Το Σάββατο θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου και θα γίνει η κηδεία τους, οι σοροί των δύο Ιρανών σιαμαίων, που έχασαν χθες τη μάχη με το θάνατο μετά την επέμβαση διαχωρισμού τους σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.
Εκατοντάδες μέλη της ιρανικής κοινότητας στη Σιγκαπούρη συγκεντρώθηκαν σε τέμενος για να προσευχηθούν στη μνήμη της Λαντάν και της Λαλέχ Μπιτζανί.
«Ο,τι μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των δύο αδελφών, θα το κάνουμε», τόνισε ο Ιρανός επιχειρηματίας, Τζαφαρί Μωχάμεντ.
Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Σ. Ρ. Νάθαν απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Ιρανό ομόλογό του, Μωχάμεντ Χαταμί, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον θάνατο των δύο αδελφών.
«Γνώριζαν και οι δύο κοπέλλες ότι η επέμβαση εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, αλλά επιθυμούσαν να κινδυνεύσουν μήπως και κατάφερναν να ζήσουν χωριστά», υπογραμμίζει ο Νάθαν στην επιστολή του.
Οι δύο 29χρονες αδελφές ήταν ενωμένες στο κεφάλι και οι 28 χειρουργοί και οι 100 βοηθοί τους κατάφεραν να τις διαχωρίσουν μετά από 52 ώρες στο χειρουργείο.
Η αιμορραγία που προκλήθηκε μετά τον διαχωρισμό των κρανίων στάθηκε αδύνατο να σταματήσει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών, με αποτέλεσμα οι δύο Ιρανές να χάσουν τη μάχη για τη φυσιολογική ζωή που είχαν ονειρευτεί.
«Εδειξαν μεγάλο κουράγιο και αισιοδοξία έναντι της πρόκλησης αυτής της επέμβασης. Οι δύο κοπέλλες πάντα ήταν πηγή έμπνευσης για όσους ήταν δίπλα τους», καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης.
Ο νευροχειρουργός δρ Κέϊθ Γκόχ που ηγήθηκε της ομάδας των 28 γιατρών οι οποίοι μετείχαν στην επέμβαση τόνισε ότι τώρα μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το αν έπρεπε να γίνει η επέμβαση.
«Βλέποντας και κατανοώντας πόσο υπέφεραν αυτά τα κορίτσια επί 29 χρόνια, πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, αποφασίσαμε να συμβάλουμε ώστε οι δύο αδελφές να αποκτήσουν μια φυσιολογική ζωή», τόνισε ο δρ Γκοχ.
«Οι δύο αδελφές στοιχημάτισαν με τον θάνατο και έχασαν», γράφει σήμερα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Strait Times.
Ο Ινδός νευροχειρουργός, Μουραλιντάρ Πάϊ, που είχε πραγματοποιήσει επέμβαση διαχωρισμού δύο 18μηνων σιαμαίων από τα οποία επέζησε το ένα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι : « Η ομάδα των γιατρών που έκαναν την επέμβαση είχαν την μέγιστη εμπειρία και έχουν γράψει πολλά βιβλία για τέτοιες επεμβάσεις».
«Οταν όλα πάνε καλά, ο κόσμος λέει καλά λόγια, αλλά όταν συμβεί κάτι κακό, όλοι ρωτούν αν έπρεπε να γίνει μιά τέτοια επέμβαση», τόνισε ο δρ Πάϊ.