολύ πολύπλοκη και χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα πιο μαζικό Κίνημα, ότι δεν μπορεί δηλαδή μια κι έξω να τελειώνει η ιστορία.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως το απεταξάμην δεν το είπε.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχει εκμετάλλευση. Αυτό είναι το βασικό και αυτή είναι η οπτική την οποία θα πρέπει να προσέχουμε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η βία δεν είναι μορφή εκμετάλλευσης και η χειρότερη μάλιστα;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Συνδικαλιστικό Κίνημα θέλει να πετύχει την απελευθέρωση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ένας στόχος σεβαστός νομίζω και δεν μπορούμε από την άλλη μεριά να μην αναγνωρίζουμε ότι η εκμετάλλευση υπάρχει και ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα από πλατιά δημοκρατική διαδικασία.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπε η σύζυγος του προηγούμενα ότι πολλές φορές είχαν φιλικές, οικογενειακές, κοινωνικές επαφές και με τον κ. Καρατσώλη. Έτυχε σ’ εκείνη την οικογενειακή γιορτή το ’90 να είναι και ο κ. Καρατσώλης εκεί; Τον ξέρατε καθόλου τον κ. Καρατσώλη; Τι άνθρωπος είναι;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι τώρα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον ξέρατε τον κ. Καρατσώλη.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ακριβή εικόνα. Ήταν μια οικογενειακή συνεύρεση.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας λέω γιατί δεν έχετε. Τον κ. Θωμά Σερίφη;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τον έχω δει και στην τηλεόραση κλπ.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, μετά τη σύλληψη του; Εγώ σας λέω για πριν, αν τον ξέρατε από πριν, γιατί είναι και συγγενής.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι τώρα αν ήταν σε εκείνη ?
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάω για κείνη, μιλάω γενικά. Ή σε εκείνη ή και μετέπειτα, γιατί είπατε ότι τον γνωρίσατε τον 1998 τον κ. Παύλο Σερίφη σε μια οικογενειακή γιορτή. Τον Θωμά Σερίφη; Τον ξέρετε εκείνον;
Τον Ηρακλή τον γνώρισε το ’90 σε οικογενειακή γιορτή του Παύλου. Ρωτάω τώρα για τον Θωμά. Τον κ. Καρατσώλη είπατε όχι. Για τον κ. Θωμά Σερίφη. Τον είχατε συναντήσει, τον ξέρετε, τον είχατε δει, είχατε κουβεντιάσει;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον έχω, αλλά δεν ήρθα για να καταθέσω για τον κύριο.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, εδώ θα καταθέσετε όσα γνωρίζετε και ορκιστήκατε ούτε να προσθέσετε ούτε να αποκρύψετε. Έτσι είναι ο πλήρης όρκος.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό σας ερωτώ. Αν δεν ξέρετε εμένα μου αρκεί να μου πείτε «δεν θέλω να καταθέσω›.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τέτοια εικόνα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ξέρετε όμως, τον έχετε δει τον Θωμά;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τον ξέρω. Αλλά σας είπα ότι για τον Ηρακλή με προκάλεσε αυτό το χαμογελαστό του πρόσωπο, βρέθηκα μέσα σε μια οικογενειακή συνεστίαση, το πώς μου φέρθηκε και έτυχε να αναπτύξουμε μια σχέση.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα κατάλαβα. Ήθελα να μάθω αν ξέρατε από πριν και τον κ. Θωμά Σερίφη όπως σας ρώταγα και για τον κ. Καρατσώλη. Κατατέθηκε από τη σύζυγο εδώ πριν ότι είχαν επαφές οικογενειακές και λέω, έτυχε εσείς να τον γνωρίσετε τον κ. Θωμά Σερίφη; Έτυχε αλλά ιδιαίτερες συζητήσεις δεν είχατε είπατε. Δεν έχω άλλη ερώτηση.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ έχω μια ερώτηση. Εγώ θέλω να καταλαβαίνω όσα λένε οι μάρτυρες και αυτό δεν το κατάλαβα. Εσείς είστε συνδικαλιστής απ’ ότι άκουσα.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και είμαι εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Γενικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γι’ αυτό και σας ρωτάω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι και ο κ. Εισαγγελέας συνδικαλιστής. Μη νομίζετε ότι είναι άσχετος. Γιατί εγώ είδατε ότι δεν σας ρώτησα που δεν είμαι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για να συμμετέχετε λοιπόν έχετε αποδεχτεί την δυνατότητα του συνδικαλισμού να αλλάξει κάποια πράγματα, έτσι;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα όραμα το οποίο λέγεται ακριβώς για να γίνει περισσότερο το ζήτημα της εκμετάλλευσης, της καλυτέρευσης των εργασιακών σχέσεων, την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της συζήτησης.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν κατάλαβα στην συζήτηση σας με τον κ. Κωστάρη ο κ. Κωστάρης τι ένσταση είχε γι’ αυτό. Ότι δεν είναι αρκετός ο συνδικαλισμός και πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς τον ενδιέφερε ο συνδικαλισμός και έβλεπε ότι μέσα από εκεί αναπτύσσεται μια δυναμική, διατυπώνεται και γίνεται μια δημοκρατική συζήτηση μέσα από διάφορες μορφές κινητοποιήσεων που αυτό απαντάει ή προσεγγίζει ας πούμε τα ζητήματα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, περίμενα να ήσασταν κατηγορηματικός αν είναι έτσι τα πράγματα στο εξής: «ότι ποτέ στη συζήτηση κ. Δικαστές, κ. Εισαγγελέα, δεν μπήκε θέμα ένοπλης βίας ή ένοπλης πάλης ή βίας ανατροπής του συστήματος. Τέτοια πράγματα δεν ήταν στο επίπεδο των συζητήσεων μας›. Είναι έτσι τα πράγματα ή ήταν;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να τελειώνουμε τότε αν δεν ήταν. Γιατί το φέρνετε έτσι γύρω - γύρω και δεν το λέτε;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είπα πριν ότι η ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών, οι κινητοποιήσεις, οι συζητήσεις, οι διεκδικήσεις, όλα αυτά προσεγγίζουν και απαντάνε σε άλλα ζητήματα. Το όραμα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Τι να πούμε τώρα και τι να απαντήσουμε εμείς;
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εξακολουθείτε να με έχετε αφήσει με τη θολούρα αλλά δεν πειράζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, έχει τις απόψεις του, είναι σεβαστές. Αλίμονο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Δημακόπουλε, ξέρετε ότι είναι κατηγορούμενος ο κ. Κωστάρης.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε γιατί είναι κατηγορούμενος;
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κατηγορούμενος και δεν πιστεύω μ’ αυτή την αντίληψη έτσι όπως μπόρεσα εγώ ?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θυμάστε τι είπατε για το θέμα της ένοπλης βίας με τον κ. Κωστάρη.
Σ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κ. μάρτυς. Ο κ. Τσακανίκος Μιχαήλ. Είναι ιατρός, επιμελητής, Ω.Ρ.Λ. που λέμε, ωτορινολαρυγγολόγος, του νοσηλευτικού ιδρύματος «Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ›. Κάτοικος Ηλιούπολης. Έχετε γεννηθεί σε ποιο μέρος;
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Μακρομάτι Παμίσου Μεσσηνίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοντά στη θάλασσα;
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα έχει λιμάνι επομένως.
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Βεβαίως. Είναι και η Ιθώμη που είναι η αρχαία Μεσσήνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Ορκίζομαι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η παράκληση είναι να πείτε στο Δικαστήριο τι σχέση έχετε με τον κ. Σερίφη, αν τον έχετε γνωρίσει και ποια είναι η εν γένει συμπεριφορά του στην εργασία του η κατάσταση της υγείας του. Δώστε μια εικόνα για τον κατηγορούμενο.
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Δεν είμαι προσωπικός γιατρός του να καταθέσω για τα προβλήματα υγείας του κ. Σερίφη. Επειδή όπως ανεφέρθη εργάζομαι στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ είχα ασχοληθεί με τον γιο του σε κάποια φάση που μου τον εμπιστεύθηκε και τον χειρούργησα για ένα πρόβλημα που είχε στις αμυγδαλές. Αλλά για τα προβλήματα υγείας του δεν γνωρίζω πάρα πολλά. Αρκεί να σας πω ότι για το πρόβλημα το τελευταίο, της σκλήρυνσης κατά πλάκας το έμαθα μόλις προχθές. Ήξερα για τα άλλα του τα προβλήματα αλλά όχι γι αυτό.
Να ξεκινήσω απ’ το τέλος: Ήταν για μας μια μεγάλη έκπληξη η σύλληψη του Παύλου, για μένα προσωπικά αλλά και για όλους τους συναδέλφους που εργαζόμαστε στο νοσοκομείο. Εγώ τον Παύλο τον γνωρίζω από το 1986 που είχα διοριστεί στο νοσοκομείο. Οι σχέσεις μας είχαν γίνει πιο στενές από τότε που χειρούργησα το γιο του, δηλαδή 5-6 χρόνια πριν. Συζητούσαμε για τα προβλήματα του νοσοκομείου, είναι ένας άνθρωπος πρόθυμος να μας εξυπηρετήσει όλους.
Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν τα κινητά, με τα προβλήματα που υπήρχαν στα τηλεφωνεία προσπαθούσε να μας φέρει σε επαφή με τους γονείς που κι αυτοί αγωνιούντες προσπαθούσαν να μας βρουν. Πάρα πολλές φορές τον είχα βρει που στον διάδρομο έπαιρνε απ’ το χέρι τη μαμά και το παιδί να τους οδηγήσει στο γιατρό ή σε κάποια κλινική που είχαν χαθεί μέσα στο νοσοκομείο και δε μπορούσαν να βγάλουν άκρη. Ήταν ένα άτομο πρόθυμο να εξυπηρετήσει τους πάντες κι έτσι τον ξέρω και τον κρατώ στη μνήμη μου.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε πληροφορηθεί γιατί κατηγορείται.
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Βεβαίως.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είχατε την ευκαιρία στο χρόνο της μακράς γνωριμίας σας, από την αρχή αλλά και όταν στενότερα δεθήκατε, μετά την επέμβαση που κάνατε στο παιδί του, είχατε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε για να διαπιστώσετε ποιες ήταν οι αντιλήψεις του εν σχέσει με την συνωμοτική δράση και τις πράξεις ένοπλης βίας της Οργάνωσης;
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Παρ’ όλο που συζητούσαμε πολιτικά δεν ξέρω πού ανήκει, να το διευκρινίσω αυτό. Δεν ξέρω πού ανήκει πολιτικά. Ήταν συνδικαλιστής τα παλαιοτέρα χρόνια ως ανένταχτος απ’ ότι γνωρίζω, δεν είχε τύχει ποτέ να αναφερθεί σε κάποια τέτοια γεγονότα, σχετικά με αυτά για τα οποία κατηγορείται, δεν είχε πέσει ποτέ στην αντίληψή μου κάτι σχετικό.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή τα προσωπικά του βιώματα συμβιβάζονται, έτσι όπως τα γνωρίζετε εσείς, με τις βίαιες πράξεις;
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Όπως ξεκίνησα σας είπα ότι ήταν για εμάς μια έκπληξη και η έκπληξη ακριβώς προέκυψε από την όλη προσωπικότητα του ανθρώπου αυτού ο οποίος άλλα πράγματα μας έδειχνε.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ήταν πρόσωπο για το οποίο διαπιστώσατε ότι ήταν δυνατό να υποκρίνεται, δηλαδή να έχει διπλή ζωή; Σε εσάς μεν να εμφανίζεται προσηνής, εργατικός, πρόθυμος, αλλά να έχει και άλλου είδους δραστηριότητες;
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Μέσα από την τριβή μου τόσα χρόνια με τον κόσμο, γιατί το νοσοκομείο για μας είναι κι ένα σχολείο, να γνωρίζουμε τον κόσμο, -διότι από τότε που άρχισα κι εγώ να πηγαίνω στα νοσοκομεία πρώτη φορά που πήγα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας να κάνω το αγροτικό, άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο-, δεν μου είχε δώσει τέτοια εντύπωση.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η γυναίκα του εργάζεται επίσης στο νοσοκομείο;
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Ναι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς έχετε ένα ανδρόγυνο που δουλεύει στο νοσοκομείο....
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Ένα αντρόγυνο το οποίο ενδιαφερόταν για τη δουλειά του, για τα παιδιά του, την οικογένειά του και τίποτε άλλο παραπέρα.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο σύζυγος που εν τούτοις εργάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι μισερός άνθρωπος, έχει δηλαδή και την αναπηρία και την αρρώστια του και παρά ταύτα είναι συνεπής για να ανταποκριθεί σε όλα.
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Αυτό μας έκανε πραγματικά εντύπωση γιατί ο άνθρωπος παρά το πρόβλημά του δούλευε, κι εγώ τώρα σας είπα ότι εξεπλάγην που έμαθα και για το τελευταίο του πρόβλημα διότι ο άνθρωπος ποτέ δεν τον είδα να παραπονεθεί, να πει «δεν μπορώ να δουλέψω, να πάρω μια αναρρωτική άδεια›, να έρθει να ζητήσει σε μας κάποιες αναρρωτικές που εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι αυτά....
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως και το νοσοκομείο σε ένα έγγραφο που έδωσε για την υπηρεσιακή του κατάσταση, λέει ότι «οι αξιολογητές του τον έχουν βαθμολογήσει με το ¶ριστα 10›.
Μ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΟΣ: Συμφωνώ κι εγώ.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε. Πρέπει να παρατηρήσω σχετικά με το αίτημα του κατηγορουμένου να διαταχθεί η προσέλευση ενός μάρτυρος υπερασπίσεως, εάν τελικώς υπάρχει υποχρέωση του κ. Εισαγγελέως ο οποίος εισηγήθηκε να μην αποφασισθεί η κλήτευση του μάρτυρος, νομίζω ότι έχουμε μία διάταξη που λέει ότι πρέπει να καλείται ίσος αριθμός με τους μάρτυρες κατηγορίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει καταργηθεί αυτό. Το Δικαστήριο διακόπτει για αύριο το πρωί στις 9:00.