Ρομάνο Πρόντι : Διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2003 13:16
A- A A+

Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί ούτε «να παγώσει» ούτε «να ανασταλεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Ζιράκ εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα για προσωρινή χαλάρωση του συμφώνου.

«Δεν μπορεί να παγώσει. Δεν μπορεί να ανασταλεί», δήλωσε ο Πρόντι στην οικονομική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Για τον Πρόντι, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «ακολουθήσει τους κανόνες» που προβλέπουν την πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων για τις χώρες, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των οποίων ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο του 3% του ΑΕΠ, πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί το 2004 με τη Γαλλία και τη Γερμανία για τρίτη συνεχή χρονιά.

«Ως τη στιγμή που θα έχουμε ένα νέο εργαλείο οικονομικής πολιτικής δεν μπορούμε να καταργήσουμε το σύμφωνο. Είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε συνέντευξή του με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, στις 14 Ιουλίου, ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε εκφράζει την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ «θα εξετάσουν από κοινού προσωρινούς τρόπους χαλάρωσης» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή